søndag, 03 februar 2019 22:04

TEST: Audio Technica AT-LP5. Kjente former til under halv pris! Spesial

Skrevet av

Audio Techica lanserte platespilleren AT-LP5 høsten 2015. Den har mange likhetstrekk med en tidligere platespiller jeg har hatt på testbenken, selv om det også er en del som skiller.

Mitt første møte med Audio Technica AT-LP5 var på IFA-messen høsten 2015. Yu Kambe har tittelen Sales Support Manager for Consumer Market, og jeg hadde en hyggelig prat med han der han spesielt fremhevet AT-LP5 som en interessant platespiller i markedet. Jeg merket meg selv denne spilleren, som har en mer enn påfallende likhet med Technics sine klassiske DJ-modeller.

Technics har vært i vinylbransjen i mer enn et halvt århundre, da deres aller første produkter var pickupene AT-1 og AT-3. De har i mellomtiden produsert en uoverstigelig rekke med pickuper, men som platespillerprodusent har de et ganske mye ferskere rulleblad.

På en annen side var de veldig tidlig ute med å produsere platespillere med USB utgang, i seg selv et ganske lite sexy trekk for hardcore vinylentusiaster. Men så har kanskje ikke den utpregede kjøpergruppen vært de mest hardbarka vinylbrukerne. Egentlig et litt merkelig trekk, for som produsent av pickuper har de jo fra før befestet seg solid blant vinylentusiaster med mange glimrende pickuper.

På AT-LP5 finner vi både innebygget RIAA og USB-utgang. Førstnevnte kan heldigvis forbigås, uten at det dermed er sagt at den bør forbigås i stillhet. For som en ren basis-RIAA gjør den absolutt jobben. Men vinylentusiaster vil gjerne benytte en ekstern RIAA, i hvert fall etter hvert. Og USB-utgangen er selvfølgelig kjekk å ha hvis du et øyeblikk har glemt hvorfor du kjøpte LPer, og gjerne vil ha musikken over på MP3-filer. «Vi får håpe det ikke er noen vi kjenner», for å sitere Ron Carter litt ut på 70-tallet noen år etter at han forlot Miles Davis Quintet. Eller ble sparket...

Langt viktigere er det at AT-LP5 er en spiller med direkte drift. Nå er det mange sympatier og antipatier for direktedrevne platespillere der ute blant hardcore vinylentusiaster. Og felles for begge er at de ofte er svært sterke. Personlig har jeg inntrykk av at de som misliker direktedrevne spillere baserer det på gamle tiders teknologi. For det er fascinerende å måle hastighetsavviket på både CP-1050 og AT-LP5 med en dertil egnet iPhone-APP. Intet avvik er kortversjonen. Og bassgjengivelsen er påfallende fast. Og sa skal jeg ikke nevne måleverdien for min nå abdiserte Thorens TD160 MkII – det var ikke et vakkert syn på en skarve iPhone.

 

 

Technics-klone

Designet er som tidligere antydet nærmest en direkte klone av Technics sine spillere i SL-1200/1210-serien. Dette er spillere som etter hvert utviklet seg til å være defaultverdien for DJer, noe som kanskje litt ufortjent har gitt SL-1200 mindre legitimitet som en HiFi-spiller.

Men egentlig enda mer ligner AT-LP5 på den helt ferske spilleren SL-1500C, som ble lansert rundt årskiftet 2018/2019. Denne er strippet for de utpregede DJ-atributtene, og fremstilles med både innebygget RIAA og halvautomatikk…! Nå er det gjerne litt søkt å hevde at AT-LP5 som ble lansert i 2015 er en klone av SL-1500C – en modell som ble lansert for noen uker siden. Hadde det ikke vært for at også denne spilleren har sin egen stamtavle som strekker seg helt tilbake til 1975!

 

AT-LP5

Audio Technica AT-LP5 ligger omtrent midt i feltet av platespillere fra AT, en familie som toppes av AT-LP7. Under seg har AT-LP5 et kobbel av budsjettspillere, som vi skrev om for et par uker siden. Den dyreste av LP5 sine mindre søstre heter AT-LP140-XP, og ser ut som en lett nedskalert DJ-versjon av AT-LP5.

I motsetning til de nye- og gamle Technics-modellene som har S-formet arm, har AT-LP5 en J-formet arm. Denne armen er en videreutvikling av gamle AT-armer fra 60- og 70-tallet. Det er også i motsetning til armen på min referanse i denne prisklassen – Onkyo CP-1050 – som også har en S-arm. Når det er sagt så gir armen på AT-LP5 en anelse mer tillitsvekkende inntrykk. På Onkyoen måtte jeg justere litt på lagrene for at de skulle bli tilfredsstillende.

