Thursday, 10 April 2014 13:02

Mengyue Singelend 34EL rørforsterker - Pris du jubler over! Lyd du kan like. Garanti du kan glemme

Written by

Dersom jeg ikke klarer å uttale navnet på en forsterker er den som regel fra Kina. Denne er veldig kinesisk og lyder navnet;  Mengyue...

Les mer:

 

Det er som om tungen min krøller seg, hodet er på bærtur og øynene mine går i kryss. Du klarer sikkert å uttale Mengyue bedre enn det jeg gjør. Mulig at jeg er lammet av prisen; 2.085 NOK!!

I små kartonger finner vi som regel også små ting. Mengyue er ikke mikroskopisk, men er heller ikke stort større enn et A4-ark. På toppen ser man et par EL34 og to inngangsrør N62 - og det er det hele. En single ended sak som denne, og attpåtil med EL34 vekker noe av min audiofile nysgjerrighet -  jeg digger nemlig EL34, og nyter det meste som lukter single end.

Gutta som tar det helt ut...

Noen av gutta som virkelig tar rør helt ut, kjøper seg gjerne en forsterker på 2x3 watt 2A3 eller 300B med hele 2x9 watt - og slår til med høyttalere som har følsomhet over 100dB. Prisen på slikt kan i verste fall tilsvare prisen på en alminnelig Toyota. Om gutta er glade? Klart de er, de sitter jo med himmelsk Hifi-utstyr som du - når du først har hørt det - neppe vil glemme. Man burde takke dem for at de holder en ærverdig tradisjon ved like. Stå på gutter! Jeg må imidlertid nøye med en fattigmannsløsning. Som Mengyue.

 

Importere på egenhånd

Jeg tenner definitivt på en Kinesisk forsterker hvor produsenten forlanger usle 175 dollar og DHL skal ha 104 dollar. Så skal den Norske stat på død og liv skal grafse til seg 25% MVA. Toll kan man se bort i fra - og da blir prisen til sammen 2.085 NOK. TOTUSEN OG ÅTTIFEM NORSKE KRONER!!!

Forutsetningen for en slik jubelpris er at du importerer forsterkeren selv.  Det gjør du ganske enkelt ved å gå inn på «kina.hifi.com» og bestille en. (Pass på, du har ingen garanti for at varene blir levert).

 

Når går dingsen i luften?

I det jeg plugger forsterkeren til 220V ser jeg for meg at hele denne dingsen baner vei opp i de høyere luftlag. Sannsynligvis fyker den jo bare over på nærmeste golfbane - konsekvensene er jo forsåvidt de samme....

Ettersom Mengyue er billigste EL34 forsterker på kinahifi.com - hvor de fleste forsterkerne er billig fra før av - er frykten for et uheldig utfall stor. I alle fall oppe i mitt hode. Produsenten lover riktignok 1 års garanti, men hvem gidder å sende en forsterker til et par tusen kroner tilbake til Kina? Mulig at du det du får i retur begrenser seg til en konvolutt med følgende melding;

 

Og da er etter min mening løpet kjørt...

 

«Håndtak» og humor....

Er det noe kineserne kan så er det å «pakke inn» tingene. Mengyue som du finner på samme nettsted er så godt pakket inn at du begynner å lure på hva dippeduttene egentlig er gode for. Designen var over alle topper; det eneste denne er god for er å forlede en til og tro at innmaten er av samme kaliber. Det er den nok ikke...

Mengyue er midt på treet. Et pent utskåret stykke tre rammer inn volumkontroll og linjevelger i front. Oppe på gitteret kan man se nok et lite stykke tre; dette med logo og navn pent «risset» inn. Tør du å vri rundt linjevelgeren kjennes det ut som om det sand i maskineriet. Volumkontrollen er ikke stort bedre; du merker motstand nå du kommer til «klokken 22», knirker «klokken 23» og alt går i lås «klokken 24». Liker du å skru opp ting vil du se at årsaken til den umulige volumkontrollen ligger i noe som bare likner et potensiometer. Men bare likner.

Produsenten lover ALPS, så vidt jeg husker er disse som regel blå. Det du finner inne i Mengyue er noe brunt som er vanskelig og tyde hva er...

Så var det «håndtakene» da. Hvilken liten kineser har kommet på den store ideen det er å plassere to «håndtak»  på toppen av chassis ? Jeg VET at dette er «håndtak». Jeg har nemlig sette nøyaktig samme type på IKEA sin kjøkkenavdeling! Den eneste funksjonen jeg kan se for meg at disse har er man kan ta med seg forsterkeren neste gang man går på tur. I skogen.

 

Lyd

Ettersom jeg liker å lytte til sangere satt jeg på St.Petersburg kammerkor med sin gudommelige tolkning av Rachmaninoff;

Sergei Rachmaninoff – Rachmaninov: Liturgy of St John Chrysostom, Op.31 - 8. Creed: "Dveri, dveri premudrostiyu vonmem"

Hjelpe meg - hvilket kor er det som evner å gjøre noe slikt?

Hør også på dette kuttet;

Kalinnikov, Vasily – Kalinnikov: Hymn To The Mother Of God (Bogoroditse Devo)

Det går ilinger opp etter ryggen min, og jeg får «ståpels» på armene - som en artig musikkstudent kalte det. Jeg tviler forresten sterkt på at jeg hadde funnet fram til denne komponisten om jeg vandret rundt i en alminnelig platebutikk. I så måte er jo nettet en velsignelse.

