onsdag, 20 juni 2007 23:00

Linn Akurate System – lansering hos Kontrapunkt

Skrevet av

Linn Akurate System – lansering hos Kontrapunkt
For en drøy måned siden hadde vi et nyhetsoppslag om det nye Akurate Musikksystemet fra Linn. Nå har vi vært på åddissj`n…Skrevet 21.06.07, av Karl Erik Sylthe

 

Linn har for vane å legge tyngde i lanseringer av sine nye produktserier. Senvinteren 2006 lanserte de Majik-serien, og inviterte store deler av hifi-pressen til Glasgow. Denne gangen sendte Linn tre personer til den norske importøren Kontrapunkt, og demonstrerte systemet for representanter fra Audiophile.no, Fidelity, Hjemmekino og Lyd&Bilde. Alfabetisk sortert, selvfølgelig…

 

Demonstrasjonen ble ledet av Linn-veteran Alan Williams ( til høyre), godt supplert av salgsdirektør Steve Croft (til venstre). Sistnevnte har langt kortere fartstid i firmaet, men har en svært sentral rolle i den kursendringen vi har registrert de siste månedene hos Linn.

 

I forbindelse med demonstrasjonen ble det rigget opp to ulike oppsett. I begge oppsettene ble det spilt på de samme Akurate 242 gulvhøyttalere, konfigurert for passiv deling. Innledende ble det spilt på elektrokikk i Majik-serien, nærmere bestemt Majik CD, Majik Kontrol og Majik 2100.

Etter en stund ble så Majik-elektonikken erstattet av elektronikk i den nye Akurate-serien. For min egen del ble forskjellen i gjengivelse mellom disse to systemene langt større enn forventet, og det er fristende å gi Akurate CD en stor del av æren for dette – en spiller som i hovedtrekk er en audioutgave av Unidisk 1.1, men supplert av ny software som skal gi enda bedre ytelse. Men tatt i betraktning at det ”bare” ble benyttet passiv drift, må nok også effektforsterkeren Akurate 2200 få en ganske tung mistanke for denne forbedringen hengende over seg. Det var spesielt i et parti av Vivialdi`s årstider at forbedringen var spesielt framtredende, med langt mer musikalsk informasjon. Men også Alan Williams sin favoritt Demo-CD ”Ten New Songs” av vår alles Leonard ble tydelig favorisert av Akurate elektronikk.

 

Under slike lanseringer med tilhørende postscript er det alltid fristende å forsøke å få fabrikkens representanter ut på glattisen, og avsløre kommende produkter. Det har ikke lyktes å få noen fra Linn til å forsnakke seg tidligere, og det skjedde ikke denne gangen heller.

Men likevel ble det gitt klare signaler, signaler som er svært oppløftende i forhold til hjertesukk som er registrert fra entusiaster på diverse Linn-fora.

Et av aspektene er at Linn arbeider med å tette klare hull i eksisternde produktlinjer. Linn vet at både ny-rekrutering og betjening av trofaste Linnister i den aller tyngste delen av produktspekteret er viktige elementer i betjening av kundemassen. Eller som det ble sagt – we are aware of the fact that we currently are lacking a source in the Klimax-range.

Men til tross for at stereo nok får et klarere fokus framover hos Linn enn det har hatt den siste fem-års perioden, er tilpasning til nye segmenter som serverløsninger for bl.a. multirom noe Linn er opptatt av. Hvilke konkrete utslag dette vil gi, tør jeg ikke spekulere over her…

Og siste skudd på stammen av gledelige prisnedganger er at også utvalgte mulitiromskomponenter i KNEKT-serien har fått til dels dramatisk prisnedgang.

 

Tilbake til Akurate – en konkretisering av elektronikk-produktene i Akurate serien:

 

 

 

  • Akurate CD er som tidligere nevnt en ren audioutgave av Unidisk 1.1. I tillegg til Redbook CD kan den spille stereo- og multikanals SACD. DVD-Audio kan den også spille, og her kan det knyttes litt spenning til hvordan en spiller uten video takler de mest ”feilkonstruerte” innspillingene – d.v.s. plater med snubletråder i form av menyer. Linn skal ha tatt det grepet at spilleren går direkte i ”play” når en DVD-Audio blir matet inn, og dette kan faktisk innebære et fortrinn framfor ordinære multispillere. Men om dette alltid fungerer uten at man blir stoppet av menyer er uklart. Uansett – DVD-A betraktes som en bonus på dette produkter, der CD-avspilling selvfølgelig er hovedgesjeft. Prisen er kr.53.250,- ikke så mye mer enn halve prisen i forhold til Unidisk 1.1.
  • Akurate Tuner var ikke fysisk med i lanseringen. Ferdigstilling av denne har ligget litt etter de andre komponentene, men nå skal den være på vei ut fra fabrikken. Den lages i flere utgaver, avhengig av leveringsdestinasjon. Til Norge kommer det utgaver med både FM og DAB, og prisen er kr. 13.840,-. Er du allergisk, skal det være mulig å bestille den uten DAB, men prisen vil være den samme. Da skal du være inni hampen allergisk…
  • Akurate Kontrol er i svært stor grad basert på NewExotik, noe som innebærer at den også har full analog og digital multikanals kompetanse. Men den er satt opp som stereoforsterker ved levering, trolig et grep for å gjøre det enklere for de som vil bruke den i et rent stereo-oppsett. Også prisen er beholdt fra NewExotik, kr. 41.800,-.
  • Akurate 2200 er basert på Chakra 2200. Dette er altså en forsterker på 2x200 watt. Prisen er kr.32.032,-, men har du behov for flere kanaler til multikanal eller biamping, finnes den også i en tre- og en firekanals variant. Prisene på disse er henholdsvis 39.303,- og 46.584,-.

 

Kanskje mer som en kuriositet i denne sammenhengen ble det også trukket en Klimax-Tunebox med filtre for høyttalerne Akurate 242 opp av hatten. Et produkt som gjør det mulig å kose seg med feriepengene i en årrekke fremover dersom man ønsker å kjøre aktivt med Klimax Monoblokker. Akurate 242 gir mulighet for 5 stykker pr. høyttaler...

 

 

 

 

 

 

Lest 17123 ganger Sist redigert søndag, 24 januar 2010 15:16
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.