 

Løst headshell

Men både CP-1050 og AT-LP5 har det til felles med alle Technics-modellene at de har løst headshell. For noen av oss er det et svært stort aktivum. Det gjør bytte av pickup til en lek, i motsetning til den noe krevede oppgaven det kan være å bytte pickup på en arm med fast headshell, og tilhørende risiko for å få skade på en av de tynne kablene. Eller å blingse på plasseringen…

Og det løse headshellet på LP5 er av bra kvalitet. Det er et lettvekts headshell av typen AT-HS10, som i løs vekt koster rundt 350 kroner. Vi merker oss at Audio Technica har strukket seg et stykke opp i pris- og kvalitetsskalaen i sitt sortiment, og ikke valgt en rimeligere modell til under halve prisen, som de også har i sortimentet.

 

Pickup

Her har Audio Technica valgt å utstyre AT-LP5 med budsjettklassikeren AT95EX, en videreutviklet utgave av AT95E. Sist høst kom Audio Technica med en helt ny AT-VM95-serie med pickuper, en serie jeg håper å kunne stifte nærmere bekjentskap med etter hvert. Og før jeg går inn på en grundigere beskrivelse av denne serien, må det presiseres at testmodellen hadde gammel modell. Det er likevel selvfølgelig all grunn til å anta at den nye AT-VM95E vil erstatte AT95EX på LP5 etter hvert.

Men uansett – AT95EX er en veldig grei budsjettpickup, som med formidabel margin overgår den PUen som sitter som standard på Onkyo CP-1050. Sistnevnte er en uhyre billig pickup som også er levert av AT, men som trolig er den aller labreste pickupen de noen gang har produsert. Vi kommer tilbake til dette senere, men kan allerede nå konstatere at det er 1-0 til AT-LP5, med en anstendig Pickup som standard.

 

Den nye AT-VM95-serien

Jeg syns det er på sin plass å bruke litt trykksverte på den nye AT-VM95-serien til Audio Technica. For selv om dette er budsjettserien til AT, har den modeller som strekker seg opp mot den øverste delen av budsjettklassen, eller - så lenge vi har et MM-perspektiv er det naturlig å definere de inn i nedre del av mellomklassen. I hvert fall bedømt etter pris.

Og den interessante biten er at huset er likt på alle modellene. Det innebærer at du kan oppgradere den rimeligste modellen til toppmodellen bare ved å bytte stift. Dette gir klare assosiasjoner til 2M-serien og den forutgående OM-serien til Ortofon, der man også kan oppgradere ved å bytte stift. Men for 2M-serien er det et skille mellom de to rimeligste og de to dyreste, hvor man også må bytte hus dersom det skal være fullverdig oppgradering. Vi jobber for øvrig med en samletest av hele 2M-serien, en test som forhåpentligvis også vil inkludere Pro-ject varianten 2M Silver. Stay tuned…!

Men tilbake til AT-VM95 serien. Hvis vi starter på bunnen består den av den aller rimeligste AT-VM95C med konisk sliping på nål til 349,-, og AT-VM95E med eliptisk nål til 490,- som erstatter tidligere AT95E og AT95EX som vi altså finner på AT-LP5. Videre oppover har vi AT-VM95EN med naken eliptisk sliping. Og så kommer vi til de to modellene som virkelig gir litt økt puls – AT-VM95ML med microline slipning koster 1.690,- og AT-VM95SH med Shibata slipning til 1.990,-. Sistnevnte kan formelig trigge våte drømmer om en 2M Black-konkurrent til en tredjedel av prisen. Men som alltid ellers – the proof of the pudding is by playing vinyl!

Og før vi helt forlater temaet Pickuper fra Audio Technica, finner jeg grunn til å minne om skribentkollega Arve sine grundige tester av to MM-PUer i midtre- og øverste del av MM-sortimentet – AT VM740ML og AT VM760SLC. Sistnevnte befinner seg vel omtrent der prisspekteret for MM-pickuper begynner å butte. Og så har den samme også testet et par MC-pickuper fra Audio Technica – AT33PTG/II og AT33SA. Det gjorde han så heftig og begeistret at han måtte kjøpe begge to.

 

 

Lyden.

Lyden av enhver platespiller avhenger selvfølgelig av hviken PU som sitter montert på den. Og personlig tilhører jeg den leiren som tillegger pickup end større vekt enn det mange andre gjør. Eller sagt på en annen måte – på platespillere i lave- eller moderate prisklasser må gjerne PU koste det samme som spilleren for å få en optimal lydkvalitet for pengene. Men det er selvfølgelig svært viktig at PU og spiller, ikke minst arm er en god match. Det samme gjelder for PU og RIAA.

