Genelec 8030A og 7050B - Nøytral referanselyd i egen stue!

Written by

Dersom du tør å trå inn på de profesjonelles banehalvdel får du adgang til et univers av lyd du knapt skulle tro var mulig for prisen. Er målet nøytral lydgjengivelse kan kombinasjonen Genelec 8030 A og 7050B lett bli det beste du noen gang har hørt!

Les mer:

Skrevet 16.11.2013

HiFi er blitt dyrt. Noen ganger helt ufattelig - ja, nærmest hinsides dyrt. Vi som liker å kombinere musikk med god lyd - mer enn det folk flest - gnir oss ofte i øynene fordi tror vi ser dobbelt når det vi stirrer på en enkel prislapp.

For tyve år siden kunne man kjøpe et oppegående HiFi-anlegg for et beløp som tilsvarte - la oss si; to månedslønner. I dag er prisen på enkelte produkter - og da snakker vi ikke om komplette anlegg - i et prisleie som tilsvarer en normal årslønn.

Betrakter vi prisutviklingen for produkter av profesjonell type ser vi at denne har fulgt noe som likner normalkurve. Forholdet mellom pris og kvalitet henger noenlunde i hop - sett over tid.

For passe lenge siden var profesjonelle produkter som regel ute av rekkevidde for oss dødelige. Vi siklet etter JBL´s store studiomonitorer, men fikk nøye oss med noe som var langt mer jordnært.

I dag hender det at ting er snudd på hodet. Leter du godt i krokene kan finne profesjonelle produkter som i pris og kvalitet er svært konkurransedyktig i forhold til «ordinær» HiFi. Genelec  8030A og 7050B kan vise seg å være utmerkede eksempler.

 

Forsmak

Det tok bare noen få timer å forstå at systemet fra Genelec måtte være et genialt for den som vil spandere i underkant av tyve tusen for et oppegående anlegg. Genelec 8030A koster i så måte kr. 5.295,- per stk. og subwooferen 7050B er priset til kr. 8.295,-

I dag - fem måneder (!) senere - står systemet fremdeles i stuen og er i bruk så å si hver eneste dag. Jeg tenker stadig som så; systemet er genialt! Genelec opererer på et nivå av presisjon som tar luven av det jeg har hørt i denne prisklassen. Om du setter pris på en lydkvalitet som er nøytral, er dette systemet rett og slett hinsides godt. Jeg trenger ikke en gang å spe på med et utropstegn.

Om ingen tok seg oppgaven å fortelle våre lesere hva man faktisk kan få for rundt regnet tyve tusen kroner, ville det være som og stikke hode og halve kroppen ned i sanden. Dette ville være som å holde tilbake noe av det som preger bransjen; voldsomme priser - i alle fall når det man ønsker av kvalitet nærmer seg HiEnd-nivå.

Produktfilofi som avtenner enhver amorøs audiofil

Enhver produsent - liten som stor - har en eller annen form for produktfilosofi, i form av et sett av målsettinger for det som lages, og med ditto retningslinjer hvordan tingene nå skal gå for seg. For Genelec´s vedkommende vil produktfilosofien avtenne enhver amorøs audiofil. Den lyder omtrent slik: (Genelec skal ha...).. «Trygghet for funksjon, nøytral lydgjengivelse og mulighet for tilpassing av høyttalernes frekvensrespons etter omgivelsene».

Systemet er skreddersydd for folk som jobber i studio. Og i et studio bruker man lyd som verktøy; man bruker det til å jobbe med.

Rent praktisk skal systemet kunne rulle og gå døgnet rundt uten og svikte så mye som en enste gang. Og slik skal det være; år etter år. «Trygghet for funksjon» med andre ord.

