søndag, 12 juni 2016 08:09

Trilogy 907 - Engelsk topp riaa til kr 27.750.-

Skrevet av

 

 

 

Trilogy er et merke som faktisk feirer 25 års jubileum nå om dagen. Selve merket er vel ikke av de meste kjente her hjemme, men har siden starten på tidlig 90 tall jevnt og trutt levert en rekke kvalitets produkter.

 

Engelske Nic Poulsen som er Trilogy's designer og sjef sin filosofi, har alltid vært kvalitet foran kvantitet, dette har medført en rekke produkter som går utenpå det meste av andre. Alt virker svært godt gjennomtenkt på forhånd og man bruker diskrete komponenter valgt fra øverste hylle. Sjefen selv.... altså Nic Poulsen er en driftig kar som har designet mangt og meget og er kjent for å ha designet og lager blant annet Isol8 strømrensingsytstyr, han designer landingslys og landingssystemer for fly til flyplasser og sikkert mye mer.

Med tanke på hva han har laget av strømrensingsutstyr så borger jo det for at konstruksjonene i Trilogy produktene nok har en særedeles vel-gjennomtenkt strømforsyning vil jeg tro......... ikke minst ser det ut til og gjelde produktet som er til test i denne omgang..... altså high-end riaa'en Trilogy 907.

 

 

Som sagt dreier dette seg altså om en riaa fra den tyngre enden av sortimentet, og Trilogy 907 består av selve riaa delen og separat strømforsyning.

Ved utpakkingen av produktene var det ikke til å komme forbi at i det jeg løftet strømforsyningen ut av esken så kjente jeg med engang at her var det tyngde kontra størrelse, noe som vanligvis borger for kvaliteten, en tung solid overdimensjonert strømforsyning er et must for en topp riaa, spør du meg.

Selve riaa'en er mere av den litt anonyme sorten med sitt lave og smale kabinett, men også på denne kjenner man at det ikke er snakk om noe lett "blikk" kabinett, her det i stedet freste aluminiums kabinetter. Det hele minner meg litt om en "sleeper", altså en ulv i fåreklær.

Selve riaa'en har en rød lysdiode i fronten og to blå lys på undersiden av fronten. Ser riktig så spesiell ut i mørket, en morsom detalj vil jeg påstå.

Hvis vi går inn på det tekniske så snakker vi om en riaa med opptil 70db forsterkning, hvilket holder for de fleste MC pickuper, på de aller svakeste MC pickuper kan det kanskje være ønskelig med 75 db, men jeg opplevde ingen problemer selv med pickup med kun 0,15mw utsignal. Utover det kan man velge et utall av impedanser via dip-switcher plassert på undersiden av kabinettet. Der er det også muligheter for fin innstilling av MM pickuper, alt vel-gjennomtenkt og laget for at produktet skal passe inn for flest mulig brukere.

Triolgy 907 har ingen av/på switch, og er beregnet for å alltid stå på. Strømforbruket er svært lavt, så det kommer nok ingen sjokk på strømregningen takket være det.

 

 

Lyden fra Trilogy 907

En plate jeg er glad i å lytte til er Luka Bloom's "Live in Amsterdam", et live album med masser av atmosfære og tilstedeværelse. Trilogy riaa'en klarer å videre formidle det hele på en særs delikat og levende måte. Jeg kan ikke si at jeg savner noe, snarere tvert i mot. Trilogy riaa'en gjengir det hele på en naturlig måte uten å bli vass i toppen eller og miste "luft" eller skal man kanskje kalle det atmosfære. Stemmen til Luka Bloom står fjellstøtt midt mellom høyttalerne, og har all den tyngde og kraft som gjør det hele levende. Gitarriffene er akkurat så crispe at smilet automatisk kommer frem, rockefoten begynner å gå automatisk - det er som om jeg ER på konsert.

Allison Kraus og Diana Krall har en del flotte innspillinger, og jeg pløyer gjennom alle mine gode plater i løpet av et par uker og resultatet er det samme hele tiden. Lyden fra Trilogy 907 er den samme, det er snakk om levende og naturlig lyd uten tillegg av kvasse kanter eller andre unoter.

