fredag, 17 mars 2006 23:00

Linn Majik – presselansering i Glasgow

Skrevet av

Den skotske produsenten Linn lanserer i disse dager en ny serie tokanals elektronikkomponenter basert på det gamle Linn-navnet Majik. Torsdag var turen kommet til Hifi-journalister fra Spania, Portugal, Frankrike, Danmark, Sverige og Norge. En omfattende omvisning av alle Linn sine fasiliteter i Glasgowdistriktet ble etterfulgt av presentasjon og demonstrasjon av den nye Majik-serien.

 

 


Skrevet av Karl Erik Sylthe, den 18.3.06

For uinnvidde i Linn sine practical jokes kan jeg nevne at Linn har en sterk tradisjon for å benytte en fonetisk stavemåte av ord i produktnavnene, og bokstaven ”k” har en lei tendens til å dukke opp i dem alle. Majik er altså en annen måte å skrive Magic på.

Den nye serien består av tre produkter:

  • Cd-spilleren Linn Majik CD, som vil få en pris i Norge på kr. 24.250,-
  • Forforsterkeren Linn Majik Kontrol, til kr. 21.750,-, inkl. phonomodul
  • Effektforsterkeren Linn Majik 2100, til kr. 18.200,-

Serien er en ren to-kanals serie, og det er åpenbart at Linn har hatt et behov for å være veldig tydelig på dette. En god del av kundemassen har tydelig blitt forvirret og litt frustrert av at Linn de seneste årene har hatt en kraftig satsing på produkter med muligheter for multikanals gjengivelse, og vi ble gitt et veldig klart inntrykk av at behovet for en tydelig dedikert to-kanals-serie er reason dètre for Majik serien. Og for forsterkersettet sitt vedkommende er jo dette spesielt tydelig, i og med at verken forforsterker eller effektforsterker representerer noen egentlige nyvinninger annet enn phono-trinnet.

En del av bakteppet for denne lanseringen er utvilsomt også den forholdsvis momentante avslutningen av LK-serien, som med få ukers forvarsel ble fjernet fra markedet rundt månedskiftet januar/februar. Dette skapte ganske kraftig forundring blant ivrige Linn-supportere, siden det på kunngjøringstidspunktet ikke var offentliggjort noe om etterfølgere.

Bakgrunnen for at LK-serien ble tatt av markedet, var at kabinettet har hatt blyinnhold som har skapt problemer i forhold til miljøkrav.

I og med bortgangen til LK-serien, vil Majik-serien utgjøre inngangsportalen til Linn-verdenen, i hvert fall hva separate komponenter angår. At ”entry level” elektronikk vil utgjøre over seksti tusen for et sett i to kanaler, kan virke noe dristig for rekrutteringen, og et klart brudd med tidliger serier, der Genki/Kolektor/LK85 har vært oppnåelig for under det halve.

 

Men igjen kan det være vesentlig å ha med seg bakgrunnen for at LK-serien ble revet bort så brått. Det kan godt tenkes at det siste ordet ikke er sagt, og at det kan komme lavere innstegspunkt etter hvert. Men til tross for iherdige forsøk fra min side på å legge til rette for forsnakkelser både under den offisielle lanseringen, og i settinger der ordene erfaringsvis har en tendens til å sitte langt løsere, ble ikke fangsten særlig annet enn at ”we might be looking at a tuner”. Disiplinert gjeng, dette! Og til tross for at undertegnede iherdig speidet etter spor av en CD12-etterfølger under fabrikkbesøket på Castle Precision Engineering, bedriften som tar seg av produksjon av Klimax-kabinetter og deler av bearbeidingen av LP12 og Ekos, var det ikke mulig å få noe glimt inn i framtiden for en ny prestisjefylt CD-spiller som skal erstatte den utgåtte Linn Sondek CD12.

Linn Majik CD

CD-spilleren i denne Majik serien er vel egentlig det eneste produktet som er genuint nytt, og dermed også det mest spennende produktet. Under presselanseringen ble denne presentert av Stuart Gray, som hadde hatt ansvaret for utviklingen. Spilleren innholder nye DACer fra Wolfson, og iflg Linn er Majik CD det første produktet med DACer fra Denne produsenten. Britiske Wolfson har fått stadig flere high-end produsenter på kundelisten, og det vil bli svært spennende å utforske nærmere hva CD-spilleren kan yte. Linn-representantene var veldig tydelig på at dette er et godt sprang opp fra Ikemi. På direkte spørsmål fra meg om sammenlignbar DVD-spiller i Linn-sortimentet hva angår CD-avspilling, ble det noe nølende pekt på Unidisk 2.1.

