tirsdag, 28 januar 2014 18:48

PLATEANMELDELSE: Arvo Pärt – Adam`s Lament.

Skrevet av

Adams Lament med komposisjoner av Arvo Pärt, utgitt på ECM New Series var en av Grammyvinnerne sist helg. Jeg har lyttet til den.

Les mer:

Adams Lament vant det prestisjetunge Grammy-trofeet i kategori 75 – best choral performance. Her konkurrerte de mot Berlioz: Grande Messe Des Morts på LSO Live, Palestrina: Volume 3 på Coro, Parry: Works For Chorus & Orchestra på Chandos og Whitbourn: Annelies på Naxos.

Arvo Pärt er en av de aller mest populære nålevende samtidskomponistene. Han har en svært tydelig signatur på sine verker, som ofte består av sakrale korverker. Pärt er født i Paide, et stykke sør for hovedstaden Tallinn i Estland.

For noen måneder siden skrev jeg om en utgivlse fra Linn Records med veldig spesielle tolkinger av bl.a. Arvo Pärt  av den japanske perkusjonisten Kuniko Kata på SACDen Cantus. Denne gangen er det langt mer tradisjonelle Pärt-arrangement, for større kor og orkester.

Utgivelsen Adam`s Lament består av åtte ulike vokale verker, der komposisjonen Adam`s Lament er hovedverket, komponert i 2009. Og denne Adam er helt riktig selveste ur-Adam - han med eplet, du vet. Det er en svært vakker komposisjon som veksler mellom det lyriske og det dramatiske, i en flott fremførelse av Latvian Radio Choir, Vox Clamantis og Sinfonietta Riga.

En av mine absolutte favoritter på denne CDen er Salve Regina. Her har Pärt laget et magisk verk med et spill mellom moll og dur i en ganske unik og nyskapende harmonirekke, og Arvo Pärt sine nesten lovmessige repetisjoner med variasjoner underbygger det magiske.

Den andre favoritten er L`abbè Agathon. Et vakkert og kontrastrikt stykke som opprinnelig ble skrevet i 2004 for 8 celloer og sopranen Barbra Hendricks, her reorkestrert for kvinnekor og orkester.


Lyden.

ECM er en av mine favorittplateselskap – ikke bare på grunn av musikkretningen, men også på grunn av den gjennomgående svært høye lydkvaliteten vi vanligvis finner. Dette har en ulempe – forventingene er alltid på topp. Og nettopp på Adams Lament blir ikke disse forventningene 100% innfridd. Jeg syns ikke at åpenheten i lydbildet er helt oppe på det høye nivået jeg er vant med fra ECM. Lydbildet er flott, stort og rent, men samtidig litt fjernt. Dette er et gjennomgående fenomen på alle de seks første sporene, som er innspilt i 2011, i den vakre Niguliste Church, som ligger i kanten av den historiske bydelen på den sentrale høyden i Tallinn.

Så skjer det en klar endring på de to siste verkene, to vuggesanger. Disse er innspilt i 2007, og her er Rainbow Studio og Jan Erik Kongshaug inne i bildet, i motsetning til på de 6 første. Det kan selvfølgelig være tilfeldig, men på disse to sporene har vi en langt større åpenhet i lydbildet, helt på det sedvanlige nivået ECM har vennet oss til.

Det skal likevel tilføyes at dynamikken er på et forbilledlig nivå på alle innspillingene, det er voldsomme nivåforskjeller mellom svake og kraftige partier.

 

Helhetensinntrykket i denne utgivelsen er en utrolig bra produksjon, som gjør den til en høyst verdig Grammyvinner!

 

Les mer hos ECM.

 


 

Her kan du se et annet opptak av verket Adams Lament, fremført i 2009:


 

 


 

Fremdeles sulten på Tallinn og Pärt? Min Arkitektursafari i Tallinn 2013, med muskk av Arvo Pärt:


Lest 12522 ganger Sist redigert tirsdag, 28 januar 2014 19:38
Karl Erik Sylthe

Webredaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.