fredag, 19 april 2019 09:58

Platesmaking uke 16 – i grenselandet mellom det meste

Skrevet av

Denne gangen har det stort sett vært musikk som befinner seg i grenseland mellom flere musikksjangre som har dominert i mitt utvalg. Men så er det som regel også der de fleste interessante utgivelsene befinner seg.

Helge Iberg – Songs From The Planet Of Life

Das Lied von der Erde i nykomponert drakt

Hvis tittelen på denne utgivelsen gir umiddelbare assosiasjoner til Mahler sin egentlige niende symfoni Das Lied von der Erde, er det ikke tilfeldig. For Helge Iberg har gått til den opprinnelige kilden for Mahler sine dikt, og laget en ny komposisjon – en slags rekomponering av Das Lied von die Erde. Men der Mahler presenterte sanger, har Iberg valgt resitasjoner – litt under Louis Borges sitt motto: Every poem should remember that it was once a song.

En ekstra dimensjon på vår tids Lied von der Erde er at klimakrisen har gitt et nytt perspektiv for Helge Iberg.

Det er en storslått besetning på denne fremførelsen. KORK assisteres av fem fremtredende solister i tillegg til at Liu Tiegang og Sidsel Endresen står for resitasjoner.

Musikken er svært spennende komposisjoner der vi befinner oss i grenseområdet mellom symfonisk samtidsmusikk og jazz, riktignok med hovedtyngden på førstnevnte. Det er strålende fremførelser her, og jeg greier ikke å la være å fremheve Christian Ihle Hadland som den kanskje mest interessante norske klassiske pianisten for tiden.

Platen er innspilt i Store Studio på Marienlyst, og har en strålende lyd. Dynamikk og perspektiv er langt over pari.

Les mer om Songs From The Planet Of Life hos Aurora

 

Anders Jormin – Poems For Orchestra

Storslått og vakkert

Anders Jormin er kandidat til tittelen Sveriges lendende jazzbassist, og har en formidabel merittliste bak seg, både når det gjelder plateutgivelser og hvem han har spilt med. Og etter århundreskiftet har det stort sett vært ECM han har holdt seg til, men denne gangen har han gått til Losen Records.

Det er langt fra første gang Anders Jormin tar med Lena Willemark på plateinnspilling. Denne svenske sangeren og fiolinisten har en svært karakteristisk og karakterfull stemme som oser av folkemusikkinspirert klang, og hun var et fyrtårn på den glitrende 2L-innspillingen ujamaa som ble utgitt i høst.

I tillegg til Karin Nakagawa på koto har Jormin tatt med Bohuslän Big Band, et storband som for noen av oss ble spesielt kjent for å spille inn gamle Zappalåter med bravur, på livealbumet Bohuslän Big Band Plays Zappa.

Men nå er det Anders Jormin sine komposisjoner som gjelder. Og litt utypisk for Jormin er det dominerende storbandjazz det går i denne gangen, men der det likevel veksler mellom mer småskalapassasjer og storbandarrangementer. Og Lena Willemark er glitrende også på denne utgivelsen. Hennes uttrykk veksler mellom det lyriske og mer kraftfulle fraser. Og det er vel egentlig bare de uvilkårlige folkemusikkinspirerte assosiasjonene hennes som utgjør de eneste sidesprangene fra ren jazz på denne utgivelsen.

Poems For Orchestra er innspilt i Nilento Studio litt sør for Gøteborg, med Lars Nilsson bak spakene. Lyden har blitt flott, med bra dynamikk, og et homogent lydbilde med fin klangbalanse.

Les mer om Poems For Orchestra hos Losen Records

 

Moenje – Klarvær

Nyskapende kombinasjon

Den mest dominerende frontfiguren i Moenje er unektelig Marja Mortensson, en ung sørsamisk sanger fra Engerdal i Hedmark. Til tross for sin unge alder er dette hennes tredje CD-utgivelse, etter at hun debuterte med Early Spring for to år siden – et album der hun kombinerte sin joik med en litt mer pop/rock/jazz-orientert musikk. Og det neste albumet Mojhtestasse ga henne Spelemannsprisen for 2018 i klassen Folkjemusikk/tradisjonsmusikk. Dette er et mer lavmælt trio-album som domineres av jazztubaisten Daniel Herskedal, som også var eneste musiker som også var med på debutalbumet hennes.

