søndag, 23 april 2017 16:27

2L med Europapremiere for MQA på CD, på utgivelsen Mass for Modern Man!

Skrevet av

 

2L har på ny utgitt en Blu-ray med lydspor i Dolby Atmos. Og så er det en enda mer grensesprengende nyhet på denne utgivelsen Mass for Modern Man.

Vi er vant til at Morten Lindberg er i front hver gang nye formater på lydutgivelser skal intorduseres. Og egentlig burde jeg sett denne komme, all den tid 2L har vært en frontkjemper ved introduksjonen av MQA. Men MQA har så til de grader vært et filformat (eller kanskje snarere en innpakking?) for løse filer og streaming, at MQA på CD ikke har vært i fokus i det hele tatt. Jo, jeg har registrert i Stereophile at det ble utgitt en CD med musikk av Piazzola på et ukjent og tilsynelatende utilgjengelig japanske plateselskap for noen uker siden. Og så legger jeg plutselig merke til at CDen på 2L sin nyeste utgivelse har en nesten mikroskopisk MQA-logo. Og en henvendelse til Morten Lindberg bekrefter at dette dreier seg om en spesiell 16-bits MQA på CD-layeret av SACDen, og ikke «bare» tilgang til MQA-filer for nedlasting via mShuttle. Morten lover også at det ikke skal gi kompatibilitetsproblemer på noen spillere!

Her har vi altså en Europapremiere for MQA på CD, og det forbigås nesten i stillhet!

 

 

Mass for Modern Man

Komponist og professor Ståle Kleiberg har en lang merittliste, med en rekke komposisjoner, og 7 CD-utgivelser fra før med hans musikk. 3 av disse er på 2L – det dreier seg om grammynominerte Treble and Bass, operaen David and Bathsheba, samt den ferskeste utgivelsen Mezzotints.

En av Kleiberg sine mest fremførte komposisjoner er Requiem – for the victims of Nazi persecution. Og også på vår utgivelse denne gangen er det altså en messe som fremføres – Mass for Modern Man. Denne messen er en kombinasjon av klassiske, bibelske messe-referanser, og nåtidstekster skrevet av den britiske forfatteren Jessica Gordon.

 

 

INNTRYKK:

Denne messen av Ståle Kleiberg har I likhet med det meste andre han har skrevet et moderat moderne uttrykk, som bør være relativt lett tilgjengelig for de fleste. Samtidig er det et personlig tonespråk som skinner gjennom her, og som jeg setter spesielt pris på I hans sakrale verker og operaen David and Batsheba.

Musikken fremføres av Trondheim Symfoniorkester, dirigert av Eivind Gullberg Jensen. Solister er sopranen Mari Eriksmoen og bariton Johannes Weisser, og med fare for å gjøre urett mot resten av besetningen greier jeg ikke å la være å fremheve den praktfulle fremførelsen de begge presterer.

Først blir jeg dypt betatt av Johannes Weisser sin fremførelse av II Loss of a Homeland – The Refugee, i den personlige fremstillingen av en flyktning sitt tap.

Neste høydepunkt er om mulig enda større, i duetten fremført av Eiriksmoen og Weisser i IV Loss of a Child. Min opplevelse er at det her blir understreket at Ståle Kleiberg har en spesiell styrke i å skrive for vokaler.

Også den tidvis noe dramatiske VI. Loss of Faith and Hope for the Future stikker seg ut som spesielt interessant. Her er det Mari Eriksmoen som gjør en glitrende jobb som solist.

De tre nevnte sporene ligger innimellom de tradisjonelle messe-satsene Kyrie eleison, Gloria, Credo og Sanctus, Benedictus fulgt av Agnus Dei. Dette er rene korfremførelser uten solister, og har til dels tette klanger med variabelt tydelig Kleiberg-signatur.

 

 

Innspillingen

Innspillingen er foretatt i Olavshallen i Trondheim, og som figuren viser med all tydelighet har vi en etter hvert klassisk Lindberg oppstilling, med musikerne plassert i en sirkel med mikrofoner i origo. Kvaliteten på innspillingen er på sedvanlig høyt 2L-nivå. Og nei, det er ikke gain jeg snakker om…

 

 

Dolby Atmos

Jeg har lyttet en del ganger til stereosporet denne gangen, selv om jeg normalt foretrekker Lindberg sine multikanalsmikser. I tillegg har jeg også lyttet i Dolby Atmos, i et 5.1.2-oppsett. Dette er sammenlignet med DTS HD Master i 5.1. Og inntrykket er det samme som ved tidligere Atmos-innspillinger fra 2L (og Sono Luminus). Dolby Atmos gir er fordel i 5.1.2-konfigurasjon (med høydehøyttalere) kontra Atmos i ren 5.1. Men DTS Master HD i 5.1 foretrekkes fremfor Atmos i 5.1. Skulle gjerne hørt dette i det Auro-3D-sporet som er tilgjengelig på platen.

 

Utgivelsen er en dual Disc, der vi finner disse sporene på Blu-ray skiva:

  • 5.1 DTS HD MA 24/192kHz
  • 11.1 Dolby Atmos 48kHz
  • 2.0 LPCM 24/192kHz
  • 9.1 Auro-3D 96kHz

 

Europapremiere for MQA på CD!

I tillegg er det en SACD i boksen, som foruten et multikanals- og et stereospor har et CD-layer. Og for første gang er det faktisk CD-sporet som er det mest oppsiktsvekkende her. For ifølge Morten Lindberg i 2L er dette altså Europapremiere for MQA på CD. I mangel av MQA-kompatibel DAC har jeg ikke hatt mulighet for å lytte til dette i annet enn standard CD-oppløsning enda, men både det perspektivet denne utgivelsen åpner for, og det faktum at TIDAL har debutert med MQA for en stund siden, tilsier at det må ha prioritet å anskaffe en DAC med MQA-dekoding. 2L har for øvrig vært en svært viktig aktør i introduksjonen av MQA på TIDAL.

 

 

Mass for Modern Man er ved siden av Treble and Bass min favorittutgivelse med musikk av Ståle Kleiberg. Musikkens innhold gjør at den samtidig er en viktig utgivelse i et samfunnsperspektiv. Strålende lyd i utallig mange formater blir en ren bonus. Det samme gjelder CoverArt av selveste Håkon Bleken

 

Les mer om Mass for Modern Man hos 2L

 

 

Lest 6940 ganger Sist redigert mandag, 24 april 2017 07:15
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.