lørdag februar 24 , 2018
onsdag, 30 august 2017 17:48

Magnus Grønneberg – Tårnhøye Bølger. Salmer på CC Cowboyvis?

Skrevet av

Magnus Grønneberg er selvfølgelig en av de mest markante profilene vi har i norsk rock. Vi kjenner han som en særdeles karakterfull vokalist og frontfigur i CC Cowboys, men også gjennom et par soloalbum.

På denne utgivelsen må vi nullstille oss på et par punkt, for her er det et musikalsk møte mellom to grand old boys fra Fredrikstad. Magnus Grønneberg tolker ti utvalgte salmer av Egil Hovland, en ledende norsk salmedikter som døde i 2013. Og ja, vi snakker om fullblods salmer med registernummer i Norsk Salmebok. Ikke helt det samme utgangspunktet som Syndere i Sommersol.

Det er i utgangspunktet en ganske stor selvfølge at dette ikke blir helt det samme musikalske uttrykket som når Sondre Bratland presenterer sine salmetolkinger. Men før jeg innlater meg på en verbal beskrivelse av resultatet vil jeg ta et skritt tilbake, og to til siden.

For det er et annet markant fyrtårn innen norsk musikkproduksjon som er med på å stake ut den musikalske kursen på Tårnhøye Bølger. Vi kjenner selvfølgelig Knut Reiersrud som den kanskje aller mest profilerte bluesmusikeren og gitaristen i Norge. Men noen av oss har med minst like stor entusiasme fulgt hans musikalske prosjekt på KKV sammen med Iver Kleive og tidvis også Poul Dissing, og som har en lei tendens til å være innspilt i Odense domkirke med sin praktfulle akustikk og sitt flotte orgel. I all hovedsak er også den musikken nytolkinger av kjente norske og danske salmer. Knut Reiersrud er med andre ord en durkdreven nytolker av salmer – dette er godt opptråkkede stier for han. Men samtidig kjenner vi Reiersrud som en person med så høy musikals intelligens at vi før vi har snurret en eneste omdreining på CDen skjønner at musikk arrangert for gitar og kirkeorgel, og kanskje en kaffeklar Dissing må bli noe helt annet enn når han skal skreddersy Hovland sine salmer til Magnus Grønneberg sin særpregede vokal med tilhørende modulasjoner, dynamiske hviskinger og høyst karakteristiske pitch-envelope. Sammen med Bjørn Holm på bass, Olaf Olsen på trommer og Torjus Vierli på tangenter.

Resultatet har blitt som det måtte bli – her er det musikk som passer utmerket til Magnus Grønneberg, men der det samtidig helt klart må beskrives som en ny fasett av hans musikalske uttrykk. Men dette har ikke blitt et Reiersrud – Grønneberg album. Vokalisten er trygt på plass i sjefsstolen, og i mine ører er dette kanskje hans aller mest interessante album. Kontrasten til CC Cowboys er på en og samme tid både stor, og litt ubetydelig. Og grunnen til det er at Magnus Grønneberg går inn i denne musiklske rollen med fullblods engasjement og troverdighet, men uten at han går på akkord med sitt musikalske særpreg.

Men når det er sagt, vil det ikke si at Knut Reiersrud er helt ugjenkjennelig her. På Universets Herre er slektskapet til den takttrampende Bluesmusikeren Knut Reiersrud svært tilstedeværende. Og på avslutninglåten Hen Over Jord Et Pilgrimstog er det et repeterende gitarriff som nærmes er direkte sitat av noe Reiersrud har benyttet tidligere på et av Reiersrud-Kleive albumene. Og det er ikke nødvendigvis bare riffet i seg selv som er så karakterfullt, men måten det blir brukt til å skape en musikalsk identitet i låten. Unnskyld: salmen.

 

Lyden

Lyden er på et velkjent høyt KKV-nivå her. Selv om dynamikken ikke er overdrevent høy, og det er valgt å benytte et lyduttrykk med litt smådirty preg på noen av låtene.

 

Dette er en CD som er vanskelig å forbigå, enten du er Fan av CC Cowboys og Magnus Grønneberg, eller du er nysgjerrig på Hvordan Knut Reiersrud har løst salmearrangementene for en annerledes besetning.

