mandag, 05 august 2019 16:53

Onkyo og Pioneer leverer IMAX ENhanced

Skrevet av

Tidligere i år har Onkyo og Pioneer lansert to receivere hver med sertifiseringen IMAX Enhanced. Dette ble ikke levert umiddelbart, men ble lovet som en softwareoppdatering. Nå er tiden inne for levering!

Firmware-oppdatering

Firmwareoppdateringen gjøres gjeldende samtidig for de to merkene, og er annonsert på de respektive websidene til Onkyo og Pioneer. Oppdatering til IMAX Enhanced er kombinert med en annen oppgradering, Dolby Atmos Height Virtualizer. Sistnevnte er en algoritme som gir mulighet for 3D-lyd uten at det er dedikerte høydehøyttalere i oppsettet. Det eneste kravet er at det er mer enn to høyttalere.

 

IMAX Enhanced

Da er det annerledes med IMAX Enhanced. Dette er en sertifiseringsordning som er utarbeidet i et samarbeid mellom IMAX og DTS, og krever som et minimum at det er et 9.1-oppsett, mens 11.1 foretrekkes. I tillegg til noen kvalitetskrav, er det en egen variant av DTS:X i IMAX Enhanced. IMAX har vært veldig tilbakeholden med informasjon om detaljer angående IMAX Enhanced.

 

Pioneer IMAX Enhanced.

Pioneer har to receivere med IMAX Enhanced sertifisering. Den rimeligste av disse er Pioneer VSX-LX304, og den er med en prislapp på 8.499,- samtidig den rimeligste AV-receiveren overhodet med denne sertifiseringen. Den oppfyller kravet om 9 kanaler, og har oppgitt effekt med to kanaler i drift på 100W FTC i 8 Ohm. Den har ingen pre-out, og dermed heller ikke mulighet for å utvide til et 11.1/11.2-oppsett. Åtte og et halvt tusen er med andre ord minimumsivesteringen for tiden hvis du vil ha en receiver med IMAX Enhanced.

Den større modellen Pioneer VSX-LX504 har også 9 kanalers effektforsterker, men har oppgitt effekt med to kanaler i drift på 120W FTC i 8 Ohm. Den har også pre-out for alle kanaler, men prosessoren er begrenset til 9.2.

Begge modellene er svært velutstyrte, og har det aller meste man kan ønske seg av dagens AV-receivere. Det inkluderer Pioneer/Onkyo-spesialiteten «works with Sonos» en svært nyttig detalj som jgør at du kan integrere disse receiverne i et Sonos multiromsoppsett. Og med støtte også for Dolby Vision er de rustet for den formatkrigen som er under oppseiling, uten at du må velge en av sidene.

Les mer om VS-LX304 hos Pioneer

Les mer om VS-LX504 hos Pioneer

 

Onkyo IMAX Enhanced

Også Onkyo har to modeller med IMAX Enhanced sertifisering. Men selv om også disse har 9 forsterkerkanaler, har de 11.2-prosessor, noe som gjør at de kan rigges med et optimalt oppsett for både Dolby Atmos, DTS:X og IMAX Enhanced.

Den minste av de to Onkyo-modellene med IMAX Enhanced er TX-RZ740. Den har samme effekt pr kanal målt med to kanaler i drift som Pioneer VSX-LX304, 100 watt. Men prisen er i underkant av tolv tusen. Den større Onkyo TX-RZ840 ser skikkelig potent ut, og koster en tusenlapp mer. Her er effekten 120 watt pr. kanal, som på Pioneer VSX-LX504. Bortsett fra at Onkyo-modellene som tidligere nevnt har 11.2 prosessor og pre-out er spesifikasjonene ganske lik de to omtalte Pioneer-modellene.

Les mer om TX-RZ 740 hos Onkyo

Les mer om TX-RZ 840 hos Onkyo

 

 

Les mer om Imax Enhanced

 

Sist redigert mandag, 12 august 2019 15:33
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.