mandag oktober 22 , 2018
søndag, 27 desember 2015 10:10

TEST: AUDIO DESK vinyl rensemaskin:

Skrevet av

Det å holde sitt sorte gull rent og pent er en dyd og ikke minst særdeles viktig både for holdbarheten til platene og ikke minst pickupen.

 

 

 

Mange har investert store summer på platespiller og metervis med plater, flott alfabetisert etter år og forskjellige utgivelser. Mange har investert i pickuper som koster tilsvarende en garasje eller to, og supernøye har de vært med alskens innstillinger og geometrier. MEN mange av de har ingen rensemaskin for platene sine fordi de synes det faller for dyrt. Men se der kan de fort ta feil, for det som er virkelig dårlig økonomi er å la en pickup til ti-tusener pløye møkk, skitt og støv.

Er det noe som sliter på en diamant så er det nettopp avleiringer og smuss. Og løsningen er enkel: En vinylrensemaskin. Har man først kjøpt en er det sjelden man selger den igjen, selvfølgelig unntatt de som har handlet en billig modell og oppgraderer da.

 

 

Undertegnede har drevet med vinyl i smått 40 år, og jeg tør påberope meg en viss kompetanse innenfor området. Og mang en vinylrensemaskin har jeg hatt av ymse kvalitet, alt fra de rimelige Dischwasher maskinene til de grovt overprisede produktene som lover MYE mer enn hva de klarer å holde. Skal man tro på reklamen for noen av de så gjør de omtrent alt unntatt og vaske huset og gå tur med bikkja.

Skeptisk er jeg også blitt på mine gamle dager så det var med en viss skepsis jeg takket ja til og prøve den "store" og litt dyre (26.000?) Audio Desk platerensemaskinen som er en maskin som via såpebad og ultralyd lover at platene dine skal bli gullandes rene.

 

 

Vel i hus var det bare å konstatere at det er en solid boks (type tanks) jeg har fått til låns. Ut av kartongen og frem til oppstart tar det bare 5 minutter - det vil si HVIS du har handlet inn destillert vann på forhånd. Jeg hadde på forhånd kjøpt inn 5 liter renset vann. Dette er noe du kan bestille på apoteket, eller man kan bruke batterivann fra Biltema. Det medfølger 2 små såpeflasker og man skal bruke en flaske pr 4,5 liter vann og det er bare å helle det hele opp i maskinen. Når maskinen er i gang pumpes vannet inn i kammeret hvor man trer platen ned i. Det hele er såre enkelt, vannet skal byttes ut for hver 100de plate, men dette er noe man sikkert kan se an litt. Har man veldig møkkete plater så må man kanskje bytte litt før, og har man som hos meg relativt rene plater så kanskje det holder til 150 plater. Som sagt er det noe man må se an litt selv og vurdere. Renserullene inne i maskinen må også byttes ut en gang i blant, men heller ikke dette er noen vanskelig prosess - det er gjort på få minutter.

Som sagt, jeg skred til verket og lette frem en plate jeg vanligvis kun bruker når jeg justerer pickuper og slikt. Den er slett ikke pent holdt, og har både fingeravtrykk og støv og er egentlig en plate jeg for lengst har avskrevet. Vel, opp i vaskeren og et lite trykk på toppen av platen hvorpå vaskeren begynner å snurre platen rundt. Vannivået pumpes opp og nesten halve platen kommer under vann og 4 børster tar seg av "skrubbingen". Etter noen minutters vask går det hele over i tørke prosessen og det hele tar en 7-8 minutter.

 

 

Hvordan gikk det så med min gamle slitte plate? Jo, den skinte som om den var ny. Fra en heller matt overflate kom glansen i vinylen tilbake, og den ser faktisk nesten ny ut. Hakk og striper er der selvfølgelig akkurat som før, men ren var den blitt. Så over til de litt nyere og dyrere 180 og 200 grams platene mine. Også her fantastisk fint resultat, og når man avspiller platene etterpå kan man konstatere at statisk støy er borte. Jeg føler også at det er mindre overflatestøy og småknepp som forstyrrer, i det hele tatt bedre lyd. Jeg har dobbelt og trippel sjekket med plater der jeg har 3 kopier av samme plate, og resultatet er at jeg opplever klart mindre støy fra de rensede platene.

Mange vil kanskje si eller påstå at de ikke trenger en platerenser fordi de har det så rent og støvfritt hjemme og at det ikke er behov for noen platerenser. Til de vil jeg si at jeg tror de vil bli overrasket over hvor møkkete selv nye uspilte plater kan være. Vinyl rester fra pressingen og fint støv fra coverne setter kjapt spor i platene og ikke minst på pickupen. Jeg kjøpte en del kvalitets vinyl tidligere i år hvorpå jeg tok en titt på diamanten før avspilling av en urenset plate, og så en titt etterpå. Og du verden hvor mye vinyl rester som satt fast på diamanten. Har gjort samme prosess med renset plate, og resultatet var minimalt med vinyl rester. Så det er helt klart at ALLE nye plater ikke bare bør renses, men faktisk MÅ renses før de tas i bruk. Det vil si, om du bryr deg bare litt om hvordan pickupens arbeidsforhold skal være da.