For oss er vel «Nøytral lydgjengivelse» langt viktigere. Jeg nevnte nettopp at folk i studio «bruker» lyden som et «verktøy». For den som sitter framfor miksepulten er det avgjørende at lydgjengivelsen har en noenlunde konsistent karakter. Med det menes her at lyden er egnet til og forutsi resultatet av hva en foretar seg; endre plasseringen av en mikrofon for eksempel. Men man skal ikke bare skal ha kontroll på hva som skjer i studio, lyden skal kunne fungere i de tusen hjem; i alt fra en transistorradio til et strålende HiEnd-oppsett.

Dette punktet er svært, svært viktig, og dessverre noe vi ofte glemmer.

Bare tenk etter; om ikke lyden hadde en form av å være «universell» i en eller annen forstand - ville lyden fra studio til studio, fra radiokanal til radiokanal veket så pass fra hverandre at mye jobb ville være bortkastet.

Lyden hadde vært «ubrukelig» for mange av oss som skal lytte til den.

Siden poenget er verdt å understreke sier vi det hele en gang til, og med litt andre ord, slik at det vel ikke kan missforståes.

Nøytral lyd kjennetegnes av å være som et slags lydlig «minste felles multiplum» - lyd som liksom tjener som utgangspunkt for «mange andre typer» av lyd. For å si det slik.

Spørsmålet som melder seg er jo selvsagt om dette er en type lydgjengivelse vi også kan «bruke»; er den tjenlig til vårt formål, som jo er å oppleve musikk? Og ikke gå på jobb?

Er nøytral lyd - om du nå får den hjem i stuen - egnet til å kommunisere, formidle det musikerne prøver å formidle til deg? Godt eller mindre godt i forhold til typer av lyd som ikke kan sies å være «nøytral»...?

Før vi diskuterer temaet noe videre tar vi en titt på Genelec´s mer «materielle» sider.

 

Ekstremt god byggekvalitet!

Det smaker faktisk godt å åpne noen kasser hvor det står:«Made in Finnland» og ikke «Made-in-ett-eller-annet-sted-på-andre-siden-av-kloden» -typen. I det øyeblikk man spretter kartongene skal det jammen godt gjøres å ikke bli imponert. Bevares; hvilken byggekvalitet!

Denne går ganske enkelt langt, langt utenpå det man forbinder med ordinære HiFi-produkter i denne prisklassen.

For oss betyr kanskje ikke soliditet så mye i hverdagen, men gjør man et regnestykke på pris og forventet levetid blir økonomien utvilsomt god.

Studiomonitorene - 8030A - er laget i massiv støpt aluminium med en vekt på 5,6 kilo. Materialet har høy stivhet, gir høyttalerne stort innvendig volum og fungerer som kjøling for de innebygde forsterkerne.

I bassen kan du se et 5 tommers element, i diskanten sitter det en 3/4 tomme dome i metall.

Begge elementer er godt beskyttet bak metallgitter. Fordelen for oss er vel ikke annet enn at det skal litt til for å «punktere» dem. Og vi sykler jo ikke akkurat rundt omkring med dem heller.

Hvert element har en dedikert forsterk på 40 watt. Dette kan jo virke noe tamt, men maksimalt lydtrykk på 100 dB, nok til og gi deg varig hørselsskade dersom du lytter på dette nivået over tid. Delefrekvensen er lagt ved 3 kHz - et dønn vanlig område å dele på  - og uheldigvis midt i frekvensområdet hvor øret er som mest sensitivt. I systemer med mindre presisjon hender det at dette kan høres; for eksempel i form av at stemmer lyder unaturlig harde ut.

Monitorene responderer i frekvensområdet fra 50 Hz til 20kHz (+ - 2dB). En høyttalerer som faller av ved av 58 Hz vil du kunne oppleve som noe bassfattig. Hvorvidt dette  er avgjørende for deg har i grunnen med musikktype og gjøre; en type musikk har musikalsk sett meningsfulle poenger et sted «der ned» andre færre.  Dette aktualiserer jo selvsagt subwooferen.

Av praktiske ting kan vi ellers nevne sikringskrets ved overbelastning. Kjekt å ha om systemet skal brukes på festen, og det kan det jo meget vel gjøre.

