AUDIOFILT INNTRYKK: Radka Toneff / Steve Dobrogosz – Fairytales.

For et par år siden ble det legendariske Fairytales utgitt i en remastret utgave på LP. Og både jazz-verden og vi audiofile ga det en stor oppmerksomhet. Nå har Odin nettopp ugitt dette albumet på SACD, og jeg har lyttet til det.

So is my love er en utgivelse på Pure Audio Blu-ray, med kormusikk fremført av Ensemble 96. Jeg har lyttet til den.

 

Bård Monsen og Gunnar Flagstad har spilt inn verk av tre komponister på denne utgivelsen på 2L. Vi snakker om Valen, Stravinsky og Lutoslawski.

 

2L har på ny utgitt en Blu-ray med lydspor i Dolby Atmos. Og så er det en enda mer grensesprengende nyhet på denne utgivelsen Mass for Modern Man.

 

Iceland Symphony Orchestra har en ny utgivelse på plateselskapet Sono Luminus. Det er dette plateselskapet sin første utgivelse med lydspor i Dolby Atmos.

Terje Winge har laget en innspilling på 2L, med verker av tre norske komponister. Jeg har lyttet til ORGANSM på Blu-ray Audio, med spor i Dolby Atmos.

 

 

For 10 år siden hadde jeg mitt første møte med en av 2L og Morten Lindberg sine produksjoner. Det var en innspilling med Trondheimsolistene, og åstedet for innspillingen var Selbu Kirke. Denne gangen er det de samme Trondheimsolistene som står for musikken, og også denne gangen er innspillingen foretatt i Selbu Kirke.

 

 

Tacet har gjenutgitt albumet Pictures & Reflections på Blu-ray Audio. Det er Markus Schirmer som har spilt inn suiten Miroirs av Ravel, og den legendariske Pictures at an Exhibition av Mussorgsky. Jeg har lyttet til den.

 

In The Light Of Air er en Pure Audio Blu-ray med musikk av den islandske komponisten Anna Thorvaldsdottir. Jeg har lyttet til den.

LaWo er et norsk plateselskap som i likhet med 2L er en stor norsk utgiver av multikanals musikk. Hos LaWo er alle multikanals utgivelser i form av hybride SACDer, men i tillegg utgir dette plateselskapet en stor andel med rene stereo CDer. SACDen BUT består av spennende samtidsmusikk, fremfrøt av Ensemble Ernst. Jeg har lyttet til SACDen.

 

Unter the Wing of the Rock er et vellydende album med spennende musikk av et knippe med samtidskomponister. Pluss en engelskmann som ikke lenger er blant oss. Jeg har lyttet til SACDen, og likte det jeg hørte.

The Choir of King`s College var først ute med plateutivelse i Dolby Atmos, med platen 1615 Gabrilei in Vence. Vi har lyttet til den.

The Wall trenger knapt noen introduksjon, men vi kan likevel ta en summarisk presentasjon for sent ankomne musikklyttere. Albumet The Wall var et av Pink Floyd sine tre aller største utgivelser, sammen med Dark Side of the Moon og Wish You Were Here. Noen vil gjerne hevde at den overgår selv «Dark Side», i hvert fall hvis man legger til grunn The Wall sin betydning som politisk og samfunnskritisk element.

Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, dirigert av Vladimir Jurowski har spilt in Alfred Schnittke sin tredje symfoni. Det er utgitt som SACD på PENTATONE.

KVV har gitt ut CDen Flammer av Øystein Wingaard Wolf. Jeg har lyttet til den.

Susanne Lundeng utgir sin syvende CD på KKV. Jeg har lyttet til den.

Det er ikke daglig foreteelse å få en rykende fersk Zappa-CD til anmeldelse. Særlig ikke en som er innspilt i Norge. Likevel skjedde det for et par uker siden.

KKV har utgitt en CD med kauker og lokker fra Snåsa, arrangert og fremført av den unge lokale gruppa Ljom. Jeg har lyttet til den.

Den amerikanske pianisten Michael Lewin har spilt inn en Pure Audio BLu-ray med musikk av Debussy på plateselskapet Sono Luminus. Jeg har lyttet til den.

