mandag november 19 , 2018
søndag, 04 februar 2018 20:43

ZYX 4D Ultimate. Spesial

Skrevet av

 

Denne gangen skal jeg ta for meg en av Zyx sine nyeste kreasjoner, den nye carbon-cantilever utgaven av Zyx sin 4d serie. Jeg har tidligere testet 2 pickuper fra 4d serien, i sølv utgaven og kobber varianten. Begge med godt og mer ulikt resultat enn jeg forventet meg. Kobber og sølv i signalveien utgjør en forholdsvis stor tonal forskjell etter min mening, og de to 4d pickupene låt ganske så forskjellig. Begge nøytrale i og for seg, men kobber varianten var vesentlig varmere i lyden enn sølv utgaven, faktisk så forskjellig at jeg gladelig hadde trodd at man snakket om to vidt forskjellige pickupmerker og lydfilosofier.

Men nå har altså Zyx sin utvikler og designer Nakatsuka san (Hisayoshi Nakatsuka) valgt å oppgradere hele Zyx sortimentet med cryogenic behandling av enkelte komponenter og utbytting av materialet i alle cantileverne til karbon fiber. Zyx har alltid vært en produsent som hele tiden søker nye ideer og utvikling, og som alltid har tilbudt et bredt utvalg av varianter av sine pickuper. Blant annet med både high- og low-utgaver av lav outputs moving coil, men ofte også reelle high-utgaver, slik at man f.eks med den tidligere 4d serien som besto av 3 grunnmodeller faktisk fikk 9 utgaver av «samme» pickup. Nå som Nakatsuka har valgt å oppgradere hele programmet til Zyx med karbon cantilevere måtte jeg selvfølgelig gripe sjansen og se om jeg kunne finne ut av om jeg kunne oppdage hvorfor Nakatsuka går såpass drastisk til verks.

 

 

Som sagt så gjort, jeg fikk tilsendt en low outputs utgave av Zyx R100 Ultimate som kollega Morten her på Audiophile.no fikk til test (test ligger ute på www.audiophile,no) og jeg beholdt den dyrere 4D Ultimate selv til test. 4d utgaven jeg fikk var også low output utgaven bare så det er nevnt.

Jeg valgte først å montere den på en topp modell Linn LP12 med magnetic levetation og SE arm med balanserte kabler frem til riaa'en, og på den fikk 4d Ultimate lov til å tusle og gå noen uker. En stor fordel for undertegnede er at Zyx pickupene generelt synes å spille meget bra rett ut av esken, slik at man nær sagt med engang kunne begynne lyttingen og ikke slik som med mange andre pickuper som spilles på i 7 lange og fjorten brede før de begynner å oppføre seg normalt. Dog jeg kan røpe at også Zyx pickupene synes å ha litt tilspillingstid de også, men jeg vil si at etter 25 -30 timer synes det meste og være på plass og jeg følte ikke noen videre utvikling i lyden derfra og opptil 50-60 timer.

Lydmessig syntes Zyx 4d Ultimate å passe meget godt på Linn spilleren. Den spiller friskt og rytmisk, og «go-benet» begynner automatisk og gå under lyttingen. Det hele spiller solid og engasjerende med sprudlende dynamikk og solid bass. Diskanten er kanskje litt over smooth, eller skal jeg kanskje kalle den litt myk og soft? Den er i alle fall ikke aggressiv og pågående. På mange plater er det bare helt riktig, mens på andre plater kan den kanskje bli litt for snill? Alt i alt så er dette snakk om smak og behag.  Mellomtonen opplever jeg som vel oppløst med meget god dynamisk kontrast og det er lett å trekke ut enkelt stemmer og følge de i store kor. I det hele tatt spiller denne kombinasjonen veldig bra mellomtone og jeg ønsker meg sjelden noe mer enn hva denne presterer.

Perspektivmessig er Zyx generelt alltid på topp, og 4d Ultimate skuffer overhodet ikke. Den lager et breeeeedt og dypt lydbilde her hos meg, og punktgrafikken er på topp. Den sorte bakgrunnen virker ordentlig sort, og lar musikken utfolde seg forfra og dypt innover i lydbildet, og det er presisjon i lydbildet. Det er liksom ingenting som flyter utover i lydbildet eller blir grumsete og uklart.

