onsdag oktober 24 , 2018
onsdag, 30 november 2005 23:00

Jamie Cullum – Catching tales [CD]

Skrevet av

Jamie Cullum har klart å vise fleire enn meg at han er ein svært dyktig jazzpianist. Når han i tillegg skriv fengande låtar og arrangement og syng kult, gjer det han til ein av mine favorittartistar for tida. Men sjølv om dei to førre albuma har vore spanande, har eg ikkje heilt følt at Cullum har treft innertiar enno. Klarar han det med sitt nye album, ”Catching tales,” mon tro...?

 

 

Dette er eigentleg Jamie Cullum sitt fjerde album. Men den første plata (”Heard it all before”) er diverre ikkje å oppdrive lengre, og den har aldri vore utgitt i Noreg. Dei fleste av oss kjenner altså berre dei to førre albuma, og dei har eg altså hatt gleda av å omtale her tidlegare.

 

Det eg føler har mangla tidlegare, er ein litt tydelegare (og til tider reinare og enklare) stil frå Cullum. Men sjølv om eg på ingen måte får ønsket mitt oppfylt her, synest eg ”Catching tales” fungerer så absolutt likevel. Eg skal prøve å forklare kvifor.

 

Denne plata er, meir enn dei to førre, ei blanding av pop og jazz. For det første kjennest plata litt todelt, der den første delen er absolutt mest kommersiell og popete, medan siste halvdel av låtane har mest jazzpreg. Dette høyrest kanskje rart ut, men sidan overgongen er litt gradvis, er det ikkje noko ein tenkjer over heile tida.

 

For det andre er nokre av låtane litt delte. Til og med enkelte av dei mest straumlinjeforma låtane får plutseleg ein pianosolo langt uti der. For eit par av låtane blir nokre av overgongane ganske brå og unaturlege. Men heldigvis heng dei fleste låtane godt saman, trass i nokre originale sprang.

 

Musikken på plata spenner altså frå jazz-rap (med samplingar, loopar og offensivt blåsarunderlag som minner mest om ein gammaldags gangsterfilm), Beatlesaktig pop, funk, reggae og jazzballadar til raskare og meir avansert jazz. Me får litt improvisasjonar her og der, men generelt for lite av det. Høyrest dette ut som eit salig virvar? Det gjer kanskje det og det er kanskje det, men av ein eller annan grunn heng denne plata godt saman. Det kjem kanskje av at drivet er godt heile vegen. Ingen av låtane rekk bli kjedelege, uansett tempo. Arrangementa er meir omfattande enn tidlegare. Ein får kjensla av at her er fleire musikarar og fleire andre (digitale) lydar, men alt heng saman. Enkelte vil kanskje kalle plata for overprodusert, men det er ikkje det inntrykket eg sit att med.

 

Og når det gjeld Jamie Cullum sjølv, har han som sagt allereie vist oss at han kan både skrive musikk, spele piano og synge. Med denne plata får han vist oss at han spelar ganske så kult og spenstig på gitar, òg. Cullum har den eigenskapen at han får musikken og spelet sitt til å høyrast enkelt ut, nesten uansett korleis han fyk i veg. Det kan gjere det lett å undervurdere han, men eg trur ikkje eg har gått i den fella.

 

Dette albumet forresten ut i to utgåver: Ei vanleg og ei ”deluxeutgåve” som visstnok skal vere i avgrensa opplag. Spanderer du dei ekstra 40 kronene den eksklusive kostar, får du eit ekstra spor på CD-en (Gerchwin sin ”Fascinating rythm” i typisk Cullum-tolking) og ein DVD med ein del informasjon om innspelinga av denne plata og mykje generelt Cullum-stoff. DVD-en er kanskje ikkje uunnverleg, men eg synest det ekstra sporet er grunn nok for å kjøpe deluxen. Men konsertopptaka på DVD-en fekk meg iallfall til å få enno meir lyst til å sjå denne spretne engelskmannen live. 31. januar 2006 får eg sjansen. Då kjem turnéen til Rockefeller i Oslo.

 

Så var det spørsmålet om innertiar eller ikkje... Kva skal eg seie til det? Njaa... Dette er på ingen måte noko reint jazz-album, men det er kvalitet over musikken og arrangementa, over jazzen, over samspel og improvisasjonar, og albumet heng saman. Det er eigentleg godt gjort å få til akkurat det når så mykje ulik musikk er med.

