mandag november 19 , 2018
fredag, 20 april 2018 18:31

Plateslipp uke 16 - prøvesmaking

Skrevet av

En ny fredag, med tilhørende slipp av nye plateutgivelser. Mange sterke utgivelser denne gangen, selv om det var lettere å plukke ut noen favoritter!

 

Rim Banna – Voice of Resistance

Rim Banna døde av kreft 24 mars, 51 år gammel. Hun har slitt med sykdommen i 9 år, og fikk blant annet ødelagt det ene stemmebåndet som resultat av kreftbehandlingen. Men de har ikke brakt Rim Banna til taushet, og på denne utgivelsen er det resitering av tekst. Eller «spoken word», som KKV kaller det. Teksten er dikt skrevet av Rim Banna, og temaet er motstandskamp mot okkupasjon av kropp og sinn.

Musikken er laget i samarbeid med Bugge Wesseltoft og Checkpoint 303. En fantastisk spennende sammensmelting av elektronisk musikk, med palestinsk inspirerte klanger.

Lyden er flott, og heftig bassgjengivelse gir en spesiell identitet til Rim Banna sitt musikalske testamente. Og en verdig vinner av Audiophile.no sin første kåring av ukens plateutgivelse!

 

 

 

Arvo Pärt – The Symphonies

Denne uken er det hele tre nye utgivelser fra ECM, og jeg tar for meg to av dem. Vi starter med den mest spennende.

Det er alltid interessant med en ny utivlese med musikk av vår tids mest poulære samtidskomponist. Han har et særpreg og en krystallklar signatur som gjenkjennes blant annet på en miks av særpregede klanger og en ofte repeterende struktur.

The Symphonies er den første utgivelsen der alle hans fire symfonier er samlet. Symfoniene er ikke den musikken han er mest kjent for, og de to første skiller seg også svært mye fra den musikken vi kjenner fra Arvo Pärt. Dette har nok sammenheng med at det dreier seg om tidlige komposisjoner, fra en periode før han hadde utviklet sin særegne stil.

Musikken fremføres flott av NFM Wrocław Philharmonic, og lyden er utmerket.

 

 

 

Duo Gazzana

Duo Gazzana består av søstrene Gazzana, der Natascia spiller fiolin og Raffaella spiller piano. En ekte klassisk duo, med andre ord. Og selv om tolkingene ikke er spesielt moderne, har de en tendens til å spille komponister som har hatt sitt høydepunkt i det 20. århundre.

De har to tidligere utgivelser på ECM, og her finner vi blant annet tolkinger av den smale- og svært spennende og særpregede komponisten Silvestrov.

Denne gangen er det komposisjoner av Ravel, Franck, Ligeti og Messian som tolkes av Duo Gazzana. Verkene av de to første er vakkert fremført, og samtidig svært lite utfordrende. Ligeti sin duo for Violin and Piano er naturlig nok klart mer moderne.

Fremførelsen av Messian sitt verk Thème et Variations er unektelig mitt favorittstykke her. Og Duo Gazzana greier å gi dette stykket en tolking som ivaretar den vakre nerven i komposisjonen.

Lyden på denne utgivelsen holder solid ECM-standard.

 

 

Reggae light fra Sting og Shaggy

Det er mange valg en stakkar står overfor i livet. Et av dem er hvordan man skal forholde seg når en etablert musiker har det litt moro med å utforske et terreng på definitiv bortebane. Man kan velge å fordømme at han ikke oppfyller forventningene. Eller man kan fryde seg over det nyskapende. Og det avgjørende er selvfølgelig om det hele blir utført med stil og kvalitet.

Denne gangen er det altså Sting det gjelder, og han har slått sine pjaller sammen med Shaggy og laget et knippe med Shaggy. Og jeg må innrømme at jeg syns at dette er ok å lytte til. Sting sin vikale prestasjon her er et stykke fra innbarket reggae. Men det er også kvaliteten, det gir musikken en større bredde.

Og så skal det vel samtidig innrømmes at dette neppe er det albumet som vi vil huske Sting for inn i siste halvdel av dette århundret.

 

 

 

Leopold Kozeluch – Cantata for the Coronation of Leopold II

Hva får man hvis man tar Mozart, men koker vekk magien, raffinementet og genialiteten? Det kan vel være så mangt, men et av de riktige svarene er Leopold Kozeluch. Han regnes riktignok av mange for å være beslektet med Beethoven og Schubert, og det kan kanskje stemme for hans senere verker. Men på denne- og forrige utgivelse fra Naxos er musikken som snytt ut av Mozart – riktignok uten sistnevntes magi. Så er det da også musikk skrevet på en tid da denne Tsjekkiske komponisten vanket i Wien, og trasket i Mozart sine fotspor nærmest før Mozart fikk gått ut av dem selv. Blant annet overtok han Wolfgang sin stilling som hoffkomponist for keiser Franz II etter at Mozart døde, og det for dobbel lønn.