Monitorene leveres med et system kalt IsoPod; smarte anordninger i gummi som holder høyttalerne dønn stødig - og hvor patentet tillater justering i vertikalplanet. Ikke glem at monitorene er avrundet på undersiden også.

 

Tar vi en rask titt på baksiden av kabinettet, finner vi som vanlig nettilkobling, inngang for signalkabel (XLR) samt et sett DIP-switch.

Disse «DIP- dingsene» byr på noe av det som er hovedsaken i systemet; mulighet justering av frekvensresponsen etter rommet de står i. Som for eksempel nærme en bakvegg eller i hjørner. Vrikker du litt fram og tilbake på de ørsmå bryterne (derfor «dings») kan du justere noen dB i bass (minus), og litt i diskant; minus 2 dB. Andre produsenter leverer tilsvarende system, dette er ikke unikt for Genelec. Du må ser de i sammenheng med hva Genelec ytterligere foretar seg foretar seg for og optimalisere frekvensresponsen. Genelec´s fremste produktfordel er at man tenker «holistisk». Ikke - som mange andre - tar tak i ett og annet negative fenomener, men ikke flere på en gang.

Poenget her er at du må se funksjonen i sammenheng med et par andre av Genelec´s triks for pålitelig lydgjengivelse hvor frekvensresponsen ytterligere optimaliseres. Det er helheten som gjør Genelec spesiell, ikke delene hver for seg.

 

Genialt kabinett sprer nøytral lyd

Det viktigste paramateret ved reproduksjon av lyd i studio er  - som vi nettopp har vært inne på - systemets frekvensrespons. «Streken» skal som kjent være så flat som mulig, de ulike frekvenskomponentene i signalet skal reproduseres mest mulig med samme intensitet, og til den tid de originalt opptrer. Puuhhh.

Der hvor så Genelec skiller seg noe fra mengden er i hensynet man tar til diffraksjon og retningsegenskaper.

 

 

«MDE» - Minimum Diffraction Enclosure»

Tar vi  en nærmere kikk på 8030A ser vi at kabinettet er avrundet kant og hjørner. Dessuten er kabinettet markant kurvet på alle sider - inklusive undersiden. Første gangen du ser denne høyttaleren er det lett å tro at designet er ment for å tekkes øyet. Eksempler på oppfinnsom høyttalerdesign ser jo vi stadig vekk, men slik iøynefallende former stemmer dessverre ikke alltid overens med «innhold».

I dette tilfellet skal hver eneste lille centimeter være formet ene og alene med hensyn reproduksjon av lyd. Vi får vi velge og tro at det er slik, designen er uansett rimelig appetittvekkende. Med sine «runde former» (vi snakker om monitorer folkens...) har kabinettet får et eget navn; Minimum Diffraction Enclosure.

Et forenklet bilde av diffraksjonsfenomenet om vi betrakter et ordinært høyttalerkabinett. Dette har som regel kasseform, hvilket vil si rette flater og spisse hjørner.

Når lydbølgene - i en slik «kasse» - forplanter seg fra høyttalerelementet og ut i hjørnene dannes det «sekundære lydkilder». Med fire hjørner i baffelen - får vi fire sekundære lydkilder. Sammen med det faktiske høyttalerelementet kan vi da telle hele fem lydkilder, og frekvensresponsen i vår lytterposisjon vil følgelig være lik summen av disse fem.

Ettersom signalene fra de ulike lydkildene vil være noe forskjøvet i forhold til hverandre med hensyn til tid, vil også frekvensresponsen i vår lytteposisjon kunne variere. Om vi da tar læreboken på alvor.

Genelec løser så problemet ved fjerne de fysisk forutsetningene som må være til stede for at diffraksjon skal oppstå. Så godt det lar seg gjøre. Mange produsenter benytter seg av samme trikset. For eksempel Cabasse, xx og xx og xx.

Resultatet skal etter produsentens egen reklame være godt hørbart i form av «et presist, stabilt lydbilde og god definisjon av ulike instrumenters klanglige karakter». Som Genelec sier det ett eller annet sted.

