onsdag oktober 24 , 2018
søndag, 18 desember 2016 09:18

TEST: EAT Yosegi MC pickup Spesial

Skrevet av

På Horten-messa i år fekk fekk eg brått heimlengt. Det vart spelt på min heime-riaa frå European Audio Team i eit oppsett der EAT-produkta stod for signalet heile vegen. Dei flotte platespelarane har eg sett fleire gonger, og også fått dei demonstrert – nydelege og svært lydleg kompetente greier. Men den spesielle pickupen hadde eg ikkje vore bort i før.

Dette synte seg å vere ein ombygd MC-sak, truleg frå Audio Technica. Akkurat kva som hadde skjedd inni med nålefane, stiftsliping og den slags, fann eg ikkje svar på. Men det iaugefallande var den spesielle ombygginga av kroppen, kabinettet til pickupen. Det er kledd med tre. Og ikkje berre eit trestykke, men ein vanvittig, nesten mikroskopisk mosaikk, eit hundretals små trebitar av mange ulike treslag, klistra saman med spesiell harpikslim til eit konglomerat.

Slikt høyrest sært ut. Men det har sin logikk. For pickupar er meir enn magnetar, spolar, nålefanemateriale og avanserte diamantslipingar. Ved sida av alt dette som skal sikre at informasjonen i rillene formidlast vidare som eit elektrisk signal, påverkast det av massevis av resonansar og eigenlyd. Nokre produsentar jobbar intenst med fokus på å få vekk desse, og sikre at signalet vert vidaresendt med så lite påverknad som råd. Men det finnest også andre som vil kontrollere og styre desse medvite. For å tilføre dei eigenskapane dei meiner skal vere til stades under musikkreproduksjon. Det finnest til dømes pickupar med kabinett av titan, med utfresingar der ein har fylt gull inn for å kontrollere resonansane (sjå Acoustical Systems sine mest påkosta modellar), og det med fantastisk resultat. Her er det altså gjort noko liknande, ved å lage eit utvendig kabinett av minst fem-seks ulike treslag som er limte saman. Ein strategi som får meg til å tenkje på korleis dei gamle meistrane innan fiolinbygging gjorde det. Sjølve pickupen er vel ikkje så langt unna ein av dei meir påkosta Audio Technica Moving coil-variantane, men det spesielle trekabinettet er tenkt å skape ein annan lydsignatur enn det Audio Technica har på sin standardmodell. Vi kan seie at pickupen på sett og vis vert «tuna» etter eit spesielt ideal. Eg har notert meg at den nye generasjonen Koetsu-pickupar er utstyrte med ulike «pickupkabinett» i kostbare steinsortar. Det skulle undre meg om dette berre skulle vere av kosmetiske grunnar.

Så for å korte ned den lange historien:

Eg fekk låne ein slik pickup av Roald Mikkelsen ved fyrste besøk på Renaissance Audio i Bergen, og gjekk heim for å prøve ut vedunderet, som var enkel å montere i min Kuzma 313 Reference arm. Det gjekk veldig fort å spele inn pickupen (har ein mistanke om at jobben var gjort alt), så eg kunne starte finlyttinga ganske umiddelbart.

 

 

Lydlege eigenskapar

Det er eit svært spennande klangspekter på den ombygde AT-pickupen. Kanskje mindre oppløyst enn mange superslipingar, men med veldig fokus på alt dynamisk, og med ei særs hyggjeleg klangbalanse. Ganske umiddelbart fann eg dette til å vere ein pickup heilt etter mitt og anlegget sitt hjarte. Kanskje ikkje rart, då EAT-e-Glo er min riaa, og matchinga neppe kan vere betre.

Her formidlast også eit godt lydbilde, slik at det er lett å fokusere på kvar musikarane er. Slikt forventar eg når vi kjem til eit prisnivå som dette. Og det er eit stykke att til det du kan erfare frå det aller beste – som altså kostar meir enn denne saken.

Eg må seie at sporingseigenskapane forvirra meg ørlite. Og det er ikkje fordi dei ikkje er gode. Under korrekt stifttrykk sporast 90µ på testplata mi. Men kanonskota på 1812-overtyra på Telarc slengjer nåla ut av rilla fleire gonger. Eg greidde å justere dette vekk «etter øyret», men då var stifttrykket i høgste laget (2,7 gram, og over det produsenten tilrår) Men det gjeld altså berre denne heilt spesielle plata. Og Yosegi er i selskap med dei fleste påkosta pickupar eg har prøvd ut dei siste åra – få superpickupar til femsifra beløp sporar denne Telarc-plata. Men bortsett frå denne pickuptorturplata gjekk alt veldig fint, og eg opplevde synergi til resten av anlegget.

