søndag, 19 juli 2020 12:26

Marantz presenterer sin 2020-kolleksjon med AV-forsterkere. Oppdatert med videoer 23.07.2020

Skrevet av

Marantz arrangerte stort webinar for sin nye 2020-generasjon med AV-forsterkere. Og som ikke overraskende var det Director of Global Training at Sound United - Philip Jones som sto for presentasjonen. Eller Phil Jones blant venner, og en av vennene er Jim Crowley, som jobbet i kulissene, og også fungerte som stand-in når Phil sin PC uventet tok en omstart.

Oppdatert 23.07.2020:

Helt nederst i artikkelen kan du se to videoer fra Webinaret som Sound United har lagt ut 23.07.

 

I begynnelsen av Juni hadde Denon en stor lansering av 2020-generasjonen med AV-forsterkere, der ganske mange interessante nyheter ble presentert. Denne gangen var det fetteren Marantz sin tur, og nyhetene var lett gjenkjennelig fra Denon-lanseringen i et nesten 2,5 timer langt webinar, som også inneholdt en god del ekstranummer etter spørsmål fra deltakerne.

I senere tid har det vært vanlig både hos Marantz og en del andre store produsenter at ikke alle modellene blir oppdatert hvert år. Dette gjelder særlig for de største modellene, og er nok blant annet et utslag av at AV-receivere og forsterkere ikke er like hot i markedet som for 10-20 år siden. For første gang på lenge lanseres det nye versjoner av alle de fire største modellene samme år! I tillegg vet vi at det er en ny kompakt NR1711 på gang. Denne var ikke omfattet i presentasjonen, og vi kommer tilbake til den bår komplette spesifikasjoner er på plass.

Store likheter

Det er interessant å legge merke til at samkjøringen mellom Denon og Marantz som begge er store merkenavn i konsortiet Sound United, er mer samkjørte enn noen gang. Dette er et utslag av at både video- og den digitale lydavdelingen er mer eller mindre identiske i sammenlignbare Denon- og Marantz-modeller.

Fettere

Dette har ført til at vi nå finner fettere med ganske identiske spesifikasjoner hos Denon og Marantz:

Marantz SR5015/DAB – Denon AVR-X2700H/DAB

Marantz SR6015 – Denon AVC-X3700

Marantz SR7015 – Denon AVC-X4700

Marantz SR8015 – Denon AVC-X6700

Dropper tunere.

Et fenomen vi kjenner igjen fra Denon sine 2020-modeller er at tunerne er droppet på alle modeller unntatt de minste av nykommerne. Men i motsetning til Denon avspeiles ikke dette i modellnavnet hos Marantz. Denon har endret første del av modellnavn fra AVR- til AVC-.

Store forskjeller

Vi nevnte innledningsvis at det er store likheter mellom Denon og Marantz sine modeller, men Phil Jones brukte også mye energi og tid på å forklare at det er store forskjeller, og hva disse forskjellene går ut på. Og litt kort fortalt kan man si at Marantz er Denon sin mer påkostede fetter. Dette gjelder både for AV-forsterkere og for stereoprodukter.

Phil Jones kaller dette The Marantz Difference, og benyttet litt sammenligningen at Denon er som en Audi, mens Marantz blir som en Porsche. Personlig ville jeg nok heller benyttet hhv VW vs Audi, men jeg forstår hans motivasjon for å pumpe opp eksklusiviteten litt...

Phil viste frem et eksempel med Denon AVR-X4700H som har en veil pris i USA på 1.699 USD, mens den tilsvarende Marantz-modellen SR7015 har en veil. pris på 2.299 USD, ca. 35% høyere. Han sier at dette er et utslag av at Marantz har et betydelig høyere budsjett for bruk av komponenter.

Og det er i den analoge delen forskjellene ligger mellom Denon og Marantz, i tillegg til design. Til tross for at Sound United har lagt opp til en svært omfattende samkjøring av video, digital audio og CI-egenskaper, har de samtidig lagt stor vekt på at de analoge forskjellene mellom disse to produsentene skal opprettholdes. Et av utslagene av dette er at Marantz bare deler 57% av komponentene med en tilsvarende spesifisert Denon-modell.

Phil Jones fremhever det han mener er de klassiske lydforskjellene hos Denon og Marantz

·        Marantz: Varm og musikalsk lyd

·        Denon: Ren og dynamisk lyd.