 

 

Audio Desk rensemaskinen er ikke blant de billigste, men den er definitivt blant de beste. Og det er fullt mulig at den faktisk er den aller beste uten at jeg skal være for bastant og påstålig vedrørende akkurat det, i og med at jeg ikke har prøvd alle maskiner som finnes på markedet. Audio Desk sin maskin blir kopiert av opptil flere kinesiske firmaer, så det er tydelig at det Audio Desk renseren som setter standarden og som alle vil ha i sitt sortiment. Det er i alle fall Audio Desk renseren som har gitt best resultat hjemme hos meg på de 40 årene jeg har hatt rensemaskin og jeg anbefaler den således på det varmeste.

 

Rudi, Desember 2015

 

Takk til Exotic Audio for utlån.

Forhandles i Norge av Audioaktøren.

 

 

 

Lest 5663 ganger
Rudi

Vinylguru

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Nyeste Tester / Artikler

De 20 nyeste Hovedartiklene:

 • Hortenmessa 2018 - messerapport med video
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Hortenmessa vart avvikla for 17. gongen på rad, og vi var til stades med kamera og mikrofon.

  Les mer...
 • Kaipa – Sattyg
  Skrevet av

  Våre Svenske naboer har fostret mange gode progrock band gjennom tidene, og flere har vært inspirert av Svenskenes supergitarist og progstjerne Roine Stolt. Kaipa’s 12. og mesterlige album Sattyg er verdt en ekstra titt.

  Les mer...
 • Teac CD-P3450 Compact Disc Player – Stig Arne si dagbok juni 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  I denne dagboka skulle eg eigentleg skriva del 2 av “99% av alle høgtalarar er feilkonstruerte". Men eg treng litt meir tid. Lat meg difor ta eit kvileskjer med å skriva om noko heilt anna, men ikkje mindre interessant, eigentleg.

  Les mer...
 • Where do the music end and the listening begin?
  Skrevet av

  Our perception of reality is a highly individual matter: every day our mind is occupied by trying to create coherence between an unimaginable number of fragments brought to us through our different senses. It is a bit like a game: you're given certain pieces but how you combine them is up to you.

  Les mer...
 • 99% av alle høgtalarar er feilkonstruerte (del 1) - Stig Arne si dagbok Mai 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Denne artikkelen burde eg ikkje levert. Eg har eigentleg ikkje peiling, og påstanden (overskrifta) er ganske dryg. Men likevel, eg må berre lufta det. Det er ei problemstilling med tekniske finurlegheiter som eg har fundert over i årevis. Om eg aldri tek det opp, kjem eg ikkje vidare. Eg ser gjerne at dei som har greie på dette tek kontakt, slik at me alle kan læra.  

  Les mer...
 • Martin Logan Classic ESL 9
  Skrevet av

  Vinylguru

  Denne gangen har jeg fått gleden av å ta for meg Martin Logan Classic ESL 9 og lage en omtale av denne, en av de nyeste Martin Logan hybrid elektrostatene.

  Les mer...
 • beyerdynamic DT 1990 Pro - den mest nøytralt lydenende hodetelefonen?
  Skrevet av

  Seniorskribent

  1 år med beyerdynamic DT 1990 Pro, og stiller jeg følgende spørsmål; er dette den mest nøytrale hodetelefonen av dem alle?

  Les mer...
 • Marantz PAM 710 DC Amplifier - Stig Arne si dagbok april 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Eg er ikkje heilt fokusert. Eg har lytta til mykje sidan sist, men ein del av det krev konsentrasjon i form av lengre artiklar. Då må ein ha fred og ro i fleire kveldar på rad, utan lystige lag i hagen med naboar og drikke. Dessutan er fokuset på hagen og tomta no til dags. Mykje må gjerast i løpet av  sumaren. Han er ikkje lang her til lands. Denne gongen vil eg difor satsa på - eg veit ikkje heilt. Eg byrjar no berre å skriva og so får me sjå kva det vert.

  Les mer...
 • Grassat feil tilkopling - Stig Arne si dagbok februar 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Det kan sjå ut som om eg er alvorleg på etterskot, men det er ikkje so ille som det ser ut til. Når eg no har sendt februar, hoppar eg over mars, for då rapporterte eg frå Vossajazz. Neste vert altso april, og då er me ajour!

  Les mer...
 • JBL GO – Stig Arne si dagbok januar 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  I samband med samansmeltinga mellom datamaskina og stereoanlegget renn eg borti stadig fleire merkelige dingsar. Anten eg vil eller ikkje. Her vil eg skriva om ein eg ikkje kunne unngå. Eg kjøpte han og har hatt stor glede av han sidan. 

