mandag, 14 april 2014 19:02

PLATEANMELDELSE: Kjell Mørk Karlsen – Meditatio

Skrevet av

Aurora har utgitt en CD der Inger-Lise Ulsrud og Frida Fredrikke Waaler Wærvågen har spilt inn tre verker komponert av Kjell Mørk Karlsen. Jeg har lyttet til den.

Les mer:

 

 

Kjell Mørk Karlsen ble født i 1947, og er sønn av musikeren Rolf Karlsen. Kjell har bred musikalsk bakgrunn, og har en stor produksjon bak seg også som komponist. Det er orgel som er hans hovedinstrument, og hans komposisjoner er i hovedsak kirkemusikk.

Uranienborg Kirke troner sentralt i Saabye Christensens «Urra-park», i den finner vi et orgel gjenoppbygget av Kuhn Orgelbau i Sveits. Dette orgelet er åsted for fremførelsen av to av verkene på denne CDen. Vi snakker om Christus-Meditationen - Opus 120, og Offenbarungsmeditationen – Opus 155.

Begge disse verkene er Orgelmeditasjoner, en musikkform som hadde en storhetstid rundt forrige århundreskfte, men som mistet sin aktualitet ut over i det tjuende århundret. Olivier Messiaen var en av få som videreførte musikkformen, og senere Kjell Mørk Karlsen.

Det er svært flotte komposisjoner, og Opus 120 er min favoritt av de to orgelmeditasjonene. Meditativ og lun atmosfære, men med store dynamiske kontraster både i styrke og stemning. Tonespråket er moderne, men samtidig lett tilgjengelig.

 

 

Også fremførelsen utført av  Inger-Lise Ulsrud er fremragende. Hun har en svært solid bakgrunn, med utdannelse i Norge og Sverige. Hun har også en rik konsertkarriere, og underviser ved Norges Musikkhøgskole.

Mellom de to orgelmeditasjoner utfører Frida Fredrikke Waaler Wærvågen en cellosonate. Svært vakker komposisjon, og en overbevisende flott debut som soloinnspilling. Denne cellosonaten er innspilt i Oslo Operahus.

Som helhet fungerer dette også svært godt på CDen, ved at Cellosonaten blir et intermesso mellom de to tyngre orgelmeditasjonene.

Lyden på denne utgivelsen er førsteklasses. God dynamikk er alltid med på å gi innspilling av kirkeorgel en ekstra dimensjon, og dynamikk får vi i rikt monn her. Det er ellers en transparent gjengivelse, og god balanse mellom direktelyd og reflektert lyd fra dette flotte kirkerommet.

En svært flott utgivelse med musikk av Kjell Mørk Karlsen på en CD som har spesiell aktualitet i den uken vi nå har startet på.

 

Les mer hos Aurora.

 

Lest 17593 ganger Sist redigert mandag, 14 april 2014 20:42
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.