tirsdag, 30 juli 2019 10:09

AlsyVox BOTTICELLI – et kort og hektisk stevnemøte hos PM Audio Spesial

Skrevet av

 

AlsyVox er et nytt og spennende tilskudd til den skandinaviske høyttalerfloraen. Og det var denne høyttaleren som ble utslagsgivende for at jeg tok et avbrekk fra familie og Kardemommeby denne sommerdagen mot slutten av ferien.

Jeg fikk en svært varm velkomst hos Paul Mortensen denne julidagen mot slutten av ferien. Glovarm kan vi vel si, for gradestokken bevegdet seg opp i sfærer der den ikke har for vane å ferdes i våre breddegrader, selv om dette er på Sørlandet – et fremmed territorium for meg.

PM Audio holder til i Nodeland, ca. 10 minutters kjøring vest for Kristiansand, i lokaler som egentlig er en litt stor enebolig der HiFi-forretning, lytterom, kabelverksted og bolig er integrert på en uvanlig måte. Jeg vet om menn som ville blitt kastet ut hjemmefra på grunn av langt mindre stæsj enn det vi finner her. Men på en annen side er det ikke så godt å si hvem som skulle kastet ut hvem hjemme hos Mortensen. For PM Audio er et familieforetak, der både Marion og Paul er beskjeftiget med driften av firmaet. Sant å si fant jeg ikke besynderlig mange spor av at Prestbakken 26 også er en bolig. Men en svært praktisk løsning må dette være når man jobber nesten døgnet rundt, og mangler folk flest sitt skarpe skille mellom jobb og fritid. Det er grunn til å anta at Marion og Paul lever for PM Audio store deler av døgnet. Ferie hadde de en uke i 2001, og nå begynner Paul å leke med tanken på en liten reprise.

Platebutikk

Allerede i det jeg kommer inn i entreen nede blir jeg møtt av en avdeling der audiofile plateutgivelser er utstilt vegg i vegg med Paul sin store kabellidenskap. Paul deler blant annet min egen entusiasme for SACDer, og har et stort utvalg i det som etter hvert ser ut til å kunne bli Sørlandets eneste platebutikk, etter at Platekompaniet kaster kortene i denne delen av verden. Men det er også en betydelig mengde med vinyl i sortimentet, både standardutgivelser og audiofile utgivelser, der Stockfish og Analgue Productions dominerer.

 

 

Black Magic

Black Magic er kabler der skjerming er satt i høysetet, særlig på signalkablene Relevation IC. Selve råkablene blir produsert utomhus, men blir kappet i diverse standard lengder og terminert med Furutech plugger med gull- eller rhodium belegg hos PM Audio. Du kan forresten få de produsert i spesiallengde på bestilling.

Høyttalerkablene Emotion har større grad av innomhus produksjon, og finnes både som std. og som biwiringutgaver.

Gold Note

I det minste lytterommet er det spesielt en rikholdig kolleksjon med elektronikk, platespillere og høyttalere fra Gold Note som vekker min interesse. Ikke minst en havlbreddekomponent som ved første øyekast kan se ut til å være den blodferske streameren Gold Note DS-10 som vi meldte om for et par små uker siden, men som viste seg å være den identisk utseende og kanskje minst like interessante RIAA-forforsterkeren PH-10 til omtrent halvparten av prisen til DS-10. Det som skiller denne MM/MC RIAAen fra de fleste andre er at den har 6 ulike EQ-kurver, deriblant DECCA-LONDON og AMERICAN-CBS-COLUMBIA sin kurve. Dette selvføglelig I tillegg til den standardiserte RIAA-kurven. Og som en kanskje mer morsom enn nyttig gimmick blir den aktuelle kurven vist grafisk i det 2,8 tommer store displayet i fronten.