Cantata for the Coronation of Leopold II er en parallell til Mozart sin opera La Clemza di Tito. Flott musikk som altså har mye felles musikalsk tankegods med Mozart. Her er det blant annet nest «ordrett» musikalsk sitat fra et tema i Tryllefløyten.

Men la ikke min forsiktige harselas med det musikalske slektskapet med Mozart forlede til å tro at dette ikke er god musikk. Det er til dels storartet, og også fremførelsen til Praha Symfoniorkester er flott.

Lyden er vel litt midt på treet. Flott klangmessig, men ikke plagsomt mye dynamikk.

 

Lest 1694 ganger Sist redigert fredag, 20 april 2018 18:52
Karl Erik Sylthe

Webredaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Nyeste Tester / Artikler

De 20 nyeste Hovedartiklene:

 • Om gamle platespelarar - Stig Arne si dagbok for november 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Gamle platespelarar går til returpunkta eller i verste fall i søpla, grunna ubetydelege feil. 

  Les mer...
 • Hortenmessa 2018 - messerapport med video
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Hortenmessa vart avvikla for 17. gongen på rad, og vi var til stades med kamera og mikrofon.

  Les mer...
 • Kaipa – Sattyg
  Skrevet av

  Våre Svenske naboer har fostret mange gode progrock band gjennom tidene, og flere har vært inspirert av Svenskenes supergitarist og progstjerne Roine Stolt. Kaipa’s 12. og mesterlige album Sattyg er verdt en ekstra titt.

  Les mer...
 • Teac CD-P3450 Compact Disc Player – Stig Arne si dagbok juni 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  I denne dagboka skulle eg eigentleg skriva del 2 av “99% av alle høgtalarar er feilkonstruerte". Men eg treng litt meir tid. Lat meg difor ta eit kvileskjer med å skriva om noko heilt anna, men ikkje mindre interessant, eigentleg.

  Les mer...
 • Where do the music end and the listening begin?
  Skrevet av

  Our perception of reality is a highly individual matter: every day our mind is occupied by trying to create coherence between an unimaginable number of fragments brought to us through our different senses. It is a bit like a game: you're given certain pieces but how you combine them is up to you.

  Les mer...
 • 99% av alle høgtalarar er feilkonstruerte (del 1) - Stig Arne si dagbok Mai 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Denne artikkelen burde eg ikkje levert. Eg har eigentleg ikkje peiling, og påstanden (overskrifta) er ganske dryg. Men likevel, eg må berre lufta det. Det er ei problemstilling med tekniske finurlegheiter som eg har fundert over i årevis. Om eg aldri tek det opp, kjem eg ikkje vidare. Eg ser gjerne at dei som har greie på dette tek kontakt, slik at me alle kan læra.  

  Les mer...
 • Martin Logan Classic ESL 9
  Skrevet av

  Vinylguru

  Denne gangen har jeg fått gleden av å ta for meg Martin Logan Classic ESL 9 og lage en omtale av denne, en av de nyeste Martin Logan hybrid elektrostatene.

  Les mer...
 • beyerdynamic DT 1990 Pro - den mest nøytralt lydenende hodetelefonen?
  Skrevet av

  Seniorskribent

  1 år med beyerdynamic DT 1990 Pro, og stiller jeg følgende spørsmål; er dette den mest nøytrale hodetelefonen av dem alle?

  Les mer...
 • Marantz PAM 710 DC Amplifier - Stig Arne si dagbok april 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Eg er ikkje heilt fokusert. Eg har lytta til mykje sidan sist, men ein del av det krev konsentrasjon i form av lengre artiklar. Då må ein ha fred og ro i fleire kveldar på rad, utan lystige lag i hagen med naboar og drikke. Dessutan er fokuset på hagen og tomta no til dags. Mykje må gjerast i løpet av  sumaren. Han er ikkje lang her til lands. Denne gongen vil eg difor satsa på - eg veit ikkje heilt. Eg byrjar no berre å skriva og so får me sjå kva det vert.

  Les mer...
 • Grassat feil tilkopling - Stig Arne si dagbok februar 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Det kan sjå ut som om eg er alvorleg på etterskot, men det er ikkje so ille som det ser ut til. Når eg no har sendt februar, hoppar eg over mars, for då rapporterte eg frå Vossajazz. Neste vert altso april, og då er me ajour!