Det burde vere full match mellom pickup og arm, og det var flott attgjeving avalle andre plater eg prøvde, til dømes Joan Armatrading, Supertramp, Sheffield sine mange (mellom anna Track record), og dei andre platene eg brukar når eg vurderer kor godt pickupen ligg i rilla.

Eg brukte ikkje lang tid på å finne at Yosegi-pickupen er ein utmerka pickup. Han minnar meg om fleire ting: detaljformidling som syner slektskapet med Audio Technica, men utan at diskanten vert overtydeleg og overfokusert. Eg finn klangbalansen svært tilfredsstillande. Eg assosierer også Koetsu sine vakre klangeigenskapar og presise dynamikk, så vel som eit snev av Denon DL 103 sin måte å formidle dette på, men med langt betre tredimensjonalitet.

Eg var eigentleg veldig begeistra for Yosegi, og eg opplevde den viktigaste faktoren ved stereoanlegg; gleda ved å spele musikk. Både nye og fleire gamle plater som eg ikkje har høyrt på lenge kom i bruk. Bruke av strøymetenestar så vel som CD skrumpa radikalt, og eg sat for lenge oppe fleire kveldar etter kvarandre.

Eg var altså ganske bergteken av Yosegi. Men har mistanke om at eg miste hovudet litt. Eg har no streva sidan konfirmasjonsalderen med å få til eit tilfredsstillande anlegg etter min smak. Og sjølv om eg likar å tenkje på meg sjølv som relativt nøytral og objektiv i vurderingane, er det i beste fall «subjektiv objektivitet» - det er mine erfaringar og ynskjemål det er tatt omsyn til i anlegget. Og det er ikkje tilfeldig at eg har akkurat det oppsettet eg har. Yosegi-pickupen passar veldig godt i min vinylrigg, der eg har lagt vekt på dynamikk, og der det heile klangmessig hallar meir mot yin enn yang. At eg har riaatrinn frå EAT, som også står for Yosegi, er neppe heller noko ulempe når totalkombinasjonen vurderast.

Samanliknast Yosegi med ting i same prisklasse (eller i prisklassane over), er han ikkje så oppløyst og detaljert som dei store. Han har markant, triveleg og det eg vil kalle rett og slett god bass, og tek seg nydeleg av dynamikk på alle måtar. Han er ikkje direkte varmtklingande som ein Denon 103, men hallar mot det vi får definere som yin. Sjølv om han løyser opp detaljane på utmerka vis og har eit flott lydbilde, er det ikkje på dette han har fokus. Men har du same musikksmak og -ideal som meg, er det stor sjanse for at du vil la deg forføre av akkurat slike eigenskapar.

 

 

Konklusjon:

Ein relativt kostbar pickup, men akkurat rette tingen for mange. Pickupen gjer det som er viktig for pickupar her i verda: å formidle musikk på ein nydeleg måte, og han er utan manglar, som du må ha lov å forvente når prisen er såpass høg. Men som så mange andre gode hifikomponentar er han ikkje skapt ut frå ynskje om maksimal nøytralitet. Det er musikkformidling som gjeld, og det gjer Yosegi på utmerka vis. Betre enn dei fleste, når vi snakkar om akkurat Yosegi si greie. Det gjeld å matche anlegget, og har du eit anlegg som mitt, der klangideal har vore det nøytrale, og det er fokusert på at alt skal vere «gjennomsiktig», saknar du kanskje akkurat det same som meg. Når eg spelar vinyl, ynskjer eg «litt nøytral» lyd, men ikkje så mykje at eg mister musikken si sjel. Eg vil ha fin dynamikk, og eg vil ha ei tydeleg basslinje, og eg set stor pris på å få tredimensjonalitet og perspektiveigenskapar ut av rillene der desse finnest.

Ein pickup som denne har klare meiningar. Det kan hende dei ikkje passar deg. Eller så kan det vere at du er fullstendig på linje. Ta med ei eller fleire av dine yndlingsplater til butikken. Høyr denne pickupen. Elskar du han, er saken klar.

