søndag, 05 mai 2024 18:50

TEST: Jasmine Turtle – en ærlig sak Spesial

Jasmine er en kinesisk produsent som har vært på markedet i ganske mange år allerede. Jeg har ikke vært mye borti de selv, men har blant annet merket meg at RIAA-trinnene deres har fått mange lovord. 

Her er det altså en pickup som skal vurderes. Jasmine markedsfører tre forskjellige serier PU’er, hvor «B&W Porcelain Body» er den mest eksklusive, med fire pickuper; Turtle, Bird, Tiger, og Dragon. Turtle er den billigste av dem, jeg bestilte min Turtle før nyttår, og betalte da 12 500,- for den.  

Innpakking er selvfølgelig bare innpakking, men godfølelsen startet allerede der, med en solid boks i tre, som inneholdt en kraftig acryl-klump, som beskyttet pickupen.

Det som først legges merke til, er selvfølgelig kroppen. Denne er i hvit porselen, med blått trykk – litt av en «markering»!  Nål med nålefane er produsert i Japan, resten er in house Jasmine. 

Type Moving coil

  • Vekt 14.1 g
  • Stift  elliptisk slipning, aluminium nålefane
  • Intern-impedanse 6 Ohm
  • Komplianse  16 μm/mN
  • Signal ut 0.34mv
  • Anbefalt stifttrykk 1.7 - 2.5g

Turtle ble satt opp i en Jelco SA750 EB (10 tommer). Vekten til Turtle, gjorde det nødvendig å bytte til et tyngre balanselodd på armen. Drivverk er en Nottingham Analogue Dais, RIAA: EAR324, forforsterker: Audio Research Reference 1, Forsterkere: Audio Innovations Series 1000 og Crown K2, høyttalere: R Solhaug 4W-12. 

Jeg har også prøvd meg fram med en Fidelity Research XF-1 L step up, denne fungerte godt med Turtle. 

Protractoren til Dr Feickert er et gull hjelpemiddel til å få satt opp pickuper, valgt geometri: Baerwald.

Jeg la meg på 2,2 g stifttrykk. 

Fornøyd med oppsetting, var det på tide å høre på den lille kineseren. 

Turtle startet ut med Donald Fagen – The Nightfly Live. Førsteinntrykket var at lyden var ganske frampå, med en betoning i øvre mellomtone, vokalen var framme på scenekanten og bl.a. hi hat’er kom uvanlig godt fram. 

Det var faktisk ganske morsomt og underholdende å høre på, så jeg fikk spilt gjennom 9 – 10 album den første kvelden, kvelden ble til natt, for å si det slik. 

Etter tre – fire slike økter, hadde noe skjedd. Vokalen hadde tatt et skritt tilbake fra scenekanten, hi hat var nå en del av trommesettet og mellomtonen hadde giret seg ned, uten å «bli borte». 

Det virker som om pickupen nå har kommet greit på plass, etter ca 40 spilte album, og jeg opplever et godt scenebilde med god romfølelse, det er ikke noe problem å peke på hvor de forskjellige instrumentene befinner seg. Jeg lar meg imponere over hvor godt pickupen følger med, den oppleves kjapp og kontant, og også etter innspilling er det et deilig smekk i trommelyden. Dynamikken er også meget god, jeg spilte bl.a. gjennom Yello – The Eye, som er en skikkelig berg- og dalbane hva gjelder nettopp dynamikk, Turtle hang veldig godt med. 

Jeg opplever at Turtle går forbilledlig tyst i rilla.

Nysgjerrigheten tok meg etter noen titalls album, og jeg ville høre Turtle opp imot noe annet, valget falt på Audio Technica ART 7. Det ble så klart ikke en «rettferdig konkurranse», to forskjellige Nottingham-spillere, to forskjellige armer – men etter å ha latt lyden av Turtle komme under huden på meg, ville det allikevel være verdifullt å høre den opp mot noe jeg kjente fra før.

Valget falt på «Unni synger Wilhelmsen», en perle av et album, på flere vis.

Jeg spilte annenhver låt gjennom – så fikk jeg litt mosjon også… Jeg er veldig glad i ART 7, men jeg må innrømme at her greide jeg ikke å kåre noen klar vinner. De er selvfølgelig ikke like, men jeg synes det er vanskelig å kvantifisere forskjellene dem i mellom. Det er dog noe ved presentasjonen til Turtle som gjør at jeg TROR litt mer på det som serveres derfra. Dette overlater jeg til tiden å avgjøre, begge pickuper får spilletid i månedene som kommer, så ser jeg hvem som får mest spilletid. (Jeg mistenker at det blir Jasmine Turtle, men vi får se…) 

Konklusjon – en ærlig sak

Jeg ser at jeg noterte, for et par uker siden; «en ærlig sak», og det tror jeg rett og slett blir min konklusjon. Det kom også et spørsmål om denne for en stund siden, før jeg hadde blitt godt nok kjent med Jasmine Turtle, om denne kunne brukes som en «referansepickup»? Hva er en referansepickup? I min verden kan nesten hva som helst være en referanse, det handler kun om at du har noe du kjenner godt, så godt, at du kan måle andre ting opp imot din referanse. 

Jeg skjønte jo hva det egentlig ble spurt etter, og - Jasmine Turtle er kjapp og presis, følger godt med på dynamikk, har ingen unoter med hvordan den gjengir musikk, og spiller engasjerende og troverdig – den er en ærlig sak, og ja; som en referanse egner den seg godt. Prisen er definitivt en bonus, Jasmine Turtle er mye pickup for pengene! 

 

Veil. pris for Jasmine Turtlepr. pr. 6. mai er kr. 13.990,-

Jasmine Audio importeres av Audio Aktøren

Les mer om Turtle hos Jasmine Audio

 

Lest 1191 ganger
Morten

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Mer i denne kategorien « TEST: Primare R35 - riaaforsterkar