lørdag, 11 januar 2014 23:43

PLATEANMELDELSE: Out of Darkness – Pure Audio Blu-ray – 2L

Skrevet av

2L utgir ny Pure Audio Blu-ray/SACD. Musikken på Out Of Darkness er komponert av Torbjørn Dyrud. Jeg har lyttet til den.

Les mer.

Halve Bach-slekta har gjort det. Georg Frideric Handel har gjort det. Og sist, men ikke minst – Andrew Lloyd Webber har gjort det. Men hva har de gjort?

Torbjørn Dyrud er i farlig godt selskap med dramaturgien på 2L sin siste utgivelse. Han er utdannet kirkemusiker, og hans forrige CD het «Detti er heime». Hvis du syns dette later som en spaltet musikalsk personlighet med dyp forakt for Wirkola, er vi to.

Out of Darkness er et slags påskeoriatorie – en passion. Men ikke helt, for det er noe som er galt med slutten. En lidelseshistorie hentet fra påsken skal slutte ved langfredag, eller der omkring, men det gjør ikke Out of Darkness.

Budskapet er tradisjonelt og hentet fra påskeevangeliet. Så langt en tradisjonell «Passion»  etter oppskrift fra Carl Phillip Emanuel Bach, eller hans far. Eller Georg Friderich Handel, som også levde for ustyrtelig lenge siden. Det virker overflødig å si at den musikalske stilen til Dyrud er annerledes. Vi er definitivt over i samtidsmusikk, men en for øvrig ganske ubeskrivelig del av denne.

Det er ellers litt uunngåelig å skue ca. 40 år tilbake. Andrew Lloyd Weber var i vinden, og hans kanskje mest kjente produksjon – Jesus Christ Superstar hadde nettopp samme tematikk. Og også han tråkket svært nye spor i gamle historier. Men for å slå det fast med det samme – der stopper likheten. Weber skapte en Rockeopera som samtidig med å være trendy, stilte hele historien til debatt på en litt snedig-, og en slags nøytral måte. Der er ikke Out of Darkness. Jeg oppfatter den til å være et svært moderne musikalsk verk i en ellers ganske ortodoks tradisjon.

Men enda har vi egentlig ikke snakket særlig mye om musikken. Dette er utvetydig moderne, men i en eller litt ubestemmelig form. Det er ganske dramatiske virkemidler i musikken, og disse blir i aller høyeste grad underbygget av lyden på denne utgivelsen i Blu-ray og SACD.

Lyden.

Dette er en Pure Audio Blu-ray i en form vi er vant til fra 2L. Det innbefatter at vi får med på kjøpet en hybrid, multikanals SACD. Jeg har også sterkt behov for å trekke frem innpakkingen. For etter den forrige utgivelsen Remote Galaxy – som egentlig ligger foran i køen på testbenken – har det skjedd et gledelig skifte i innpakkingen til utgivelsene på Pure Audio Blu-ray fra 2L. Mens de tidligere hadde et standard Blu-ray cover, er det nå en Super Jewel Box som gjelder, helt på linje med en serie SACD-utgivelser fra andre produsenter. Dette er et stort fremskritt. Jeg syns ikke den gamle Blu-ray lefsa var en verdig innpakning av de flotte produktene fra 2L.

Litt uvant er det at vi her ikke får en skjematisk fremstilling av oppstilling og mikrofonplassering fra 2L. Det er likevel åpenbart at vi har en for 2L ganske konvensjonell sirkulær oppstilling. Vi befinner oss i Nidarosdomen, et åsted med en renommert storslagen akustikk. Det er en scene som gir enorme muligheter. Og utfordringer.

Den lange etterklangstiden er veldig godt temmet i Out of Darkness. Det store kirkerommet later til å være utnyttet til å gi spillerom for Nidaros Domkor, orkester og percussive elementer, inklusiv messingblåsere i tidvis nesten percussiv form.

Det som derimot dominerer veldig mye er den voldsomme dynamikken. Og det er det både Thobjørn Dyrud og 2L som bidrar til. Et viktig musikalsk virkemiddel i Out of Darkness er dynamikk, og denne er formidlet av 2L slik vi er vant til at den skal bli. Mer eller mindre ukomprimert! Ikke minst på det som illustrerer spikerslagene under "crusify!" er dynimikken et viktig virkemiddel.

Som ellers er det en bortkastet øvelse å lytte i stereo til plater fra 2L. Multikanalsvarianten er som ellers helt overlegen, og gir en helt annen involvering og tilstedeværelse i musikken. Mine tanker går til dem som ikke har et valg.

Anbefales varmt, selv lenge før påske!

Les mer hos 2L

Lest 7097 ganger Sist redigert søndag, 12 januar 2014 07:10
Karl Erik Sylthe

Webredaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.