mandag, 27 juli 2020 13:40

ANMELDELSE: Hanna Sesong 1 og 2 - Spenningsserie i Jason Bourne sine fotspor

Skrevet av

I 2019 sendte Amazon Prime Video første sesong av actiondrama-serien Hanna. Og for kort tid siden ble sesong to lag ut. Jeg har sett på begge sesongene.

Bakgrunnen for denne serien er en film som hadde premiere i 2011. Også den hadde tittelen Hanna, og har store likhetstrekk med den etterfølgende TV-serien. Men det er også noe betydelige forskjeller. For det filmen har startlokasjon i nordfinsk ødemark med tilhørende fascinerende og vakkert landskap, starter serien i like øde skoger og nesten like fascinerende landskap dypt inne i den nordre del av Romania. I begge tilfellene blir vi involvert i en jente i tidlig tenårene som har vokst opp helt isolert i ødemarken, oppdratt av sin far Eric Heller, og opplært til å kunne greie seg i ekstreme situasjoner.

Bakgrunnen for at Hanna og hennes far har valgt denne isolasjonen er at de rett etter Hanna sin fødsel ble tvunget til å flykte fra en CIA-relatert organisasjon, og har hele tiden etter det levd i fare for å bli drept hvis de ble oppdaget.

UTRAX

Den organisasjonen de skjuler seg for heter UTRAX, og vi får veldig fort assosiasjoner til Treadstone, som både er overbygningen i de engasjerende filmene om Jason Bourne, og den etterfølgende Prime-serien om den samme Treadstone. Dette er i likhet med URAX en dypt hemmelig og lyssky organisasjon som blant annet ved hjelp av justert DNA dyrket monstere som på vegne av amerikanske myndigheter skulle fungere som drapsmaskiner uten å stille spørsmål. Og likheten mellom både Treadstone og UTRAX var at de begge ble gjenåpnet i like stor hemmelighet etter at de ble lagt ned som følge av en avsløring. Så langt ifølge fiksjonene, og vi vet vel egentlig lite om den slags organisasjoner eksisterer i en eller annen form.

Et av skillene mellom Treadstone og UTRAX er at sistnevnte består av jenter som blir «gitt vekk» før fødselen av mødrene, og drillet i agentvirksomhet.

Hanna

Hanna er en spesiell karakter, og det er i dette perspektivet at Esme Creed-Miles sin prestasjon som skuespiller må vurderes. Hun gjør en bra innsats for å spille denne tenåringsjenta som mangler en del på sosial kompetanse. Sånn sett gjør hun kanskje en enda bedre figur enn Saoirse Una Ronan som spiller en litt mindre introvert Hanna i filmen fra 2011.

Marissa Wiegler

En nøkkelperson i både filmen og den etterfølgende serien er «den onde heksen», Marissa Wiegler. Hun er en sentral figur som stadig jakter på Hanna og hennes far. I filmen spilles Marissa av Catherine Elise Blanchett, eller Cate Blanchett blant venner, en skuespiller som ikler den endimensjonale og kyniske Marissa Wiegler i filmen på en bra måte. Hun har for øvrig blitt gjenstand for et betydelig overdrevent rykte om at hun skulle være død nå i juli.

Men likevel opplever jeg at det er en klasseforskjell i måten Mireille Enos ikler den samme rollefiguren på. Hun får frem en minst like kynisk karakter, men likevel er det en dybde i denne rollefiguren som kommer godt med, ikke minst utover i Sesong 2.

Jakten

Størstedelen av serien består i at ulike personer fra Utrax jakter på Hanna og Eric Heller. Og noen ganger omvendt. Vi blir tatt med på en del omskiftende scenarier, ikke minst i sesong 2, men dette oppleves som en del av seriens styrker. Når du først har fått serien under huden er det vanskelig å slippe taket, selv om det enkelte ganger kan oppleves at det hersker en viss uklarhet i om dette er en hardbarket agenttriller, eller en serie basert på en litt spesiell oppvekstroman.

Og parallellen til Bourne og Treadstone beholdes hele veien, og gir en del heftige scener som gjør at du lett glemmer at dette hadde skinn av et tenåringsdrama for få minutt siden.

Sesongene

Sesong 1 i denne Prime-serien starter omtrent der filmen sluttet, selv om de i dobbel forstand slutter i litt ulikt landskap. I sesong 2 er handlingen i større grad lagt til det nå gjenåpnede Utrax, og vi får et delvis endret persongalleri å forholde oss til.

Seriens regissør Sarah Adina Smith og manusforfatter David Farr har greid å beholde en god nerve også gjennom sesong 2. Og for den som får abstinenser er det godt å vite at man allerede har begynt å jobbe med en sesong 3.

Har du i likhet med meg sansen for CIA-relaterte filmer og serier, er Hanna noe du neppe ønsker å gå glipp av.

 

 

 

Lest 3782 ganger Sist redigert tirsdag, 28 juli 2020 05:42
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.