lørdag, 30 mai 2020 17:30

TIDAL prøvekjørt med Dolby Atmos Music på Apple Tv

Skrevet av

For en stund siden introduserte TIDAL muligheten for å strømme musikk i Dolby Atmos. Nå utvides arenaen, og den plattformen med bredest nedslagsfelt er trolig Apple TV.

Da TIDAL introduserte et utvalg av filer i Dolby Atmos i desember 2019 var det sannsynligvis flere enn undertegnede som fikk kaffen på tvers når de fikk høre at plattformen for Dolby Atmos var begrenset til mobiltelefoner – Android mobiler. Og det var ikke engang et snev av misunnelse fra iOS-leiren, for hva i alle dager skal man med Dolby Atmos på en mobil? Ok, det finnes mobiler med en høyttaler i hvert hjørne, og hvis du setter mobilen på høykant kan du kanskje få et visst utbytte, avspilt via mobilens interne høyttalere…! Eller kanskje enkelte har funnet en sinnrik metode for å få overført et Dolby Atmos-signal fra mobilen til et ordentlig Atmos-oppsett?

Uansett var det ganske åpenbart at det bare var et tidsspørsmål før arenaen for strømming av musikk i Dolby Atmos fra TIDAL ville bli utvidet. Og torsdag 28.mai kom nyheten fra TIDAL. Men samtidig må vi vel tillate oss å si at det er både en god og en dårlig nyhet. Vi tar den gode nyheten først.

Dolby Atmos Music

Den gode nyheten er at det nå er flere nye plattformer som kan ta imot Dolby Atmos musikk via TIDAL. Den mest åpenbare plattformen med størst utbredelse er nok utvilsomt Apple TV, og da 4k-modellen. Denne hendige lille boksen befinner seg i svært mange TV- og hjemmekino-oppsett rundt omkring. Og allerede på torsdag ble denne oppdateringen rullet ut. Det kreves at du foretar en oppdatering av TIDAL-appen i Apple TV 4k. Selv tok jeg en oppdatering av operativsystemet i samme slengen, men kan ikke si sikkert at det er en forutsetning at den siste utgaven av operativsystemet er installert. Det er TvOS 13.4.5, som ble sluppet 20.5 2020.

Både oppdateringen av TIDAL-appen og OS er selvfølgelig problemfritt, og enkelt å finne. Og etter at den nye appen er installert, dukker det opp et utvalg av både spillelister og album med musikk i Dolby Atmos.

I tillegg til Apple TV skal Dolby Atmos være tilgjengelig i NVIDA sine TV-bokser SHIELD TV og SKIELD TV Pro. Dette er TV-bokser som noen hevder er minst like gode som Apple TV 4k, og kanskje et hakk kjappere. Også ulike varianter av Amazon sin Fire TV enheter skal støtte TIDAL med Dolby Atmos. Det samme gjelder for Sony og Philips Android Tver. Om Dolby Atmos allerede er tilgengelig på disse enhetene, eller om det bare er «like før» har vi ingen informasjon om.

Etter hvert er det grunn til å forvente at alle enheter som ellers støtter Dolby Atmos og TIDAL vil få tilgang til denne musikken.

Utvalget

Det tilgjengelige utvalget av musikk er foreløpig svært begrenset, og det er grunn til å anta at det er mye av den samme musikken som har vært tilgjengelig på Amazon Music i Dolby Atmos den siste tiden.

Album

Jeg har benyttet mye av tiden det siste døgnet på å utforske utvalget, og av album er det en samling på 39 stk. Her er det mye gammel musikk i tillegg til noen pop-titler av ny dato. Litt morsomt å legge merke til at Norah Jones får svingt seg denne gangen også, som hun gjorde i formatkrigen like etter århundreskiftet da DVD-Audio og SACD slåss for livet for å kunne bli det nye musikkmediet som skulle overta etter CDen. Lite visste vi da at det var gode, gamle LPer som skulle bli «den nye vinen». Hun har i hvert fall fått en ny mulighet med Come Away With Me i Dolby Atmos. Den kom også ut som multikanals SACD for nesten 20 år siden. Også Beethoven sine komplette innspillinger ligger der, fordelt på 6 «plater», i innspillinger som opprinnelig ble gjort omtrent på samme tid som Norah Jones sin plate. Musikalsk er disse ganske bra, men du verden så konservativ og flat miksen er. Den illustrerer at dette i stor grad trolig dreier seg om innspillinger som ikke er gjort med mikrofonoppstilling og kanalfordeling som er satt opp med tanke på en 3D lydutgivelse.