Han mener at dette er hørbart, og at det er opp til lytteren å avgjøre hva som passer best med sine egne preferanser. Og for egen regning kan vi tilføye at det også er opp til den enkelte å definere om de valgte karakteristikkene samsvarer med det generelle inntrykket den enkelt har.

HDAM

En av de store forskjellene på Marantz og Denon sin analoge forsterkerteknologi er at Marantz benytter HDAM, mens Denon sverger til MOS-FET som sin greie.

HDAM står for Hyper Dynamic Amplifier Module, og dukket opp førsta gang i 1992, i forsterkeren PM-99SE og i CD-spilleren CD-15. HDAM består av små forsterkermoduler. I ettertid har HDAM blitt videreutviklet flere ganger.

Sammenlignet med tradisjonelle IC Op-Amps hevder Marantz at HDAM gir større dynamisk range, og bedre detaljering og perspektiv. De hevder også at den nye SR8015 har 14% flere deler enn en konkurrerende AV-receiver på grunn av HDAM-teknologien, og at dette fører til bedre lyd.

Du kan lese mer om HDAM hos Marantz

HDMI 2.1, med støtte for 8k

HDMI 2.1 er en av de store greiene i årets modeller også for Marantz. Dette har gitt støtte for 8k@60Hz eller 4k@120Hz. Men det er viktig å merke seg at det i likhet med for Denon bare er en av inngangene som støtter 8k@60/4k@120, mens to HDMI-utganger støtte dette. Phil Jones begrunner dette valget med at det av kilder foreløpig bare er de kommende nye versjonene av spillkonsollene, Xbox Series X og Playstation 5 som har 8k. Alle de nye forsterkermodellene gir ellers mulighet for oppskalering fra 4k til 8k i reciever.

Phil Jones understreker viktigheten av å ha en HDMI-kabel med tilstrekkelig båndbredde med HDMI 2.1. den skal støtte 48Gbps, og spesielt for lange strekk kan det være en utfordring. Marantz ar lagt inn et diagnoseverktøy i 2020-modellene.

Denon og Marantz har en bekreftet kapasitet på inntil 40 Gbps på sine 8k@60/4k@120 HDMI inn- og utganger. Dette er tilstrekkelig for et 10bit signal, og ifølge Sound United er det verken noen kilder eller TV-panel som støtter mer enn 10 bit fargedybde for 8k@60/4k@120. HDMI 2.1 har i seg selv støtte for 12 bit, som krever 48Gbps i båndbredde.

eARC

En annen begrunnelse til at Sound United mener det bare er behov for en enkelt HDMI-inngang med støtte for 8k er HDMI 2.1 sin automatiske støtte for eARC gjør at det er en mer nærliggende løsning å koble disse direkte til TVen, og så sende lyden til forsterker via eARC, som nå gir støtte for 3d-lyd i full oppløsning i motsetning til vanlig ARC som gir en lossy versjon av Dolby Atmos og DTS:X.

Det er verd å merke seg at HDMI 2.1 med eARC gir mulighet for 37 ganger større datamengde en standard ARC. Ingen overdrivelse å kalle det eARC – enhanced Audio Return Channel.

 

HDMI diagnose verktøy

En av nyhetene i både Denon og Marantz sine 2020-modeller er at de har et diagnoseverktøy for HDMI. Dette har de gjort fordi det ofte kan være vanskelig både forbrukere og for leverandør når noe ikke fungerer som forventet. Med dette diagnoseverktøyet får du sjekket detaljene i både inngående og utgående signal, og kan dermed enkelt sjekke om f.eks. HDMI-kabelen har tilstrekkelig båndbredde, eller om innstillingene på signalkilden er riktig satt opp.

Phil Jones hevder at eneste alternativet til dette diagnoseverktøyet koster 5k USD.

 

2020-modellene

Maranz SR5015.

Denne modellen er en direkte parallell til Denon AVR-X2700H, og er den eneste av nykommerne som har tuner. En vesentlig forskjell fra AVR-X2700H er likevel at Marantz har pre-out for 5.2 (sub er mono), mens Denon sin modell bare har pre-out for subwoofer. Det er 7 effekttrinn i SR5015.

Modellen har mulighet for lagring av to ulike høyttaleroppsett- og kalibreringer, men har ikke en dedikert Pre-out mode som de større modellene har.