Etterklangen i de to nevnte stykker er særdeles lang; sånn omtrent fra Nidarosdomen til Royal Albert Hall. Om ikke forsterkeren er god nok forsvinner teksten i etterklangen. Med en Lindemann 852 effektforsterker - 30 ganger prisen av Mengyue - kan man i stedet skimte øyeblikket der hver enkelt sanger åpner munnen og fonerer. En slik detalj er kanskje ikke så viktig rent musikalsk men bidrar til å vekke mitt engasjement.

Lindemann har forøvrig noe tilfelles med single endede røforsterkere, og egner seg utmerket som Q-tips når diverse rørforsterkere inntar hyllen. Forsterkeren er meget, meget god. Egen test kommer. Etter litt frem og tilbake mellom de to forsterkerne er det for så vidt enkelt å bestemme hva som må være Mengyue sitt svakeste punkt; bassen.

Ann Hampton har en låt som sabler ned enhver forsterker med problemer i dette frekvensområdet. Prøv denne;

Ann Hampton Callaway – The First Time Ever I Saw Your Face

Innledningen av låten er svært fascinerende; kun kontrabass og en sanger. Kontrabassen har både tyngde og kontur så lenge Lindemann 852 befinner seg i signalveien. Kobler du opp Mengyue rett etter, mister bassen både tyngde og kontur. Det er lyd nedover i frekvensområdet men ikke definisjon.

Lydbildet på samme kutt strekker seg rimelig godt ut til sider, høyden er langt fra tilfredsstillende. Dybden som er maks 10 cm bak høyttalerne gjør sitt til at man har vansker med å forstå noe av akustikk og opptaksforhold.

Gjennomgående er attack (innklinging) lite presist. Slagverk virker tamt og anslaget på en gitar diffust; nærmest som om noen har lagt et ullteppe over instrumentene. Om ikke et ullteppe, så i alle fall et laken....

På følgende kutt med Dee Dee Bridgewater mister musikken mye av fremdrivet. «Knagger» du ellers henger rytmen på er vanskelig og få øye på;

Dee Dee Bridgewater – Oh Lady Be Good

Når Trondheimsolistene fremfører Vivaldis Fire årstider vil du innledningsvis oppleve et crescendo hvor lyden blir mer kompleks i det denne langsomt økende tonestyrken når sitt maksimale. Hør bare ca 1 minutt inn i stykket:

Antonio Vivaldi: Concerto for Violin and Strings in F minor, Op.8, No.4, R.297 "L'inverno" - 1. Allegro non molto by Trondheim Soloists

Ved klimaks vil en forsterker i referanseklasse kunne skille det ene instrumenter fra det andre (så godt det lar seg gjøre) og har et svært kraftfullt dynamiske utrykk. Mengyue er begrenset i begge henseende.

 

Hva er så bra?

Mengyue byr på noen av de kvaliteter som er nødvendig for å gjøre vakker musikk - nettopp; «vakker». I så måte har Mengyue noe av det rørforsterkere generelt sett har; en noe organisk - kroppslig - lyd som er lett og like. Klangfargene er overraskende naturtro i mellomtonen. Diskantfenomen av typen som stikker deg i øregangene og som plager mange rimeligere transistorforsterkere er rimelig under kontroll. Mengyue kan du lett høre på i timevis om bare musikksmaken din passer det Mengyue  har å by på av lydlige særegenheter.

 

 

Alt i alt

Det kan være vanskelig å ta en rørforsterker til latterlige 2.085 NOK seriøst. Man kan kjøpe seg en transistorforsterker av kjent merke og med adskillig større effekt for samme pris i en av landets kjedebutikker. I Norge gis det garanti. Du kan i grunnen se bort fra tekniske svikt med fatale følger for høyttalerne dine. Et vesentlig poeng er jo at du får høre forsterkeren før du legger ut en eneste krone. Kjøpe seg noe «uhørt» fra Kina er jo så som så. Dette er i seg selv grunner gode nok til å handle Hifi her til lands.

Mengyue har en varm mellomtone, diskant som ikke skriker i øregangene - i det hele tatt en form for ørevennlig lyd. Stram bass får du ikke. Du får heller ikke den dynamikk som kreves for å ha det moro om rytme og framdriv kjennetegner musikken du helst hører. Mengyue fikser visesang og en og annen melodi på en troverdig måte, men presser du den til å gjengi annet repertoar blir du muligens skuffet.

Altså; jubelpris, lett å like, ingen garanti og begrenset repertoar. For min egen del beholder jeg forsterkeren; den gjengir tyske Lieder slik at musikken lyder vakkert. Og for prisen som forlanges er jo dette ganske så enestående.

 

Egner seg ikke:

Eminem – So Far...

Troy – Bet On It

Bass Mekanik – Faster Harder Louder

 

Greit nok:

John Brown – Zozimus Waltz

Paul McCartney – Blackbird

 

Best:

Jussi Bjoerling – Morgen, Op. 27 No. 4

Cornelis Vreeswijk – Jag minns dig Amanda

 

Read 14136 times
Ole-Petter Langfeldt Steen

Seniorskribent

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.