søndag, 26 mars 2017 16:38

Denon PMA-2500NE – En klassisk forsterkerkonstruksjon i moderne inkarnasjon. Spesial

Skrevet av

 

Denne flaggskipforsterkeren fra Denon meldte vi om for et drøyt år siden. Nå har jeg hatt den på en svært grundig test, og det overrasker ikke at avskjedstunden ble en anelse tung.

Og da er det mer enn vekten jeg sikter til, for en såpass voksen forsterker som Denon PMA-2500NE kan være tung nok å skille lag med når den skal transporteres for hånd.

Men la oss spole tiden 14 år tilbake. Da hadde jeg nemlig tippoldefaren til PMA-2500NE på test. Den het PMA-2000 MkIV, og var siste modell med den gamle designlinjen. Lun i klangen, og med en imponerende bassgjengivelse vant den mitt hjerte uten særlig motstand.

Etter dette har jeg hatt et svakt øre for denne toppserien til Denon, og har blant annet sikret meg SACD-spilleren DCD-2000AE i mitt oppsett, som følge av et uforskammet godt bruktkjøp. Forsterkerne etter PMA-2000 MkIV har vært PMA-2000AE, PMA-2010 og siste modell før Denon la inn et ekstra gir i modellbenevnelsen var PMA-2020AE.

Som nevnt innledningsvis var det modellskifte for et drøyt år siden, og sammen med SACD-spilleren DCD-2500NE utgjør nå vårt testobjekt PMA-2500NE flaggskipsettet i stereo. Denon har for så vidt også lansert en streamer i dette sjiktet, men DNP-2500NE har ikke funnet veien til Europa enda. Og apropos Europa – når vi først har tatt på de historiske brillene må nesten nevnes det griselekre settet PMA-SX1 / DCD-SX, som meg bekjent ikke har fått utfolde seg så mye utenfor Japan. Skulle gjerne satt mine bein i et slikt sett…

 

 

PMA-2500NE

Som analog integrert forsterker er det svært mange likhetstrekk mellom PMA-2500NE og tippoldefaren PMA-2000 MkIV. En svært konservativ effektangivelse på 2x80 watt i 8 ohm, som dobles til 2x160 watt i 4 ohm – men da riktignok ved 1kHz. Jeg har en litt barnslig legning som setter ekstra pris på en 80-watts forsterker som veier 25 kg, forårsaket av to robuste ringkjernetrafoer. Her er det ingen klasse-D teknologi, som ellers dominerer stadig mer på forsterkermarkedet.

Også forsterkerens bakplate har forbausende mye til felles med PMA-2000 MkIV. Dette inkluderer den dedikerte Ext.Pre, som er Denon sitt bud på HT-bypass.

En platespiller inngang hører med på en integrert forsterker i denne klassen, og PMA markerer styrken ved å gi deg mulighet til å spille med både MM og MC pickup. Hvordan dette låter, kommer jeg tilbake til.

Det er ellers 4 sett med analoge innganger, og en rec-out. Men det overrasker noe at Denon ikke har tatt med et sett pre-out på denne toppmodellen. På forgjengere PMA-2020AE var dette på plass.

To sett høyttalerutganger kan benyttes til biwiring, men er ikke tilsiktet tilkobling av to alternative høyttalersett, siden det mangler en A/B-velger.

 

 

Digital avdeling

Det som er helt nytt på 2500NE er at den har en digital avdeling. To coax- og to optiske innganger suppleres av en USB-inngang. Og mens de førstnevnte kategoriene neppe trenger noe videre utdyping, kan det være nyttig å ta en gjennomgang av USB-inngangen, som gjør at det er en USB-DAC vi her snakker om.

På baksiden finner vi en USB-B inngangen, og det er denne du benytter hvis du skal koble til PCen eller MACen. Og den inngangen gir støtte for PCM med oppløsning inntil 384 kHz / 32 bits, eller DSD64, DSD128 og DSD256, med oppløsningene 2,8MHz, 5,6MHz og 11,2MHz. Spiller du av DSD-filer fra PCen vil disse bli overført ved hjelp av en protokoll kalt DoP, som innebærer at DSD blir konvertert til PCM under overføringen, og konvertert tilbake til DSD før DA-konvertering. I tillegg til at du unngår både PCens lydkort og mikser, har USB-B den fordelen at det benyttes asynkron overføring, med redusert risiko for jitter.