Oppgitt effekt er 95 watt pr. kanal 20-20.000Hz ved 0,08% THD, med drift i to kanaler samtidig. Og her er det interessant å merke seg at Phil Jones benytter seg av en mer realistisk effektangivelse enn den som oppgis på produktenes webside. Phil sin effektangivelse er under betingelser som er sammenlignbare for de som er typiske for stereoforsterkere, en variant av effektspesifikasjoner du ellers ofte må inn i brukermanualen for å finne.

Marantz har den samme garantien som Denon sine 2020-modeller om at det leveres minst 70% av oppgitt effekt med drift i 5 kanaler samtidig.

Produsenten sine nøkkelspesifikasjoner for SR5015:

·        Performance, power and connectivity to suit your audio preferences: 7.2 channel discrete power amplifier, 180W per channel.

·        8K/60Hz and 4K/120Hz pass-through support for every entertainment need: With the latest technology in HDMI support, enjoy 8K quality video from your 8K source devices or with 8K upscaling from Full HD or 4K sources.

·        Support for the most advanced three-dimensional audio formats: Dolby Atmos, Dolby Atmos Height Virtualization Technology, DTS:X and DTS Virtual:X processing are all supported to allow you to listen to immersive, multi-dimensional audio.

·        Enhanced Audio Return Channel (eARC) HDMI support: Through the main HDMI output, connect your TV with eARC HDMI support to allow uncompressed and object-based audio formats like Dolby Atmos and DTS:X directly from a smart TV app to your AV receiver.

·        The greatest technology for home cinema: Support for the latest HDR formats including HDR10, HDR10+, HLG, Dolby Vision, 4:4:4 colour resolution and BT.2020, as well as Dynamic HDR provides exceptional picture quality for brightness, clarity and contrast.

·        Advanced gaming specifications: With 4K/120Hz pass-through, Variable Refresh Rate (VRR), Auto Low Latency Mode (ALLM) and Quick Frame Transport (QFT), experience gaming thrills with amazing imaging and reduced lag.

·        High-resolution streaming for audiophile approved sound: Play back ALAC, FLAC and WAV lossless files up to 24-bit/192-kHz as well as DSD 2.8MHz and 5.6MHz tracks, and enjoy your music exactly as the artist intended.

·        Exclusive components elevate the Marantz sonic signature: Marantz proprietary HDAM circuit boards, Current Feedback circuitry, AKM AK4458 32-bit D/A converters, and Hybrid PLL Clock Jitter Reducer produce more detailed, dynamic sound.

·        Almost unlimited music sources: Stream from music services like Spotify Free and Premium, Amazon Music HD, Tidal and more, or stream directly from smart devices via AirPlay 2 or Bluetooth

·        Features HEOS Built-in and the free HEOS App: Your key to digital music streaming, multi-room audio and voice control throughout your entire home.

·        Supports all your favourite voice assistants: With the SR5015, simply use your voice to control your preferred voice assistant like Amazon Alexa, Google Assistant and Apple Siri.

 

Les mer om SR5015 hos Marantz

 

Maranz SR6015.

En mer kostbar fetter til Denon AVC-X3700H, og her er dekoding for 11.2 kanaler på plass. SR6015 har 9 effekttrinn innebygget, så hvis du skal dra nytte av alle 11 kanalene må du supplere med en ekstra stereo effektforsterker. Mang vi benytte den muligheten til å konfigurere dette effekttrinnet til frontkanalene.

Her er også Pre-out mode på plass, en funksjon som kobler ut- og slår av alle de innebygde effekttrinnene. Dette gir en ypperlig mulighet for å benytte SR6015 og de større modellene som en forforsterker. I kombinasjon med muligheten for å lagre to ulike høyttalerkonfigurasjoner gis det også mulighet for å benytte disse modellene til to komplette multikanalsoppsett i to ulike rom, der det ene rommet benytter separate effektforsterkere. Dette er mulig ved å definere pre-out mode på bare det ene oppsettet. Dermed spilles det helt uavhengig i de to rommene, men ikke samtidig.

Med SR6015 får du også støtte for IMAX Enhanced, og for uavhengig signal på de to subwooferugangene.

Oppgitt effekt er 105 watt pr. kanal 20-20.000Hz ved 0,08% THD, med drift i to kanaler samtidig.

 

Produsenten sine nøkkelspesifikasjoner for SR6015:

·        Premium Performance 9 channel amplifier: 9.2 channel discrete power amplifier, 185W per channel, with 11.2 channel processing capability to further expand the system.

·        8K/60Hz and 4K/120Hz pass-through support for every entertainment need: With the latest technology in HDMI support, enjoy 8K quality video from your 8K source devices or with 8K upscaling from Full HD or 4K sources.