 

 

Krix Equinox mk III

I tillegg til et par platespillermodeller fra Gold Note er det også utstilt noen mer moderat prisede platespillermodeller fra Scheu. Og så er det umulig å ikke bli oppmerksom på det kanskje mest interessante innholdet i dette rommet. Krix Equinox mk III er den rimelige stativhøyttaleren som forbløffer de aller fleste som lytter til den. Ikke bare Arve roste den opp i skyene da han testet den for 2-3 år siden, den har også blitt geniforklart på Sentralen, og fått karakteristikken Hortenmessas beste lyd for noen år siden. Og når Paul nå avslører at det er en mk IV på gang skjerpes sansene ufrivillig – interessen for test er allerede meldt.

 

 

 

Metaxas & Sins

Den kanskje særeste produsenten PM Audio har agentur på er nederlandske Metaxas Sins. Jeg støtte på den første inkarnasjonen allerede nede i inngangspartiet, i form av en hodetelefonforsterker til drøyt sytti tusen med navnet MARQUIS Memento Mori. Og jeg kan vel frimodig hevde at dette nok er den første hodetelefonforsterkeren jeg nødig ville støtt på i et trangt smug etter mørkets frembrudd.

Men det er mer på gang, for oppe i hovedarenaen lå det diverse deler til noe som kan vise seg å bli en platespiller etter hvert. Men allerede basert på de delene som lå fordelt utover noen kvadratmeter av gulvflaten kunne jeg kjapt konstatere at dette er ikke akkurat Rega. Metaxas & Sins har også mye mer i sortimentet, deriblant to ulke modeller spolebåndopptakere. Så her er det bare å åpne hjertet og portemoneen hvis du er på jakt etter unik, vellydende brukskunst.

 

AlsyVox BOTTICELLI

Så har vi endelig kommet til hovedattraksjonen. Disse høyttalerne vi meldte om tidligere i sommer, og som Paul fikk kapret agenturet for etter årets HigEnd i Munchen. Han har kastet noen begjærlige blikk på disse høyttalerne på avstand noen år, men anledningen til å lytte til de har ikke klaffet før nå i år.

Alsyvox holder til i Valencia, byen som ellers er fylt til randen av spektakulær arkitektur av Santiago Calatrava. Men siden designer og konstruktør er italienske Daniele Coen, blir disse høyttalerne omtalt som spansk-italiensk, og har alle modellnavn med umiskjennelig italiensk klang.

AlsyVox har fire ulike modeller – Tintoretto, Botticelli, Caravaggio og Michelangelo. Paul har i første omgang satset på å ta inn den nest minste modellen Botticelli, men uten at «nest minst» er den mest beskrivende karakteristikken jeg kan tenke meg. For disse 115 kg tunge flakene har en høyde på 1770 mm, og er 640 mm brede.

Konstruksjonen på høyttalerne til AlsyVox er 3-veis magnetostatiske dipoler. I toppen strekker de seg opp til 40kHz, mens Botticelli går flatt ned til 22 Hz! De større modellene går enda lavere, til hhv. 18 og 20 Hz, fremdeles flatt, der produsenter flest oppgir frekvensgang som inkluderer en avrulling på -3dB, eller til og med -6 dB.

 

Oppsettet

Magisk lyd oppstår som kjent aldri i et vakum. Derfor er det viktig å presentere resten av oppsettet som bidro til det utsøkte resultatet. Paul har vært behjelpelig, og sendt meg en oppstilling over det oppsettet vi spilte på denne glohete julidagen:

 • CD spiller:  KALISTA – DreamPlay One ( med ekstern strømforsyning / 1Farad ) Montert på egen vibrasjonsdemper i samme design som selve spilleren
 • Platespiller:  Scheu – DAS LAUFWERK
 • Tonearm:  Scheu – TACCO 12»
 • Pickup:  Gold Note – TUSCANY GOLD
 • RIAA:  Sutherland – PHONOBLOCK REFINED – 2 stk monoblokker
 • Forforsterker:  CODA – 07X
 • Effektforsterker: CODA No.8
 • Høyttalere:  AlsyVox - BOTTICELLI
 • Signalkabler:  Black Magic Cables – REVELATION IC MKIII 
 • Høyttalerkabler:  Black Magic Cables – EMOTION
 • Strømkabler:  Furutech – NANOFLUX NCF
 • Strømfordelere:  Furutech - Pure Power 6 NCF + TP-809E NCF
 • Strømfilter:  Furutech – FLUX 50 NCF
 • Vibrasjons/resonanskontroll: PM ISOLATION og Black Magic Cones
 • Spesialprodukter for kansellering av statisk elektrisitet og mekanisk demping av kontakter og kabler:  Furutech – NCF Booster / NCF Booster Signal