Mange Linn-entusiaster inklusiv meg selv hadde nok håpet at Linn skulle ta med seg den sofistikerte aluminiumsskuffen fra Ikemi og Unidisk 1.1 / 2.1 i en ny CDspiller i denne prisklassen, men dette hadde det etter sigende ikke vært økonomi til. Men til gjengjeld var det oppløftende å erfare at det var en kraftig forbedret kvalitet på plastskuffen i forhold til det jeg har erfart på Genki og Unidisk SC. Både bevegelser og støynivå var nede på et langt mer sofistikert nivå.

Personlig satte jeg pris på at Linn har tatt vare på HDCD-dekoding fra tidligere CD-spillere. I tillegg har de lagt inn dekoding av DTS-CDer og analog avspilling av disse via 2 kanaler. Videre er avspilling og dekoding av MP3-CDer en mulighet, for den som måtte ha den slags laster.


Linn Majik Kontrol

Ian Wison - konstruktør av KontrolKonstruert av skaperen av den legendariske forforsterkeren Klimax Kontrol, er dette egentlig en variant av Linn Exotik, noe også konstruktøren Ian Wilson erkjente under presentasjonen. Men noe nytt er det. Den mest påfallende forskjellen er at multikanalspotensialet fra Exotik er fjernet. Til gjengjeld har man implementert et helt nytt Phonokort. Denne modulen kan spille både MM og MC, og kan ettermonteres også i Exotik og Kinos. Wilson var selv veldig fornøyd med måten han hadde løst MM/MC-byttingen på, ved å bare snu innsettingen av kortet. Dette gir iflg. han en minimalisme i signalveien.

Prisen for separat Phonokort ved ettermontering i Exotik/Kinos var ikke fastsatt-

Noe overraskende har Linn valgt en enklere løsning for strømforsyningen i forhold til Exotik, og dette gjorde at Exotik hårfint rangeres høyere enn Majik kontroll. Men Ian Wilson understreket at forskjellene er marginale.

Mulitromsfunksjonaliteten via Linn sitt system KNEKT er beholdt på samme nivå som i Exotik, og i tillegg har Majik Kontroll fått med Unity Gain funksjonen som pryder Klimax Kontrol og den utgåtte Kolektor.

Man kan kanskje mene at Majik Kontrol virker som et noe overflødig supplement til Exotik. Men jeg er ikke enig i et slikt syn. Gitt Linn sitt behov for en tydelig to-kanals serie, er Majik Kontrol egentlig et smart trekk. Og gitt at kvaliteten virkelig er ca. på nivå med Exotik, kan jeg personlig understreke at det er en glimrende forforsterker. Men noen stor nyhet er den jo for så vidt ikke.

Linn Majik 2100.

Ja vel, hvis Majik Kontrol er gammel vin på nye flasker, er Majik 2100 gammel vin på gamle flasker, men med ny etikett. For den eneste forskjellen mellom denne og Chakra 2100, er navnet, og et lettere forbedret kabinett. Med andre ord er det snakk om en to-kanals effektforsterker på 2x100 W i 4 ohm, og med Chakra teknologi.

Men om det ikke er noen stor nyhet, er det en glimrende forsterker. Jeg vet det, fordi jeg selv eier en 6-kanals utgave av den samme forsterkeren. Og hvis det nye navnet kan få noen hard-core stereofundamentalister til å sove bedre om natten, er det vel egentlig et smart trekk å gi den en tvillingbror med nytt navn.

 


TUNE DEM

Ingen overraskelse at den lydsatte demonstrasjonen ble foretatt ved hjelp av Linn sin TUNE DEM, en metode som enkelt sagt går ut på å lytte etter oppfattelse av musikken. Brian Morris ledet demonstrasjonen med sikker hånd, der det ble lagt fram som en duell mot Linn sitt utgåtte system i LK-serien som hadde noenlunde samme prisnivå. Vi snakker om CD-spilleren Ikemi, forforsterkeren Kairn, og effektforsterkeren LK140.

På høyttalersiden var det rigget opp et sett Linn Ninka, som for anledningen måtte nøye seg med passiv deling. For så vidt litt synd, for jeg vet at disse høyttalerne kan så veldig mye mer med aktive delefiltre.

Forskjellen mellom det nye og det gamle systemet var slående, ved at Majik hadde en både tydeligere og mer musikalsk gjengivelse av musikken. Ut over dette var det ikke mulig å fastslå hvilken  betydning hver enkelt komponent hadde, siden det bare ble vekslet mellom hele systemer.

Så får senere og langt mer grundige lyttesesjoner gi et bedre svar på hvilket nivå disse komponentene har. For min egen del er det CD-spilleren som er det største spenningsmomentet og nyheten. Forsterkersettet vet jeg spiller bra, basert på egne erfaringer med Exotik og Chakra C6100. Og er CD-spilleren på det nivået jeg fikk inntrykk av, kan resultatet lett bli Magisk. Ehhh…..Majik!

Sist redigert søndag, 01 september 2013 20:26
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Mer i denne kategorien Klokke for vinylentusiaster »