·        Support for the most advanced object-based audio formats: Dolby Atmos, Dolby Atmos Height Virtualization Technology, DTS:X, DTS Virtual:X and IMAX Enhanced processing are all supported to allow you to listen to immersive, multi-dimensional audio.

·        Enhanced Audio Return Channel (eARC) HDMI support: Through the main HDMI output, connect your TV with eARC HDMI support to allow uncompressed and object-based audio formats like Dolby Atmos and DTS:X directly from a smart TV app to your AV amplifier.

·        Bringing you the latest in video compatibility: Support for the latest HDR formats including HDR10, HDR10+, HLG, Dolby Vision, 4:4:4 colour resolution and BT.2020, as well as Dynamic HDR provides exceptional picture quality for brightness, clarity and contrast.

·        The greatest technology for home cinema: With 8K/60Hz pass-through and upscaling, Dynamic HDR and Quick Media Switching (QMS), enjoy crystal clear picture and accurate detail.

·        Advanced gaming specifications: With 4K/120Hz pass-through, Variable Refresh Rate (VRR), Auto Low Latency Mode (ALLM) and Quick Frame Transport (QFT), experience gaming thrills with amazing imaging and reduced lag.

·        High-resolution audio streaming for audiophile approved sound: Ability to decode ALAC, FLAC and WAV lossless files up to 24-bit/192-kHz; DSD 2.8MHz and 5.6MHz tracks — enjoy your music exactly as the artist intended.

·        Exclusive components that elevate Marantz sonic signature: Marantz proprietary HDAM circuit boards, Current Feedback circuitry, AKM AK4458 32-bit D/A converters, and Hybrid PLL Clock Jitter Reducer for more detailed, dynamic sound.

·        Stream music from your favourite sources: Stream from music services like Spotify Free and Premium, Amazon Music HD, Tidal and more, or stream directly from smart devices via AirPlay 2 or Bluetooth.

·        Features HEOS Built-in: Your key to digital music streaming, multi-room audio and voice control throughout your entire home.

·        Supports all your favourite voice assistants: With the SR6015, simply use your voice to control your preferred voice assistant like Amazon Alexa, Google Assistant and Apple Siri.

 

Les mer om SR6015 hos Marantz

 

Marantz SR7015

 

Dette er modellen som er parallell til Denon AVC-X4700H, noe som betyr at også Auro-3D er på plass. Dette er et ganske lite utbredt 3D-lydformat, men har vært standard på 2L sine plateutivelser på Pure Audio Bu-Ray. 2L benytet dette formatet flere år før de i tillegg la inn et lydspor i Dolby Atmos.

SR7015 har samme løsning som den mindre modellen SR6015 når det gjelder antall kanaler – 11.2 prosessor, men bare 9 forsterkerkanaler.

Oppgitt effekt er 125 watt pr. kanal 20-20.000Hz ved 0,08% THD, med drift i to kanaler samtidig.

Produsenten sine nøkkelspesifikasjoner for SR7015:

 • Premium-performance 9-channel amplifier: Delivering a masterful 200W per channel so you experience your entertainment in remarkable detail.
 • 8K/60Hz and 4K/120Hz pass-through support for every entertainment need: With the latest technology in HDMI support, enjoy 8K quality video from your 8K source devices or with 8K upscaling from Full HD or 4K sources.
 • Featuring the most advanced three-dimensional audio formats: Dolby Atmos, Dolby Atmos Height Virtualization Technology, DTS:X and DTS Virtual:X, IMAX Enhanced and Auro-3D processing are all supported to allow you to listen to all of your favourite audio styles.
 • Enhanced Audio Return Channel (eARC) HDMI support: Through the main HDMI output, connect your TV with eARC HDMI support to allow uncompressed and object-based audio formats like Dolby Atmos and DTS:X directly from a smart TV app to your AV amplifier.
 • The greatest technology for home cinema support: Support for the latest HDR formats including HDR10, HDR10+, HLG, Dolby Vision, 4:4:4 colour resolution and BT.2020, as well as Dynamic HDR provides exceptional picture quality for brightness, clarity and contrast.
 • Advanced gaming specifications: With 4K/120Hz pass-through, Variable Refresh Rate (VRR), Auto Low Latency Mode (ALLM) and Quick Frame Transport (QFT), experience gaming thrills with amazing imaging and reduced lag.
 • High-resolution streaming for audiophile approved sound: Play back ALAC, FLAC and WAV lossless files up to 24-bit/192-kHz as well as DSD 2.8MHz and 5.6MHz tracks, and enjoy your music exactly as the artist intended.
 • Exclusive components elevate the Marantz sonic signature: Marantz proprietary HDAM circuit boards, Current Feedback circuitry, AKM AK4458 32-bit D/A converters, and Hybrid PLL Clock Jitter Reducer produce more detailed, dynamic sound.
 • Almost unlimited music sources: Stream from music services like Spotify Free and Premium, Amazon Music HD, Tidal and more, or stream directly from smart devices via AirPlay 2 or Bluetooth
 • Features HEOS Built-in and the free HEOS App: Your key to digital music streaming, multi-room audio and voice control throughout your entire home.
 • Supports all your favourite voice assistants: With the SR7015, simply use your voice to control your preferred voice assistant like Amazon Alexa, Google Assistant and Apple Siri.

