onsdag oktober 24 , 2018
lørdag, 25 november 2017 19:27

ZYX Ultimate 100 Spesial

Skrevet av

ZYX kom for en liten siden med en ny serie pickuper med det ambisiøse navnet «Ultimate». Denne serien kan ses som den endelige utviklingen av deres allerede velrenommerte produkter.

Til test ankom lillebror i serien; Ultimate 100.    En R100-variant har vært til test tidligere, så det var så klart interessant å høre hva som har skjedd siden den gang. Som vanlig fra ZYX kom pickupen vakkert emballert og innpakket, det blir litt høytidsstemning under utpakkingen.             

 

                                           

Data for Ultimate 100:                                                                                           

 • Vekt: 5g
 • Nålefane: C-1000 Carbon φ0.30mm
 • Slipning stift: Micro-Ridge Solid Diamond
 • Anbefalt stifttrykk: 1.7 – 2.5g. Ved en innetemperatur mellom 20 – 25 C anbefales 2g.
 • Komplianse: 15×10-6cm/dyne   
 • Internimpedanse: 4.0 Ω
 • Anbefalt last: > 100 Ω

 

 

Essensielle deler i konstruksjonen har blitt cryobehandlet ved -196 ℃.                                   

ZYX har foretatt flere detaljforandringer fra den opprinnelige R100, men det viktigste som har skjedd er nok antagelig at nålefanen nå er laget av karbon. Dette materialet er stivere enn titan og veier kun halvparten av boron. Ifølge ZYX gir dette en raskere, mer presis og mer detaljrik gjengivelse enn hva andre materialer klarer.

Ultimate 100 hadde ingen timer på klokka fra før, så innspilling måtte til. Pickupen ble montert i en Jelco SA-750E som står på et Nottingham Analogue Dais drivverk. EAR 324 phonotrinn behandlet signalet og sendte det videre til en Audio Research Ref 3 forforsterker. Jeg fulgte anbefalingen om 2g stifttrykk, pickupen sporet alt jeg testet den med problemfritt. Fra første rille var lyden overraskende detaljert til å være en helt fersk PU, samtidig som den hørtes litt beskjeden ut. Jeg erfarte lite overflatestøy gjennom hele testen, det sammen med graden av detaljer sladrer om en slipning som kommer seg godt ned i rillen.

Etter ca 17 – 18 timer var utviklingen hørbar og et sted mellom 20 og 25 timer spilletid følte jeg at ting hadde falt på plass. Borte var all beskjedenhet, i notatene mine leser jeg: «Fått på seg danseskoa!»

 

 

Blant de første skivene som ga en virkelig opplevelse, var Alicia Keys’ «Songs in A minor». Musikken var presis og punchy. Skulle bare spille én låt – det ble hele skiva…

Leonard Cohens siste, «You want it darker» fikk også noen runder. Bassgjengivelsen var dyp og full av nerve, og stemmen til Cohen akkurat så full av grus og gråsten som vi ønsker den.

Noen plater kommer alltid frem, de setter standarden. Harry Belafontes første Carnegie-album er ett av dem. Da «Sylvie» strømmet ut av høyttalerne må jeg innrømme at alt av hår på underarmene stod rett til værs. Anslag på basstrenger, nærværet i stemmen til Belafonte – magisk!

Med bakgrunn i det jeg hadde hørt fram til da, var det med en viss forventning jeg slapp løs Yello’s nyeste album «Toy», og på et relativt generøst volum. Her får enhver pickup jobbe for penga, det er mye og det er voldsomt. Ultimate 100 taklet albumet lytefritt, det ble en opplevelse. Høydepunktet var muligens låta «Pacific AM» - en dynamisk, lekker liten låt med dyp tørr bass som slår i magen.   Ellers er det mye som slår i magen på det albumet, men Pacific AM er så – vakker…

 

 

Sammenfattet:

Jeg opplever Ultimate 100 som meget rask og presis, den graver ut detaljer i massevis og er bassvillig. Jeg var redd for at den «spissingen» av R100-serien ZYX har foretatt her skulle resultere i en kald og analytisk pickup, det er heldigvis ikke tilfelle. Det er tvert imot masse musikalitet og nerve tilstede. I den grad jeg kan anføre noe, er det heller at jeg innbiller meg å høre antydning til romantisering i øvre mellomtone. Om dette er pickupen eller kombinasjonen av komponenter her, tør jeg dog ikke si noe alt for bastant om.

