Monday, 25 August 2003 23:00

Fabrikkbesøk hos Dali

Hifiklubben inviterte i august samlet nordiske hifipresse til Dannmark, til Hifiklubbens hovedkvarter og Dalis fabrikk, for å feire Dalis 20-årsjubileum og NADs 30-års jubileum. Undertegnede ble med på 48-timers hifimaraton...

 

 

av Stian Gårdsvoll, 26.august 2003

Dalis nyeste høyttalere Dali ble i 1983 introdusert som Hifiklubbens eget høyttalermerke i rimelig "best-buy"-klasse. Og gjorde etterhvert stor suksess og etablerte seg som et virkelig "mye-for-pengene"-merke. Hvem ble ikke overrasket over Dali 104 da den kom? En virkelig god og lyttevennlig høyttaler. 20 år senere har Dali blitt introdusert også utenom Hifiklubben, blant annet med et gryende luksus-salg i USA der f.eks. Megaline har fått en ny renessanse.
Dalis lytterom for stereo Dalis lytterom for hjemmekino


Hifiklubbens norske sjef, Harald Hovland, var ikke lite stolt over å få vist frem "high-end a la Dali"! Dette er den nye Dali Euphonia MS4, et virkelig smykke av en høyttaler! Omtale kommer her etterhvert.

For Dali har tatt et steg videre fra statusen som "budsjettprodusent" og inn i den absolutte high-end-klassen med sin nye Euphonia-serie. MS4 og MS5 er det to gulvstående i klassen, begge til priser på den ubehagelige siden av hhv. 50 og 70 000 kroner... I samme serien finner man en senter, en sinnsyk sub (se bildet over) og et sett bakhøyttalere.

Helicon 400 kommer i disse dager og er en nedskalert utgave av MS4. Denne låt virkelig bra, og det er bare detaljer den mangler fra å være i samme klasse som MS4. "Det lille ekstra koster mye ekstra", kom det fra en kollega i et anstendig norsk hifimagasin. Så sant så sant...

Den nye Suite-serien var også lovende, i litt mer konvensjonell ytre design enn før, og med et klart slektskap til Helicon- og Euphonia-seriene. Vi skal forsøke å få til skikkelige, kontrollerte, omtaler utover høsten.

Men som sagt; NAD har også et jubileum i år. NAD ligger ann til å lansere veldig mye nye og spennende produkter fremover, i tillegg til oppgraderinger av endel eksisterende produkt. Flere produkter kommer også i titanium-finishen, som løfter NADs "design" flere hakk...

Blant de mest spennende er en oppdelt surroundløsning med en preamp og et effekttrinn i meget hyggelig prisklasse.

Vi fikk en innføring i NAD-historien av gründeren av NAD, Marty Borish, en virkelig facinerende skikkelse som har vært virkelig sentral i "moderne hifi-historie". NAD som ble etablert med to ansatte og ble til en meget stor aktør av nærmeste religiøs betydning i løpet av 20 år, er en rimelig fantastisk historie med omtrent like doser av kaos, dyktighet, uflaks, flaks, artige påfunn og genialitet. 

Videre nedenfor følger forskjellige bilder fra omvisningen i fabrikken og fra lytterommet. 


Noen ganger hadde det vært kjekt med truckfører-sertifikat... ;-) Delefilter under produksjon 


Ferdig frontbafler klar til montering Liming av kabinettMontering av bafler                                                     Kabinetter for surroundhøyttalereMontering av elementer                                                         Delefilterproduksjon
Dalis tekniske direktør, en herlig blanding av ingeniør og genuin audiofil!
Pressens utskremte lytter ivrig... 
Denon S1 CD-spiller og Dali referansepreamp                                 2x150 watt ren klasse A...


Da gjenstår det bare å takke Hifiklubben for et meget interessant besøk og mange spennende lyttesesjoner. Så får vi se om resultatene blir de samme når høyttalerne blir slept inn i skribentens stuer for kritisk lytting....!


[For ordens skyld gjør vi oppmerksom på at denne turen var betalt av Hifiklubben Norge]

Read 15630 times Last modified on Monday, 18 January 2010 12:37