 

 

AlsyVox BOTTICELLI spiller musikk

Det startet med KKV-klassikeren Desemberbarn, der Kari Bremnes synger sammen med Rikard Wolff, som gikk bort for et par år siden. På åpningssporet synger Wolff alene, og det er et ganske magisk nærvær i hans vokal akkompagnert av et piano, og etter hvert også fiolin. Lydbildet er enormt, og lyden er krystallklar. Bassen er kjellerdyp, uanstrengt og med stor autoritet.

Neste plate på CD-spilleren var Sheffield Labs sin Matter of Time, med Michael Allen Harrison & Friends. Jeg kan ikke huske sist jeg hørte en så overbevisende og naturlig gjengivelse av et piano, uten at pianoet var til stede i rommet.

Mer fra Sheffield Labs - The Moscow Sessions Complete er en trippel CD med verker av ulike komponister. Paul startet med CD 2, og jeg benyttet anledningen til et aldri så lite Kontrapunkt. Jeg traff temmelig presist på datering og nasjon, men må litt skamfull innrømme at jeg ikke tok Shostakovich. Til mitt forsvar hadde han enda ikke utviklet så mye av sitt særpreg enda på symfoni nr. 1. Men uansett – lydgjengivelsen var magisk. Det er svært få som greier å presentere så god oppløsning og presisering av instrumentene i et symfoniorkester. Og igjen imponerer denne dype, autoritære bassen, selv om den bare er ganske tilbaketrukket i lydbildet. Det er da god bass virkelig får vist seg frem, ikke på utgivelser med megabass. Og det var også en ganske formidabel dynamikk på denne innspillingen, en dynamikk som virkelig fikk boltre seg på BOTTICELLI.

En tur innom Tschaikovski på CD 1 viste at den magiske lydgjengivelsen ikke var en tilfeldig utskeielse, knyttet til Dmitri sin første symfoni.

Avslutningsvis måtte Paul også spille litt vinyl. Filmmusikken fra Danser med Ulver er filmmusikk med amerikansk aksent signert John Barry, nesten litt Copland. Her utsøkt gjengitt med stor dynamikk og fantastisk oppløsning. Og jeg blir minnet om hvor begredelig det er å lytte til denne typen musikk når anlegget ikke er i stand til å formidle helheten samtidig med at alle detaljene blir bevart, men kollapser i forsøket. På BOTTICELLI låt det fantastisk.

 

Vi løfter blikket

Her er det orden i kabelføringen...BOTTICELLI holdt en svært overbevisende og imponerende konsert i en liten time hos PM Audio. Paul selv tenker at han nå har kommet i mål i sin jakt på den optimale lyden, selv om han ikke er helt ferdig med prosessen med å plassere høyttalerne i rommet. En av de faktorene han vil jobbe mer med er å akustisk frikoble høyttalerne mest mulig fra underlaget. Og når den prosessen er i boks, leker han med tanken om å arrangere en slags minimesse hos PM Audio.

Men selvfølgelig vil han ikke svikte Hortenmessa i år heller. AlsyVox blir en viktig del av det han planlegger å spille på. Men lett er det ikke, når hver enkelt høyttaler veier godt over 100 kg.

Besøkende på årets Hortenmesse har virkelig noe å se frem til på avdelingen til PM Audio i år!

 

Prisen på AlsyVox BOTTICELLI er satt til kr. 895.000,-

Les mer om AlsyVox hos PM Audio

Les mer om AlsyVox hos produsenten

Lest 3149 ganger Sist redigert lørdag, 13 februar 2021 13:19
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.