Jeg liker denne pickupen veldig godt. I sitt prisleie er den klart konkurransedyktig, og jeg tenker at den bør lånes øre til av de som har et budsjett mellom 10 og 20 000 kroner.

 

Takk til Exotic Audio for lån av pickup.

Veiledende pris ZYX Ultimate 100: 10.950,-

ZYX forhandles i Norge av Dacapo Hi Fi.

 

Lest 3192 ganger
Morten

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Nyeste Tester / Artikler

De 20 nyeste Hovedartiklene:

 • Hortenmessa 2018 - messerapport med video
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Hortenmessa vart avvikla for 17. gongen på rad, og vi var til stades med kamera og mikrofon.

  Les mer...
 • Kaipa – Sattyg
  Skrevet av

  Våre Svenske naboer har fostret mange gode progrock band gjennom tidene, og flere har vært inspirert av Svenskenes supergitarist og progstjerne Roine Stolt. Kaipa’s 12. og mesterlige album Sattyg er verdt en ekstra titt.

  Les mer...
 • Teac CD-P3450 Compact Disc Player – Stig Arne si dagbok juni 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  I denne dagboka skulle eg eigentleg skriva del 2 av “99% av alle høgtalarar er feilkonstruerte". Men eg treng litt meir tid. Lat meg difor ta eit kvileskjer med å skriva om noko heilt anna, men ikkje mindre interessant, eigentleg.

  Les mer...
 • Where do the music end and the listening begin?
  Skrevet av

  Our perception of reality is a highly individual matter: every day our mind is occupied by trying to create coherence between an unimaginable number of fragments brought to us through our different senses. It is a bit like a game: you're given certain pieces but how you combine them is up to you.

  Les mer...
 • 99% av alle høgtalarar er feilkonstruerte (del 1) - Stig Arne si dagbok Mai 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Denne artikkelen burde eg ikkje levert. Eg har eigentleg ikkje peiling, og påstanden (overskrifta) er ganske dryg. Men likevel, eg må berre lufta det. Det er ei problemstilling med tekniske finurlegheiter som eg har fundert over i årevis. Om eg aldri tek det opp, kjem eg ikkje vidare. Eg ser gjerne at dei som har greie på dette tek kontakt, slik at me alle kan læra.  

  Les mer...
 • Martin Logan Classic ESL 9
  Skrevet av

  Vinylguru

  Denne gangen har jeg fått gleden av å ta for meg Martin Logan Classic ESL 9 og lage en omtale av denne, en av de nyeste Martin Logan hybrid elektrostatene.

  Les mer...
 • beyerdynamic DT 1990 Pro - den mest nøytralt lydenende hodetelefonen?
  Skrevet av

  Seniorskribent

  1 år med beyerdynamic DT 1990 Pro, og stiller jeg følgende spørsmål; er dette den mest nøytrale hodetelefonen av dem alle?

  Les mer...
 • Marantz PAM 710 DC Amplifier - Stig Arne si dagbok april 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Eg er ikkje heilt fokusert. Eg har lytta til mykje sidan sist, men ein del av det krev konsentrasjon i form av lengre artiklar. Då må ein ha fred og ro i fleire kveldar på rad, utan lystige lag i hagen med naboar og drikke. Dessutan er fokuset på hagen og tomta no til dags. Mykje må gjerast i løpet av  sumaren. Han er ikkje lang her til lands. Denne gongen vil eg difor satsa på - eg veit ikkje heilt. Eg byrjar no berre å skriva og so får me sjå kva det vert.

  Les mer...
 • Grassat feil tilkopling - Stig Arne si dagbok februar 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Det kan sjå ut som om eg er alvorleg på etterskot, men det er ikkje so ille som det ser ut til. Når eg no har sendt februar, hoppar eg over mars, for då rapporterte eg frå Vossajazz. Neste vert altso april, og då er me ajour!

  Les mer...
 • JBL GO – Stig Arne si dagbok januar 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  I samband med samansmeltinga mellom datamaskina og stereoanlegget renn eg borti stadig fleire merkelige dingsar. Anten eg vil eller ikkje. Her vil eg skriva om ein eg ikkje kunne unngå. Eg kjøpte han og har hatt stor glede av han sidan. 

  Les mer...
 • Vossajazz 2018 - Laurdag og sundag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

  Foto: Runhild Heggem / Vossa Jazz

   

  Før det tradisjonsrike Tingingsverket (det 37. i rekkja) vart Vossajazz-prisen delt ut til Benedikte Maurseth. Me gratulerer.

