torsdag, 11 mai 2023 17:22

Node X – ti års jubileumsmodell fra Bluesound

Skrevet av

I dag er visst dagen for jubileumsmodeller. Tidligere i dag presenterte vi 30 årsjubileumsmodell for B&W Nautilus, og nå i ettermiddag kan vi følge vi opp med et 10-årsjubileum for strømmegiganten Bluesound. Og det er en virkelig godbit som kommer fra Bluesound, som vi antar vil appellere til mange.

Bluesound sin historie startet i 2013, med Node N100 som debutmodell. Eller faktisk ble den lansert allerede i desember 2012, men det er i år Bluesound velger å markere ti-års jubileet for Node. Og denne Node N100 er fremdeles i bruk rundt omkring, deriblant har undertegnede et eksemplar som er satt opp i nettverk sammen med en Node 2, Node 2i og en første generasjon Vault.

Bluesound hadde en litt trang fødsel da det var litt knirk i operasjonssystemet BluOs til å begynne med. Men Bluesound viste at de mente alvor, og etablerte seg raskt som en av de mest seriøse konkurrentene til Sonos, og kan på mange måter sammenlignet som NAD sin variant av Heos, som er Denon/Marantz sin strømmeplattform.

Og når sant skal sies er Bluesound den plattformen som foretrekkes av mange, med sin vellykkede kombinasjon av lydkvalitet og brukervennlig operativsystem. For ikke å snakke om at de støtter det meste som kan krype og gå av strømmetjenester, inklusive Roon. Apple Music er vel det eneste av strømmetjenestene som er tilgjengelig i Norge som ikke støttes av BluOS. Og så har det støtte for MQA.

Node X

Jubileumsmodellen til Bluesound heter altså Node X, og det vanker neppe en Skup-pris for å gjette seg til til at «X» er romertall ti. Og i tillegg til en iøyenfallende sølvfarge som foreløpig er unik for Node X, er det flere forbedringer i denne jubileumsmodellen, som for øvrig har fått fotnoten N131.

Fjernkontrollen RC1

Den første fordelen du får med Node X er at den fysiske fjernkontrollen RC1 er inklusiv. Kjøpt alene koster den 998,-. Eller en tusenlapp, som vi pleide å kalle det på Vestlandet. Og bare der har du tjent inn den tusenlappen det er i forskjell mellom Node og Node X. Mange vil greie seg med mobil- eller MAC-/PC-appen som fjernkontroll, men du verden så greit det er med en fysisk fjernkontroll.

DAC/AMP med audiofile ambisjoner?

Med Node X har Bluesound også gått et ekstra steg for å møte oss som er litt ekstra interessert i god lyd, og gjerne med en god hodetelefon på lur. DACen er oppgradert til en ESS 9028Q2M. Dette er en DAC-chip som blant annet også er å finne i SMSL M8. Kanskje enda mer interessant er det at Bluesound har en dedikert hodetelefonforsterker med forsterkermodulen THX AAA. Og hodetelefonutgangen er en fullstørrelse 1/4" jack-terminal.

eARC

I likhet med grunnmodellene Node (N130) har også Node X HDMI eARC innabords. Det gir en mulighet for komfortabel og praktisk tilkobling til TV med eARC-utgang. Det kvalifiserer også Node X til å bli med i vår liste over forsterkere og forforsterkere med HDMI, selv om det er litt under tvil at Node og Node X blir karakterisert som forforsterkere. Men vi er rause, og lar tvilen komme Node til gode.

Les mer om Node X hos Bluesound
Les mer om Bluesound Node X hos den norske importøren HiFi klubben

Sist redigert fredag, 12 mai 2023 17:53
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.