tirsdag, 24 september 2013 19:58

Linn Exakt – fordypning

Skrevet av

Etter nyhetsoppslaget i går om Linn Exakt har vi mottatt utdypende informasjon, både fra Kontrapunkt og annen informasjon hentet fra Linn Forum.

SISTE: Artikkelen med en del oppdateringer 25.09, med tilleggsinformasjon, samt et videoinnslag fra Youtube.

Les mer:

 

I går hadde vi dette oppslaget om Linn Exakt, et helt nytt system som Linn har jobbet i to-tre år med å utvikle. Systemet bygger videre på det samme DS-systemet som de har hatt i 6 år, og som de også var banebrytende med under lanseringen av. Etter hvert som tiden gikk ble Linn så sikre på at streaming er fremtiden, at de droppet alle sine diskbaserte kilder, og bare de analoge platespillerne ble igjen fra den gamle tiden.

Samtidig er den kanskje viktigste ingrediensen i Linn Exakt at det benyttes digitale delefiltre. Ifølge Linn gir dette flere fordeler.

-        Digitale delefiltre har langt høyere presisjon, med mindre forvrengning.

-        DSP integrert i systemet gir mulighet for å kompensere for avvik i de enkelte høyttalerelementene.

-        Linn jobber også med system for romkorreksjon. Under installasjon av systemet hos sluttbruker er det mulighet for akustisk måling av rom, med påfølgende koprreksjoner.

Linn har i svært lang tid hatt mulighet for aktiv deling av sine høyttalere som en av sine spesialiteter, og som har vært et viktig element for svært mange av kundene. De har produsert spesialtilpassede delefiltre, som enten kan plasseres i en av Linn sine effektforsterkere, eller i en egne boks, som Linn har kalt Tunebox. Aktiv deling har som kjent som viktig forutsetning at det benyttes eget effekttrinn til hvert høyttalerelement. Med Exakt blir dette med aktive delefiltre altså tatt et steg videre, ved bruk av digitale delefiltre.

Før vi går til en beskrivelse av de ulike variantene i Linn Exakt vil vi presentere de ulike leddene i kjeden, som har sine … ehh … exakte begrep:

 1. 1. Exakt DSM (EDSM)
  Dette første leddet i kjeden er en ekstern boks som enklest kan sammenlignes med en «klassisk« DS/DSM. Det vil si at dette er den egentlige signalkilden. Representanter fra Linn har ellers uttalt at forståelsen av begrepet «kilde» i uttrykket «the source is in the speaker" må oppfattes som at det første elementet som har annet enn lossless formidling av signalet ligger i høyttaleren.
  En Exakt DSM vil være en streamer, kombinert med en inngangsvelger og analoge og digitale innganger. De analoge signalene blir A/D-konvertert. Av utganger finnes det verken analoge eller ordinære digitale, kun nettverksutganger som Linn kaller Exakt-Link. Volumstyring foregår også i Exakt DSM, men den fysiske dempingen skjer i Exakt Engine, umiddelbart før DA-konvertering.
 2. Exakt Link.
  Dette er altså neste ledd i kjeden. Det er en datakabel med et eget format som  også har klokke-informasjon, og andre kontrollsignaler (styring av volum, m.m.). Rent fysisk er dette en Cat5-kabel, men det er en helt egen protokoll (Exakt Link).
 3. Exakt Engine.
  Dette er mottakerleddet for signalet fra Exakt Link. En Exakt Engine er en integrert enhet med digitale delefiltre, DSPer og DACer. Den fysiske demping av volum knyttet til volumkontroll skjer i det digitale domenet, umiddelbart før DACer for å sikre maksimal oppløsning under øvrig signalbehansdling. Exakt Engine kan monteres internt i høyttaler, eller i en ekstern Tunebox. Fra Exakt Engine sendes signalet direkte til dedikerte effekttrinn for de respektive element / frekvensområder.
 4. Exakt Speaker.
  En høyttaler som har en integrert Exakt Engine – brukes i integrerte system.
 5. Exakt Tunebox.
  En boks som inneholder Exakt Engine – brukes i eksterne system. En Exakt Tunebox kan inneholde inntil 6 delefiltre, d.v.s. at den dekker et stereooppsett med 3-veis høyttalere.