 

Nokon innertiar er det ikkje, men det er likevel det mest spanande albumet frå Jamie Cullum så langt, sjølv om jazzfaktoren har gått ned...

 

Tor Martin Brekkeflat (TMB), 1. desember 2005

Musikk:

****

Lyd:

****

Label:

Universal

 

Kjøp denne hjå CDON!

Lest 7668 ganger Sist redigert torsdag, 23 januar 2014 10:54
Tor Martin Brekkeflat

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Nyeste Tester / Artikler

De 20 nyeste Hovedartiklene:

 • Hortenmessa 2018 - messerapport med video
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Hortenmessa vart avvikla for 17. gongen på rad, og vi var til stades med kamera og mikrofon.

  Les mer...
 • Kaipa – Sattyg
  Skrevet av

  Våre Svenske naboer har fostret mange gode progrock band gjennom tidene, og flere har vært inspirert av Svenskenes supergitarist og progstjerne Roine Stolt. Kaipa’s 12. og mesterlige album Sattyg er verdt en ekstra titt.

  Les mer...
 • Teac CD-P3450 Compact Disc Player – Stig Arne si dagbok juni 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  I denne dagboka skulle eg eigentleg skriva del 2 av “99% av alle høgtalarar er feilkonstruerte". Men eg treng litt meir tid. Lat meg difor ta eit kvileskjer med å skriva om noko heilt anna, men ikkje mindre interessant, eigentleg.

  Les mer...
 • Where do the music end and the listening begin?
  Skrevet av

  Our perception of reality is a highly individual matter: every day our mind is occupied by trying to create coherence between an unimaginable number of fragments brought to us through our different senses. It is a bit like a game: you're given certain pieces but how you combine them is up to you.

  Les mer...
 • 99% av alle høgtalarar er feilkonstruerte (del 1) - Stig Arne si dagbok Mai 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Denne artikkelen burde eg ikkje levert. Eg har eigentleg ikkje peiling, og påstanden (overskrifta) er ganske dryg. Men likevel, eg må berre lufta det. Det er ei problemstilling med tekniske finurlegheiter som eg har fundert over i årevis. Om eg aldri tek det opp, kjem eg ikkje vidare. Eg ser gjerne at dei som har greie på dette tek kontakt, slik at me alle kan læra.  

  Les mer...
 • Martin Logan Classic ESL 9
  Skrevet av

  Vinylguru

  Denne gangen har jeg fått gleden av å ta for meg Martin Logan Classic ESL 9 og lage en omtale av denne, en av de nyeste Martin Logan hybrid elektrostatene.

  Les mer...
 • beyerdynamic DT 1990 Pro - den mest nøytralt lydenende hodetelefonen?
  Skrevet av

  Seniorskribent

  1 år med beyerdynamic DT 1990 Pro, og stiller jeg følgende spørsmål; er dette den mest nøytrale hodetelefonen av dem alle?

  Les mer...
 • Marantz PAM 710 DC Amplifier - Stig Arne si dagbok april 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Eg er ikkje heilt fokusert. Eg har lytta til mykje sidan sist, men ein del av det krev konsentrasjon i form av lengre artiklar. Då må ein ha fred og ro i fleire kveldar på rad, utan lystige lag i hagen med naboar og drikke. Dessutan er fokuset på hagen og tomta no til dags. Mykje må gjerast i løpet av  sumaren. Han er ikkje lang her til lands. Denne gongen vil eg difor satsa på - eg veit ikkje heilt. Eg byrjar no berre å skriva og so får me sjå kva det vert.

  Les mer...
 • Grassat feil tilkopling - Stig Arne si dagbok februar 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Det kan sjå ut som om eg er alvorleg på etterskot, men det er ikkje so ille som det ser ut til. Når eg no har sendt februar, hoppar eg over mars, for då rapporterte eg frå Vossajazz. Neste vert altso april, og då er me ajour!

  Les mer...
 • JBL GO – Stig Arne si dagbok januar 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  I samband med samansmeltinga mellom datamaskina og stereoanlegget renn eg borti stadig fleire merkelige dingsar. Anten eg vil eller ikkje. Her vil eg skriva om ein eg ikkje kunne unngå. Eg kjøpte han og har hatt stor glede av han sidan. 

  Les mer...
 • Vossajazz 2018 - Laurdag og sundag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

  Foto: Runhild Heggem / Vossa Jazz

   

  Før det tradisjonsrike Tingingsverket (det 37. i rekkja) vart Vossajazz-prisen delt ut til Benedikte Maurseth. Me gratulerer.

