torsdag september 19 , 2019
onsdag, 19 mars 2014 14:54

PENTATONE - portrett av et audiofilt plateselskap.

Skrevet av

PENTATONE Classics er et plateselskap som så dagens  lys i 2001. De ligger i Baarn, omtrent en halv time sør-øst for Amsterdam i Nederland. Etter å ha gått gjennom en rebranding prosess i 2013, er de nå kjent som PENTATONE. Som en stor leverandør av audiofile innspillinger på multikanals SACD, er dette et plateselskap av spesiell interesse.

I en elegant utseende bygning i klassisk stil er de plassert sammen med innspillingsselskapet Polyhymnia. Dette selskapet har gjort alle PENTATONE sine opptak fra første dag.

Så vi ble enige med PENTATONE om å lage et portrettintervju. Vi fikk bistand både fra en av grunnleggerne av PENTATONE - Dirk van Dijk, og også mannen som styrer lyden i dag - Jean-Marie Geijsen, Direktør og Mixing-ingeniør i Polyhymnia.

 

 

 

Audiophile.no: Kan du fortelle oss kort om historien til PENTATONE siden starten i 2001?

Dirk van Dijk:Dirk van Dijk : Rundt starten av det nye årtusenet, kom tre musikkentusiaster sammen for å lansere et nytt plateselskap som lovet å omdefinere måten folk hører på klassisk musikk.

Deres visjon var krystallklart: å tilby en enestående klassisk musikkopplevelse gjennom overlegen lydteknologi.

Innføringen av 5-kanals surround sound som gjorde dette til en mulig opplevelse kom i en tid da salget av klassisk musikk var synkende. Men PENTATONE sine grunnleggere var villige til å gå på¨tvers av markedet, så overbevist var de om den nye teknologien at de lanserte sitt eget merke i 2001.

Etter en noe steinete start, begynte plateselskapet raskt legge talentfulle artister til sin liste. Nå, 13 år senere, har PENTATONE et rykte for "excellence" i sin katalog, som omfatter noe av det aller beste klassisk musikk har å tilby.

For all sitt mangfold, kunstnerne som spiller inn på PENTATONE har én ting til felles. De har alle satt sitt hjerte og sjel inn i musikken, og trekker på hver siste dråpe av kreativitet, dyktighet og vilje til å perfeksjonere sine skaperverk.

PENTATONE eksisterer for å trekke ut alt som gikk med til å lage disse tidløse klassikere, og fremstille det for lytteren med en oppløsning og skarphet ikke funnet noe annet sted. Vi trenger ikke prøve oss på teknologi for teknologiens skyld - vi tror det er den eneste måten å virkelig sette pris på disse flotte kunstverk.

Når vi feirer det første tiåret med PENTATONE og forberede for en endring av fokus, er det på tide å reflektere over det vi har oppnådd, og ser mot fremtiden.

Audiophile.no: Hva er bakgrunnen for dette navnet PENTATONE?

Dirk van Dijk : Penta = 5 Tone = Lyd, så 5-kanals lyd

Audiophile.no: Noe som gir en sterk forpliktelse for-, og signaliserer en dedikasjon til surroundlyd. Ble produksjonene til multikanals SA-CD-er fra dag én?

Dirk van Dijk : JA

Audiophile.no: Det er mange "skoler" når det kommer til flerkanals tilnærming. Fra de radikale oppsett fra plateselskap som 2L og TACET, til de heller konservative oppsett med bare en anelse reflektert lyd fra surroundkanalene. Mitt inntrykk er at PENTATONE er et sted i mellom, med fokus nær musikerne, men fortsatt med en lyttepunkt på publikum-siden av frontlinjen. Men jeg kan ta feil.
Hva er din holdning til multikanals mix, eller kanskje snarere mikrofonoppsettet. Eller kanskje begge deler?

Jean-Marie Geijsen:Jean-Marie Geijsen:Jean-Marie Geijsen: Vår filosofi har alltid vært, enten det har vært stereo eller MCH, å sikte mot den mest naturlige lyden man kan oppnå uten noen effekter. For å oppnå dette i MCH vi har jobbet med utviklingen av et mikrofon surround-oppsett i flere år. Resultatet er en 5-kanals mikrofon-matrise plassert i samme posisjon som høyttalere, ved hjelp av fem identiske mikrofoner som drives på samme nivå. På denne måten oppnår vi en jevn gjengivelse av diffust lydfelt av hallen, dvs. tidlige refleksjoner og romklang, under avspilling av alle kanaler. Også all timing info vil være en 1:1 reproduksjon av refleksjonsmønster i hallen.

