onsdag, 30 august 2017 17:48

Magnus Grønneberg – Tårnhøye Bølger. Salmer på CC Cowboyvis?

Skrevet av

Magnus Grønneberg er selvfølgelig en av de mest markante profilene vi har i norsk rock. Vi kjenner han som en særdeles karakterfull vokalist og frontfigur i CC Cowboys, men også gjennom et par soloalbum.

På denne utgivelsen må vi nullstille oss på et par punkt, for her er det et musikalsk møte mellom to grand old boys fra Fredrikstad. Magnus Grønneberg tolker ti utvalgte salmer av Egil Hovland, en ledende norsk salmedikter som døde i 2013. Og ja, vi snakker om fullblods salmer med registernummer i Norsk Salmebok. Ikke helt det samme utgangspunktet som Syndere i Sommersol.

Det er i utgangspunktet en ganske stor selvfølge at dette ikke blir helt det samme musikalske uttrykket som når Sondre Bratland presenterer sine salmetolkinger. Men før jeg innlater meg på en verbal beskrivelse av resultatet vil jeg ta et skritt tilbake, og to til siden.

For det er et annet markant fyrtårn innen norsk musikkproduksjon som er med på å stake ut den musikalske kursen på Tårnhøye Bølger. Vi kjenner selvfølgelig Knut Reiersrud som den kanskje aller mest profilerte bluesmusikeren og gitaristen i Norge. Men noen av oss har med minst like stor entusiasme fulgt hans musikalske prosjekt på KKV sammen med Iver Kleive og tidvis også Poul Dissing, og som har en lei tendens til å være innspilt i Odense domkirke med sin praktfulle akustikk og sitt flotte orgel. I all hovedsak er også den musikken nytolkinger av kjente norske og danske salmer. Knut Reiersrud er med andre ord en durkdreven nytolker av salmer – dette er godt opptråkkede stier for han. Men samtidig kjenner vi Reiersrud som en person med så høy musikals intelligens at vi før vi har snurret en eneste omdreining på CDen skjønner at musikk arrangert for gitar og kirkeorgel, og kanskje en kaffeklar Dissing må bli noe helt annet enn når han skal skreddersy Hovland sine salmer til Magnus Grønneberg sin særpregede vokal med tilhørende modulasjoner, dynamiske hviskinger og høyst karakteristiske pitch-envelope. Sammen med Bjørn Holm på bass, Olaf Olsen på trommer og Torjus Vierli på tangenter.

Resultatet har blitt som det måtte bli – her er det musikk som passer utmerket til Magnus Grønneberg, men der det samtidig helt klart må beskrives som en ny fasett av hans musikalske uttrykk. Men dette har ikke blitt et Reiersrud – Grønneberg album. Vokalisten er trygt på plass i sjefsstolen, og i mine ører er dette kanskje hans aller mest interessante album. Kontrasten til CC Cowboys er på en og samme tid både stor, og litt ubetydelig. Og grunnen til det er at Magnus Grønneberg går inn i denne musiklske rollen med fullblods engasjement og troverdighet, men uten at han går på akkord med sitt musikalske særpreg.

Men når det er sagt, vil det ikke si at Knut Reiersrud er helt ugjenkjennelig her. På Universets Herre er slektskapet til den takttrampende Bluesmusikeren Knut Reiersrud svært tilstedeværende. Og på avslutninglåten Hen Over Jord Et Pilgrimstog er det et repeterende gitarriff som nærmes er direkte sitat av noe Reiersrud har benyttet tidligere på et av Reiersrud-Kleive albumene. Og det er ikke nødvendigvis bare riffet i seg selv som er så karakterfullt, men måten det blir brukt til å skape en musikalsk identitet i låten. Unnskyld: salmen.

 

Lyden

Lyden er på et velkjent høyt KKV-nivå her. Selv om dynamikken ikke er overdrevent høy, og det er valgt å benytte et lyduttrykk med litt smådirty preg på noen av låtene.

 

Dette er en CD som er vanskelig å forbigå, enten du er Fan av CC Cowboys og Magnus Grønneberg, eller du er nysgjerrig på Hvordan Knut Reiersrud har løst salmearrangementene for en annerledes besetning.

 

Les mer om Tårnhøye Bølger hos KKV

Lest 7331 ganger Sist redigert onsdag, 30 august 2017 18:05
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.