søndag, 30 juni 2024 14:26

Magico S3 2023 – Norgespremiere hos Duet Audio Spesial

Skrevet av

15 juni var det norgespremiere på Magico S3. Audiophile.no avla Duet Audio en visitt både for å overvære lanseringen og for å besiktige denne aktøren sine nye lokaler.

Duet Audio sine nye lokaler

Duet Audio sin butikk i Oslo flyttet fra Ullevålsveien i mars i fjor, og hva er vel mer nærliggende enn å avlegge de nye lokalene i Munkedamsveien 57 en visitt når de samtidig byr på en Norgeslansering av Magico S3 2023I et mellomstort rom i den nye butikken er det installert et sett med innebygde høyttalere som var fullstendig skjult bak sparkel i gipsvegger. Og Duet Audio lovde at disse skal ha en tuning som er tilpasset innsparklingen, noe jeg håper å kunne få demonstrert en annen gang når hele oppsettet er ferdig rigget. Dette skal være tilpasset et AV-oppsett, men jeg kjenner opptil flere som kunne betraktet dette som den ultimate WAF.

Det største demorommet som Duet Audio har kalt HighEnd-rommet har en veldig flott belysning, og dette fenomenet har jeg lagt merke til også på messerom både i Horten og i Asker, sist under Oslo HiFi Show  mars.

 

MAGICO

Magico Loudspeakers holder til i California, i Hayward på innsiden av San Fransisco-bukta omtrent midt mellom San Fransisco og San Jose. Dette selskapet ble grunnlagt i 2004 av entusiasten Alon Wolf, som mer enn ti år tidligere satte seg som mål å bygge et perfekt høyttalersystem for seg selv. Resultatet ble mer enn bare et enkelt system, kan vi trygt si.

De første modellene fra Magico var Mini og Mini II, og var etterfulgt av gulvmodellene V2 og V3 i 2009. Samme år ble også M5 introdusert.

Q-serien ble først lansert året etter, og vokste de påfølgende årene til de 4 modellene Q1, Q3, Q5 og Q7. Disse hadde et designkonsept med aluminiumskabinett, som vi kjenner det fra de tre seriene til Magico i dag.

A-serien

A-serien er den rimeligste serien, med de tre stereomodellene A1, A3 og A5, med priser fra 135.000,- til 419.000,-. Sistnevnte var utstilt i Duet Audio sitt HighEnd demorom. Disse modellene har ikke avrundede kabinett som de to mer påkostede seriene, men også denne serien har et aluminiumskabinett i høy finish. Det finners også en senterhøyttaler og en sub i denne serien.

S-serien

Dette er den mellomste serien fra Magico, og i mine øyne kanskje også den mest interessante serien, i et krysningspunkt mellom et flott- og kompromissløst design, og en kostnad som gjør at de blir tilgjengelig for lagt fler enn den ultimate toppserien. Serien har avrundet kabinett, men i motsetning til M-serien har disse høyttalerne en flat baffel.

Modellene i S-serien er foruten en senterhøyttaler og en sub, i tillegg til de fire gulvmodellene S1, S3, S5 og S7. Stereomodellene har priser fra moderate sekssifrede beløp til rundt en mill.

M-serien

Tidligere var de desiderte toppmodellene til Magico plassert i Q-serien, men dette har blitt endret til å være M-serien. Det hele startet med M-Project for rundt ti år siden, da Magico hadde 10 års jubileum, og ville lage en spesiell jubileumsmodell. De var til å begynne med ikke sikre på om det skulle ende opp med en S-modell eller Q-modell, så de endte opp med å bestemme seg for å lage et spesialprosjekt begrenset til en serie på 50 par, og så hvor det førte hen.

Dette endte opp med at hele Magico sine nye modeller i toppserien ble definert under M-serien, en serie som i da består av M2, M3, M6, M7 og det ultimate flaggskipet M9, som vi skrev om da det ble Lansert for fire år siden. Det hadde da en vei. Prs fra 9,8 mill., men det vil ikke overraske om dette i løpet av de fire årene har vokst til et 8-sifret beløp.

MAGICO S3 2023 - NORGESLANSERING

Hvis vi ser bort fra en event i Munchen i 2019, var åstedet for forrige gang undertegnede var på en Magico-event på en relativt nystartet avdeling av Duet Audio i Bergen i regi av Martin Aadland i 2016. Da hadde den opprinnelige kanadiske visepresidenten Peter MacKay tatt turen til Bergen, og presenterte modellene Magico S1 MkII og S5 MkII.

Elektronikken den gang var en Soulution 746 CD-spiller, og en Soulution 530 forforsterker serverte signal til en Soulution 711 effektforsterker. Og det hele låt ganske ….ehhh…… Magisk….

Magico S3 2023 er altså den modellen det hele handlet om den 15. juni, og som foranlediget at Daniel fra Audionord AB hadde tatt turen fra hovedkontoret i Bromma i vestkanten av Stockholm, til Oslo og Duet Audio for å arrangere en Norgeslansering av den ferskeste utgaven av Magico S3. Dette er den tredje versjonen av S3 som opprinnelig ble lansert høsten 2013, og etter at Mk II ble annonsert på tampen av 2017.

