lørdag, 12 oktober 2019 09:07

Series 3 – Linn går i strupen på Devialet og B&W Formation Duo

Skrevet av

Kompakte aktive høyttalere er i vinden for tiden, og noen av dem strekker seg opp i høyere sfærer.

Linn er på ingen som helst novise verken bår det gjelder aktive høyttalere eller streaming. Faktisk var de blant de som var aller først ute i begge disse kategoriene, spesielt hvis man tolker begrepet «aktive høyttalere» i sin egentlige betydning – høyttalere med aktive delefiltre som sitter foran effektforsterkerne i signalkjeden.

Men når det gjeler aktive høyttalere med innebygde forsterkere har Linn vært litt mer tilbakeholdne. Riktignok lanserte de Kiko i 2012, et sett som kom sammen med en separat boks som var sentralen i oppsettet.

 

Linn Series 3

Nå har Linn lansert en helt ny kompakt streaminghøyttaler der produsenten høster frukter av teknologien som er utviklet for HighEnd modellene til Linn. Dette er aktive toveiskonstruksjoner, med en 19mm silk-dome diskant, og en 160mm long-throw til mellomtone og bass. Disse elementene er drevet av hver sin 100 watts klasse D forsterker.

Foran disse forsterkerne sitter det digitale Eksakt delefilter. Dette er et konsept som ble lansert i 2013 i forbindelse med Linn sitt 40-års jubileum, og er et konsept som har sin egen protokoll for kablet signaloverføring – Eksakt Link. Linn sverger til kablet overføring i stedet for trådløs overføring på grunn av krav til stabilitet og presisjon i tidsdomenet.

 

Linn sitt streamingsystem DS er basert på UPnP, og ble lansert i 2007. Og det er en videreutviklet variant av dette konseptet som nå benyttes i Series 3. Men i tillegg til DS er det også mottakere for Bluetooth og AirPlay i Series 3 høyttaleren.

DS-systemet i Series 3 støtter oppløsning opp til 24 bit /192kHz. I tillegg til Eksakt Link, Bluetooth, AirPlay, WiFi og kablet nettverk er det også en HDMI-inngang med støtte for Audio Return Channel (ARC). Det gjør et par Series 3 som en ideell, men eksklusiv erstatning for lydplanke.

Også en annen av Linn sine spesialiteter – Space Optimisation er implementert i Series 3. Dette er et romkorreksjonssystem som fungerer i området under 200Hz.

 

To modeller

Det er to ulike modeller. Hovedmodellen heter Series 3 (301), og kan enten benyttes alene som en hovedhøyttaler, eller i et stereosett. Velger du å gå for et stereosett, skal du pare den med Series 3 Partner (302). Den får en kablet forbindelse med hovedhøyttaleren via Eksakt Link.

Det er også mulig å installere flere eksemplarer for et komplettnmultiromsystem. Enten med flere Series 3, eller i kombinasjon med et- eller flere highend system fra Linn.

 

Vi har fått opplyst at Eksakt HiFi kommer til å ta inn Linn Series 3. De er ventet å ankomme like før- eller etter årskiftet. Pris i Norge kommer vi tilbake til, men som overskriften antyder er dette modeller som kommer til å kjempe i samme segment som Devaliet Phantom og Bowers & Wilkins sine Duo. Og kanskje vel så det…

 

Les mer hos Eksakt HiFi

Les om Series 3 hos Linn

 

 

 

Sist redigert tirsdag, 29 september 2020 09:53
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.