  Les mer...
 • Vossajazz 2018 - Laurdag og sundag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

  Foto: Runhild Heggem / Vossa Jazz

   

  Før det tradisjonsrike Tingingsverket (det 37. i rekkja) vart Vossajazz-prisen delt ut til Benedikte Maurseth. Me gratulerer.

  Les mer...
 • Vossjazz 2018 - Fredag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Går det an å vera heldigare med veret? Palmefredag kom våren, to-sifra grader på stokken, og sol. Jazz-turistane frå Bergen ramla ut or toget på Voss jernbanestasjon og sjangla austover mot Vangen forbi kyrkjo, for å løysa ut billettene sine mot armband i billettkontoret på Park Hotell, eller på det nye Vossajazz-kontoret andsynes.

  Les mer...
 • Sandstrøm-Electrocompaniet - Stig Arne si dagbok desember 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Det er framleis fire timar til me lander, og eg held på å kjeda meg i hel. Eg er på reis att. Har nett sett ferdig ein film, og orkar ikkje sjå ein til. Det slår meg at eg kan fiska opp Mac´en frå sekken under flysetet og skriva litt på “frå dagboka”. Eg er jo i ferd med å koma meg ajour! Og då skal eg fortelja litt om kva eg har lytta på i det siste. Det er ikkje småtteri. 

  Les mer...
 • Øyretelefonar – kva skal vi bruke dei til? Utprøving av Mitchell & Johnson
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Alle treng øyretelefonar av og til, men til ulik bruk.  Av og til vil vi ha musikk utan å forstyrre andre. Andre gongar vil vi ha musikk til arbeid og trim. Og nokre av oss bur så trangt at det er liten vits med kvalitetshøgtalarar. Det er også dei av oss som brukar øyretelefonane som høyrselsvern. 

  Les mer...
 • ZYX 4D Ultimate.
  Skrevet av

  Vinylguru

   

  Denne gangen skal jeg ta for meg en av Zyx sine nyeste kreasjoner, den nye carbon-cantilever utgaven av Zyx sin 4d serie. Jeg har tidligere testet 2 pickuper fra 4d serien, i sølv utgaven og kobber varianten. Begge med godt og mer ulikt resultat enn jeg forventet meg. Kobber og sølv i signalveien utgjør en forholdsvis stor tonal forskjell etter min mening, og de to 4d pickupene låt ganske så forskjellig. Begge nøytrale i og for seg, men kobber varianten var vesentlig varmere i lyden enn sølv utgaven, faktisk så forskjellig at jeg gladelig hadde trodd at man snakket om to vidt forskjellige pickupmerker og lydfilosofier.

  Les mer...
 • Analog kontra digital. Stig Arne si dagbok for November 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

  Kjære lesar,

  førre dagbok, “gode stereoanlegg, dårlege vilkår?” er signert oktober -17, so her kjem november -17. Desember -17 er alt klar, og vil koma ganske kjapt. Eg er altså ikkje so mykje på etterskot som det kan sjå ut som. Forseinkingane skuldast reise for min del, og flytting for redaktøren sin del. 

  Les mer...
 • Trilogy 906 riaa
  Skrevet av

  Vinylguru

  Tidligere har jeg testet Trilogy 907 - riaa'en som var Trilogy's topp modell av riaa'er med meget godt resultat. Og denne gangen er det den nedskalerte lillebror 906 som er inne til test.

  Les mer...
 • Gode stereoanlegg, dårlege vilkår? Stig Arne si dagbok August 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Foto er teke frå eit tilfeldig hifi-blad, og ingen av dei omtalte anlegga, grunna anonymisering. Men det illustrerer nøyaktig korleis det IKKJE skal gjerast 

  I dag vil eg skriva litt om dei stereoanlegga eg har truffe på min veg i det siste. 

  Les mer...
 • ZYX Ultimate 100
  Skrevet av

  ZYX kom for en liten siden med en ny serie pickuper med det ambisiøse navnet «Ultimate». Denne serien kan ses som den endelige utviklingen av deres allerede velrenommerte produkter.

  Les mer...
 • My Sonic Lab Signature Platinum.
  Skrevet av

  Vinylguru

  Så har turen kommet til test nr. 353 av pickuper for undertegnedes del. Og hvorfor da ikke tråkke til med toppmodellen fra MSL (My Sonic Lab), og modellen Signature Platinum.

  Les mer...

Nyeste Nyhetsoppslag

Nyeste Musikkartikler

Annonser

Annonsere på Audiophile.no?

Audiophile.no i flere kanaler:

Nyeste fra Audiophile-TV

Les det digitale tidsskriftet AUDIOphile No.1:

Annonser

Nyeste tråder på Hifisentralen

Nye plateutgivelser