Den nye modellen kunne dermed naturlig ha fått modellnavnet S3 Mk III, men Magico har heller valgt å benevne denne ferskeste inkarnasjonen av S3 for Magico S3 2023 – en navnefilosofi vi kjenner igjen fra ander produsenter, blant annet Focal med sine oppgraderte utgaver av Utopia hodetelefoner.

Selv om denne tredje generasjonen har et ytre som er vanskelig å skille fra en opprinnelige 2013-versjonen, har det foregått massive oppgraderinger under overflaten. Dette gjelder både drivere, kabinett og delefilter.

Magico S3 2023 er i likhet med forgjengerne en treveis lukket konstruksjon med doble 9-tommers basser, som har en forbedret utgave av Magico sin Graphene Nano-Tec cone. Daniel vektlegger for øvrig at Magico sverger til lukket kabinett i sine høyttalerkonstruksjoner, rett og slett fordi de mener at dette gir en bedre og renere bassgjengivelse. Dette er trolig musikk ei kollega Stig Arne sine ører…

Den nye conen i bassdriverne er formet ved hjelp av en bikubestruktur med aluminiumkjerne i sandwich med ytre- og indre lag med karbonfiber Graphene. Dette hevder Magico skal kombinere egenskaper med ultimat stivhet I forhold til vekt, ideelle dempeegenskaper og ekstremt lav forvrengning.

Den rene Mellomtonedriveren er en 5-tommer, og har i likhet med basselementene en sandwich med bikubestruktur i aluminium, og Graphene og karbonfiberlag på ut- og innside.

Den 28mm store diskanten på S2 2023 har hentet den diamant-cotede berylliummembranen fra diskanten til flaggskipet M9.

Delefiltrene er produsert med deler fra Mundorf, som regnes som den ypperste leverandøren av delefilter.

I tillegg til at aluminiumskabinettet i seg selv har høy stivhet, er det en omfattende innvendig struktur som skal ivareta total stivhet der alle resonanser er forsøksvis eliminert.

 

Oppstillingen

Demosettet av Magico S3 2023 var stilt opp i Duet Audio sitt HighEnd-rom, der det også befant seg to andre demopar fra Magico. Et ett Magico S1 Mk II, en modell som var med på forrige Magico-demo i Bergen. Dette er egentlig er en utgående modell, men likevel en veldig interessant modell med flott lyd sånn vi husker de fra Bergen-seansen i 2016. Det var også et par av toppmodellene i A-serien i HighEnd-rommet - A5 til 419.000,-. Disse skrev vi om da de ble lansert i 2020.

I tillegg til en del andre HighEnd-modeller som for anledningen var plasser «på benken», var det rigget opp et oppsett med elektronikk fra Naim til å forsyne Magico S3 2023 med signaler. Som tidligere nevnt var det elektronikk fra Soulution ved forrige Magico-demo for åtte år siden – i Bergen.

Demoen

Essensen på en lansering i denne kategorien er selvfølgelig lyttedemoen, og her er det vesentlig at det blir presentert musikk som svarer med lytternes preferanser. Det kan aldri bli full klaff, men undertegnede har tidvis blitt bortskjemt av et par aktører i Bergen på det punktet. Og Daniel fra Audionord traff faktisk ganske bra han også, i hvert fall på de fleste låtene. Og for min del hjalp det at jeg kunne bidra med 2-3 spor etter eget ønske mot slutten av seansen.

Emma Stenbakken – Floden

En gammel Eidsvåg-låt der Emma Storbakken greier den fine kombinasjonen av å gjøre den til sin, samtidig som opphavet fra Sauda er komplett umulig å bortforklare. Hentet fra albumet Hver Gang Vi Møtes, som like åpenbart er hentet fra TV-programmet med samme navn.

Mine notater fra demoen:

 • Flott og stort lydbilde
 • Litt eksponert topp
 • Veldig bra dynamikk
 • Presis bass

 

Harriet Nauer – Bang Bang

En for meg tidligere ukjent artist, men det betyr ikke at hun ikke kommer til å bli mer utforsket i fremtiden. På hennes egen hjemmeside trekkes det paralleller til Joni Mitchell, Joan Baez og Kate Bush, mens jeg for egen del finner det mer nærliggende å ha Ane Brun som referanse – ikke minst i stemmebruk og den sterkt aksentuerte kortbølgede vibratoen i en eller ganske lys stemme. Men også musikken kan lett gi assosiasjoner til Ane Brun.

Mine notater fra demoen:

 • Flott klang
 • Godt perspektiv
 • Klar detaljering

 

Andrew Bird Trio - Caravan

Dette er en gammel jazz-standard komponert av Juan Tizol og Duke Ellington, så tidlig som 1936. Det er også lett å assosiere låten til tolkinger av Dizzy Gillespie og Miles Davis fra et drøyt tiår senere.