Les mer:

Forsvarets stabsmusikkorps og Scola Cantorum har spilt inn en bukett nasjonal musikk på Pure Audio Blu-ray. Plateselskapet er 2L, og jeg har lyttet til den.

Les mer.

Denne utgivelsen med musikk av Aaron Copland på Blu-ray Audio utført av Detroit Symphony Orchestra er ikke helt fersk. Men like fullt verd å skrive om.

Les mer:

Jørn Simen Øverli & Sølvguttene har spilt inn en CD med gutteviser, utgitt på KKV. Jeg har lyttet til den.

Les mer:

Naxos har utgitt Johannes Brahms sitt Ein Deutches Requiem på Blu-ray Audio. Jeg har lyttet til platen.

Les mer:

Netherlands Philharmonic Orchestra har spilt inn en Blu-Ray Audio med musikk av Maurice Ravel på plateselskapet TACET. Jeg har lyttet til den.

Les mer:

Grieg. Garborg - Vinje – Ibsen.

Marianne Beate Kielland og Nils Anders Mortensen har spilt inn tre av Grieg sine sangsykluser på SACD på Lawo. Jeg har lyttet til den:

Les mer:

Olof Løvmo Trio har utgitt CDen Wood Songs på KKV. Jeg har lyttet til den.

Les mer.

Dunedin Consort under ledelse av John Butt har laget en spesiell innspilling av Mozarts Requiem. Jeg har lyttet til den.

Les mer:

Jeg har lyttet til denne innspillingen med den unge pianisten Martin Helmchen, og sammenlignet den med en annen innspilling av to andre pianokonserter med den like unge norske pianisten Christian Idle Hadland.

Les mer i artikkelen om Fire klaverkonserter av Mozart på to ulike klaver.

Flint Juventino Beppe har komponert musikken på Remote Galaxy. Jeg har lyttet til den.

Les mer:

Erling Sunnarvik har utgitt en SACD med musikk med stort tidsspenn. Jeg har lyttet til den.

Les mer:

TACET har utgitt Haydn sin strykekvartett Opus 76 med Auryn-kvartetten på Blu-ray Audio. Jeg har lyttet til den.

Les mer:

Den spanske sopranen Itziar Martinez Galdos og den norske pianisten Per Arne Frantzen har spilt inn en multikanals SACD hos Lawo Classics. Jeg har lyttet til den.

Les mer:

2L utgir ny Pure Audio Blu-ray/SACD. Musikken på Out Of Darkness er komponert av Torbjørn Dyrud. Jeg har lyttet til den.

Les mer.

Denne utgivelsen fra Linn Records befinner seg godt utenfor allfarvei. Kuniko Kata har laget tolkinger av Arvo Pärt, Steve Reich og Hywel Davies.

Les mer:

Denne platen ble utgitt for et drøyt år siden. Innhold, lyd, og ikke minst årstid gjør den like aktuell i dag.

Les mer:

Kristin Skaare har gitt ut en ny plate på KKV. Navnet er Er.

Les mer:

Denne utgivelsen fra jazzlegenden Miles Davis ble opprinnelig utgitt I 1986, men er i det siste relansert på DVD-Audio.

Les mer:

Få pop/rock-back har vist like stor utholdenhet som Fleetwood Mac, selv om bandet har undergått radikale endringer underveis, i tillegg til periodevis opphold.

Les mer:

"The view was all in lines" er en typisk utgivelse fra 2L. Med andre ord en utgivelse som skiller seg ut ved å være utypisk..

Les mer:

 

Linn Records har en del artister som dominerer plateutgivelsene. Dette gjelder i stor grad for sjangeren klassisk, men kanskje i enda større grad innen jazz. Derfor er det interessant og spennende når det staben utvides med nye artister. Og Judith Owen er en ny artist for Linn Records.

Les mer:

Det har blitt mer glissent mellom SACD-utgivelsene fra Linn Records de siste årene. Denne utgivelsen illustrerer at det burde vært langt flere.

