onsdag oktober 24 , 2018
onsdag, 10 mai 2006 23:00

Mykje spanande nytt frå Electrocompaniet

Skrevet av

Det var eigentleg tilfeldigheiter som bragte meg til Tau og Electrocompaniet / WestControl i slutten av april. Men etter eit møte hjå WestControl på føremiddagen, blei det full omvising hjå Electrocompaniet og demonstrasjon av ein del av dei nye produkta deira. Og det kjem mykje spanande frå den kanten no. Her kjem presentasjon av godbitane...

 


av Tor Martin Brekkeflat, 11. mai 2006

Det var mange som var skeptiske då Mikal Dreggevik og elektronikk-produsenten WestControl på Tau i Rogaland kjøpte opp restane av hifi-produsenten Electrocompaniet i 2004. Sidan den gong har Dreggevik sikra seg 100% av aksjane i Electrocompaniet sjølv, og det ser ut som om han har store planar med den nye babyen sin.

Og det kan sjå ut som om skepsisen har vore heilt bortkasta. For Electrocompaniet satsar stort framover. Kombinasjonen av nye og gamle tilsette og ei leiing som vil lage dei beste produkta i verda, verkar slett ikkje dum.

Dreggevik seier at når det gjeld Electrocompaniet må han tenkje meir med magen enn med hovudet, og viser at han planar om å satse tungt på high end og avanserte komponentar framover.

Mykje nytt utstyr er planlagt. Noko er allereie lansert, noko er annonsert og noko kjem snart til å bli det.

Electrocompaniet jobbar no med innspurten mot hifimessa High End 2006 i München 25. til 28. mai. Her kjem alt det nye utstyret til å vere med, og det kjem til å bli lansert nyheiter og overraskingar der nede. Vår eigen elektronikkguru Trond skal nedover, den heldiggrisen, så det er berre for lesarane våre å glede seg til reportasjen hans.

”Når det gjeld Electrocompaniet må eg tenke meir med magen enn med hovudet...”

Men før den tid, kan me jo sjå på det eg ha fått lov å skrive om no.

EC 4.9 - 6-kanals forforsterkar


Denne sekskanals forforsterkaren viser at Electrocompaniet no også satsar på mellom anna heimekino. Alle seks kanalane har den same elektronikken (sjå bilete under), så det er ingen kompromiss her. Saman med dei nye forforsterkarane (AW 3x120-M og AW 3x120-M), vil dette oppsettet automatisk hoppe mellom sekskanals og brukopla tokanals avspeling når tokanalskjelder blir valde. Dette har potensialet til å bli eit veldig bra alternativ til dei av oss som gjerne vil ha ”både og...”

 

Forsterkaren handterer òg basslyden til eventuell subwoofer automatisk. Ved surroundoppsett, er det 5.1-bassen som går til subwooferen. Ved stereooppsett sender den derimot summen av høgre og venstre kanal til sub-en. Lydnivåa på desse to oppsetta kan stillast inn og lagrast i fjernkontrollen (ECT2 – sjå lengre nede). Det vil seie at når ein hoppar frå fleirkanal til tokanal, vil dei innbyrdes innstillingane bli tilpassa dine ønskje, og dei blir hugsa til neste gong. Fancy...!

EC 4.9 fungerer altså sjølvsagt saman med den nye fjernkontrollen, ECT2.EC 4.8 - 2-kanals forforsterkar


Dette er forforsterkaren som matchar kvaliteten til CD-spelaren EMC-1. Dette er ein rein tokanalssak, men kvaliteten forutset eit veldig bra effekttrinn... Den er i praksis oppbygd som to monoblokker med kvar si straumforsyning. Forsterkaren skal ha betre ytingar enn EC 4.7, og den fungerer også med den nye fjernkontrollen (ECT2).

 

Stian kjem forøvrig snart med omtale av EC 4.8.