 

 

Lest 2842 ganger
Arve Åheim

Fagredaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Nyeste Tester / Artikler

De 20 nyeste Hovedartiklene:

 • Hortenmessa 2018 - messerapport med video
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Hortenmessa vart avvikla for 17. gongen på rad, og vi var til stades med kamera og mikrofon.

  Les mer...
 • Kaipa – Sattyg
  Skrevet av

  Våre Svenske naboer har fostret mange gode progrock band gjennom tidene, og flere har vært inspirert av Svenskenes supergitarist og progstjerne Roine Stolt. Kaipa’s 12. og mesterlige album Sattyg er verdt en ekstra titt.

  Les mer...
 • Teac CD-P3450 Compact Disc Player – Stig Arne si dagbok juni 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  I denne dagboka skulle eg eigentleg skriva del 2 av “99% av alle høgtalarar er feilkonstruerte". Men eg treng litt meir tid. Lat meg difor ta eit kvileskjer med å skriva om noko heilt anna, men ikkje mindre interessant, eigentleg.

  Les mer...
 • Where do the music end and the listening begin?
  Skrevet av

  Our perception of reality is a highly individual matter: every day our mind is occupied by trying to create coherence between an unimaginable number of fragments brought to us through our different senses. It is a bit like a game: you're given certain pieces but how you combine them is up to you.

  Les mer...
 • 99% av alle høgtalarar er feilkonstruerte (del 1) - Stig Arne si dagbok Mai 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Denne artikkelen burde eg ikkje levert. Eg har eigentleg ikkje peiling, og påstanden (overskrifta) er ganske dryg. Men likevel, eg må berre lufta det. Det er ei problemstilling med tekniske finurlegheiter som eg har fundert over i årevis. Om eg aldri tek det opp, kjem eg ikkje vidare. Eg ser gjerne at dei som har greie på dette tek kontakt, slik at me alle kan læra.  

  Les mer...
 • Martin Logan Classic ESL 9
  Skrevet av

  Vinylguru

  Denne gangen har jeg fått gleden av å ta for meg Martin Logan Classic ESL 9 og lage en omtale av denne, en av de nyeste Martin Logan hybrid elektrostatene.

  Les mer...
 • beyerdynamic DT 1990 Pro - den mest nøytralt lydenende hodetelefonen?
  Skrevet av

  Seniorskribent

  1 år med beyerdynamic DT 1990 Pro, og stiller jeg følgende spørsmål; er dette den mest nøytrale hodetelefonen av dem alle?

  Les mer...
 • Marantz PAM 710 DC Amplifier - Stig Arne si dagbok april 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Eg er ikkje heilt fokusert. Eg har lytta til mykje sidan sist, men ein del av det krev konsentrasjon i form av lengre artiklar. Då må ein ha fred og ro i fleire kveldar på rad, utan lystige lag i hagen med naboar og drikke. Dessutan er fokuset på hagen og tomta no til dags. Mykje må gjerast i løpet av  sumaren. Han er ikkje lang her til lands. Denne gongen vil eg difor satsa på - eg veit ikkje heilt. Eg byrjar no berre å skriva og so får me sjå kva det vert.

  Les mer...
 • Grassat feil tilkopling - Stig Arne si dagbok februar 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Det kan sjå ut som om eg er alvorleg på etterskot, men det er ikkje so ille som det ser ut til. Når eg no har sendt februar, hoppar eg over mars, for då rapporterte eg frå Vossajazz. Neste vert altso april, og då er me ajour!

  Les mer...
 • JBL GO – Stig Arne si dagbok januar 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  I samband med samansmeltinga mellom datamaskina og stereoanlegget renn eg borti stadig fleire merkelige dingsar. Anten eg vil eller ikkje. Her vil eg skriva om ein eg ikkje kunne unngå. Eg kjøpte han og har hatt stor glede av han sidan. 

  Les mer...
 • Vossajazz 2018 - Laurdag og sundag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

  Foto: Runhild Heggem / Vossa Jazz

   

  Før det tradisjonsrike Tingingsverket (det 37. i rekkja) vart Vossajazz-prisen delt ut til Benedikte Maurseth. Me gratulerer.