 

 

Directivity Control Waveguide

Baffelen er også designet med en ytterst presis form (som om ikke det var nok nå...) Man kan merke seg den ytterst svake buen som løper innerst fra domen på diskantelementet, og ut mot kabinettets ytterkanter. Dette lyder jo unektelig ut som et godt gammeldags horn, men det er vel litt mer finslig enn som så. Vi kan velge og kalle det en «bølgeformen» og med denne oppnår Genelec kontroll over høyttalernes retningsegenskaper. Dette er - så vidt jeg vet - det viktigste «knepet» Genelec har på lager, og som de har promotert kontinuerlig siden 1982.

Bak design ligger så hensynet til «Haas effekten»; all tidsforsinket lyd som når ørene våre kort etter hovedsignalet (og i fra samme retning) degraderer det totale signalet. Uansett årsak.

Poenget er her er da å oppnå større andel av direktestrålt lyd, i forhold til reflektert lyd. Slik gjør man høyttalerne mest mulig «immun» akustikken i omgivelsene. Jo verre akustikken er - desto større verdi vil DWC ha, så å si.

Resultatet? Nøytral lydgjengivelse både på og utenfor akse. Større og nyvasket vindu - om du vil...

Det bør jo understrekes at kontrollen man oppnår vedrører tidlig reflektert lyd. DCW løser selvsagt ikke alle problemer med reflektert lyd. Om målet ditt er nøytral lydgjengivelse må du fortsatt jobbe aktivt med rommets akustikk for best mulig resultat. Der som det trengs.

 

 

 

 

7050B

Subwooferen er 18 kilo stål, aluminium og MDF. Jeg trenger vel ikke og si at den er solid. Gjør jeg? Pent pakket inn i en stålsylinder sitter et ganske så uanselig høyttalerelement, med bassport som fyrer av ned mot gulvet. Ikke som rare greiene? Tja, subwooferen går i alle fall hele veien ned til 25 Hz.

Subwooferen avlaster monitorene som jo vanlig er rundt 80Hz (her 85 Hz med opsjon for 120Hz) og nedover, under 80 Hz er som kjent ikke øret særlig sensitivt for lydens retning. Bare for å terpe på det hele.

Fasen kan justeres trinnvis til 270 grader, for optimalisering i forhold til monitorene.  En innebygd forsterker på 70 watt, bidrar til å gi subwooferen et maksimalt lydtrykk på 100 dB. 70 watt er konservativt målt; i profesjonell sammenheng er ikke poenget å kunne oppgi så mange watt som mulig - det skal bare være nøyaktig. Og som regel vil jo lydvolum være det minste problemet.

Til glede for dem som har et surroundanlegg i tankene leveres Genelec 7050B med 5 (6) innganger/utganger for bruk i 5.1-sammenheng.

Nå er det ikke min oppgave, og ikke har jeg kompetanse heller, men du verden hvor moro det hadde vært å teste et komplett surround system i 8000-serien fra Genelec!

 

 

 

«Nøytral lyd» med overraskende vri...

Skal vi si det helt enkelt? Systemet fra Genelec reproduser lyd hvor kvaliteten jevnt over er høy. Dette høres jo unektelig ikke særlig spennende ut. Om jeg sier «svært høy» så blir det en smule bedre. Om jeg også legger til at dette er tilfelle om vi vurderer systemet på de fleste parametre - vi jevnt over bruker og vurdere tingene på. For å si det litt tungvint.

Sammenlikner vi da med annet utstyr, kan dette gjerne og reprodusere lyd av høy kvalitet - men da gjerne begrenset til å gjelde færre parametre. Mer ujevn kvalitet, med andre ord.

Lydkvaliteten i systemet fra Genelec er ikke så god å forstå de første gangene en blir konfrontert med den. I alle fall om du ikke har hatt beina plantet i et studio før. Noen vil først oppfatte det som «kjedelig». Andre som «riktig». Atter andre vil - med hånden på hjertet -  si at det de hører er det beste de noen gang har blitt servert. Verken mer eller mindre.