ECT2 - fjernkontroll (RF)


For dei av oss om likar dingsar, er den nye fjernkontrollen frå Electrocompaniet det ultimate leiketøy. I motsetnad til vanlege fjernkontollar, er den ikkje berre IR-basert, men også, og hovudsakleg, radiobasert. Den treng difor ikkje fri sikt til elektronikken den skal kommunisere med. Men det er ikkje det kulaste med ECT2. Den er nemleg tovegs, og den har grafisk display. Informasjon som elles berre er tilgjengeleg i displayet på spelarar og forsterkarar, kjem no direkte på fjernkontrollen. I tillegg kan innstillingar og oppsett lagrast i ECT2. Den styrer alt nytt utstyr som har RF-kommunikasjon, samt relevante gamle produkt med IR. Programvare kan lastast ned frå nettsidene til Electrocompaniet og fjernkontrollen kan så oppdaterast via USB-kabel til PC-en.

 


slik ser ECT2 ut utan "karosseri..."

EMP-1 - multispelaren


”...spelar like godt som EMC-1...”

Multispelaren EMP-1 er ein av dei største hyheitene frå Electrocompaniet i år. Den er ikkje lansert enno, og nøyaktig dato er ikkje fastsett. Men den kjem nok i løpet av sommaren eller tidleg på hausten. Spelaren kan ta dei fleste format (SACD, DVD audio, DVD video, Audio CD, HDCD, Video CD, SVCD, MP3, JPEG, CD-R/RW, DVD+R, DVD-R, DVD+RW, DVD-RW), og den blir den første fleirkanalsspelaren frå Electrocompaniet. Den har seks balanserte utgongar

Electrocompaniet seier at målet har vore å lage ein multispelar som spelar like godt som CD-spelaren EMC-1, og at dei meinar å ha fått til akkurat det. Når så prisen ikkje ligg så alt for mykje høgare enn for EMC-1, kan dette bli eit veldig populært produkt.

Spelaren fungerer naturleg nok også saman med fjernkontrollen ECT2.

ECR-1 – FM-tuner med RDS


Det kjem som sagt mykje nytt frå Electrocompaniet om dagane, og no lanserer dei altså radio. Denne har også balanserte utgongar og skal ha kvalitet som andre EC-produkt. Tuneren fungerer både saman med den nye fjernkontrollen, og enklare IR-fjernkontroll.

 

AW 2x120W-M


Denne nye effektforsterkaren har to kanalar i 120 watt, og kan vere eit veldig bra val i eit stereooppsett. Er den derimot den ein del av eit fleirkanalsoppsett, vil forforsterkaren EC 4.9 automatisk kople forsterkaren om til brukopla 1x400 watt når ein vel ei tokanalskjelde.

 

 

Forsterkaren sender forøvrig statusinformasjon tilbake til forforsterkaren via den nye standarden SPAC (serial power amp control).

AW 3x120W-M

 


Denne forsterkaren har svært mykje til felles med sin bror AW 2x120W-M. Den openberre forskjellen ligg jo i namnet. Denne forsterkaren har tre kanalar, og er såleis eit naturleg val i fleirkanalsoppsett. På same måte som tokanalaren, kan denne automatisk hoppe frå 3 x 120 watt til 1 x 400 watt. Forforsterkaren EC 4.9 har full styring over dette. I eit 5.1-surroundoppsett, kan altså ein AW 2x120W-M og ein AW-3x120W-M saman med EC 4.9 bli veldig bra...

============================

Dette var altså ei oppsummering av kva nytt som har kome og som kjem frå Electrocompaniet akkurat no. Alle desse blir å finne på messa i Tyskland i slutten av månaden (High End 2006), og fleire nyheiter er lovde der. Så då er det berre å følgje med og sjå om Trond får dei med seg...

Det nye Electrocompaniet har kanskje enno mykje å bevise for mange hifi-entusiastar rundt om i Noreg og resten av verda. Men med nyheitene som kjem i vår/sommar, dei store planane framover og engasjementet som fabrikk-eigar Dreggevik viser, trur eg dette skal gå veldig bra. Eg gler meg iallfall til å sjå (og høyre :) ) kva som kjem frå Tau i tida framover...

Lest 15017 ganger Sist redigert tirsdag, 19 januar 2010 15:46
Tor Martin Brekkeflat

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Nyeste Tester / Artikler

De 20 nyeste Hovedartiklene:

 • Hortenmessa 2018 - messerapport med video
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Hortenmessa vart avvikla for 17. gongen på rad, og vi var til stades med kamera og mikrofon.