Jeg startet testen med å spille med den medfølgende PUen – AT95EX. Til prisen er dette en meget god pickup, og jeg vet egentlig ikke om det er mulig å finne noe som er bedre- eller endog like bra til prisen. Men det må ikke forveksles med en slags genierklæring der kvaliteten vokser over alle bredder. Jeg syns for eksempel at Ortofon 2M Red til doble prisen spilte klart bedre på AT-LP5. Men like viktig er det at de er ganske forskjellig i karakter. 2M Red er klart mer analytisk enn AT95EX, mens sistnevnte har en rundere, mer musikalsk fokusert og også mindre detaljert gjengivelse.

AT-LP5 fikk også forsøke seg en runde med Ortofon 2M Bronze, og den vokste som forventet med oppgaven. Den fikk alle de økte detaljene som jeg har opplevde med andre spillere i forhold til innstegsmodellen i 2M-serien. Og kanskje like interessant – AT-LP5 spiller minst like bra med 2M Bronze som det en CP-1050 gjør.

Sammenlignet med original-PUen på Onkyo CP-1050 er det som tidligere nevnt ren utklassing i Audio Technika sin favør. Men det bør man kanskje ikke legge noe vekt på, for Onkyoen har en PU som egentlig bør skiftes ut omgående, mens AT95EX er en meget anstendig Pickup. Problemet er bare at den også er litt kjedelig, og ikke vekker den helt store vinylentusiasmen. Så strålende derfor at den kan oppgraderes, og jeg vil jo anta at det vil være en strålende ide å bytte stiften til en AT-VMN95SH etter hvert som budsjettet og oppgraderingslysten melder seg. For det gjør den…

 

 

Valgets kvaler

I denne testen har jeg hatt CP-1050 fra Onkyo som en slags referanse. Og da er det egentlig også naturlig å starte med en slags oppsummering om hvordan AT-LP5 står seg mot denne referansen. Jeg nevnte i introen at det er mye som er likt for disse platespillerne. De har begge direkte drift, og en tonearm med sving og løst headshell. Og prislappen er ganske lik for begge modellene. Og så har de begge en budsjett-PU fra AT i førstelinjetjenesten.

Men når det kommer til design er det to diametralt motsatte konsept på disse to spillerne. Der AT-LP5 appelerer til de som har siklet etter en Technics SL-1200/1210 uten helt å ha tatt seg råd, er AT-LP5 det opplagte valget. Men hvis man derimot er litt mer klassisk anlagt og drømmer om en gammel Thorens, for ikke å snakke om en LP12, er det vanskelig å komme utenom CP-1050. For på selve chassiset er det en veldig flott utførelse, noe som gjør at det er en fornøyelse å ha fysisk kontakt. For meg er det avgjørende.

På en annen side er AT-LP5 rent teknisk en minst like god spiller, og tar vi med PUen i betraktningen er den faktisk overlegen. Og som ren bonus får du med både innebygget RIAA og en USB-utgang. Så valget og preferansene er opp til deg.

 

Andre konkurrenter.

Jeg omtalte dette terrenget også i min test av CP-1050. Terrenget den gang så en del annerledes ut, primært på grunn av at det har skjedd ting hos Rega. Uten at jeg har testet Planar 2, er det rent utseendemessig en uforskammet lekker spiller. Og hvis den er i nærheten av å inneha de samme kvalitetene som nye Planar 3 som jeg nettopp har publisert en test av, er den en uhyre farlig konkurrent. Men samtidig er det aller meste svært annerledes på Rega sine modeller, så her blir det kanskje like mye et retningsvalg.

For så vidt er også Planar 1 et alternativ som konkurrent, særlig hvis du koster på en annen Pickup. Designet er til forveksling likt med både Planar 2 og Planar 3.

En annen konkurrent er Pro-Ject Debut Carbon DC Esprit, som også er svært annerledes enn LP5. Her får du med en 2M red fra Ortofon, noe som gir en liten tjuvstart lydmessig. Følg med på våre websider for en snarlig publisert test.

 

 

Konklusjon

Audio Technica er kjent som en produsent som gir mye kvalitet for pengene, og med AT-LP5 er denne profilen befestet. Her er det god kvalitet i alle ledd, og til en veldig moderat prisklasse. Dette er prisklassen der det begynner å bli moro å spille vinyl, og Audio Technica har en klar retning på denne moroa. Med et design som til forveksling ligner på den kommende SL-1500C fra Technics, og til godt under halve prisen må dette bli bra. At-LP5 gir deg uforskammet mye for pengene!

Om det er en Technics-klone eller en retro-spiller, eller kanskje heller en moderne Rega i fristende Highgloss er avhengig av hvilke preferanser du har. Og vil du finne ut mer om det, bør du nesten lese hele testen. Eller kanskje bare kjøpe en AT-LP5, for du kan alltid oppgradere den etter hvert. The sky is the limit.

 

Pris i Norge for AT-LP5 er kr. 4.490,-

Takk til Platekompaniet for lån av Audio Technica AT-LP5

 

Lest 10843 ganger
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.