Noen streamer er det ikke i PMA-2500NE, så på den sektoren må det eksterne krefter til. Her har Denon en veldig spennende komponent i DNP-2500NE, men den er altså ikke tilgjengelig i Europa enda. Et annet interessant alternativ kan være Denon sin HEOS Link HS2, som samtidig kan gjøre PMA-2500NE til en del av et multiromoppsett, der du kan styre 2500NE via HEOS-APPen på mobilen.

 

Testoppsett.

I testperioden ble dette utstyret benyttet sammen med Denon PMA-2500NE

 

Lydkilder:

 • Vinyl:
  • Thorens TD 160B Mk2 - Hadcock 228 - Sonus Blue Gold
  • Onkyo CP1050 - Ortofon 2M Bronze / Van den Hul DDT 2 Special
  • Vertere SG-1 Standard Groove – Ortofon Cadenca Black
  • RIAA: Vertere preamplifier Phono 1
 • CD / SACD:
  • Denon DCD2000AE
 • Streaming:
  • Linn Akurate DS/0

Høyttalere:

 • Arendal Sound 1723 Monitor
 • Linn Ninka
 • Monitor Audio One Gold

 

 

 

Musikk

Vi starter med noen av inntrykkene fra CDer og SACDer, avspilt via analoge innganger fra Denon DCD-2000AE

 

Asamisimasa – Sound of Horse

Asamisimasa sitt spennende album Sound of Horse har uhyre minimalistisk musikk skrevet av Laurence Crane. Lyden på denne utgivelsen er svært usminket, og gjengis glimrende via 25ooNA.

 

 

Mari Boine – see the Woman

Går vi videre til Mari Boine sin See the Woman, bidrar PMA-2500 til å gjengi de fine nyansene i Mari Boine sin stemme, noe som er en av bærebjelkene i dette albumet. Det er nesten så man kan få nærkontakt med stemmebåndet i låtene Today Starts Now. For ikke å snakke om 2-4-6-7-8-9- in one.

 

 

Anders Eidsten Dahl – Elementa pro Organo

Litt orgelmusikk setter bassgjengivelsen på prøve i LaWo sin SACD Elementa pro Organo med Anders Eidsten Dahl sin fremførelse av komposisjoner av Egil Hovland. En ellers svært luftig og flott innspilling som gjør seg godt i multikanals gjengivelse. Men også i stereo kan PMA-2500NE bidra til at man får inntykk av å befinne seg i Bragernes Kirke i Drammen.

 

Himmelrand

Mer Kirkemusikk – denne gang fra 2L med den fantastiske utgivelsen Himmelrand innspilt i Uranienborg Kirke. Når Jerusalem (som jeg faktisk først stiftet bekjentskap med i Keith Emerson sin tapning tidlig på 70-tallet) setter i gang etter en orgelimpovisasjon, er gåsehuden obligatorisk. Det eri det hele tatt en utrolig gjengivelse av korsang åp denne utgivelsen. Korsang er noe av det mest krevende man kan gjengi på plate, og her er det praktfullt. Og PMA-2500NE er på høyden, og vel så det.

 

TIDAL HiFi

Streaming via TIDAL ble forsøkt både via analoge innganger fra Linn Akurate DS, og via USB-B inngangen direkte fra laptop.

 

Solfrid Molland - Forvandling

Solfrid Molland sin utgivelse Forvandling fra 2016 har en utrolig flott nærhet, og den vakre sangen Lovsong til verda som kan gi assosiasjoner til Jacques Brel sin legendariske Ne Me Quitte pas gir gåsehud. Mats Eilertsen sin bass er distinkt og fin, og Baden Powell sin trompet står klar frem i rommet.

 

 

Siri Svale Band - Blackbird

Det ble litt for uimotståelig å dra frem Siri Svale Band sin gamle audiofile klassiker Blackbird. Her er det et utrolig flott nærvær i Siri Gellein sin vokal, og Magne Gridseth sin fretless bass er legendarisk. Inderberg sin sax står uhyre presist i rommet.

 

 

Erik Friedlander - Oscalypso

Oscalypso er en innspilling jeg nærmest snublet over på TIDAL, og jeg har siden benyttet den jevnlig som en referanse i testsammenheng. Et spooky perspektiv gjengis her med PMA-2500NE, sammen med en voldsom mikrodynamikk.

 

 

Tid for å snurre vinyl.