Les Mer:

Jienat med base i Hammerfest har laget en utgivelse i det spennende nye formatet Pure Audio Blu-Ray. Og vi burde vel egentlig ikke være overrasket over å finne en gammel kjenning i kulissene.

Les mer:

Iver Kleive er en organist som er godt representert i møblerte audiofile platesamlinger. Spesielt samarbeidet med Knut Reiersrud på innspillinger hos Kirkelig Kulturverksted har satt dype spor blant musikkinteresserte som setter pris på god lyd, og samtidig verdsetter at sjangergrenser neglisjeres.

 

Plateselskapet 2L lanserer sin tredje utgivelse i Blu-ray Audio. Vi har lyttet til et førproduksjonseksemplar.

 

For kort tid siden skrev vi om den Grammy-nominerte Divertimenti fra 2L, utgivelsen som også er verdens første rene audioutgivelse som Blu-ray. Nå har vi lyttet til Blu-Ray nummer to fra dette plateselskapet.

Trondheimssolistene oppnår Grammy-nominasjon med verdens første rene lydutgivelse på Blu-Ray. Vi har lagt utgivelsen under stetoskopet.

 

Sølvguttene har kommet med en juleplate litt uten om det vanlige. Plata spenner vidt med komposisjoner tilbake fra 900-tallet og helt frem til vår tid. Innspilingen er gjort i Uranienborg kirke og i Oslo Domkirke og er produsert av Lindberg Lyd AS. Utgivelsesdato er 22. november.

 

Den portugisisk fødte pianisten Artur Pizarro er ingen ny artist hos Linn Records, med sine vakre og livfulle tolkinger av Bethoven sine pianosonater og Chopin reminisanser og sonater. Disse er fordelt på fire SACD-skiver, hvor alle er hybride multikanals utgivelser.
Nå er det impressionisiske komponister som står for tur, og først ut er denne platen med komposisjoner av Ravel. Den er den første i en serie på to som skal utgjøre komplette pianoverker av Maurice Ravel.

 

Albumet Walking in the Sun er det sjette for Linn Records av Barb Jungr, medregnet trioutgivelsen Girl Talk sammen med Mari Wilson og Claire Martin. Denne kvinnelige sangeren er en av mine favorittartister på dette plateselskapet. Hvor plasserer så denne utgivelsen seg i terrenget?

 

I tillegg til sine rike kulturtradisjoner med strikkevotter og heimbrent, har kommunen Selbu med sin beliggenhet at the dark side of Jonsvannet en vakker kirke der de eldste delene antas å stamme fra 1100-tallet. I denne kirken holdt Trondheimsolistene konsert med Marianne Thorsen som solist på tre av Mozart sine fiolinkonserter en dag i mai i år. Dette førte til en utgivelse på kombinert CD / SA-CD på plateselskapet 2L.

Ian Shaw er en Britisk Jazz-sanger i toppsjiktet, og han har gjort vågestykket å lage en hel SA-CD med coverlåter av et utvalg av Joni Mitchell sine sanger.

Les mer:

Handel er vel av de mer undereksponerte operakomponistene, og denne innspillingen av Emma Bell med Scottish Chamber Orcestra er med på å illustrere at det er på tide å gi disse komposisjonene enda større oppmerksomhet.

 

Dette ferske albumet fra Claire Martin på Linn Records skiller seg ganske markant fra forrige utgivelse i min samling fra samme artist. Der ”Too Darn Hot” lett kan gis karakterstikken galla-jazz, er denne nyeste utgivelsen langt mer lavmælt og stillferdig.

 

Det byrjar med Chameleon. Chameleon er kul. Er plata det..? ...kul, altså?

 

Den femtande mai 1998 var ein trist dag. Stemma over alle stemmer, The Voice himself, Frank Sinatra var død. Karrièra hans tok kanskje ikkje dei heilt store krumspringa på slutten (det gjorde den vel aldri...), men det er få som har swinga like mykje saman med gode storband som han.

 

Tre menn, tre ståbassar, live. Enkelt og greitt og knallbra. Er det vits i å seie noko meir enn at folk heller bør kjøpe plata enn å sitje på nettet og lese om den...?

