tirsdag, 05 august 2014 07:43

PLATENYTT: Holberg Variations – 1B1, Christian Ihle Hadland, Erlend Skomsvoll.

Skrevet av

Simax utgir CD med 3 ulike variant er av Grieg sin Holberg Suite. Eller Holberg Suite X3, som Asbjørn Schaatun uttrykker det.

 

Edvard Grieg sin Holberg Suite er noe av det mest spilte av Edvard Grieg, og tallet på innspillinger er   ganske formidabelt. Det er bare et års tid siden Simax utga sin forrige innspilling, den gang med Norsk Kammerorkester i Albumet Nordic Spring.

På utgivelsen Holberg Variations er det tre svært ulike utgaver av Holberg Suiten som presenteres. Eller rettere – det er to versjoner av Holberg Suiten, og en rekomponering / improvisasjon i regi av Erlend Skomsvoll.

 

Vi starter med 1B1, et orkester som ble startet i 2008. Kunstnerisk leder er Jan Bjøranger, og han leder en samling yngre musikere med en filosofi der kreativitet rangerer foran feilfri fremførelse. 1B1 har også hatt samarbeid med en rekke fremtredende samtidskomponister, selv om de her forholder seg til velpløyd mark fra Grieg.

En smakebit på 1B1 som fremfører 1. satsen av Holberg Suiten:

 

Holberg Suiten ble opprinnelig skrevet for piano – orkestreringen kom et år senere. Den spennende Pianisten Christian Ihle Hadland spiller originalversjonen. Vi publiserte ellers en anmeldelse av Christian Ihle Hadland sin tolking av Mozart: Piano Concertos Nos. 21 & 22 her.

 

 

Erlend Skomsvoll er en av Norges aller mest spennende musikere. Han ferdes i områdene Jazz, klassisk og samtidsmusikk, og er vel mest kjent som frontfigur i Come Shine, og for sitt samarbeid med Trondheim Jazzorkester, toppet av Moldekonserten med Chick Corea. Skomsvoll har en tendens til å plukke notene fra hverandre, og sette de sammen igjen på en måte som gjør at det oppstår et nytt musikalsk univers. Den lille smakebiten vi får på videoen nedenfor gir spente forventninger til hva som skjer med Holberg Suiten i hans rekomponering og improvisasjon sammen med 1B1.

I tillegg til CD utgis Holberg Variations på 180 grams vinyl. 

Les mer hos Simax Classics

 

 

 

Lest 7440 ganger Sist redigert søndag, 10 august 2014 10:58
Karl Erik Sylthe

Webredaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.