fredag, 26 april 2019 18:48

Platesmaking uke 17 – tett i teten

Skrevet av

Trippel sekser på terningen i teten er ikke vanlig kost. Det er faktisk første gang det forekommer i min platesmaking, og vitner om et usedvanlig sterkt knippe med plater denne gangen.

Uranienborg Vokalensemble – Himmelborg.

Så englene synger på Uranienborg.

Himmelborg er den tredje innspillingen med Uranienborg Vokalensemble, koret som ble dannet i 2002 og som ledes av Elisabeth Holte. Det er en sterk tråd mellom innspillingene, særlig mellom Himmelborg og den forrige utgivelsen Himmelrand, som jeg skrev et lite avsnitt om i forbindelse med min test av en Denon-forsterker for et par år siden.

Og det dreier seg naturligvis om tradisjonsrik kirkemusikk på alle utgivelsene, selv om det også er nyere innslag. I et av de mest spennende sporene Vreidedagen, han skal renna har Marcus Paus stått for arrangementet. Og som en kuriositet kan det også nevnes at vi finner flere spor fra Paus-familien her – Ole Paus hadde en egen tolking av Når mitt øye, trett av møye for drøyt tyve år siden, på utgivelsen Det begynner å ligne et liv, innspilt i Ris Kirke. På Himmelborg er det Elisabeth Holte sitt flotte arrangement som fremføres.

Akustikken i Uranienborg kirke er veldig flott, og dette blir kyndig ivaretatt av Morten Lindberg i 2L. Dette er en to-platers utgivelse, der den ene skiven er en hybrid SACD med stereo- og 5.1 spor, mens den andre platen er Pure audio Blu-ray. Denne inneholder både stereo, 5.1-spor i DTS HD MA, samt 3D-lyd både i form av Dolby Atmos og Auro 3D. Og miksen er typisk omsluttende i multikanalsversjonene på denne utgivelsen.

Flott musikk med fantastisk lyd blir aldri feil, og det er et varemerke hos 2L.

 

Les mer om Himmelborg hos 2L

 

Peter Gabriel – Rated PG

Joda, Peter Gabriel er fremdeles sjefen

For mange gikk Genesis i dass da Peter Gabriel forlot bandet i 1975, mens andre syns at Phil Collins gjorde en glitrende jobb også som vokalist. Uansett er det ingen tvil om at både Collins og Gabriel har hatt en strålende solokarriere i tiden etter Genesis, og nå har Pater Gabriel kommet med sin ferskeste utgivelse.

Rated PG består ikke av nye komposisjoner, men er en samling av låter hentet fra diverse filmer. Det gir også en litt stor musikalsk spennvidde, men på ingen måte større enn at rimelig homogenitet er ivaretatt. For Peter Gabriel sin musikalske signatur er

Både Down to Earth fra filmen Wall-E og This Is Party Man fra Virtuosity er veldig sterke låter, der sælig sistnevnte har en krystallklar Gabriel-sound i denne nye versjonen.

Taboo hentet fra Oliver Stone sin film Natural Born Killers tror jeg likevel må være min favorittlåt på dette albumet. Det som blir presentert her er en ny versjon av låten som ikke har vært utgitt tidligere. Men også Everybird fra Birds Like Us og Speak fra The Reluctant Fundamentalist henger tett på i favorittsjiktet. Det samme gjør avslutningslåten In Your Eyes fra filmen Say Anything

Gjennomgående god lyd på albumet, med en del heftig bass for den som setter pris på den slags. Dette til tross for at hans faste bassist Tony Levin så vidt jeg vet ikke er med her.

Et usedvanlig sterkt album, totalt blottet for transportetapper fra Peter Gabriel.

Les mer om Rated PG her

 

Andras Schiff - Franz Schubert: Sonatas & Impromptus

Karakterfullt og mesterlig

Andras Schiff er født i Ungarn, og er en av gigantene blant dagens pianister. Han har spilt inn på plate det aller meste av pianoverker av de ledende komponistene fra Wienerklassisismen og romantikken.

På denne utgivelsen av pianomusikk av Schubert har han valgt å benytte tidsriktig fortepiano, et valg han har tatt også på Beethoven sine pianosonater på ECM. Det er snakk om et fortepiano bygget i Wien i 1820, og det er ikke tvil om at dette bidrar til den helt spesielle atmosfæren på denne innspillingen.

