onsdag, 21 oktober 2020 10:41

TIDAL Connect - solid forbedring av TIDAL sitt brukergrensesnitt

Skrevet av

Musikkstrømmetjenesten TIDAL har lansert et oppdatert brukergrensesnitt. Connect er et kjent begrep fra en annen strømmegigant, og det er mer enn navnet som har store likhetstrekk.

Høsten 2013 lanserte Spotify begrepet Spotify Connect, og det innebar en kraftig forbedring av Spotify sitt brukergrensesnitt og fleksibilitet. Vi testet det som var verdens første produkt som støtte Spotify Connect, Argon iNet2+ på årets første dag i 2014.

Hovedgrepet i konseptet Spotify Connect er at du benytter Spotify sin egen app på datamaskin eller mobil til å finne- og styre musikken, og så velger du du enhet du skal strømme til i appen. Når dette er utført foregår selve strømmingen direkte til den aktuelle enheten, og går ikke via mobil/pc. Fordelen med dette er åpenbar, både for lyd og fleksibilitet. Du trenger blant annet ikke å avbryte strømmingen for å ta deg av en telefonsamtale, og strømmingen belaster heller ikke mobilens batteri.

TIDAL

TIDAL har til nå ikke prioritert å lage en tilsvarende løsning. De har levd greit med en løsning der de strømmenehetene som har hatt støtte for TIDAL har integrert TIDAL i sin egen App. Dette er i og for seg en grei løsning som stort sett fungerer godt, men den har likevel noen begrensninger. Blant annet er det variabelt hvor god fleksibiliteten er for sortering av «platesamlingen» i de ulike appene rundt omkring. Og skal du bygge stasjon du vil strømme til blir det langt mer tungvint. Unntaket har vært Sonos, der du både har betjening av TIDAL i Sonos-appen, men også mulighet for å velge en Sonos-høyttaler i TIDAL-appen.

TIDAL Connect

I går den 20. oktober kunngjorde TIDAL at de lanserer TIDAL Connect. Og beskrivelse av funksjonaliteten er svært gjenkjennelig fra Spotify Connect. I likhet med da Spotify introduserte Connect må også de enhetene som skal støtte TIDAL Connect ha en dedikert Softwareoppdatering for dette. I første omgang er det Bluesound, Cambridge Audio, Dali, KEF, Lyngdorf, NAD, Naim og iFi som er først bekreftet med støtte for TIDAL Connect. Og ryktene vil ha det til at de rykende ferske LS50 Wireless II fra KEF som vil være aller først med å ha TIDAL Connect på plass.

TIDAL har ellers laget en egen nettside som på en oversiktlig måte viser hvilke produsenter som støtter de ulike tjenestene og formatene deres.

Hvordan brukes TIDAL Connect?

Dette har vi allerede vært innom, men TIDAL har laget en instruktiv bildeserie som illustrerer dette godt:

Apper

Noe av poenget med TIDAL Connect er at du skal kunne bruke TIDAL sin egen app til å navigere i musikkvalg og strømming. Og disse vil i nødvendig grad bli oppgradert for også å støtte Connect. For mobiler og nettbrett støttes både iOS og Android. I vor større enheter er det aget app både for Microsoft og for Apple OS.

MQA og Dolby Atmos

I tillegg til at TIDAL var de aller første til å støtte lossless 16/44,1 streaming har de vært tidlig ute med støtte for MQA og Dolby Atmos. Disse formatene vil også støttes av det nye grensesnittet TIDAL Connect, men det betinges selvfølgelig også fremdeles at harware støtter disse lydformatene. Når det gjelder Dolby Atmos fra TIDAL har mobile enheter hatt et forsprang foran iOS. Men samtidig har det vært et lite mysterium hvordan mobiltelefoner skulle dra nytte av Dolby Atmos på en god måte.

Bruk av TIDAL Connect forutsetter at du har et abonnement av typen Premium eller HiFi.

Vi ønsker TIDAL Connect velkommen som en kjærkommen utvidelse av TIDAL sin funksjonalitet. Vi regner med at det neppe vil gå særlig lang tid før HW-produsenter som fra før har innebygget støtte for TIDAL også vil implementere TIDAL Connect. 

Les mer om TIDAL Connect

 

Sist redigert onsdag, 21 oktober 2020 13:06
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.