Prøver vi nå å beskrive lyden disse gutta nettopp har hørt, blir det hele jaggu litt av en utfordring.

Prøver vi oss med HiFi-språkets alminnelige metaforer - som for eksempel; «fast bass», «varm mellomtone» og «fløyelsmyk diskant» osv... trår vi lett feil.

Nøytral lyd er jo - i den grad den er nøytral - verken det ene eller det andre. Mellomtonen er ikke «varm» men den er heller ikke «kald». Diskanten er ikke «fløyelsmyk» men den er helle ikke «hard» osv.

Lyden er i «balanse» - den kan karakteriseres ved å være «uten feil og mangler». Forutsatt riktig bruk av tonekontrollene (noen kaller settet med DiP-dingsene for det), godt rom osv. - vil igjen; lyden være nøytral.

Så da har vi: Det Store Spørsmålet; «Er det dette vi vil ha»?

Lyd som er i balanse, uten feil og mangler, som er umulig og beskrive slik at det blir særlig (lite) morsomt; som at «buksebeina flagret og ræ... sprakk...»

Vel, saken er den at mange av oss trives med lyd - som er alt annet enn nøytral; vi liker bass så buksebeina flagrer, mellomtone som er så myk og deilig at Marilyn Monroe ikke blir annet enn forbokstaven. Og så liker vi kanskje en diskant så hard at du kan høre hvor mye harpiks det er på buene i et strykeorkester. Vi liker i grunnen litt av hvert - og vi liker langt fra det samme.

Om det nå hadde vært så gjevt at det fantes en type anlegg som passer alle, så ville det ha vært oppfunnet for lenge siden og bransjen hadde unektelig sett annerledes ut.

 

 

Nøytral lyd «bedre enn annen «type» lyd?

Her beveger vi oss pladask inn i et av de mest omdiskuterte temaene i bransjen; er nøytral lyd «bedre» enn lyd som er mindre nøytral?

Et klart svar på dette finnes muligens ikke, og skal man diskutere temaet litt frem og tilbake krever det lett 5 x A4 -ark. Eller hva det enn måtte tilsvare på vår webside.

Nøyer vi med litt lett logikk her, og tar noen digre shortcuts, vil nøytral lyd være lyd som ligger «midt i mellom» - all annen type lyd. Nøytral lyd vil «forene» lyd som ellers - og er rimelig lett - lar seg en karakterisere; eks. i form av varm mellomtone osv. Vi terpet og terpet på temaet...

En konsekvens av det vi nettopp har sagt vil være den av oss som har en eller annen «lydlig tilbøyelighet»; en form for «lydlig særhet» - og som elsker «superduper diskant», «knalldynamikk» eller hva det nå skal være - vil trives mindre og mindre, jo mer nøytral lyden blir.

Si?

MEN: Fordi de fleste av oss er alminnelige, og færre er sære - vil forholdsvis mange trives med nøytral lyd. Den var vel god vel?

Da har vi snudd det hele skikkelig på hodet - har vi ikke?

Sjansen for at du da skal bli fornøyd med nøytral lyd er nemlig stor, større enn med lyd som ikke er det. Det er rett og slett større sjanse for at du skal bli fornøyd med Genelec enn (veldig) mye annet!

 

Nå ser du kanskje hvorfor jeg ikke gikk løs på Genelec ved å skryte på den ene lydlige artifakten etter den andre. Og så dømme alt annet nord og ned.

Genelec er rett og slett på et nivå av presisjon, hvor man - om man ikke tør å snuse litt i fremmede kroker - ikke helt er å få med seg.

Nå, når det hele begynner og falle på plass, med hensyn på lydkvalitet, type lyd, ditt og datt - så slutter vi mens leken er god og snakker i stedet om det alt dreier seg om; fornemmelser, sansning, følelser - musikkopplevelser!