 

Les mer om Tårnhøye Bølger hos KKV

Lest 1233 ganger Sist redigert onsdag, 30 august 2017 18:05
Karl Erik Sylthe

Webredaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Nyeste Tester / Artikler

De 20 nyeste Hovedartiklene:

 • Øyretelefonar – kva skal vi bruke dei til? Utprøving av Mitchell & Johnson
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Alle treng øyretelefonar av og til, men til ulik bruk.  Av og til vil vi ha musikk utan å forstyrre andre. Andre gongar vil vi ha musikk til arbeid og trim. Og nokre av oss bur så trangt at det er liten vits med kvalitetshøgtalarar. Det er også dei av oss som brukar øyretelefonane som høyrselsvern. 

  Les mer...
 • ZYX 4D Ultimate.
  Skrevet av

  Vinylguru

   

  Denne gangen skal jeg ta for meg en av Zyx sine nyeste kreasjoner, den nye carbon-cantilever utgaven av Zyx sin 4d serie. Jeg har tidligere testet 2 pickuper fra 4d serien, i sølv utgaven og kobber varianten. Begge med godt og mer ulikt resultat enn jeg forventet meg. Kobber og sølv i signalveien utgjør en forholdsvis stor tonal forskjell etter min mening, og de to 4d pickupene låt ganske så forskjellig. Begge nøytrale i og for seg, men kobber varianten var vesentlig varmere i lyden enn sølv utgaven, faktisk så forskjellig at jeg gladelig hadde trodd at man snakket om to vidt forskjellige pickupmerker og lydfilosofier.

  Les mer...
 • Analog kontra digital. Stig Arne si dagbok for November 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

  Kjære lesar,

  førre dagbok, “gode stereoanlegg, dårlege vilkår?” er signert oktober -17, so her kjem november -17. Desember -17 er alt klar, og vil koma ganske kjapt. Eg er altså ikkje so mykje på etterskot som det kan sjå ut som. Forseinkingane skuldast reise for min del, og flytting for redaktøren sin del. 

  Les mer...
 • Trilogy 906 riaa
  Skrevet av

  Vinylguru

  Tidligere har jeg testet Trilogy 907 - riaa'en som var Trilogy's topp modell av riaa'er med meget godt resultat. Og denne gangen er det den nedskalerte lillebror 906 som er inne til test.

  Les mer...
 • Gode stereoanlegg, dårlege vilkår? Stig Arne si dagbok August 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Foto er teke frå eit tilfeldig hifi-blad, og ingen av dei omtalte anlegga, grunna anonymisering. Men det illustrerer nøyaktig korleis det IKKJE skal gjerast 

  I dag vil eg skriva litt om dei stereoanlegga eg har truffe på min veg i det siste. 

  Les mer...
 • ZYX Ultimate 100
  Skrevet av

  ZYX kom for en liten siden med en ny serie pickuper med det ambisiøse navnet «Ultimate». Denne serien kan ses som den endelige utviklingen av deres allerede velrenommerte produkter.

  Les mer...
 • My Sonic Lab Signature Platinum.
  Skrevet av

  Vinylguru

  Så har turen kommet til test nr. 353 av pickuper for undertegnedes del. Og hvorfor da ikke tråkke til med toppmodellen fra MSL (My Sonic Lab), og modellen Signature Platinum.

  Les mer...
 • ORTOFON OM(P) 20 – Stig Arne si dagbok August 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Som de vil sjå av artikkelen Nad 3020 - Del 3, nytta eg store deler av ein sumarlaus juli til lå lytta meg gjennom ein bunke med LP-plater. Med dette nytta eg òg høvet til å prøva eit par pick-upar. Men armen som var montert på ein kraftig ombygd Lenco platespelar, ein modifisert Pioneer-arm, utvikla friksjon sidelengs, so eg var tvungen til å gå over til annan spelar som alltid står klar, som ikkje tek opp særleg med plass, og som ikkje et noko: Technics sin vetle og ikoniske SL-7, som ikkje er større enn eit plateomslag. 

  Les mer...
 • NAD 3020 - Del 3
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Eg har vore inn og ut av diverse bobler i det siste. Eg skriv dette medio august, sumaren er framleis ikkje komen, og du kan byrja å lura på om han kjem i det heile. Eg har difor hatt rikeleg med innekveldar, og har vore ivrig lyttar.

