mandag, 29 mai 2017 20:59

AUDIOFILT INNTRYKK: Interactions

Skrevet av

 

Bård Monsen og Gunnar Flagstad har spilt inn verk av tre komponister på denne utgivelsen på 2L. Vi snakker om Valen, Stravinsky og Lutoslawski.

Fiolinisten Bård Monsen og pianisten Gunnar Flagstad har et samarbeid som strekker seg helt tilbake fra tampen av forrige århundre, da de møttes på Barrat Due. I 2014 ble samarbeidet gjenopptatt og forsterket, og resulterte blant annet i denne innspillingen.

 

 

Inntrykk

Det første verket er av Sonate Opus 3 av Fartein Valen. Denne sonaten som bare har to satser ble skrevet i 1917, og er et eksempel på at Valen var ganske musikalsk radikal for sin tid i en periode som ellers i stor grad var preget av nasjonalromantikk i Norge.

Det samme kan ikke helt sies om Igor Stravinsky sin Duo Concertant. I hvert fall ikke tatt i betraktning at vi befinner oss 15 år senere, og med Stravinskys noe avantgardistiske renomme. Like fullt er dette fantasisk spennende vakker musikk, som har fem korte og vekselvis flyktige- og svært lyriske satser. Duo Concertant er nok min klare favoritt på denne utgivelsen, og understrekes av praktfull fremførelse av Monsen og Flagstad.

I det siste verket Partita av Witold Lutoslawski flytter vi oss et halvt århundre frem i tid, til 1984. Lutoslwski var en dominerende komponist i siste halvdel av forrige århundre, og skrev musikk som er ganske bredt tilgjengelig. Så også med dette flotte verket, som også regnes som et av hans hovedverk. Et spesielt fascinerende innslag er to korte Ad Lib satser som overgang mellom 1. og 3. sats, og mellom 3. og 5. Disse har anførsel fra komponisten om at det ikke skal spilles koordinert mellom de to utøverne.

 

 

Lyden

Utgivelsen er i likhet med mitt forrige Audiofile Inntrykk innspillt i Sofienberg Kirke, en svært mye benyttet kirke til plateinnspillinger. Interactions har en praktfull lyd, og overrasker samtidig med å være relativt konservativ – i Lindberg målestokk. For her har du begge musikerne foran deg, også i multikanalsporene. Kanskje også litt overraskende var det en enda klarere seier til Dolby Atmos gjengitt i 5.1.2 fremfor DTS HD Master i mine ører enn det har vært på tidligere utgivelser med Dolby Atmos. Sistnevnte spor gir en svært flott 3-dimensjonalitet til gjengivelsen.

 

 

Utgivelsen

Dette er i likhet med svært mange av utgivlesene fra 2L en Pure Audio Blu-ray som også inneholder en egen hybrid SACD. På BD-skiva finner vi fire alternative lydspor –

  • Dolby Atmos
  • 5.1 DTS-HD MA i 24/192
  • 2.0 LPCM stereo i 24/192
  • 9.1 Auro-3D i 24/96.

Les mer om Interactions hos 2L

 

 

 

Lest 5901 ganger Sist redigert tirsdag, 30 mai 2017 20:02
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.