Sunday, 19 April 2020 09:43

TEST: StylusTimer – stoppeklokka som holder styr på stereoanleggets hjerte Featured

Written by

Den amerikanske HiFi-entusiasten og skribenten Don Lindich har oppfunnet timetelleren for pickup. Jeg har testet om den funker.

For tre uker siden lagde vi en nyhetsartikkel om StylusTimer, denne kilometertelleren for platespilleren. Nå har vi fått inn et testeksemplar som konstruktøren Don Lindich har vært så elskverdig å få den europeiske distributøren Tonar International til å sende oss. Tonar International holder til i Nederland, og er en aktør vi har truffet på i High End i Munchen, og har mye vinyltilbehør i sortimentet. I tillegg til utstyr for rengjøring av vinyl, dreier det seg om stiftrykkmålere, klamper og annet. I Norge er PU-serien fra Nagaoka velkjent, og forhandles sammen med Jico MC og erstatningsstifter og mye annet av vinyltilbehør fra Tonar International av Elektronisk Bureau på Kråkerøy i Fredrikstad.

Raison d`etre

Før vi fordyper oss i selve StylusTimeren kan det være på sin plass å se på hvorfor den er her. Hva er formålet med å telle timer på PU eller stiften, når vi ikke gjøre det på noe annet element i vårt kjære stereoanlegg? Formålet er selvfølgelig å finne ut når det er på tide å skifte den ut, enten det dreier seg om en MM-PU med utskiftbar stift, eller en MC-PU der vi vanligvis må bytte ut hele pickupen.

1000 timer er en typisk antatt levetid for en stift, men dette er langt ifra noen eksakt matematikk. Mange faktorer virker inn her, og ikke minst er det betydelige variasjoner avhengig av nålesliping. Korrekt stifttrykk og rene plater og stift er også viktige parametere. Enkelte hevder at en moderne stift kan holde i 2-3.000 timer, men det ville jeg ikke stolt på uten at produsenten indikerer det samme.

Uansett er det litt meningsløst å snakke om brukstid uten at vi benytter en metode for å registrere den samme brukstiden. En skribentkollega har hatt som prosedyre å telle LP-sider ved å sette en strek på et papir ved hver avspilling, litt samme metode som en huleboer benytter for å holde styr på dagene i mangel av kalender. Om han benytte denne metoden fremdeles vet jeg ikke, men han har rapportert om at det er utfordrende å holde på metoden over en veldig lang tid.

Og her er vi ved bakgrunnen for at StylusTimer oppsto. HiFi-skribent Don Lindich på HiFi-nettstedet Souns Advice var opptatt av å vite levetiden på hans $650 pickup, og han hadde ingen anelse om hvor «langt» den hadde gått. Han fant ingen produkter på markedet som kunne registrere brukstiden, og dermed tok han saken i egne hender. Han analyserte hvilke behov som skulle dekkes. Etter at patentrettighetene var på plass tok han utgangspunkt i et eksisterende kabinett for å holde kostnadene nede, mens display og elektronikken er hans egen konstruksjon, og finnes ikke andre steder.

StylusTimer

StylusTimer er en enkel innretning, og får plass i en eske som ikke er nevneverdig større enn selve apparatet, som har mål på 65x70x18mm. På baksiden finner vi en bøyle som kan foldes ut, og som danner et stativ for den som ønsker å ha StylusTimer i stående posisjon. Det er også et veggfeste dersom du skulle ønske å henge den på veggen.

Fronten på StylusTImer består av et display med en firesifret teller som er tilstrekkelig stort til at det kan avleses på en typisk avstand til lytteposisjon på 3-5 meter. Sistnevnte er litt viktig, for i tillegg til telleverket er det også en blinkende «H» som forteller at telleverket går. Og siden den bare teller hele timer får du ikke noen annen visuell støtte fra telleverket før det har gått en stund.

Under displayet finner vi tre knapper – start, stopp og reset. Når du trykker på start kommer et enkelt «beep», mens stopp-knappen utløser et dobbelt «beep». «Start» er forresten ikke helt dekkende her, vi snakker selvfølgelig mer om «resume», siden tidtakingen heldigvis er akkumulert helt til du eventuelt trykker den tredje knappen - «reset». Denne nullstiller timetelleren. Men for at du ikke skal nullstille ved et uhell må den holdes inne i noen sekunder.

Ved batteriskifte er det et reservebatteri som «husker» den allerede registrerte tiden. Dette er selvfølgelig et viktig element – alt annet ville gjort den meningsløs.

I bruk

I forhold til prisen har StylusTimer en overraskende bra kvalitetsfølelse. For oss audiofile som i mange tilfeller investerer et sekssifret beløp på en vinylrigg er dette viktig. Når vi går til det skrittet å utvide de rituelle vanene i forbindelse med vinylavspilling er det viktig at det gir en tilfredsstillende følelse.

Ellers er det selvfølgelig viktig at det blir innarbeidet vaner som kan minne om en automatisert prosess. Don anbefaler at det innarbeides en prosedyre der du benytter begge hender samtidig, for å underbygge automatikken. Dette gjøres best ved at du plasserer StylusTimer på venstre side av platespilleren. I det du senker tonearmen med høyre hånd, trykker du startknappen med venstre hånd. Og tilsvarende prosedyre når avspilling er ferdig.

StylusTimer er godt egnet til å benyttes med bare en hånd. Du plasserer automatisk et par av de andre fingrene på baksiden av apparatet for å gi bakstøtte i det du presser start- eller stoppknappen med tommelen. Og selv om dette virker som litt pirkete detaljer er det viktig for at betjeningen skal gi en god følelse.

Flere PU?

Noen av oss har arm med avtagbart headshell, og har lagt oss til den vanen å skifte PU rett som det er, gjerne midlertidig. Desto viktigere er det å registrere brukstiden, fordi magefølelsen da blir enda mer svekket som metode. Dette er en av grunnene til at Don Lindich har sett det som viktig å holde prisen nede, sånn at det ikke skal være uoverkommelig å kunne benytte flere StylusTimer. Av samme grunn operer produsenten med en pakkepris for kjøp av to eller fem stk.

Konklusjon

StylusTimer er en enkel men gjennomtenkt konstruksjon, og fyller et tomrom i markedet. Prislappen er overraskende lav, og ligger mer der du kunne forvente den for et volumprodukt som ble masseprodusert og sendt i store containerskip fra Kina. Men StylusTimer er så avgjort et nisjeprodukt for audiofile vinylentusiaster, og sett i det perspektivet har denne timeren en overraskende lav pris.

Anbefales for alle som ønsker å ha et seriøst forhold til brukstid på platespillerens og stereoanleggets viktigste komponent.

 

Veil. pris på StylusTimer er kr. 279,-

StylusTimer importeres til Norge av Elektronisk Bureau

Les mer om StylusTimer hos produsenten

 

 

 

 

Read 4785 times
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.