søndag, 27 august 2017 07:58

Jan Erik Mikalsen – SAAN. Spennende møte mellom trio og orkester.

Skrevet av

Jan Erik Mikalsen – SAAN

Aurora utgir en CD med komposisjoner av Jan Erik Mikalsen. Les mine inntrykk av SAAN.

Komponisten Jan Erik Mikalsen er født i Kristiansund, og ble utdannet ved Griegakademiet i Bergen og Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København før han flyttet til Oslo. Han har etter hvert blitt en av Norges interessante størrelser innen samtidsmusikk, og har flere utgivelser med sine komposisjoner på samvittigheten.

SAAN er likevel den første utgivelsen som utelukkende inneholder komposisjoner av Jan Erik Mikalsen. Den inneholder tre komposisjoner – SAAN, SONGR for Orchestra, og PARTS II for Orchestra. SONGR for Orchestra er innspilt tidligere av kringkastingsorkesteret, på utgivelsene Variations over Variations og Hundre års utakt - også disse utgitt av Aurora. De to andre verkene ikke er innspilt tidligere. Det er en klar enhetlig linje i disse komposisjonene, med en tydelig signatur fra Mikalsen.

 

 

Inntrykk

Et veldig spennende grep på tittelverket SAAN er at komponisten har valgt å stille opp trioen POING foran Oslo-Filharmonien, der POING er forsterket opp for å gi ønsket balanse. Trioen POING består av Frode Haltli på akkordeon, Håkon Thelin på kontrabass og Rolf-Erik Nystrøm saxofon.

Og dynamikken mellom trioen og orkesteret er et viktig element på Verket. En dynamikk som i innimellom handler om møte mellom lett sør-østlig folkemusikkinspirerte elementer og orkesterverk, en orkesterkomposisjon som kan ha enkelte fellestrekk med verker av komponisten Valentin Silvestrov, særlig i måten musikken har stadige crescendo som gir meg assosiasjoner til enorme nesten tsunamiaktige bølger som slår inn over land.

Også SONGR for Orchestra har en tilsvarende dynamikk mellom en trio og orkesteret. Men her er det en trio som er stemt en kvart tone over orkesteret, bestående av hardingfele, en fiolin og en bratsj. Jan Erik Mikalsen sier selv at dette ikke er for å bringe inn pastisj, men for å undersøke balansen mellom nasjonens identitet på den ene siden, og nasjonens forestillinger på den andre siden. En litt annen tilnærming til temaet enn vafler, brunost og dugnad…

PARTS II er komponert i 2012, og er en del av et verk i fire deler. Det er en musikalsk i PARTS II som har klare felles trekk med de to andre komposisjonene.

 

Lyden

Lyden på SAAN er utmerket, og har god dynamikk og flott perspektiv. Et vesentlig element er miksen mellom de to trioene og orkesteret, som fungerer godt.

 

SAAN er en veldig viktig utgivelse, som den første rene utgivelsen med musikk av Jan Erik Mikalsen. Dette er særdeles spennende musikk, flott fremført av POING og Oslo Filharmonien.

 

Utgivelsesdato 9.september 2017

Les mer om SAAN hos Aurora.

Lest 6167 ganger Sist redigert søndag, 03 mai 2020 13:39
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.