Wednesday, 31 December 2003 23:00

Denon DVD-3910 – en første prøvekjøring

Written by

I forbindelse med at Denon AVR 3805 ble tauet inn for en full testperiode, fikk vi velvillig låne Hi-Fi Klubben i Bergen sitt eneste demo-eksemplar av den blodferske DVD-3910 for en prøvekjøring i helgen. Vi har bestilt et testeksemplar også av denne, så en grundigere gjennomgang kommer senere. Denne lille stemningsrapport må betraktes som en aperitiff til vår grundigere omtale kommer om noen uker.

I de to dagene jeg har hatt spilleren til utprøving, har jeg den ene dagen benyttet den sammen med min faste referanseforsterker Yamaha DSP-AZ2. Dette for å best mulig fokusere på de lydmessige ytelsene til spilleren, uten at AVR 3805 sine prestasjoner skulle forstyrre inntrykket.

Som antydet i vårt nyhetsoppslag er ikke dette hvilken som helst DVD-spiller. En helt ny serie DVD-spillere som har blitt lansert de siste månedene toppes av denne modellen, og tidligere modeller som DVD-2900 og DVD-3800 utgår. Spesielt modellen DVD-2900 har fått status som førstevalg av universalspillere til under 10 lapper.

På utstyrsiden er det et soleklart avansement sammenlignet med begge de to modellene den erstatter, der særlig utbudet av digitale utganger på både lyd- og bildesiden dominerer. På lydsiden er den utstyrt med både Denon-Link og Firewire (HDMI), som begge rent teknisk er i stand til å overføre både DVD_Audio og SA-CD. For Denon-Link sitt vedkommende gjenstår fortsatt godkjenning av overføring av SA-CD, så inntil denne godkjenningen kommer er det bare DVD-Audio av høyoppløsningsformatene som kan overføres digitalt.

image

Også muligheter for digital videooverføring er på plass, med utganger for både HDMI og DVI.

På videosiden ble spilleren benyttet sammen med en nyervervet Infocus SP4805. En bokstavelig talt ”missing link” i form av adapter til projektorens noe sære DVI-M1 inngang punkterte muligheten for digital overføring av videosignalet i denne omgangen, så dette kommer jeg tilbake til i den grundigere omtalen av DVD-3910.

Men analog overføring var slett ikke å forakte. En hel film samt utvalgte smakebiter fra diverse favoritt DVDer viste klart at det er utsøkt videokvalitet på denne spilleren.

Et av de punktene jeg var mest spent på var kvaliteten på CD-avspilling via analoge utganger.

DVD-3910 har sterke tradisjoner å leve opp til – både 2900 og spesielt 3800 har hatt meget god CD-gjengivelse. På DVD-3910 er både HDCD-dekoding og Denon sin spesielle AL24 Processing Plus på plass.

Etter å ha vært gjennom en håndfull CDer er det et meget oppløftende inntrykk fra DVD-3910. At denne er bedre enn DVD-2900 er jeg ikke et øyeblikk i tvil om. Jeg kjenner igjen en god del av de egenskapene som betok meg med DVD-3800, og har faktisk en mistanke om at DVD-3910 overgår også denne. Det er spesielt den særegne roen i lydbildet, i kombinasjon med meget solid bassfundament. Diskantgjengivelsen er meget polert.

image


Jeg spilte også noen uvalgte SA-CDer mens spilleren var tilkoblet min egen forsterker. Spesielt Scottish Ensemble sin innspilling med musikk av Ravel og Shostakovich har vist seg å skille gode spillere fra mindre bra, og DVD-3910 bestod prøven med glans.

Et vesentlig framskritt i forbindelse med SA-CD avspilling er forøvrig at DVD-3910 har delayinnstilling også for multikanals SA-CD, Iflg. Denon til og med uten at signalet blir konvertert til PCM. Et annet framskritt er at DVD-3910 har muligheten for +10dB heving av LFE, noe som gjør det enklere å få korrekt LFE-nivå ved avspilling av SA-CD.

DVD-Audio ble benyttet i kombinasjon med Denon sin AVR3805, og da med avspilling via Denon-Link. Den umiddelbare fordelen med dette, er at DVD-Audio dermed kan nytes i kombinasjon med romkorreksjonssystemet i AVR3805.

Personlig foretrakk jeg i denne omgangen å avspille DVD-A uten romkorrigering, og videre uforsking av andre varianter få komme i neste omgang. Uansett var det her snakk om en meget god lydgjengivelse, og spesielt på skiva Halloween av Frank Zappa. For øvrig en utsøkt DVD-Audio utgivelse, som både lydmessig og rent musikalsk er noe av det beste fra Zappa. Høydepunktet er en fantastisk tolking av klassikeren Yellow Snow – spesielt ved strofen: ”Well he turned around and said: ho, ho ”.

På mitt testeksemplar av DVD-2900 for et drøyt år siden var jeg ikke helt fornøyd med drivverkstøy. På DVD-3910 er dette utmerket, drivverket var overhodet ikke hørbart i ”mute” fra min lytteposisjon ved avspilling av noen formater.

En annen stor forbedring fra DVD-2900/3800 er fjernkontrollen. DVD-3910 har fått en ommøblert utgave av fjernkontrollen fra AVR3803. Og i tillegg til å virke mer robust, er responsen fra denne utmerket. Også aksesstiden ved menyoperasjoner er meget bra!

Mitt inntrykk etter en helg med Denon DVD-3910 er at Denon her har skapt en særdeles vellykket DVD-spiller. Alle de gode egenskapene fra forgjengerne er beholdt, i tillegg til at utstyrslisten er kraftig oppdatert. Alle mine ønsker om forbedringer av DVD-2900 er oppfylt, i tillegg til noen forbedringer som jeg ikke engang våget å ønske. Jeg har faktisk ikke en eneste detalj som trekker i negativ retning.

En sikker vinner!

Read 8256 times
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.