  Les mer...
 • Vossjazz 2018 - Fredag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Går det an å vera heldigare med veret? Palmefredag kom våren, to-sifra grader på stokken, og sol. Jazz-turistane frå Bergen ramla ut or toget på Voss jernbanestasjon og sjangla austover mot Vangen forbi kyrkjo, for å løysa ut billettene sine mot armband i billettkontoret på Park Hotell, eller på det nye Vossajazz-kontoret andsynes.

  Les mer...
 • Sandstrøm-Electrocompaniet - Stig Arne si dagbok desember 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Det er framleis fire timar til me lander, og eg held på å kjeda meg i hel. Eg er på reis att. Har nett sett ferdig ein film, og orkar ikkje sjå ein til. Det slår meg at eg kan fiska opp Mac´en frå sekken under flysetet og skriva litt på “frå dagboka”. Eg er jo i ferd med å koma meg ajour! Og då skal eg fortelja litt om kva eg har lytta på i det siste. Det er ikkje småtteri. 

  Les mer...
 • Øyretelefonar – kva skal vi bruke dei til? Utprøving av Mitchell & Johnson
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Alle treng øyretelefonar av og til, men til ulik bruk.  Av og til vil vi ha musikk utan å forstyrre andre. Andre gongar vil vi ha musikk til arbeid og trim. Og nokre av oss bur så trangt at det er liten vits med kvalitetshøgtalarar. Det er også dei av oss som brukar øyretelefonane som høyrselsvern. 

  Les mer...
 • ZYX 4D Ultimate.
  Skrevet av

  Vinylguru

   

  Denne gangen skal jeg ta for meg en av Zyx sine nyeste kreasjoner, den nye carbon-cantilever utgaven av Zyx sin 4d serie. Jeg har tidligere testet 2 pickuper fra 4d serien, i sølv utgaven og kobber varianten. Begge med godt og mer ulikt resultat enn jeg forventet meg. Kobber og sølv i signalveien utgjør en forholdsvis stor tonal forskjell etter min mening, og de to 4d pickupene låt ganske så forskjellig. Begge nøytrale i og for seg, men kobber varianten var vesentlig varmere i lyden enn sølv utgaven, faktisk så forskjellig at jeg gladelig hadde trodd at man snakket om to vidt forskjellige pickupmerker og lydfilosofier.

  Les mer...
 • Analog kontra digital. Stig Arne si dagbok for November 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

  Kjære lesar,

  førre dagbok, “gode stereoanlegg, dårlege vilkår?” er signert oktober -17, so her kjem november -17. Desember -17 er alt klar, og vil koma ganske kjapt. Eg er altså ikkje so mykje på etterskot som det kan sjå ut som. Forseinkingane skuldast reise for min del, og flytting for redaktøren sin del. 

  Les mer...
 • Trilogy 906 riaa
  Skrevet av

  Vinylguru

  Tidligere har jeg testet Trilogy 907 - riaa'en som var Trilogy's topp modell av riaa'er med meget godt resultat. Og denne gangen er det den nedskalerte lillebror 906 som er inne til test.

  Les mer...
 • Gode stereoanlegg, dårlege vilkår? Stig Arne si dagbok August 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Foto er teke frå eit tilfeldig hifi-blad, og ingen av dei omtalte anlegga, grunna anonymisering. Men det illustrerer nøyaktig korleis det IKKJE skal gjerast 

  I dag vil eg skriva litt om dei stereoanlegga eg har truffe på min veg i det siste. 

  Les mer...
 • ZYX Ultimate 100
  Skrevet av

  ZYX kom for en liten siden med en ny serie pickuper med det ambisiøse navnet «Ultimate». Denne serien kan ses som den endelige utviklingen av deres allerede velrenommerte produkter.

  Les mer...
 • My Sonic Lab Signature Platinum.
  Skrevet av

  Vinylguru

  Så har turen kommet til test nr. 353 av pickuper for undertegnedes del. Og hvorfor da ikke tråkke til med toppmodellen fra MSL (My Sonic Lab), og modellen Signature Platinum.

  Les mer...

Nyeste Nyhetsoppslag

Nyeste Musikkartikler

Annonser

Annonsere på Audiophile.no?

Audiophile.no i flere kanaler:

Nyeste fra Audiophile-TV

Les det digitale tidsskriftet AUDIOphile No.1:

Annonser

Nyeste tråder på Hifisentralen

Nye plateutgivelser