Lykkelige omstendigheter gjorde at Denon PMA-2500AE blant annet kunne testet i kombinasjon med en vinylrigg til ca. 15 ganger prisen av forsterkeren. Vi snakker om en Vertere SG-1 Standard Groove, med en Ortofon Cadenca Black.

 

Satchmo - St. James Infirmary.

Dette låter helt rått, men så befinner innspillingen seg også i vinylens Champions League. Man kommer ikke nærmere å få besøk av Satchmo i stua, drøyt 45 år etter hans død. Særlig hans lavmælte «chuckling» er helt spooky, på denne 45RPM-utivelsen fra Audio Fidelity.

 

Belafonte at Carnegie Hall

Og mens vi er i modus for legendariske innspillinger, kan vi trekke frem Belafonte at Carnegie Hall – en dobbelt LP innspilt i 1959. Dessverre er det ikke den nypresningen fra Analogue Productions som Arve skrev om for et drøyt år siden, men en engelsk presning fra tidenes morgen. Som også den låter eventyrlig, og gir en fantastisk gjengivelse gjennom Denon PMA-2500NE med den integrerte RIAAen. Og enda et hakk bedre med Vertere sin Phono-1…

 

Arve henriksen – The Nature of Connections

Vi tar også med oss Arve Henriksen sin innspilling The Nature Of Connections, innspilt i Rainbow Studio. Og selvfølgelig er det Jan Erik Kongshaug som har lydregien. Og vi finner igjen både bassen til Mats Eilertsen og Nils Økland sin fele fra Sigrid Molland sin plate Forvandling. Og det låter minst like flott her.

 

 

Radka Toneff - Fairytales

Til slutt lytter vi til gjenutgivelsen av Fairytales – Radka Toneff sin fantastiske plate fra 1982. The Moon Is A Harsh Mistress låter så inderlig den bare kan gjøre på vinyl, og både MC-RIAAen og resten av PMA-2500NE er på hogget.

 

Lytteinntrykkene oppsummert

De lytteinntrykkene som er gjengitt ovenfor er bare et lite utvalg av det Denon AVR-2500NE har fått oppleve av musikk i testperioden, men denne forsterkeren har aldri hatt noen som helst problem med å takle de utfordringene den har blitt bydd på. Den har drevet Arendal Sound sine mellom-tungdrevne stativhøyttalere uten en svetteperle på pannen, og har også fått prøve seg på Linn Ninka og Monitor Audio One Gold. Til tross for at effekten på papiret kan virke moderat, har forsterkeren aldri møtt noen som helst begrensninger i mitt 50m2 store lytterom. Den har spilt med svært stor autoritet, kombinert med en veldig flott gjennomsiktighet. Den kan også være silkemyk når det trengs, samtidig med at PMA-2500NE ikke viker unna for å virkelig rocke når det står på menyen.

Forsterkeren har også fått vært med på vinylavspilling for viderekommende. Vertere SG-1 Standard Groove med Ortofon Cadenca Black begynner å nærme seg «as good as it gets» når det gjelder vinylrigg, og den integrerte RIAAen i Denonen gjorde en god figur, omtrent på høyde med Doxa 010 MC-RIAA. Men i forhold til Vertere sin helt ferske RIAA må den naturlig nok se seg forbigått. Dette er ren RIAA som alene koster bortimot det samme som PMA-2500NE, og den er attpåtil et godt kjøp som RIAA.

Den digitale avdelingen har også stått seg svært bra i testen. Selv om størstedelen av testen har foregått med DA-konverteringen foretatt utenfor forsterkeren, har en testrunde med TIDAL avspilt via USB-B avslørt svært høy kvalitet på DACen i 2500NE.

 

 

Konklusjon

Denon har gjort det igjen. De har klart å fornye min fascinasjon for disse tunge HiFi-komponentene i toppserien sin.

Ikke nok med at PMA-2500NE er et uforskammet godt kjøp, rent nøkternt sett. Det er en svært kompetent integrert forsterker i moderne inkarnasjon med integrerte DACer, som bør være en tøff konkurrent til tilsvarende tungvekts-integrerte fra Yamaha og Parasound.

I tillegg greier den å spille på noen udefinerte strenger som trigger disse evindelige «må-ha» musklene. Det var bare så vidt jeg slapp unna denne gangen, og det skyldes nok ene og alene det faktum at jeg er så godt gift fra før…

 

 

Veil pris for Denon PMA-2500NE er 21.998,-

Denon importeres av Hi-fi klubben

 

 

Lest 16621 ganger
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.