 

Les mer om SR7015 hos Marantz

 

Marantz SR8015

Marantz sitt flaggskip blant AV-forsterkere, og her er også DTS:X Pro på plass. Dette formatet støtter opptil 30 høyttalere, men hos Marantz må det nøye seg med 13.2. Da forutsettes det at du har en ekstern effektforsterker til to av kanalene.

Oppgitt effekt er 140 watt pr. kanal 20-20.000Hz ved 0,08% THD, med drift i to kanaler samtidig. Marantz har den samme garantien som Denon om at det leveres minst 70% av oppgitt effekt med drift i 5 kanaler samtidig.

Produsenten sine nøkkelspesifikasjoner for SR8015:

 • Performance, power and connectivity to suit your audio preferences: Delivering a masterful 205W per channel so you experience your entertainment in remarkable detail.
 • 8K/60Hz and 4K/120Hz pass-through support for every entertainment need: With the latest technology in HDMI support, enjoy 8K quality video from your 8K source devices or with 8K upscaling from Full HD or 4K sources.
 • Featuring the most advanced three-dimensional audio formats: Dolby Atmos, Dolby Atmos Height Virtualization Technology, DTS:X and DTS Virtual:X, IMAX Enhanced and Auro-3D processing are all supported to allow you to listen to all of your favourite audio styles.
 • DTS:X® Pro support: DTS:X Pro is capable of processing up to 13 channels, wowing listeners with the most cutting edge DTS technology (available in a future firmware update).
 • Enhanced Audio Return Channel (eARC) HDMI support: Through the main HDMI output, connect your TV with eARC HDMI support to allow uncompressed and object-based audio formats like Dolby Atmos and DTS:X directly from a smart TV app to your AV amplifier.
 • The greatest technology for home cinema: Support for the latest HDR formats including HDR10, HDR10+, HLG, Dolby Vision, 4:4:4 colour resolution and BT.2020, as well as Dynamic HDR provides exceptional picture quality for brightness, clarity and contrast.
 • Advanced gaming specifications: With 4K/120Hz pass-through, Variable Refresh Rate (VRR), Auto Low Latency Mode (ALLM) and Quick Frame Transport (QFT), experience gaming thrills with amazing imaging and reduced lag.
 • High-resolution streaming for audiophile approved sound: Play back ALAC, FLAC and WAV lossless files up to 24-bit/192-kHz as well as DSD 2.8MHz and 5.6MHz tracks, and enjoy your music exactly as the artist intended.
 • Exclusive components elevate the Marantz sonic signature: Marantz proprietary HDAM circuit boards, Current Feedback circuitry, AKM AK4458 32-bit D/A converters, and Hybrid PLL Clock Jitter Reducer produce more detailed, dynamic sound.
 • Almost unlimited music sources: Stream from music services like Spotify Free and Premium, Amazon Music HD, Tidal and more, or stream directly from smart devices via AirPlay 2 or Bluetooth
 • Features HEOS Built-in and the free HEOS App: Your key to digital music streaming, multi-room audio and voice control throughout your entire home.
 • Supports all your favourite voice assistants: With the SR8015, simply use your voice to control your preferred voice assistant like Amazon Alexa, Google Assistant and Apple Siri.

Les mer om SR8015 hos Marantz

Marantz importeres til Norge av Neby AS

Videoer lagt til 23.07.2020

Sound United har lagt ut video av webinaret på Youtube den 23.07.2020

 

Sist redigert torsdag, 30 juli 2020 10:24
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Beslektede artikler