torsdag, 25 februar 2021 09:31

Sennheiser «Drop`er» ny XX HighEnd modell i HD800-serien.

Skrevet av

Drop har nettopp lagt ut forhåndsbestilling av en ny modell i den renommerte HD800-serien. Drop + Sennheiser HD 8XX følger selskapets oppskrift på de fleste punktene. Men ikke på alle…

Drop het tidligere Massdrop, og har en moderne bakgrunn og historie. Selskapet ble stiftet i 2012 av Steve El-Hage and Nelson Wu, to yngre herrer med oppvekst i diskusjonsforum. Massdrop ble startet med gruppekjøp initiert av et forum som forretningside, et fenomen som er velkjent også fra vårt hjemlige domene.

Forretningsideen ble etter hvert videreutviklet til å inneholde spesialtilpassede serier produsert av originalprodusent, men etter innspill fra entusiastbrukere. Etter en første serie med frontgriller til Audi A4 i karbonfiber, ble hodetelefoner etter hvert en dominerende objekttype. Og først ut var Massdrop x AKG K7XX, et par hodetelefoner inspirert av 65-års jubileumsutgaven av AKG K702, med oppdatering basert på innspill fra entusiaster i forum.

I seg selv er dette et ganske fascinerende og banebrytende produktutviklingskonsept, selv om det ikke er nevneverdig problematisk å se for seg en rekke fallgruver, ikke minst hvis teknisk design skal være et komitearbeid blant forumtroll.

Etter hvert har Massdrop / Drop utviklet samarbeid med en lang rekke med dominerende hodetelefonprodusenter. Vi snakker om blant annet Sennheiser, Focal, Beyerdynamic, Hifiman, Koss, AKG, Gold Planar og Dan Clark Audio. Dette er en merittliste som viser at selskapet har gjort det meste riktig, og fått et bunnsolid renomme og innpass blant de tunge leverandørene, til tross for et ganske frekt forretningskonsept.

Sennheiser

Sennheiser er en av de hodetelefonprodusentene som har hatt et nært samarbeid med Massdrop, og på samme måte som for de andre produsentene har også Drop / Massdrop sine modeller for Sennheiser et modellnavn som slutter på «X» eller «XX» som erstatning for de karakterene den aktuelle modellen baseres på. Og i mange tilfeller produseres XX-modellene i USA på lisens av originalprodusenten.

Drop kaster seg over Sennheiser sin HighEnd-serie

Men ikke denne gangen, og statusen til Sennheiser sin HighEnd-serie er trolig årsaken til det. HD800-serien er Sennheiser sine toppmodeller, og da ser vi bort fra den ekstreme show-off modellen HE-1. HD800 er en svært åpen modell som opprinnelig ble lansert i 2009. Den hadde ring radiator-drivere utviklet av Sennheiser-veteranen Alex Grell, og disse ble forbedret i HD800s som ble lansert i 2016 etter innspill om noen svakheter i øvre mellomtone/diskant. I 2018 kom den første lukkede modellen i HD800-serien – Sennheiser løste den utfordringen med å konstruere et lokk i Gorillaglass utenpå HD820, med de samme ring radiator-driverne som i HD800s.

Drop + Sennheiser HD 8XX

I forrige uke lanserte Drop disse nye modellene basert på HD800s, og Drop hevder at Drop + Sennheiser HD 8XX utgjør en forbedring og oppgradering i forhold til originalen. Dette i seg selv er et utgangspunkt som er egnet til å pirre interessen til potensielle kjøpere blant audiofile HeadFi-interesserte, gitt den statusen Sennheiser sin HD800-serie har.

Drop underbygger sine påstander om forbedring med målinger av frekvensgang på HD 8xx sammenlignet med HD800s. En åpenbart bedre frekvensrespons i de dypeste frekvensene er kombinert med en dip like under 2kHz, og en heving like over 2kHz. Hvorvidt endringene i øvre mellomtone/diskant er en forbedring eller bare en endring kan sikkert være subjektivt. Mens endringene i bassområdet trolig vil oppleves som en mer entydig forbedring av brukere.

Videre er det målinger som viser en reduksjon av THD i bassområdet, mens THD mellom 1kHz og 6kHz har økt. Hvorvidt dette utgjøre en forbedring eller forverring vil være opp til den enkelte å bedømme.

Fargebruk

Et av de elementene der Massdrop / Drop normalt foretar systematiske endringer er i fargebruk. Som når de elegante Focal Elear i en miks av sort og natur metall blir til de helsorte Massdrop x Focal Elex. I tilfellet HD 8XX har Drop vært lang mer diskrete i sine fargemodifikasjoner, men de har fått en midnattblå ring som på HD800s er sort. Betydelig mer behersket enn det Sennheiser selv gjorde på sine jubileumsutgaver av HD800s.

Pris

I ingressen lovde vi at det er et punkt der Drop ikke følger sine opptråkkede spor. For de har vanligvis introdusert en ganske markant prisreduksjon i forbindelse med sine spesialmodeller av veletablerte modeller, men denne gangen er det mer uklart, og i beste fall en mer subtil reduksjon. For Drop + Sennheiser HD 8XX er lagt ut til 1.100,- USD, og tar du med norsk moms og verdien av de balanserte kablene som ikke følger med Drop sine HD 8XX, må du regne inn verdien av «tilgodelappen» på 200 USD ved forhåndsbestilling før du går i pluss. Og da står og faller det hele gjerne på om HD 8XX utgjør en reell oppgradering eller ei. Det kan uansett se ut til at HD 8XX er et prosjekt forbeholdt hardcore tilhengere av HD800-serien.

Uansett må du vente til november før HD 8XX sendes hvis du følger på i rekken av de 646 som i skrivende stund har kjøpt / forhåndsbestilt et eksemplar. Og selv om de produseres på Sennheiser sin fabrikk i Tyskland skal hodetelefonene sendes til Drop sitt anlegg i USA før de videresendes til sluttbruker. Kanskje ikke direkte kortreist.

Les mer om Drop + Sennheiser HD 8XX hos Drop

Sist redigert torsdag, 25 februar 2021 09:58
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.