  Les mer...
 • Kaipa – Sattyg
  Skrevet av

  Våre Svenske naboer har fostret mange gode progrock band gjennom tidene, og flere har vært inspirert av Svenskenes supergitarist og progstjerne Roine Stolt. Kaipa’s 12. og mesterlige album Sattyg er verdt en ekstra titt.

  Les mer...
 • Teac CD-P3450 Compact Disc Player – Stig Arne si dagbok juni 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  I denne dagboka skulle eg eigentleg skriva del 2 av “99% av alle høgtalarar er feilkonstruerte". Men eg treng litt meir tid. Lat meg difor ta eit kvileskjer med å skriva om noko heilt anna, men ikkje mindre interessant, eigentleg.

  Les mer...
 • Where do the music end and the listening begin?
  Skrevet av

  Our perception of reality is a highly individual matter: every day our mind is occupied by trying to create coherence between an unimaginable number of fragments brought to us through our different senses. It is a bit like a game: you're given certain pieces but how you combine them is up to you.

  Les mer...
 • 99% av alle høgtalarar er feilkonstruerte (del 1) - Stig Arne si dagbok Mai 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Denne artikkelen burde eg ikkje levert. Eg har eigentleg ikkje peiling, og påstanden (overskrifta) er ganske dryg. Men likevel, eg må berre lufta det. Det er ei problemstilling med tekniske finurlegheiter som eg har fundert over i årevis. Om eg aldri tek det opp, kjem eg ikkje vidare. Eg ser gjerne at dei som har greie på dette tek kontakt, slik at me alle kan læra.  

  Les mer...
 • Martin Logan Classic ESL 9
  Skrevet av

  Vinylguru

  Denne gangen har jeg fått gleden av å ta for meg Martin Logan Classic ESL 9 og lage en omtale av denne, en av de nyeste Martin Logan hybrid elektrostatene.

  Les mer...
 • beyerdynamic DT 1990 Pro - den mest nøytralt lydenende hodetelefonen?
  Skrevet av

  Seniorskribent

  1 år med beyerdynamic DT 1990 Pro, og stiller jeg følgende spørsmål; er dette den mest nøytrale hodetelefonen av dem alle?

  Les mer...
 • Marantz PAM 710 DC Amplifier - Stig Arne si dagbok april 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Eg er ikkje heilt fokusert. Eg har lytta til mykje sidan sist, men ein del av det krev konsentrasjon i form av lengre artiklar. Då må ein ha fred og ro i fleire kveldar på rad, utan lystige lag i hagen med naboar og drikke. Dessutan er fokuset på hagen og tomta no til dags. Mykje må gjerast i løpet av  sumaren. Han er ikkje lang her til lands. Denne gongen vil eg difor satsa på - eg veit ikkje heilt. Eg byrjar no berre å skriva og so får me sjå kva det vert.

  Les mer...
 • Grassat feil tilkopling - Stig Arne si dagbok februar 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Det kan sjå ut som om eg er alvorleg på etterskot, men det er ikkje so ille som det ser ut til. Når eg no har sendt februar, hoppar eg over mars, for då rapporterte eg frå Vossajazz. Neste vert altso april, og då er me ajour!

  Les mer...
 • JBL GO – Stig Arne si dagbok januar 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  I samband med samansmeltinga mellom datamaskina og stereoanlegget renn eg borti stadig fleire merkelige dingsar. Anten eg vil eller ikkje. Her vil eg skriva om ein eg ikkje kunne unngå. Eg kjøpte han og har hatt stor glede av han sidan. 

  Les mer...
 • Vossajazz 2018 - Laurdag og sundag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

  Foto: Runhild Heggem / Vossa Jazz

   

  Før det tradisjonsrike Tingingsverket (det 37. i rekkja) vart Vossajazz-prisen delt ut til Benedikte Maurseth. Me gratulerer.

  Les mer...
 • Vossjazz 2018 - Fredag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Går det an å vera heldigare med veret? Palmefredag kom våren, to-sifra grader på stokken, og sol. Jazz-turistane frå Bergen ramla ut or toget på Voss jernbanestasjon og sjangla austover mot Vangen forbi kyrkjo, for å løysa ut billettene sine mot armband i billettkontoret på Park Hotell, eller på det nye Vossajazz-kontoret andsynes.