For den direkte lyd, legger vi hovedmikrofoner i en viss avstand bak dirigenten for å oppnå en nøyaktig og detaljert henting av den direkte lyden i forhold til romklangen.

Audiophile.no: I hvilken grad gjør dere variasjoner i surround-miksen, som resultat av musikk og opptakssted, og hva er din filosofi rundt dette spørsmålet?

Jean-Marie Geijsen: Mikrofonene satt opp som nevnt ovenfor brukes uavhengig av hallens akustikk, i betydningen at vi alltid bruker de samme mikrofonene. Bare avstanden fra denne matrisen til orkesteret er endret for å håndtere forskjellene i hallens akustikk. Vi mikser alltid i stereo, siden dette er den vanskeligste versjonen, og når vi er ferdig bare panorerer vi de bakre mikrofonkanaler til de bakre kanaler for å skape surround mix. Den panoreringen i front justeres tilsvarende slik vi panorerer mellom Lfront og Senter og Senter og Rfront. Som et resultat av dette er senterhøyttaleren like viktig som Lfrt og Rfrt høyttaler.

Audiophile.no: Har du inntrykk av at flerkanals SACD er høyt verdsatt blant PenTATONE sine kunder?

Dirk van Dijk : JA, for de som kjenner systemet for SA-CD. Denne gruppen er liten, men blir større for hvert år

Audiophile.no: Noen få plateselskap som tidligere har produsert multikanals SA-CD-er, nå har en tendens til å bytte til en av variantene av BD-Audio, og noen endatil utsteder Blu-ray / SA-CD-produksjoner. Hva er dine tanker om dette spørsmålet - har dere vurdert å slippe lyd-produksjoner på Blu-ray, eller tror du at SACD er fortsatt den perfekte mediet for PENTATONE?

Dirk van Dijk : Nei, vi vil holde oss til SA-CD, som har den beste kvaliteten. Våre hybride SA-CD-utgivelser kan også spilles på vanlige CD-spillere.

Audiophile.no: Har dere en spesiell musikalsk filosofi eller retning for PENTATONE sine produksjoner, i tillegg til fokus på klassisk musikk?

Dirk van Dijk : Ikke egentlig. Vi har forsøkt å spille inn i første instans alle de viktigste klassiske verker.

Audiophile.no: Det har vært noen ganske dramatiske endringer i det totale salget av musikk på CD-plater. Hva er dine tanker om fremtiden for musikkbransjen - vil streaming til slutt ta over helt, eller tror du at fysiske plater vil overleve, og kanskje til og med få en renessanse?

Dirk van Dijk : Vi vil gjøre tilgjengelig innen kort tid alle våre produksjoner i høy kvalitet for nedlasting (også 5-kanal) og streaming. Kanskje dette vil være fremtiden, vet vi ikke sikkert.

For øyeblikket er 90% fremdeles er fysisk produkt. Vi tror at i de kommende årene vil begge kategoriene være til stede i markedet.

 

Før dette intervjuet ble publisert, har den nye nettbutikken for nedlastinger som Dirk van Dijk nevnte allerede åpnet. Du kan lese en nyhetsartikkel om nettbutikken her :

Vi takker Dirk van Dijk og Jean-Marie Geijsen for sin tid, og for svært interessant informasjon. Og også en stor takk til Rina Sitorus på PENTATONE for vennlig og hjelpsom koordinering av dette portrettintervjuet.

 

Les mer om PENTATONE her .

Karl Erik Sylthe

Webredaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Nyeste Tester / Artikler

De 20 nyeste Hovedartiklene:

Nyeste Nyhetsoppslag

Nyeste Musikkartikler

Annonser

Annonsere på Audiophile.no?

Audiophile.no i flere kanaler:

Nyeste fra Audiophile-TV

Les det digitale tidsskriftet AUDIOphile No.1:

Annonser

Nyeste tråder på Hifisentralen

Nye plateutgivelser