Etter noen ukers spilling på Linn LP12 valgte jeg å montere over pickupen på Dr Feickert's  Blackbird spiller som jeg har blant annet en Jelco SA750 12 tommers arm på med et Jelco rosewood headshell og sølv kabling. Lyden gikk så inn i en Trilogy 906 riaa som forøvrig er et riktig så trivelig bekjentskap lydmessig.  Og med ett forandret lyden fra Zyx 4d Ultimate seg tildels vesentlig. Grunnlyden var nok den samme, og man skulle kanskje tro at lyden ble mye dårligere når man kobler opp en arm som bare koster 20% av hva den første armen koster. Men der tar man i så fall feil. Annerledes ja, men dårligere? Nei det går jeg ikke med på. Jeg har alltid ment at 12 tommers armer låter bedre i mellomtonen enn en 9 tommers utgavene, dette på grunn av lavere forvrengning grunnet mindre sporingsfeil. Og også her er det det første som slår meg på første kuttet med Jelco armen - mer gjennomsiktighet, og enda mer oppløsning i mellomtonen. Det hele lyder som et svakt slør er visket bort, jeg synes det rett og slett låter friskere og renere i mellomtonen. Men så er det nå slik da at med mindre forvrengning i lydbildet så får forsterkeriet mer krefter til å formidle musikksignalet og med etter min mening bedre lyd som følge. Så altså i dette tilfellet opplevde jeg mer gjennomsiktighet og altså mer oppløst mellomtone med billigere riaa og arm.

Ble så alt så mye bedre ved dette byttet? Nei det gjorde det ikke fordi den rytmen og drivet som jeg fikk med LP12 comboen ble litt mindre, på den annen side så opplevde jeg diskanten som enda mer silkemyk og smooth. Bassen var fremdeles kjellerdyp og stram og ga også et skikkelig smekk i mellombassen når det var avkrevd. Et generelt inntrykk av Zyx 4d Ultimate i 12 tommers Jelco arm med roosewood headshell var at lydbildet var et lite hakk mer romantisk, noe som jo jeg egentlig forventet. Og jeg fikk rett! Hva- og hvilken av kombinasjonene ville jeg så valgt? Tja, begge egentlig. De spiller begge såpass godt at har du ikke mulighet for direkte sammenligning hjemme som jeg har så vil du leve meget godt med en av.

 

 

En form for konklusjon:

Zyx 4d Ultimate opplever jeg som mer veloppløst i mellomtonen enn sine forgjengere. Den oppleves som mykere og mer smooth i diskanten. Bass, dybde og bredde i lydbildet er allerede av topp kvalitet i 4d serien, så også med Ultimate. Zyx 4d Ultimate er en ganske så nøytralt lydende pickup i hele toneområdet noe som bevises med at den forandrer såpass mye karakter ettersom den blir plassert i forskjellige armer. Så lenge utgangspunktet er nøytralt og godt er det lettere å tweake lyden slik man selv vil ha den med f.eks et rosewood headshell som jeg bla prøvde med.

En annen ting jeg har glemt å nevne er at Zyx har en fordel kontra mange andre pickup-merker, i og med at forventet levetid på en Zyx 4d Ultimate er oppunder 2000 timer spilletid. Mange highend pickuper takker desverre for seg ved den halve spilletiden, så slikt sett kan Zyx pickupenes total økonomi være bra, detter er slettes ikke uvesentlig når man snakker om priser på 20.000 kroner pluss.

Jeg liker hva Nakatsuka san har gjort med 4d serien. Jeg synes Ultimate serien fremstår som meget likandes og nøytrale pickuper, som vil passe inn i det aller fleste armer som finnes på markedet, og jeg kunne fint levd med slik pickup selv. Kan ikke gi den noen bedre anbefaling enn det.

 

 

Rudi Februar 2018

Takk til Exotic Audio for utlån av pickup.

Forhandler i Norge av Zyx er daCapo hifi i Moss, Audioaktøren i Horten.

