torsdag, 23 januar 2014 22:14

PLATEANMELDELSE: Auryn`s Haydn:op.76 – Blu-ray Audio – Tacet

Skrevet av

TACET har utgitt Haydn sin strykekvartett Opus 76 med Auryn-kvartetten på Blu-ray Audio. Jeg har lyttet til den.

Les mer:

Aurynkvartetten har en nesten oppsiktsvekkende lang historie bak seg med uendret besetnig. Vi snakker om Matthias Lingenfelder og Jens Oppermann på fiolin, Stewart Eaton på bratsj og Andreas Arndt på cello. Kvartetten ble dannet i 1981, og har dermed en formidabel musikalsk erfaring. De har utført over 150 strykekvartetter, og mer enn 100 andre kammermusikkverker.

De har også en stor diskografi, der en dominerende del er med det tyske plateselskapet TACET. Og siden år 2000 har de hatt en enekontrakt med TACET.

For noen år siden utga de hele serien med Haydn sine strykekvartetter på CD, totalt 14 CDer. TACET har planlagt å gjenutgi disse på SACD, men valget falt heller på Blu-ray Audio. Til nå er det gjenutgitt 5 utgaver på Blu-ray Audio, og den anmeldte utgivelsen er den ferskeste av dem.

Innholdet på platen er Opus 76, med 6 strykekvartetter, komponert for grev Joseph Erdody i 1796/97. De har et enhetlig preg, samtidig som hver enkelt kvartett har sin egen karakter.

Fremførelsen til Auryn Quartet på denne utgivelsen er eksepsjonell. Kvartetten har en fantastisk nerve i spillingen, og kombinert med en kraftig dynamikk blir det svært engasjerende. Dynamikken gjelder ellers både volum og temperament. Et gjennomgående trekk i 2.satsene på nesten alle kvartettene her er at fremførelsene preges av en følsom, nesten hudløs forsiktighet, som blir utrolig vakker. Dette i ofte sterk kontrast til en livlig førstesats, utført med tilsvarende engasjement og temperatur.

Fremførelsen Auryn Quartet presterer her – og trolig på øvrige utgivelser i serien – er egnet til å vekke til live en entusiasme for Haydn som for mitt tilfelle ikke har vært så veldig påtrengende tidligere.

 

 

Blu-ray Audio

Denne gjenutgivelsen av opus 76 er altså på Blu-ray Audio, et format som er ganske ferskt for TACET. Men det vil ikke si at de er noviser når det gjelder multikanals utgivelser. De har tidligere hatt produksjoner både på SACD og DVD-Audio. Andreas Spreer har jobbet med surround-lyd siden slutten av forrige århundre, og har etablert begrepet TACET Real Surround Sound. Dette innebærer at også surroundkanalene har direktelyd, at noen av instrumentene er plassert utenfor den konvensjonelle sektoren mellom høyre- og venstre frontkanal. Vi kommer tilbake til hvordan det arter seg på denne innspillingen, etter å ha snakket litt om innpakningen.

Formatet her heter Blu-ray Audio og er etter hvert et- av tre underformat innen kategorien rene lydutgivelser på Blu-ray. Blu-ray Audio er altså det ene, og moderat store TACET har her følge av gigantene Naxos og Deutsche Grammophon. De to andre brandingene av lyd på Blu-ray er Pure Audio Blu-ray, der norske 2L er dominerende sammen men en håndfull andre selskap, og UMG sitt High Fidelity Pure Audio. Det hadde ikke skadet å samle egentlig like produkter under et felles begrep, men slik ville ikke verden ha det.

I TACET sin inkarnasjon av Blu-ray Audio er det svært mye som minner om 2L sine utgivelser på Pure Audio Blu-ray. Også TACET har lagt stor vekt på et godt og enkelt brukergrensesnitt, der de spesielt stresser at avspillingen har CD-style – du bare legge platen i skuffen og trykker «play». Og valg mellom 5.1 og stereo skjer ved å velge mellom h.h.v. rød- og gul knapp. Dette kan virke som uvesentlige trivialiteter, men det er det slett ikke. Det ellers utmerkede formatet DVD-Audio havarerte på bl.a. nettopp disse punktene. Der var man på mange innspillinger avhengig av både menyer og display, og det blir feil i hverdagen når den første utforskingen av platen er over.

Det punktet der TACET skiller seg fra bl.a. 2L, er at de har valgt en ca. standard CD-boks, der Pure Audio Blu-ray lenge benyttet standard Blu-ray boks. TACET har heller ikke ekstra skive med CD eller SACD som enkelt andre har. Men til gjengjeld er de et av svært få plateselskap som virkelig unytter potensialet i ekstra spilletid. Denne utgivelsen har spilletid på bortimot to og en halv time – som en dobbel-CD.

 

 

Lyden

TACET Real Surround sound får en ganske ultimat og rendyrket form på denne utgivelsen. Vi har en kvartett, der fiolinene er plassert på hver sin side i front, med Matthias Lingenfelder til venstre og  Jens Oppermann har en litt mer tilbaketrukket rolle til høyre. Stewart Eaton sin bratsj spiller i bakre venstre sektor, mens Andreas Arndt sin cello har en markant rolle i høyre bakkant.

Jeg er overbevist om at det er mange konservative stereofile menn som får mentale reaksjoner av en slik oppstilling, og de får skynde seg og trykke på den gule knappen. Da kollapser lydbildet momentant til en dannet plass på bakerste benk, slik de er vant til ha det.

Vi som derimot er vant til Morten Lindberg sine kreative mikrofon- og musikantoppstillinger, fryder oss over at også Andreas Spreer er en minst like progressiv deltaker i denne øvelsen. Og det er viktig å merke seg at dette ikke  bare dreier seg om brudd med dogmer. Minst like viktig er det at det er utført på en mesterlig måte av folk som har gjort dette i en årrekke, og som vet hva som skal til for å skape lydmagi.

I tilfellet Auryn`s Haydn Op.76 gir dette lydbildet en fantastisk innsikt i hva den enkelte deltakeren i kvartetten foretar seg. Man kan kanskje fristes til å si at det blir en større vektlegging av den enkelte utøverens delhistore enn av en omforent helhet. Det syns jeg er en glimrende ide – for meg gir det en helt annen innlevelse i musikken.

Noen vil sikkert hevde at en kvartett ikke er komponert for å oppleves fra et sted i midten. Tja, kanskje det, men det kan like gjerne ses som en praktisk tilpasning. Det er ikke lett å plassere 100 tilhørere i sentrum av en kvartett i en konsert.

Men det er slett ikke bare Surroundmiksen som er fremragende på Auryn`s Haydn. Jeg nevnte kvartettens heftige dynamikk i spillestil, og da er det veldig viktig at denne ikke blir ødelagt av dynamisk kompresjon. Subjekivt vurdert er det lite eller ingen komprimering her.

Også gjennomsiktighet og luft er til stede i rikt monn, og spesielt celloen blir veldig detaljert beskrevet.

 

 

Auryn Quartet og TACET har gjort en formidabel jobb med Auryn`s Haydn. Både fremførelse og lyd er i øverste klasse, i en utgivelse i det fremtidsrettede formatet Blu-ray Audio. Og den flotte multikanals miksen utført av Andreas Spreer gjør lyttingen til en skjellsettende opplevelse.

Varmt anbefalt!


Les mer hos Tacet.

Her kan du se video fra innspillingen av strykerkvartett no. 4 på opus 76:

Lest 3984 ganger Sist redigert fredag, 24 januar 2014 09:47
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.