Linn har to ulike implementeringer av Exakt. Det kan integreres i høyttaler, eller det integreres ved bruk av tunebox.

I den integrerte Linn Exakt sitter både digitale delefiltre, DACer og effekttrinn inne i høyttaleren. Signalet går direkte fra den eksterne Exakt DSM (EDSM) til høyttaler via Exakt Link. Integrert i høyttaleren sitter det så en Exakt Engine, samt nødvendig antall analoge effektforsterkere. I denne varianten vil høyttaleren ha en strømtilkobling, + en inngang for Exakt Link.

I den eksterne Linn Exakt går signalet fra Exakt DSM via Exakt Link til en Exakt Tunebox, hvor den møter Exakt Engine. Signal sendes analogt til eksterne effektforsterkere.  Denne utgaven har den fordelen at den gir større fleksibilitet, men man mister den elegante (tilsynelatende) minimalisme som den integrerte utgaven gir.

I første omgang er det toppsystemet Klimax som er klart for en løsning med Exakt. Det er allerede klart integrert utgave av Klimax Exakt 350, både i ny utgave og som oppgradering til eksisterende Klimax 350. Et komplett integrert Exakt Klimax system har veil. pris på ca. 50.000 UKP, mens prisen for oppgradering er satt til 25.000 UKP, og 240.000 i Norge (Kontrapunkt AS). Denne oppgraderingsprisen prisen inkluderer en Klimax EDSM, og oppgradering av høyttaleren, inklusiv utskifting av 3k-array. Sistnevnte er spesialutviklet for Exakt.

Senere i høst er det planlagt lansering av en Klimax Exakt Tunebox, som har filtre for Klimax 350. Et interessant trekk er at den også har filtre for oldtimerne Komri og Keltik. Dette bærer bud om at også eiere av eldre høyttalere fra Linn kan ta del i Exakt-eventyret.

Det er ikke mulig å oppgradere Klimax DSM (KDSM). Dette kan tenkes å være på grunn av naturgitte begrensninger på grunn av Klimax sin kompakte aluminiumsblokk, som gir lite rom for Hardware-tilpasninger. Det at Klimax DSM ikke kan oppgraderes, trenger av samme grunn ikke nødvendigvis å bety at DS/DSM-modeller lengre nedi hierarkite ikke kan oppgraderes. Men det vil uansett eventuelt være en substansiell Hardwareoppgradering.

Hva med DS / DSM? Mange eksisterende brukere av Linn sitt DS-system spør seg gjerne om dette nå blir lagt på is fra Linn sin side, uten ytterligere oppgraderinger. Dette blir bestemt avvist av Linn. Og det gir mening – av to grunner. Selv om Exakt-systemet etter hvert finner vei lengre ned i Linn-hierarkiet - også til de rimeligste nivåene - vil dette fremdeles være et system for total-Linnister. For de som blir med bare for streamingen sin del, er det fortsatt DS/DSM som gjelder. I tillegg har vi den faktoren at streamingdelen i Exakt DSM er helt kompatible med ordinær DS.

Linn Klimax er en svært viktig lansering for Linn. Prinsippet med digitale delefiltre har etter det vi forstår vært en kongstanke i lengre tid, og Linn har jobbet 2-3 år med Exakt før lørdagens lansering for offentligheten. Det vil nok etter hvert bli utarbeidet filtre for alle høyttalerne i Linn sin katalog (og store deler av bakkatalogen). Vi har til og med registrert spekulasjoner om at det vil bli laget filtre for andre produsenter. Og strengt tatt er vel terskelen for å produsere aktive delefiltre ganske lav, når dette i hovedsak er software-arbeid?

Den største norske forhandleren Kontrapunkt er allerede klar for bestillinger. De håper også å kunne ha demokveld i løpet av høsten, og Audiophile.no håper å ha mulighet for å være tilstede. Vi vil ikke la det forbigå i stillhet…

 

Video fra Linn på Youtube:

 

Kommenter gjerne denne artikkelen på vår facebookside.

Se også oversikt over alle våre artikler knyttet til Linn, på vårt Linn Resurssenter.

Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.