Lest 2910 ganger
Rudi

Vinylguru

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Mer i denne kategorien « Trilogy 906 riaa

Nyeste Tester / Artikler

De 20 nyeste Hovedartiklene:

 • Om gamle platespelarar - Stig Arne si dagbok for november 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Gamle platespelarar går til returpunkta eller i verste fall i søpla, grunna ubetydelege feil. 

  Les mer...
 • Hortenmessa 2018 - messerapport med video
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Hortenmessa vart avvikla for 17. gongen på rad, og vi var til stades med kamera og mikrofon.

  Les mer...
 • Kaipa – Sattyg
  Skrevet av

  Våre Svenske naboer har fostret mange gode progrock band gjennom tidene, og flere har vært inspirert av Svenskenes supergitarist og progstjerne Roine Stolt. Kaipa’s 12. og mesterlige album Sattyg er verdt en ekstra titt.

  Les mer...
 • Teac CD-P3450 Compact Disc Player – Stig Arne si dagbok juni 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  I denne dagboka skulle eg eigentleg skriva del 2 av “99% av alle høgtalarar er feilkonstruerte". Men eg treng litt meir tid. Lat meg difor ta eit kvileskjer med å skriva om noko heilt anna, men ikkje mindre interessant, eigentleg.

  Les mer...
 • Where do the music end and the listening begin?
  Skrevet av

  Our perception of reality is a highly individual matter: every day our mind is occupied by trying to create coherence between an unimaginable number of fragments brought to us through our different senses. It is a bit like a game: you're given certain pieces but how you combine them is up to you.

  Les mer...
 • 99% av alle høgtalarar er feilkonstruerte (del 1) - Stig Arne si dagbok Mai 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Denne artikkelen burde eg ikkje levert. Eg har eigentleg ikkje peiling, og påstanden (overskrifta) er ganske dryg. Men likevel, eg må berre lufta det. Det er ei problemstilling med tekniske finurlegheiter som eg har fundert over i årevis. Om eg aldri tek det opp, kjem eg ikkje vidare. Eg ser gjerne at dei som har greie på dette tek kontakt, slik at me alle kan læra.  

  Les mer...
 • Martin Logan Classic ESL 9
  Skrevet av

  Vinylguru

  Denne gangen har jeg fått gleden av å ta for meg Martin Logan Classic ESL 9 og lage en omtale av denne, en av de nyeste Martin Logan hybrid elektrostatene.

  Les mer...
 • beyerdynamic DT 1990 Pro - den mest nøytralt lydenende hodetelefonen?
  Skrevet av

  Seniorskribent

  1 år med beyerdynamic DT 1990 Pro, og stiller jeg følgende spørsmål; er dette den mest nøytrale hodetelefonen av dem alle?

  Les mer...
 • Marantz PAM 710 DC Amplifier - Stig Arne si dagbok april 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Eg er ikkje heilt fokusert. Eg har lytta til mykje sidan sist, men ein del av det krev konsentrasjon i form av lengre artiklar. Då må ein ha fred og ro i fleire kveldar på rad, utan lystige lag i hagen med naboar og drikke. Dessutan er fokuset på hagen og tomta no til dags. Mykje må gjerast i løpet av  sumaren. Han er ikkje lang her til lands. Denne gongen vil eg difor satsa på - eg veit ikkje heilt. Eg byrjar no berre å skriva og so får me sjå kva det vert.

  Les mer...
 • Grassat feil tilkopling - Stig Arne si dagbok februar 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Det kan sjå ut som om eg er alvorleg på etterskot, men det er ikkje so ille som det ser ut til. Når eg no har sendt februar, hoppar eg over mars, for då rapporterte eg frå Vossajazz. Neste vert altso april, og då er me ajour!

  Les mer...
 • JBL GO – Stig Arne si dagbok januar 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  I samband med samansmeltinga mellom datamaskina og stereoanlegget renn eg borti stadig fleire merkelige dingsar. Anten eg vil eller ikkje. Her vil eg skriva om ein eg ikkje kunne unngå. Eg kjøpte han og har hatt stor glede av han sidan. 

  Les mer...
 • Vossajazz 2018 - Laurdag og sundag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

  Foto: Runhild Heggem / Vossa Jazz

   

  Før det tradisjonsrike Tingingsverket (det 37. i rekkja) vart Vossajazz-prisen delt ut til Benedikte Maurseth. Me gratulerer.