Mine notater fra demoen:

 • Spooky perspektiv og heftig dynamikk
 • Fin gjengivelse av vokal.
 • Åpen diskant

 

Taylor Swift - Majorie

Dette sporet er hentet fra Taylor Swift sitt album Folklore. Og hvis vi ser bort fra alle «Taylors Version»-utgivelser av tidligere utgitte album er dette hennes siste album før albumet Midnights, som fikk meg til å åpne ørene til denne artisten som allerede hadde snudd hodene til folk flest. Dette er et av Daniel sine favorittalbum av Taylor Swift, mens jeg selv setter enda større pris på «Midnights» og det siste albumet «The Tortured Poets Department»

Mine notater fra demoen:

 • Flott gjengivelse, og litt løft i diskanten

Crash and Burn Delight - Dirty Loops

Ikke helt min musikk – må innrømme at jeg syns det blir litt tannløst. Men absolutt lyttbart likevel

Mine notater fra demoen:

 • Fin piano klang og vokal
 • Dyp og uanstrengt bass.
 • God dynamikk

 

The 30th - Billie Eilish

Den ene av to låter som ble utgitt på maxisingelen «Guitar Songs» for et par år siden. Begge sporene er egentlig veldig egnede testspor, siden det kan være såpass krevende at langt fra alle oppsett kommer fra det med livet i behold.

Mine notater fra demoen:

 • Låter veldig bra,
 • Et spor som ofte er krevende
 • Litt hardt i crescendo

Tv - Billie Eilish

Dette andre sporet fra maxisingelen «Guitar Songs» ble spilt på min oppfordring siden Daniel allerede hadde albumet fremme på Naim-streameren, og siden jeg har hatt låten Tv som innslag i mange av mine testløyper de to siste årene. Det var derfor ekstra interessant som referanse.

Mine notater fra demoen:

 • Låter uanstrengt innledningsvis
 • Takler bassen i refrenget veldig bra.
 • Veldig åpent i avslutningen

 

SOHN – Antigravity

Morsomt spor av musikere jeg ikke har hørt tidligere, men blir fristet til å utforske videre. Dette sporet har en virkningsfull ekkolignende effekt i innspillingen.

Mine notater fra demoen:

 • Veldig heftig bass
 • Vreng på deler av synthen blir taklet tydelig som vreng, ikke forvrengning

Differently - Marian Hill

Morsom musikk, som også er velegnet som demospor

Mine notater fra demoen:

 • Presis synth bass, tidvis veldig dyp
 • Veldig god gjengivelse av underordnede detaljer

 

 

Arild Andersen – Hyperborean

Et spor som ble avspilt på min oppfordring, og som er et av mine favoritt-testspor som har vært med i testløypa på nesten femti av mine publiserte tester. Dette er tittelsporet på et album som også heter Hyperborean.

Mine notater fra demoen:

 • Mektig og presis bass
 • Nydelig perspektiv og god dynamikk
 • Spooky nærvær
 • Nydelig dynamikk i trinnene til Paolo Vinaccia

Frank Zappa - Rubber Shirt

Også dette Zappa-sporet fra er en gjenganger i mine testløyper. Det er hentet fra 1979-utgivelsen Sheik Yerbouti, og kommer umiddelbart etter det som ble en slags Zappa-sviske etter hvert – Bobby Brown. Sporet Rubber Shirt ble umiddelbart en favoritt hos meg etter at jeg kjøpte denne dobbelt-LPen i 79.

Mine notater fra demoen:

 • Heftig og presis bass

 

 

Journey to Exegol - John Williams
Dette sporet er hentet fra Star Wars-muskken komponert at John Williams. Det er litt i periferien av mine personlige musikkinteresser, men er absolutt flott og storslått musikk.

Mine notater fra demoen:

 • Heftig og stort
 • God instrument separasjon


Oppsummerte lytteinntrykk av Magico S3 2023

Inntrykk fra en liten times demoseanse må heller ikke denne gangen forveksles med en produkttest, men det gir likevel et grunnlag for et inntrykk. Og inntrykket av Magico S3 2023 gir en bekreftelse av de nesten 8 år gamle inntrykkene fra Magico S5 Mk II ho Duet Audio i Bergen.

Og hovedingrediensene er veldig god ong ren gjengivelse med veldig god detaljering og godt perspektiv, og en dypbass som er veldig kontrollert. Og det rimer godt med en oppgitt frekvensgang ned til  24 Hz. Også mikrodynamikk er generøst gjengitt med Magico S3 2023, i likhet med sånn jeg husker det fra lanseringsdemoen av Magico S5 Mk II i Bergen, back in the days…

SPESIFIKASJONER

Driver Complement:

 • 1" MB5FP Diamond Coated Beryllium Dome (x1)
 • 5" Gen 8 Midrange driver (x1)
 • 9" Gen 8 Bass driver (x2)

Sensitivity: 88dB
Impedance: 4 Ohms
FreqUency Response:

 • 24 Hz - 50 kHz

Recommended Minimum Power:

 • 50 watts

Dimensions:

 • 44"H x 17"D x 12W (17” outrigger)
  (112cm x 43cm x 30cm)

Weight:

 • 222 lbs. (101 kg)

 

Pris for Magioco S3 2023 i Norge er fra NOK 649.000,- i standard finish

Les mer om S3 2023 hos Magico

Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.