torsdag, 19 juni 2014 11:52

Plateanmeldelse: Reza e iRagazzi: Grieg Unheard – Syv solister synger Grieg.

Skrevet av

Den opprinnelig iranske Reza Aghmir har samlet en supergruppe bestående av syv operasolister. Eller gutter, som de blir omtalt i hans Reza e iRagazzi.

 

For kort tid siden anmeldte jeg en SACD utgitt på LaWo med duoen Marianne Beate Kielland og Nils Anders Mortensen. Denne utgivelsen hadde som formålsparagraf å gjengi de tre sangsyklusene med tekster av Garborg, Vinje og Ibsen mest mulig tro mot Ibsen sine intensjoner. Og her kommer Simax med CDen Grieg Unheard med mye av det samme sangmaterialet, og en markedsføring som «Grieg like you never heard him before». Dette skal bli moro!

 

 

 

 

Her er det en del elementer både i markedsføringen, cover og valg av lydstudio som på forhånd kan lede til en mistanke om at denne utgivelsen er en av de mange som bryter sjangergrenser – at det er snakk om en tolking som ligger i grenseområdet til mer moderne musikkformer. Slik er det ikke, tolkingene ligger trygt innenfor det klassiske. Når musikken likevel oppfyller forventningene til tittelen, er dette en kombinasjon av at det delvis er avvikende arrangementer, og at det er til dels svært fyrrige tolkinger. Griegsanger med turbo, kan man kanskje si. 

iRagazzi består av operasangerne Marius Roth Christiensen, Hallvar Djupvik, Henrik Engelsviken, Carsten Stabell, Yngve Søberg, Ole Jørgen Kristiansen, Espen Langvik, Ketil Støa.

Innpakningen er som vanlig fra Simax flott med sitt Digipack cover, og er denne gangen i tillegg ekstra spennende cover. Det eneste jeg ønsker meg av forbedring, er dokumentasjon av solister for hvert spor, og av hvor de ulike sangene er innspilt.

Hele fem av sangene er hentet fra sangsyklusen Vinjesangene. Disse er sammen med Stamborgsrim fra Ibsensangene også med på den tidligere nevnte utgivelsen fra LaWo, som dermed er direkte referanse for disse. Den første av disse er Eit Syn, som er en flott tolking. Den fremføres noe hurtigere, og er samtidig en ganske heftig tolking. Langs ei å ligger langt nærmere referansetolkingen til Kielland / Mortensen.

En av de heftigste tolkingene på denne utgivelsen er unektelig Vinjesangen Fyremål. Svært høyt tempo og temperatur gjør at det nesten tar fyr her. Vi befinner oss også i grenselandet av hvilket tempo sangen tåler, men det holder! Et nesten fandenivoldsk pianospill fra Reza blir en viktig bestanddel i denne tolkingen, et pianospill som fullstendig løper løpsk etter at solisten har avsluttet.

Ibsensangen Stamborgsrim er en av de aller flotteste fremførelsene på denne utgivelsen, og blant mine desiderte favoritter. Den danner også en flott lyrisk kontrast til den foregående heftige Fyremål.

Våren har gjesteopptreden av Nina Gravrok og Primadonne. Dette er en teknisk meget god fremførelse, men for meg blir det noe som ikke stemmer med stemningen i denne sangen. Det gjør det derimot i Ved Rondane, til tross for et forsiktig hurtigere tempo enn i referansen. 

Et nytt høydepunkt kommer i Zur Rosenzeit. Også her forsiktig impresjonistiske vibrasjoner. Klangen her skiller seg en del ut fra resten, noe som gjør at jeg mistenker at denne er innspilt i Griegs hjem på Trollhaugen. Savner for så vidt dokumentasjon på innspillingssted på de ulike sangene også.

Det vakre avslutningsstykket Arietta er til minne over Trude Larsen, og går etter et minutts stillhet over i en flott tolking av Kveldssang for Blakken.

 

 

Lyden på Grieg Unheard er flott. Innspillingene er gjort tre steder – På Operaen i Bjørvika, i Lommedalen Kirke, og på Trollhaugen. Det er noen variasjoner i lydbildet på de ulike sangene som det er uhyre lite dristig å tilskrive innspillingslokasjon. Perspektivet er på alle meget bra. 

 

 

Grieg Unheard ble akkurat så annerledes som den burde være. Her er det rikelig med sanger som gir en forfriskende nytolking. Og jeg finner også tolkinger der jeg fremdeles foretrekker mer konservative innspillinger. Da er det veldig flott at vi kan få begge deler. Og er du på bølgelengde med Grieg sine sanger, er dette så avgjort en av de innspillingene du ikke kan gå glipp av. Anbefales varmt!

 

Les mer hos Simax Classics

 

Sanger på Grieg Unheard.

1 Inga Litimor 02:04                                                              EG 168 (ingen opusnummer)

2 Jeg Elsker Dig 01:40                                                            (Hjertesangene – Opus 5)

3 Eit Syn 01:29                                                                         Vinjesangene – Opus 33

4 Langs Ei Å 02:45                                                                   Vinjesangene – Opus 33

5 Guds Sønn Har Gjort Meg Fri 02:39                                  Op. 74: 4 Salmer fritt efter gamle norske Kirkemelodier

6 Fyremål 03:00 (vinjesangene)                                            Vinjesangene – Opus 33

7 Stambogsrim 02:05                                                              Ibsensangene – Opus 25

8 Jeg Lagde Meg Så Sildig 03:51                                            Op. 30: Album for Mannsang

9 Verdens Gang 01:10                                                             Op. 48: Seks Sange (oversatt av Nordahl Rolfsen)

10 Våren Feat. Nina Gravrok & Primadonne 05:25           Vinjesangene – Opus 33

11 Ved Rondane 02:53                                                            Vinjesangene – Opus 33

12 Zur Rosenzeit 02:58                                                            Op. 48: Seks Sange (oversatt av Nordahl Rolfsen)

13 Arietta (For Trude Larsen) 02:32                                      Op. 12: Lyriske stykker, Hefte I

 

 

Lest 5559 ganger Sist redigert torsdag, 19 juni 2014 12:31
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.