Det er svært karakterfull tolking av Schubert sin musikk, vakkert til tross for at det ikke er spesielt mykt.

På ECM-utgivelser flest må jeg skru lyden høyere opp på stereoen enn jeg pleier. Det er selvfølgelig ofte et uttrykk for hengivenhet til musikken, men i tillegg er det et utslag av at ECM-utivelser vanligvis har spesielt god dynamikk. Dermed oppstår også behovet for å skru opp lyden, og det er en god nyhet.

Nok en mesterlig utgivelse på ECM med musikk fremført av Andras Schiff!

Les mer om Franz Schubert: Sonatas & Impromptus hos ECM

 

Ståle Kleiberg – Do You Believe In Heather?

Yes, I do...

Ståle Kleiberg er en av Norges ledende samtidskomponister, og har mange utgivelser på 2L fra før. Den ferskeste av disse er Lux, som jeg kåret til ukens plate om for et par måneder siden, og utgivelsen Mass for Modern Man utgjorde Europa-premiere for MQA på CD.

Do You Believe In Heather består av to instrumentalverk og to sangsykluser. Det første instrumentalverket er en strykekvartett komponert i 2018. Med andre ord et ferskt verk, men ikke vanskelig tilgjengelig av den grunn. Kleiberg sitt varemerke som Moderne Romantiker er en dekkende benevnelse også i forbindelse med Hans 3. Strykekvartett, som etterfølger nr. 2 innspilt på 2L-albumet Mezzotints.

Og kanskje verdsetter jeg de to sangsyklusene på denne utgivelsen enda mer. Kleiberg sine romantiske ferdigheter kommer særdeles godt til uttrykk i Marianne Beate Kielland sin stemmeprakt, og med fantastiske og innimellom dramatiske pianoklanger med et snev av impresjonistisk uttrykk, praktfullt fremført av Ole Christian Haagenrud.

Do You Believe In Heather føyer seg inn i rekken av utgivelser som er innspilt i Sofienberg Kirke. Og som vanlig fra 2L er det fremragende lyd på denne utgivelsen, som denne gangen er begrenset til Hybrid Multikanals SACD.

Les mer om Do You Believe In Heather? Hos 2L

 

Foammm

Drømmemusikk

Jeg blir alltid lett betatt av musikk med et klart særpreg. Og er det en ting som er sikkert, er det at det ikke er vanskelig å oppdage Foammm sitt varemerke. For allerede fra første låt er det klart at vi bevinner oss i et slags drømmeland. Det sørger frontfigur, gitarist og ikke minst vokalisten Chiara Cavallari for.

Men la oss først starte med CVen til bandet. De startet i 2013, og har i tillegg til Chiara bassisten Emil, og Mikkel på trommer. Bendik spiller også gitar, mens Daniel spiller Synth. Fra før har de utgitt EPen Dive into the Foammm, og nå kommer deres fulle debutalbum, ganske enkelt kalt Foammm. Og hvis du blir litt forarget over at det aldri skal være to «m»er i slutten av et ord, sier den regelen ingen ting om tre stk. på rad.

Som antydet innledningsvis er det en veldig karakterfull sound på låtene, en sound som gir en veldig homogenitet til albumet. Vi får innimellom assosiasjoner til Twin Peaks, samtidig med at vi noen ganger kjenner igjen hovedingrediensen fra David Gilmour sin gitarsound i låten Us and Them for snart et halvt århundre siden.

Den drømmeaktige atmosfæren går igjen i de aller fleste låtene. Og det som gjør at dette samtidig blir en sterk kvalitet er at det er utført med dyktighet og stor musikalitet. Men samtidig skal det ikke underslås at Foammm balanserer på en skarp egg i forhold til at denne sounden kan bli litt for dominerende og litt uniformert. Det gjør at femmer`n holder akkurat, men på oppfølgingsalbumet kan det være en ide å utvide klangpaletten litt.

Foammm er utgitt på plateselskapet Sheep Chase Records. Lyden passer godt til musikken, og er med på å underbygge den musikalske identiteten. Det er innimellom valgt et tilsiktet ganske dirty lydbilde, og det gjør at tradisjonelle HiFi-kvaliteter kommer litt i bakgrunnen.

Et spennende debutalbum fra Foammm!

 

 

Lest 5895 ganger Sist redigert fredag, 10 januar 2020 12:35
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.