 

På denne plata får me presentert to klassiske stykkje. Det første er 1919-utgåva av Igor Stravinsky sin Eldfugl i seks satsar, og det andre er utdrag frå Prins Igor av Alexander Borodin. Begge stykkja er spelte av Atlanda Symphony Orchestra. På den eine satsen av Prins Igor, Polovtsian Dances, er orkesteret sitt kor med og syng.

 

Orgelet i St. Sulpice, Paris, har blitt kalla "det vakraste orgelet i verda" av Albert Schweitzer. Det er fire etasjar høgt og kan daterast tilbake til 1781. Saman med akustikken i St. Sulpice blir det eit glimrande utgangspunkt for opptak av orgelverk.

Har du høyrt om Benny Waters? Denne legenda av ein jazzmusikar har hatt ei imponerande karriere over tre kvart århundre. Han har vore stor frå 1920-talet fram til midten av 1990-talet. Her har me han i eit konsertopptak frå "Stampen" i Stockholm i 1976.

Piano, bass og trommer. Kvifor gjere det vanskelegare enn det?

Ta ein bunke standardlåtar pluss litt anna, legg på delvis nye underlag og litt temposkifte her og der, kva får ein då? Jo då får ein Tierney Sutton si siste plate.

 

Fire gitarar, 17 spor med latinsk instrumentalmusikk. Skeptisk no? Ikkje ver det, les gjennom omtalen og vurder då om ikkje dette kanskje er meir spanande enn skummelt.

 

Eg er ikkje heilt sikker på om me treng ei plate som hyllest til Amerika (USA), landet der draumar blir verkelege, men det er no det Monty Alexander har laga her. Vel, han har teke ei rekkje kjende låtar han meiner har vore viktige for han, og spelt dei inn i nye og kanskje litt uvanlege utgåver.

 

Oscar Peterson er ikkje noko ukjend namn innan jazzen. På denne plata vil han ta oss med på ei reise gjennom Canada, frå aust til vest. Dette vil han gjere med eit samspel mellom ein tradisjonell jazzkvartett og eit kammerorkester. Eg synest generelt det er spanande at folk eksperimenterer musikalsk, men er klar over at ein del av eksperimenta ikkje er vidare vellukka. Korleis går det denne gongen?

 

Det første som slo meg då eg sette på denne plata var: "Dette var sært..." Eg fekk litt bakoversveis med ein gong, men har høyrt gjennom plata ganske mange gonger, og spørsmålet er altså kva eg synest om den no.

Når gretne gamle gubber som meg gir oppmerksomhet til en plateutgivelse som befinner seg I nærheten av det som i mangel av noe bedre uttrykk kalles Pop/Rock, dreier det seg i svært mange tilfeller om opphavsmenn som startet sin karriere på 60- eller 70-tallet. Så også i dette tilfellet - så vidt jeg husker hadde vel Steely Dan sin storhetstid rundt midten av 70-tallet, og et periode framover.

 

Har du høyrt om Kevin Mahogany? Han er kanskje ikkje mellom dei mest kjende namna i jazzen, men etter å ha høyrt denne plata, har iallfall eg blitt interessert i å høyre meir av denne mannen.

 

Med desse tre namna på plateomslaget, har ikkje Telarc følt det nødvendig å gi plata noko namn. Brown, Alexander og Malone er alle kjende namn i jazzen. Og på dette opptaket frå våren 2002, berre månader før Ray Brown døydde, har dei òg teke føre seg 11 meir eller mindre kjende jazzstandardlåtar.

 

Den engelske tenoren James Gilchrist har utgitt sin andre plate på Linn Records. Som ventet er det en Hybrid Multikanals SACD av høy kvalitet.

 

Hybrid SACD - EMI-7243 -5821362


30-års jubileumsutgaven på hybrid SACD. NB: CD-laget er dynamisk komprimert --> lytt til SACD-laget!

Linn Records har spilt inn Mozart sine fire siste symfonier. Til denne oppgaven har de selvfølgelig håndplukket Scottish Chamber Orchestra dirigert av Sir Charles Mackerras.