Når så klassikere som Griegs Peer Gynt's berømte Decca innspilling fra 50 tallet med Øyvind Fjellstad ved roret av The London Symphony Orchestra, Harry Bellafonte fra Carnegie Hall og Harry James and His Big band finner veien opp på plate tallerkenen bytter jeg over til en Ortofon Spu Silver Meister GM MKII pickup bare for å forsøke å få den ultimate "feelingen" med disse klassikerne. Jeg belaster pickupen maksimalt som er 70 ohm på Trilogy riaa'en, og var spendt på om dette var nok til å holde Spu'en i sjakk oppover i frekvensområdet. Men det var ingen grunn til bekymring. Diskanten var av høyeste klasse selv om lyden selvfølgelig aldri ble bedre enn hva Ortofons Spu serie klarer oppover i frekvensområdet, men jeg kan trygt si at jeg føler jeg fikk maksimalt ut av denne pickupen og disse live innspillingene ble gjengitt med "riktig" sting og karakter. Platene ble spilt både to og tre ganger hver før jeg klarte å gå videre i uttestingen.

En plate som "Tom's diner" med Suzanne Vega er en perfekt plate for å høre detaljer i diskanten og igjen selv med Air Tight Pc-7 pickupen i bruk som er særdeles avslørende i toppen er gjengivelsen via Trilogy 907 superdetaljert og ren oppover i frekvensområdet, samtidig som den er nydelig og silkemyk.

Til tross for når jeg bruker 70 db gain innstillingen så er Trilogy riaa'en stille. Den har et lavt støygulv, men når det er sagt så er det viktig at selve riaa'en ikke står nærme andre kilder med store strømforsyninger. Plasseres den for nærme sådane kan den begynne å brumme litt. Men slik er det jo med mange andre riaa'er også.

Jeg vil ikke si noe negativt om Trilogy 907 lydmessig, men kanskje i stedet ønske meg en MKII variant med balanserte inn og utganger og enklere tilgjengelighet for justering av impedanser enn på undersiden av produktet.

 

Konklusjon

Dette er enkelt og greit den beste riaa jeg har testet frem til nå i prisklassen under 30,000.-.

Jeg har intet negativt å si om lydgjengivelsen fra den, til tross for direkte og nitid sammenligning med EAR 324 og min egen moddede Dynamic Prescission DPr 2.2. Trilogy 907 har alle de innstillinger man normalt kan måtte ønske for tilpassing til de fleste MC eller MM pickuper. Den er bygget opp på en særdeles tillitsvekkende måte med kraftig strømforsyning og utrolig flotte kabinetter. Jeg er nesten fristende til å si at de er finere inni enn utenpå.

Kan kun komme med en klar anbefaling av denne riaa'en, og jeg ser frem mot neste Trilogy produkt jeg kan få inn til test. Trilogy 907 skapte klar mersmak.

 

 

Anlegget som har vært i bruk har bestått av følgende komponenter:

Platespillere:

 • Monte Giro Luzzo Dupplo platespiller med SME V12 arm og DaVinci Nobile arm
 • Linn LP12
 • Simply Black 330 med SME serie V arm
 • Kenwood KD500 med Jelco SA750 arm.

Pickuper

 • Ortofon SPU Silver Meister GM MKII
 • Garrott the new P-77 MKII
 • Goldring 2500
 • ZYX R-50 Bloom
 • ZYX R-1000 Cosmos
 • Air Tight Pc-7.

Preamper

 • Parvcachini 312
 • Einstein The tube
 • QED Vector Reference.

Power amps

 • Hovland Stratos Reference
 • EAR 907 MKII
 • GAS Son of Ampzilla.

Høytalere

 • Rockport Mira Grand II
 • Graham Audio LS5/9.

Kabler

 • Hovland Reference serien
 • Paradox "Missing link".

 

 

Rudi, Mai/Juni 2016

Takk til Exotic Audio for utlån av riaa.

Trilogy forhandles i Norge av Audioaktøren, Horten og daCapo hifi i Moss

Lest 8482 ganger
Rudi

Vinylguru

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Beslektede artikler