  Les mer...
 • Music with 3D-sound
  Skrevet av

  Webredaktør i Audiophile.no

  Latest update 27.august 2017

  This article is a list of music-releases containing tracks with one of the three 3D formats. We will appreciate hints from our readers about music releases in 3D-sound that we are missing.

  Les mer...
 • Dali KATCH - Blåtannhøyttaler med skikkelig god lyd!
  Skrevet av

  Seniorskribent

  Da jeg tok turen innom HiFI-klubben i C.Sundts gate i Bergen stod det mellom å dra med meg en integrert forsterker eller en blåtannhøyttaler. For ordinære høyttalere har jeg stående på Kreta fra før. Rørforsterkeren jeg brukte på høstparten trengte service og jeg dro den like godt med til Norge. Den veier 7 kilo - en liten tass altså - men allikevel.

  Les mer...
 • AudiovValve RKV-MKIII Ivory Edition
  Skrevet av

  Seniorskribent

  Med Audiovalve RKV MKIII og et sett gode hodetelefoner tenker du mindre på lyd og opplever mer musikk.

  Les mer...
 • TEST: Ifi nano iDSD
  Skrevet av

  Seniorskribent

  Liten, vellydende og anvendelig - kombinert DAC, hodetelefonforsterker og forforsterker i nanoformat.

  Les mer...
 • STILLA - Stig Arne si dagbok juni 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Onsdag 21. juni nådde FM-stilla vestlendingane. Eg sto seint opp, sjangla ut på badet og skrudde på ein liten reiseradio attmed vasken, og vart møtt med eit illevarslande snerr. Eller sus. Det var uansett ei ubehageleg oppleving, og det var vanskeleg å finna rytmen i tannpussen. 

  Les mer...
 • Nad 3020 – Del 2: NADen vert utfordra av ein jamnaldra Rotel.
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Midt i arbeidet med å skriva denne artikkelen, publiserte redaktør Karl Erik sin eigen artikkel om Nad 3020, attpåtil med trugsmål om å skriva del 2. Eg banna og tenkte at dette må jo bli kollisjon, og ringde. Men me vart raskt samde om at dette var jo berre moro, og at artiklane med litt samarbeid kunne utfylla kvarandre.

  Les mer...
 • Sonos PLAYBASE - den musikalske lydplanken
  Skrevet av

  Webredaktør i Audiophile.no

  Multiromskongen Sonos har utvidet repertoaret med en lydplanke. PLAYBASE mot PLAYBAR kan høres ut som kannibalisme, men der er det lett å gå i baret.

  Les mer...
 • Den nye vinen – to MM-pickupar frå Audio Technica på test
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Det er lett å la seg begistre av alt nytt. Og i pickupjungelen har eg ikkje greidd å finne ei erstatning for det eg har sett på som den beste moving magnet-konstruksjonen eg har fått skikkeleg til, den for lengst utgådde Audio Technica AT 170 ML. Mykje betre enn 150 ML og 440. Men no...

  Les mer...
 • AudioQuest DragonFly Black – myggen som brølte!
  Skrevet av

  Webredaktør i Audiophile.no

  AudioQuest har fått en slags referanseposisjon blant de ultralette USB-DACer. Jeg har testet den minste versjonen av siste generasjon (1.5), som ble introdusert for et drøyt år siden. Hils på DragonFly Black.

  Les mer...
 • NAD 3020 – Del 1: Hva var det egentlig med denne legenden?
  Skrevet av

  Webredaktør i Audiophile.no

  I tillegg til å være verdens mest produserte forsterker, har NAD 3020 den egenskapen at den får en del gamle gubber til å få et litt sløret blikk når denne legenden nevnes. Men hva er det egentlig med denne forsterkeren, og hvordan står den seg egentlig i dag?

  Les mer...
 • Vossajazz 2017 laurdag og sundag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Dette skulle handla om Vossajazz, og det skal det og, men fyrst må eg få lufte eit par frustrasjonar.

  Les mer...

Nyeste Nyhetsoppslag

Nyeste Musikkartikler

Forsiden

Annonser

Annonsere på Audiophile.no?

Audiophile.no i flere kanaler:

Nyeste fra Audiophile-TV

Les det digitale tidsskriftet AUDIOphile No.1:

Annonser

Nyeste tråder på Hifisentralen

Nye plateutgivelser