I dagens album Moenje, som er det samiske ordet for Klarvær, er det en åpenbar mer tydelig folkemusikktradisjon som er basis for musikken. Og med seg har hun den andre frontifiguren Hilde Fjerdingøy fra Helgeland, på diatonic accordion. Eller torader, som vi kaller det på Norsk. I tillegg finner vi Jo Einar Jansen, en felespiller med røtter i folkemusikk, men som liker å krysse grenser. Fredrik Luhr Dietrichson på bass har hovedrøtter innen jazz, men også han sprenger noen grenser i ny og ne. Og så finner vi Øystein Aarnes Vik bak trommene.

Lapp-Nils er en nøkkelperson for dette albumet. Han var en svensk sørsamisk spelemann som var pioner allerede på 1800-tallet innen det å kombinere samisk folkemusikk med tradisjonell folkemusikk. For det er det som er hovedkonseptet på dette albumet, og en av låtene er basert på musikk av Lapp-Nils.

Og dette har blitt en veldig sterk utgivelse i et spennende musikalsk landskap, der Moenje beveger seg frem og tilbake mellom de to hovedingrediensene, og i tillegg tar noen små svippturer ut i tilstøtende landskap.

Også lyden på utgivelsen er meget bra. Platen er innspilt i Kulturkirken Jakob, og mastret av KKV-legenden Bjørn Engelmann i Cuttingroom i Stockholm.

Les mer om Moenje – Klarvær hos KKV

 

 

 

Masha Art & LRK Trio – Anesthesia

Heftig og melankolsk

Saksofonist Maria Artemenko kommer fra St. Petersburg, men flyttet til Moskva og tok artistnavnet Masha Art. Hun har utgitt to plater tidligere i Russland, utgivelser som stort sett er tilgjengelig der.

På denne utgivelsen har hun slått seg sammen med LRK Trio, en trio som ellers blir å finne på årets Moldejazz. De har to utgivelser fra før på Losen Records, plateselskapet som også er vert for Anesthesia. Trioen består av Evgeny Lebedev på tangenter, Anton Revnyuk på bass og Ignat Kravtsov på trommer og metalophone.

Det er Masha Art som står for alle komposisjonene på Anesthesia, komposisjoner som preges av tighte arrangement og litt heftig rytmikk. Både Masha selv og trioen har tidvis virtuose innslag, og veldig god teknikk. Det er også ganske flott og nyskapende musikk her, men der det aldri går på bekostning av tilghjengeligheten. 8th of November er en av mine favorittlåter, med heftig synthspilling.

Selv om de fleste låtene har et litt heftig uttrykk, er det samtidig et litt melankolsk preg over platen. Masha har tatt med en Maria Kulakove på harpe på noen av låtene, og sier at det er fordi harpen minner henne om hjembyen.

Albumet er innspilt i Moskva, og mikset i Sverige. Resultatet har blitt en svært vellydende utgivelse, produsert av Odd Gjelsnes

Les mer om Anesthesia hos Losen Records

 

 

Lisa Bielawa – Vireo

En moderne hekseopera

Vireo er en moderne opera som handler om en 14 år gammel jente som blir utsatt for hekse-anklager. Den ble opprinnelig laget for TV og online streaming, og er nå utgitt på kombinert dobbel CD og DVD-video.

Det er hele 350 musikere på denne formidable utgivelsen, og jeg fester meg ved Kronos Quartet som er med på 3 av de tolv aktene i operaen. Kronos Quartet var ellers hovedaktør på Placeless, som jeg skrev om for noen uker siden.

Det er en spennende, moderne opera med et flott uttrykk med tidvis litt krevende klanger. Hovedpersonen Vireo synges av Rowen Sabala med en klar, usentimenal stemme som krever sin plass i rommet.

Lyden på CDen vil jeg si er veldig flott, med godt perspektiv og bra klang. Litt overraskende er det bare Dolby Digital 2.0 på DVDen, og lyden på denne er klart svakere enn på CDen.

Les mer om Vireo.

 

 

 

 

Lest 4088 ganger Sist redigert søndag, 09 februar 2020 12:10
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.