  Les mer...
 • JBL GO – Stig Arne si dagbok januar 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  I samband med samansmeltinga mellom datamaskina og stereoanlegget renn eg borti stadig fleire merkelige dingsar. Anten eg vil eller ikkje. Her vil eg skriva om ein eg ikkje kunne unngå. Eg kjøpte han og har hatt stor glede av han sidan. 

  Les mer...
 • Vossajazz 2018 - Laurdag og sundag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

  Foto: Runhild Heggem / Vossa Jazz

   

  Før det tradisjonsrike Tingingsverket (det 37. i rekkja) vart Vossajazz-prisen delt ut til Benedikte Maurseth. Me gratulerer.

  Les mer...
 • Vossjazz 2018 - Fredag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Går det an å vera heldigare med veret? Palmefredag kom våren, to-sifra grader på stokken, og sol. Jazz-turistane frå Bergen ramla ut or toget på Voss jernbanestasjon og sjangla austover mot Vangen forbi kyrkjo, for å løysa ut billettene sine mot armband i billettkontoret på Park Hotell, eller på det nye Vossajazz-kontoret andsynes.

  Les mer...
 • Sandstrøm-Electrocompaniet - Stig Arne si dagbok desember 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Det er framleis fire timar til me lander, og eg held på å kjeda meg i hel. Eg er på reis att. Har nett sett ferdig ein film, og orkar ikkje sjå ein til. Det slår meg at eg kan fiska opp Mac´en frå sekken under flysetet og skriva litt på “frå dagboka”. Eg er jo i ferd med å koma meg ajour! Og då skal eg fortelja litt om kva eg har lytta på i det siste. Det er ikkje småtteri. 

  Les mer...
 • Øyretelefonar – kva skal vi bruke dei til? Utprøving av Mitchell & Johnson
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Alle treng øyretelefonar av og til, men til ulik bruk.  Av og til vil vi ha musikk utan å forstyrre andre. Andre gongar vil vi ha musikk til arbeid og trim. Og nokre av oss bur så trangt at det er liten vits med kvalitetshøgtalarar. Det er også dei av oss som brukar øyretelefonane som høyrselsvern. 

  Les mer...
 • ZYX 4D Ultimate.
  Skrevet av

  Vinylguru

   

  Denne gangen skal jeg ta for meg en av Zyx sine nyeste kreasjoner, den nye carbon-cantilever utgaven av Zyx sin 4d serie. Jeg har tidligere testet 2 pickuper fra 4d serien, i sølv utgaven og kobber varianten. Begge med godt og mer ulikt resultat enn jeg forventet meg. Kobber og sølv i signalveien utgjør en forholdsvis stor tonal forskjell etter min mening, og de to 4d pickupene låt ganske så forskjellig. Begge nøytrale i og for seg, men kobber varianten var vesentlig varmere i lyden enn sølv utgaven, faktisk så forskjellig at jeg gladelig hadde trodd at man snakket om to vidt forskjellige pickupmerker og lydfilosofier.

  Les mer...
 • Analog kontra digital. Stig Arne si dagbok for November 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

  Kjære lesar,

  førre dagbok, “gode stereoanlegg, dårlege vilkår?” er signert oktober -17, so her kjem november -17. Desember -17 er alt klar, og vil koma ganske kjapt. Eg er altså ikkje so mykje på etterskot som det kan sjå ut som. Forseinkingane skuldast reise for min del, og flytting for redaktøren sin del. 

  Les mer...
 • Trilogy 906 riaa
  Skrevet av

  Vinylguru

  Tidligere har jeg testet Trilogy 907 - riaa'en som var Trilogy's topp modell av riaa'er med meget godt resultat. Og denne gangen er det den nedskalerte lillebror 906 som er inne til test.

  Les mer...
 • Gode stereoanlegg, dårlege vilkår? Stig Arne si dagbok August 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Foto er teke frå eit tilfeldig hifi-blad, og ingen av dei omtalte anlegga, grunna anonymisering. Men det illustrerer nøyaktig korleis det IKKJE skal gjerast 

  I dag vil eg skriva litt om dei stereoanlegga eg har truffe på min veg i det siste. 

  Les mer...
 • ZYX Ultimate 100
  Skrevet av

  ZYX kom for en liten siden med en ny serie pickuper med det ambisiøse navnet «Ultimate». Denne serien kan ses som den endelige utviklingen av deres allerede velrenommerte produkter.

  Les mer...

Nyeste Nyhetsoppslag

Nyeste Musikkartikler

Annonser

Annonsere på Audiophile.no?

Audiophile.no i flere kanaler:

Nyeste fra Audiophile-TV

Les det digitale tidsskriftet AUDIOphile No.1:

Annonser

Nyeste tråder på Hifisentralen

Nye plateutgivelser