  Les mer...
 • Sandstrøm-Electrocompaniet - Stig Arne si dagbok desember 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Det er framleis fire timar til me lander, og eg held på å kjeda meg i hel. Eg er på reis att. Har nett sett ferdig ein film, og orkar ikkje sjå ein til. Det slår meg at eg kan fiska opp Mac´en frå sekken under flysetet og skriva litt på “frå dagboka”. Eg er jo i ferd med å koma meg ajour! Og då skal eg fortelja litt om kva eg har lytta på i det siste. Det er ikkje småtteri. 

  Les mer...
 • Øyretelefonar – kva skal vi bruke dei til? Utprøving av Mitchell & Johnson
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Alle treng øyretelefonar av og til, men til ulik bruk.  Av og til vil vi ha musikk utan å forstyrre andre. Andre gongar vil vi ha musikk til arbeid og trim. Og nokre av oss bur så trangt at det er liten vits med kvalitetshøgtalarar. Det er også dei av oss som brukar øyretelefonane som høyrselsvern. 

  Les mer...
 • ZYX 4D Ultimate.
  Skrevet av

  Vinylguru

   

  Denne gangen skal jeg ta for meg en av Zyx sine nyeste kreasjoner, den nye carbon-cantilever utgaven av Zyx sin 4d serie. Jeg har tidligere testet 2 pickuper fra 4d serien, i sølv utgaven og kobber varianten. Begge med godt og mer ulikt resultat enn jeg forventet meg. Kobber og sølv i signalveien utgjør en forholdsvis stor tonal forskjell etter min mening, og de to 4d pickupene låt ganske så forskjellig. Begge nøytrale i og for seg, men kobber varianten var vesentlig varmere i lyden enn sølv utgaven, faktisk så forskjellig at jeg gladelig hadde trodd at man snakket om to vidt forskjellige pickupmerker og lydfilosofier.

  Les mer...
 • Analog kontra digital. Stig Arne si dagbok for November 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

  Kjære lesar,

  førre dagbok, “gode stereoanlegg, dårlege vilkår?” er signert oktober -17, so her kjem november -17. Desember -17 er alt klar, og vil koma ganske kjapt. Eg er altså ikkje so mykje på etterskot som det kan sjå ut som. Forseinkingane skuldast reise for min del, og flytting for redaktøren sin del. 

  Les mer...
 • Trilogy 906 riaa
  Skrevet av

  Vinylguru

  Tidligere har jeg testet Trilogy 907 - riaa'en som var Trilogy's topp modell av riaa'er med meget godt resultat. Og denne gangen er det den nedskalerte lillebror 906 som er inne til test.

  Les mer...
 • Gode stereoanlegg, dårlege vilkår? Stig Arne si dagbok August 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Foto er teke frå eit tilfeldig hifi-blad, og ingen av dei omtalte anlegga, grunna anonymisering. Men det illustrerer nøyaktig korleis det IKKJE skal gjerast 

  I dag vil eg skriva litt om dei stereoanlegga eg har truffe på min veg i det siste. 

  Les mer...
 • ZYX Ultimate 100
  Skrevet av

  ZYX kom for en liten siden med en ny serie pickuper med det ambisiøse navnet «Ultimate». Denne serien kan ses som den endelige utviklingen av deres allerede velrenommerte produkter.

  Les mer...
 • My Sonic Lab Signature Platinum.
  Skrevet av

  Vinylguru

  Så har turen kommet til test nr. 353 av pickuper for undertegnedes del. Og hvorfor da ikke tråkke til med toppmodellen fra MSL (My Sonic Lab), og modellen Signature Platinum.

  Les mer...

Nyeste Nyhetsoppslag

Nyeste Musikkartikler

Annonser

Annonsere på Audiophile.no?

Audiophile.no i flere kanaler:

Nyeste fra Audiophile-TV

Les det digitale tidsskriftet AUDIOphile No.1:

Annonser

Nyeste tråder på Hifisentralen

Nye plateutgivelser