  Les mer...
 • Vossjazz 2018 - Fredag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Går det an å vera heldigare med veret? Palmefredag kom våren, to-sifra grader på stokken, og sol. Jazz-turistane frå Bergen ramla ut or toget på Voss jernbanestasjon og sjangla austover mot Vangen forbi kyrkjo, for å løysa ut billettene sine mot armband i billettkontoret på Park Hotell, eller på det nye Vossajazz-kontoret andsynes.

  Les mer...
 • Sandstrøm-Electrocompaniet - Stig Arne si dagbok desember 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Det er framleis fire timar til me lander, og eg held på å kjeda meg i hel. Eg er på reis att. Har nett sett ferdig ein film, og orkar ikkje sjå ein til. Det slår meg at eg kan fiska opp Mac´en frå sekken under flysetet og skriva litt på “frå dagboka”. Eg er jo i ferd med å koma meg ajour! Og då skal eg fortelja litt om kva eg har lytta på i det siste. Det er ikkje småtteri. 

  Les mer...
 • Øyretelefonar – kva skal vi bruke dei til? Utprøving av Mitchell & Johnson
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Alle treng øyretelefonar av og til, men til ulik bruk.  Av og til vil vi ha musikk utan å forstyrre andre. Andre gongar vil vi ha musikk til arbeid og trim. Og nokre av oss bur så trangt at det er liten vits med kvalitetshøgtalarar. Det er også dei av oss som brukar øyretelefonane som høyrselsvern. 

  Les mer...
 • ZYX 4D Ultimate.
  Skrevet av

  Vinylguru

   

  Denne gangen skal jeg ta for meg en av Zyx sine nyeste kreasjoner, den nye carbon-cantilever utgaven av Zyx sin 4d serie. Jeg har tidligere testet 2 pickuper fra 4d serien, i sølv utgaven og kobber varianten. Begge med godt og mer ulikt resultat enn jeg forventet meg. Kobber og sølv i signalveien utgjør en forholdsvis stor tonal forskjell etter min mening, og de to 4d pickupene låt ganske så forskjellig. Begge nøytrale i og for seg, men kobber varianten var vesentlig varmere i lyden enn sølv utgaven, faktisk så forskjellig at jeg gladelig hadde trodd at man snakket om to vidt forskjellige pickupmerker og lydfilosofier.

  Les mer...
 • Analog kontra digital. Stig Arne si dagbok for November 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

  Kjære lesar,

  førre dagbok, “gode stereoanlegg, dårlege vilkår?” er signert oktober -17, so her kjem november -17. Desember -17 er alt klar, og vil koma ganske kjapt. Eg er altså ikkje so mykje på etterskot som det kan sjå ut som. Forseinkingane skuldast reise for min del, og flytting for redaktøren sin del. 

  Les mer...
 • Trilogy 906 riaa
  Skrevet av

  Vinylguru

  Tidligere har jeg testet Trilogy 907 - riaa'en som var Trilogy's topp modell av riaa'er med meget godt resultat. Og denne gangen er det den nedskalerte lillebror 906 som er inne til test.

  Les mer...
 • Gode stereoanlegg, dårlege vilkår? Stig Arne si dagbok August 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Foto er teke frå eit tilfeldig hifi-blad, og ingen av dei omtalte anlegga, grunna anonymisering. Men det illustrerer nøyaktig korleis det IKKJE skal gjerast 

  I dag vil eg skriva litt om dei stereoanlegga eg har truffe på min veg i det siste. 

  Les mer...
 • ZYX Ultimate 100
  Skrevet av

  ZYX kom for en liten siden med en ny serie pickuper med det ambisiøse navnet «Ultimate». Denne serien kan ses som den endelige utviklingen av deres allerede velrenommerte produkter.

  Les mer...
 • My Sonic Lab Signature Platinum.
  Skrevet av

  Vinylguru

  Så har turen kommet til test nr. 353 av pickuper for undertegnedes del. Og hvorfor da ikke tråkke til med toppmodellen fra MSL (My Sonic Lab), og modellen Signature Platinum.

  Les mer...

Nyeste Nyhetsoppslag

Nyeste Musikkartikler

Annonser

Annonsere på Audiophile.no?

Audiophile.no i flere kanaler:

Nyeste fra Audiophile-TV

Les det digitale tidsskriftet AUDIOphile No.1:

Annonser

Nyeste tråder på Hifisentralen

Nye plateutgivelser