  Les mer...
 • Vossjazz 2018 - Fredag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Går det an å vera heldigare med veret? Palmefredag kom våren, to-sifra grader på stokken, og sol. Jazz-turistane frå Bergen ramla ut or toget på Voss jernbanestasjon og sjangla austover mot Vangen forbi kyrkjo, for å løysa ut billettene sine mot armband i billettkontoret på Park Hotell, eller på det nye Vossajazz-kontoret andsynes.

  Les mer...
 • Sandstrøm-Electrocompaniet - Stig Arne si dagbok desember 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Det er framleis fire timar til me lander, og eg held på å kjeda meg i hel. Eg er på reis att. Har nett sett ferdig ein film, og orkar ikkje sjå ein til. Det slår meg at eg kan fiska opp Mac´en frå sekken under flysetet og skriva litt på “frå dagboka”. Eg er jo i ferd med å koma meg ajour! Og då skal eg fortelja litt om kva eg har lytta på i det siste. Det er ikkje småtteri. 

  Les mer...
 • Øyretelefonar – kva skal vi bruke dei til? Utprøving av Mitchell & Johnson
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Alle treng øyretelefonar av og til, men til ulik bruk.  Av og til vil vi ha musikk utan å forstyrre andre. Andre gongar vil vi ha musikk til arbeid og trim. Og nokre av oss bur så trangt at det er liten vits med kvalitetshøgtalarar. Det er også dei av oss som brukar øyretelefonane som høyrselsvern. 

  Les mer...
 • ZYX 4D Ultimate.
  Skrevet av

  Vinylguru

   

  Denne gangen skal jeg ta for meg en av Zyx sine nyeste kreasjoner, den nye carbon-cantilever utgaven av Zyx sin 4d serie. Jeg har tidligere testet 2 pickuper fra 4d serien, i sølv utgaven og kobber varianten. Begge med godt og mer ulikt resultat enn jeg forventet meg. Kobber og sølv i signalveien utgjør en forholdsvis stor tonal forskjell etter min mening, og de to 4d pickupene låt ganske så forskjellig. Begge nøytrale i og for seg, men kobber varianten var vesentlig varmere i lyden enn sølv utgaven, faktisk så forskjellig at jeg gladelig hadde trodd at man snakket om to vidt forskjellige pickupmerker og lydfilosofier.

  Les mer...
 • Analog kontra digital. Stig Arne si dagbok for November 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

  Kjære lesar,

  førre dagbok, “gode stereoanlegg, dårlege vilkår?” er signert oktober -17, so her kjem november -17. Desember -17 er alt klar, og vil koma ganske kjapt. Eg er altså ikkje so mykje på etterskot som det kan sjå ut som. Forseinkingane skuldast reise for min del, og flytting for redaktøren sin del. 

  Les mer...
 • Trilogy 906 riaa
  Skrevet av

  Vinylguru

  Tidligere har jeg testet Trilogy 907 - riaa'en som var Trilogy's topp modell av riaa'er med meget godt resultat. Og denne gangen er det den nedskalerte lillebror 906 som er inne til test.

  Les mer...
 • Gode stereoanlegg, dårlege vilkår? Stig Arne si dagbok August 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Foto er teke frå eit tilfeldig hifi-blad, og ingen av dei omtalte anlegga, grunna anonymisering. Men det illustrerer nøyaktig korleis det IKKJE skal gjerast 

  I dag vil eg skriva litt om dei stereoanlegga eg har truffe på min veg i det siste. 

  Les mer...
 • ZYX Ultimate 100
  Skrevet av

  ZYX kom for en liten siden med en ny serie pickuper med det ambisiøse navnet «Ultimate». Denne serien kan ses som den endelige utviklingen av deres allerede velrenommerte produkter.

  Les mer...
 • My Sonic Lab Signature Platinum.
  Skrevet av

  Vinylguru

  Så har turen kommet til test nr. 353 av pickuper for undertegnedes del. Og hvorfor da ikke tråkke til med toppmodellen fra MSL (My Sonic Lab), og modellen Signature Platinum.

  Les mer...

Nyeste Nyhetsoppslag

Nyeste Musikkartikler

Annonser

Annonsere på Audiophile.no?

Audiophile.no i flere kanaler:

Nyeste fra Audiophile-TV

Les det digitale tidsskriftet AUDIOphile No.1:

Annonser

Nyeste tråder på Hifisentralen

Nye plateutgivelser