  Les mer...
 • Vossjazz 2018 - Fredag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Går det an å vera heldigare med veret? Palmefredag kom våren, to-sifra grader på stokken, og sol. Jazz-turistane frå Bergen ramla ut or toget på Voss jernbanestasjon og sjangla austover mot Vangen forbi kyrkjo, for å løysa ut billettene sine mot armband i billettkontoret på Park Hotell, eller på det nye Vossajazz-kontoret andsynes.

  Les mer...
 • Sandstrøm-Electrocompaniet - Stig Arne si dagbok desember 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Det er framleis fire timar til me lander, og eg held på å kjeda meg i hel. Eg er på reis att. Har nett sett ferdig ein film, og orkar ikkje sjå ein til. Det slår meg at eg kan fiska opp Mac´en frå sekken under flysetet og skriva litt på “frå dagboka”. Eg er jo i ferd med å koma meg ajour! Og då skal eg fortelja litt om kva eg har lytta på i det siste. Det er ikkje småtteri. 

  Les mer...
 • Øyretelefonar – kva skal vi bruke dei til? Utprøving av Mitchell & Johnson
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Alle treng øyretelefonar av og til, men til ulik bruk.  Av og til vil vi ha musikk utan å forstyrre andre. Andre gongar vil vi ha musikk til arbeid og trim. Og nokre av oss bur så trangt at det er liten vits med kvalitetshøgtalarar. Det er også dei av oss som brukar øyretelefonane som høyrselsvern. 

  Les mer...
 • ZYX 4D Ultimate.
  Skrevet av

  Vinylguru

   

  Denne gangen skal jeg ta for meg en av Zyx sine nyeste kreasjoner, den nye carbon-cantilever utgaven av Zyx sin 4d serie. Jeg har tidligere testet 2 pickuper fra 4d serien, i sølv utgaven og kobber varianten. Begge med godt og mer ulikt resultat enn jeg forventet meg. Kobber og sølv i signalveien utgjør en forholdsvis stor tonal forskjell etter min mening, og de to 4d pickupene låt ganske så forskjellig. Begge nøytrale i og for seg, men kobber varianten var vesentlig varmere i lyden enn sølv utgaven, faktisk så forskjellig at jeg gladelig hadde trodd at man snakket om to vidt forskjellige pickupmerker og lydfilosofier.

  Les mer...
 • Analog kontra digital. Stig Arne si dagbok for November 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

  Kjære lesar,

  førre dagbok, “gode stereoanlegg, dårlege vilkår?” er signert oktober -17, so her kjem november -17. Desember -17 er alt klar, og vil koma ganske kjapt. Eg er altså ikkje so mykje på etterskot som det kan sjå ut som. Forseinkingane skuldast reise for min del, og flytting for redaktøren sin del. 

  Les mer...
 • Trilogy 906 riaa
  Skrevet av

  Vinylguru

  Tidligere har jeg testet Trilogy 907 - riaa'en som var Trilogy's topp modell av riaa'er med meget godt resultat. Og denne gangen er det den nedskalerte lillebror 906 som er inne til test.

  Les mer...
 • Gode stereoanlegg, dårlege vilkår? Stig Arne si dagbok August 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Foto er teke frå eit tilfeldig hifi-blad, og ingen av dei omtalte anlegga, grunna anonymisering. Men det illustrerer nøyaktig korleis det IKKJE skal gjerast 

  I dag vil eg skriva litt om dei stereoanlegga eg har truffe på min veg i det siste. 

  Les mer...
 • ZYX Ultimate 100
  Skrevet av

  ZYX kom for en liten siden med en ny serie pickuper med det ambisiøse navnet «Ultimate». Denne serien kan ses som den endelige utviklingen av deres allerede velrenommerte produkter.

  Les mer...

Nyeste Nyhetsoppslag

Nyeste Musikkartikler

Annonser

Annonsere på Audiophile.no?

Audiophile.no i flere kanaler:

Nyeste fra Audiophile-TV

Les det digitale tidsskriftet AUDIOphile No.1:

Annonser

Nyeste tråder på Hifisentralen

Nye plateutgivelser