mandag, 01 mai 2023 07:54

TA-AN1000 – ny mellomklasse AV-receiver fra Sony

Skrevet av

Sony lanserer nye TA-AN1000 – 360 Spatial Sound Mapping 7.2-kanals 8K AV-forsterker til hjemmekino

Sony kunngjorde nettopp TA-AN1000 – en ny 7,2-kanals 8K AV-forsterker med 360 Spatial Sound Mapping. Denne modellen er en tvillingbror til den amerikanske utgaven STR-AN1000, som har en mye større søskenflokk rundt seg enn TA-AN1000 i det europeiske markedet. Den nyeste modellen tilbyr nye funksjoner som Sony lover skal kunne gi en oppslukende seeropplevelse, og har støtte for de nyeste videoformatene, inkludert 8K og 4K120 for en realistisk kinoopplevelse.

Spatial Sound Mapping

TA-AN1000 har Sonys egen 360 Spatial Sound Mapping-teknologi, som produsenten lover skal kunne skape en virkelig unik og utrolig oppslukende filmopplevelse. 360 Spatial Sound Mapping kan plassere flere fantomhøyttalere rundt om i rommet og hevdes å skape et bredere lytterom for en mer autentisk kinoopplevelse hjemme. Antallet fantomhøyttalere som genereres varierer avhengig av den fysiske høyttalerkonfigurasjonen.

Ved å bruke posisjonsinformasjonen målt av Sonys Digital Cinema Auto Calibration IX (D.C.A.C. IX), genereres flere fantomhøyttalere rundt lytteren. IX, Sonys nyeste autokalibreringsteknologi, kan korrigere avstanden, vinkelen, lydtrykket og frekvensresponsen til hver høyttaler ved å måle høyttalerplasseringen i 3D ved hjelp av den medfølgende kalibreringsmikrofonen. Dette fungerer sammen med Auto Phase Matching som justerer fasen til forskjellige høyttalere. Dette skal kunne bety at du kan kompensere for utfordrende høyttalerplassering, forsinkelse eller faseskift.

Sony lover at TA-AN1000 skaper den ideelle høyttalerinstallasjonen for enhver hjemmekino, med 360 Spatial Sound Mapping samt støtte for de nyeste lydformatene, inkludert Dolby Atmos® og DTS:X®.

Høykvalitetsgrafikk for film og spill

Sony har inkludert HDR10, HLG, Dolby Vision? og nylig støttede 8K, og IMAX® Enhanced på TA-AN1000. All den originale bildekvaliteten bevares når noe spilles av på TA-AN1000, så publikum vil bli fullstendig oppslukt når de ser film.

Gaming har også optimale betingelser på TA-AN1000. Den nye toppreceiveren fra Sony støtter nå de nyeste formatene, som 4K120, Variable Refresh Rate (VRR) og Auto Low Latency Mode (ALLM) i HDMI 2.1, for jevnere og klarere bevegelser for responsiv gaming.

TA-AN1000 vil også gå gjennom Auto HDR Tone Mapping og Auto Genre Picture Mode på kompatible BRAVIA TV-er for en bedre spillopplevelse på PlayStation 5.

360 Reality Audio

360 Reality Audio er Sony sitt eget 3D-format for musikk, og støttes blant annet av strømmetjenestene Deezer, TIDAL, Amazon Music og de mer perifere Nugs.net og PeerTracks. Deezer har en egen dedikert app for bruk til 360 Reality Audio. Deezer sin støtte for 360 Reality Audio kan du lese mer om i vår test av strømmetjenesten Deezer. Deezer var først ute med støtte for 360 Reality Audio blant strømmetjenestene på det norske markedet, men i ettertid har også TIDAL kommet etter.

Formatet er en direkte konkurrent til Dolby Atmos, som nå har en kraftig økt oppslutning også innen musikkutgivelser. 360 Reality Audio har vært et 3D-format som primært har vært rettet mot hodetelefoner, og Sony har hatt en egen app for sine hodetelefoner for optimalisering av 360 Reality Audio.

Med den nye AV-receiveren TA-AN1000 har Sony også introdusert dekoding av 360 Reality Audio også for bruk på vanlige multikanals høyttaleroppsett. Og med støtte også for Dolby Atmos gir dette et utvidet repertoar for 3D-musikkgjengivelse, gitt at man har abonnement på strømmetjenester som støtter de respektive formatene.

Andre musikkformater

TA-AN1000 støtter også DSD (Direct Stream Digital) native-avspilling, uten konvertering involvert, slik at DSD-innhold kan avspilles ut uten å miste noe av den originale kvaliteten.

I tillegg tilbyr TA-AN1000 enkel tilgang til musikkapplikasjoner. Du kan enkelt koble smartenheter til forsterkeren via Bluetooth® samt tjenester som Spotify ConnectTM, Chromecast, Apple Airplay 2. I tillegg støttes funksjonen «Works with Sonos», som gjør at receivere kan fungere som en integrert del av et Sonos multiromsoppsett.

TA-AN1000 - synergi med Sony TV-er og høyttalere

Når den er koblet til en BRAVIA TV med Acoustic Centre Sync, kombinerer TA-AN1000 lyd fra TV-en med lyden fra senterhøyttaleren for å skape lyd-fra-skjerm. Dialogen ser ut til å komme direkte fra karakterene på skjermen, og hevdes å skape en mer oppslukende opplevelse.

TA-AN1000 integreres også sømløst med BRAVIA Quick Settings-menyen, slik at du kan endre funksjoner som lydfeltet til forsterkeren bare ved å bruke TV-fjernkontrollen. Du kan også bruke TV-fjernkontrollen til å justere volumet på TV-en, og sikre rask og enkel kontroll av produktet uten å trenge flere fjernkontroller.

Sony lover at det er enkelt å sette opp TA-AN1000, takket være det nye og intuitive veiledede oppsettet. Fra plasseringen av høyttalerne til å sette opp separate soner over hele huset, gjør TA-AN1000 det enklere å konfigurere et perfekt oppsett.

I tillegg kan TA-AN1000 også kobles trådløst til Sonys valgfrie høyttalere, inkludert de trådløse bakhøyttalerne SA-RS5 og SA-RS3S, og de trådløse subwooferne SA-SW5 og SA-SW3. Den valgfrie trådløse subwooferen vil legge til dypbass og en valgfri bakhøyttaler (SA-RS5 / SA-RS3S) gir enda mer kinospenning, inkludert lyd rett bak.

Fysiske attributter

Sony TA-AN1000 har 6 HDMI-innganger, og to utganger. Utgangene støtter eARC, mens to av HDMI-inngangene støtter 8k/60Hz eller 4k/120Hz. Det er ellers 1 optisk, 1 coax og 4 analoge lydinnganger.

To antenner signaliserer støtte for både blåtann og WiFi. Blåtann er versjon 5.0.

Effekten er bare oppgitt i 6 ohm ved 1 kHz og 0,9% THD: 120 + 120 watt.

Bærekraft

Sony er forpliktet til å bruke mindre plast i sine produkter og emballasje. TA-AN1000 bruker spesialutviklet resirkulert plast[9]  i flere deler av produktet. Omtrent 95 prosent av emballasjen er laget av resirkulert papir og papirbaserte materialer for å minimere bruken av plast.

Pris og tilgjengelighet

TA-AN1000 er tilgjengelig fra juni 2023 til en pris på i underkant av NOK 12 000.

Les mer om TA-AN1000 hos Sony.

 

 

Sist redigert mandag, 01 mai 2023 08:16
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.