Her holder det ikke å bruke verken logikk, fine ord eller forsøk på noe som kan ligne teori. Nå er ikke jeg mer kompetent på følelseslivet enn alle andre så her holder jeg godt kjeft.

Her gjelder det i grunnen bare en ting; hva akkurat du synes - er bra. Glem hva alle andre mener!

Det eneste du nå kan gjøre er å få på deg skoene og legge veien til nærmeste butikk som fører Genelec. Om du så må troppe opp i en sjappe for profesjonell lyd - ja hva så? Etter alt det vi har hvert igjennom - tror du virkelig ikke at det er verd hvert bidige skritt du må ta?

 

Hva Genelec absolutt ikke er...

Det hender at ting blir noe mer forståelig betrakter det i fra et «motsatt» perspektiv.  Da vil jeg si 8030A og 7050B er så langt fra en singel ended triode og et par lettdrevne høyttalere som det overhodet er mulig og komme. Jo, det er det forresten. Om du er så heldig og ha den magiske kombinasjonen av horn (på la oss si; 103 dB) og la oss si; en 2a3, eller en 300B  stående, til deg vil jeg si; Det er ingen vei tilbake, absolutt ingen. Det eneste du kan gjøre - er og holde stø kurs!

Ville i grunnen bare nevne dette alternativet med tanke på alle som ennå ikke har hørt hva en forsterker på 2x4 watt, eller på  2x9 watt kan gjøre for deg, bare høyttaleren er godt egnet, og signalkilden er god.  I det at jeg at jeg viser til en ganske indiker at man skal ha være åpen, og aksepterende i forhold til lyd som lyd man har på egen liste. Det kan jo være at man er litt «både og». Jeg forstår, eller «opplever» noe musikk som tilfredsstillende reprodusert på en type type utstyr, og annen musikk på annen type utstyr.

 

 

Pass ørene!

Når lyd er uten forvrengning er den faktisk litt skummel - vi har nemlig vanskelig for å bedømme hvor høyt lydvolumet faktisk er. Hifi-anlegg forvrenger normalt tidligere enn profesjonelt utstyr, og denne type forvrenging som opptrer er lett å høre. De fleste har da vett til og skru volumet ned.

Skal du lytte kritisk må du holde på et nivå rundt 86dB, hvor øret er best på å skille den ene lyden fra det andre.

Med systemet fra Genelec  kan du spille så høyt at det gjør fysisk vondt i ørene. Et lydtrykk på usle 85 dB vil over lengre tid kunne gi varig hørselskade. Nyt musikken men pass på ørene!

 

Konklusjon

Etter en lang og kanskje; overraskende og pussig vei rundt grøten fatter vi nå oss i korthet. Systemet fra Genelec fremstiller musikken med en utmerket balanse mellom musikkens minste byggesteiner. I så måte bidrar den nøytrale lyden til å formidle musikalske poeng på lettfattelig vis.

Sjansen for at du vil bli fornøyd med Genelec 8030A og 7050B har vi argumentert for; den er stor. Meget stor!

Systemet operer på et nivå av presisjon hvor ordinære HiFi-produkter gjerne blir svært dyre. Noen vil oppleve at det hele blir; for dyrt.

Genelec etter min mening et «sunt» alternativ for ungdom som fremdeles spirer. De skikkelig gamle av oss - de urgamle - men med HIFI-interessen intakt, til dem sier jeg; hvorfor ikke prøve noe nytt!  Vi er jo fremdeles temmelig nysgjerrige - ikke?

Denne gang slo ryggmargsrefleksen til for alvor; og den kom rimelig kjapt; Genelec har jeg svært lyst til å beholde.

Det slår at jeg har «bruk» for en slik «type lyd», jeg skal «jobbe» med den  - og jeg vil ha nytte av den i form av å være som et «verkøty». Dette er jo «nøytral lyd» på sitt ypperste, og slik lyd er meget vel egnet som referanse for mye annet!

 

Importør: Benum

Read 18134 times
Ole-Petter Langfeldt Steen

Seniorskribent

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.