Da er DECCA-utgivelsen fra 2018 med Beethovens 9. symfoni mer interessant, både musikalsk og lydmessig, selv om også denne er temmelig konservativ i miksen. Også 3-4 tenorer på DECCA er blant de beste utgivelsene.

Jazz fra 60-tallet er også representert, og blant annet finner vi et par av Wayne Shorter sine klassikere fra tiden like før han ble med i Miles Davis sin «Second Great Quintet» i midten av 60-tallet

En av de sprekeste utgivelsene er Halsey sin utgivelse Manic. Selv om dette ikke er musikk av en sjanger jeg normalt lytter mye til, likte jeg en kreativ bruk av 3D-lyd.

Spillelister

Også spillelister med Dolby Atmos er det for tiden i overkant av 30 av. Blant høydepunktene kan nevnes Classic Rock Classics. 36 låter, Inkludert Allman Brothers Band sin perle fra 70-tallet Ramblin man, Doors sin udødelige Riders on the storm. Her er det take 10 i en eller annen innspillingsprosess vi får levert. Musikken er 2D, mens vi får stormen i 3D, tenkte jeg til å begynne med. Men det holdt ikke helt stikk. Uansett er det en berikelse å også få høre The Band sin aller beste låt The Night They Drove Old Dixie Down

Spillelistene er ellers mye gjenbruk av låtene fra albumene

Den dårlige nyheten

Ok jeg lovte deg en dårlig nyhet i tillegg til den gode-, og du har gjerne forstått det allerede. For her er det ikke et musikkutvalg som virker som den direkte avspeiler den satsingen som både Dolby Labs og Universal Music Group har gitt inntrykk av etter at de for et års tid siden promoterte begrepet Dolby Atmos Music. Vi får litt inntrykk av at den samme halvhjertede satsingen fra 6 år tilbake fra UMG sin side gjentar seg. Den gangen skulle de satse stort på rene lydutgivelser på Blu-ray, og entret arenaen på en måte som nærmest indikerte at de hadde oppfunnet dette lydformatet, et format som norske 2L allerede hadde jobbet med i flere år.

Det er litt på samme måten denne gangen også. For ifølge rykter har UMG fått til en eksklusiv avtale med Dolby Labs som tilsier at de har enerett på utgivelser i Dolby Atmos Music. Og nettopp dette begrepet Dolby Atmos Music gis inntrykk av å bare inkludere utgivelser fra UMG.

For i TIDAL sitt utvalg nå finnes det bare utgivelser fra UMG, eller plateselskap som de har samarbeidsavtale med. Og det er litt trist at denne midlertidige eneretten utnyttes med såpass mange uengasjerte titler. For med noen få hederlige unntak er det ikke mange av utgivelsene i kolleksjonen som er egnet til å vekke stor entusiasme for 3D-lyd generelt eller Dolby Atmos spesielt.

Og så til den gode nyheten…

Jeg lurte deg i innledningen da jeg skrev at det var en god og en dårlig nyhet. Det er to gode nyheter i tillegg til den dårlige.

Og den gode nyhet nr. 2 er at det finnes en rekke entusiastplateselskap som går helhjertet inn for det de driver med. Og norske 2L med Morten Lindberg i spissen er et av dem. 2L som har utgitt plater med Dolby Atmos siden 2016, og som har nå har de en kolleksjon på 23 utgivelser med dette formatet, i tillegg til en enda større kolleksjon med Auro-3D, et lydformat der de var blant de aller første på banen. Det var de nesten med Dolby Atmos på musikkutgivelser også, men ble slått av 1615 Gabrieli in Venice, som var verdens første rene musikkutgivelse med Dolby Atmos, og som vi anmeldte her.

Og det som skiller både 2L sine utgivelser og en del andre utgivelser fra gjerne små entusiast-label er at opptakene er gjort med tanke på høyest mulig kvalitet også på 3D-lyd. Og hvis man tar seg tid til å lytte til 2L sine utgivelser blir det åpenbart at disse lydmessig ligger på et langt høyere nivå enn snittet av utgivelsene fra UMG.

Og selv om 2L og andre sin kolleksjon ikke er tilgjengelig på TIDAL enda, har vi all grunn til å håpe med at det bare er et tidsspørsmål før de er det. Dette er utgivelser som viser hvorfor 3D-lyd har noe for seg. I mellomtiden vår vi kose oss med det lille utvalget som finnes allerede med musikk i Dolby Atmos på TIDAL:

 

Sist redigert lørdag, 30 mai 2020 18:18
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Siste fra Karl Erik Sylthe