søndag, 15 august 2021 17:03

TEST: De seks mest relevante strømmetjenestene for musikk. Del 2, Deezer – ulv i fåreklær Spesial

Skrevet av

Etter å ha åpnet denne serien med gjennomgang av strømmetjenestene med en test av franske Qobuz, fortsetter vi med en annen franskmann i runde 2 – en runde som kommer en del senere enn tidligere tenkt. Og så har også omtalene av hever enkelt strømmetjeneste blitt langt mer omfattende enn jeg planla da jeg startet dette. Og så er spørsmålet: Er denne litt anonyme strømmetjenesten Deezer noe å ta med i vurderingen i det spennende mylderet av strømmetjenester? Det har et svar på, og som så ofte ellers er det avhengig av prioriteringer.

Artikkelen er oppdatert 29.8.2021, med informasjon om Deezer i forbindelse med Bluesound / BluOS, samt 30.8.2021 med oppdatert info om Deezer Premium

Deezer holder til i Paris, og er egentlig en av de eldre strømmetjenestene. Etter en oppvarmingsrunde året før med tjenesten Blogmusic, ble Deezer lansert i 2009. De fikk raskt et høyt antall abonnenter, men hadde likevel litt vanskelig finansiell situasjon de første årene.

I 2014 dukket det opp et fenomen som etter hvert skulle bli et varemerke for Deezer. I samarbeid med Sonos lanserte de Deezer Elite. Dette programmet tilbydde CD-kvalitet, men begrenset til Sonos-brukere, og i første omgang bare i USA. Deezer Elite hadde tilnavnet «High-Resolution Audio», selv om det aldri har vært HighRes i den vanlige betydningen.


FILTYPER - OPPLØSNING – LYDKVALITET

Dette har vært en av Deezer sine salgsargumenter helt til for kort tid siden. Og det er det for så vidt fremdeles, men de har fått skarp konkurranse fra et par andre aktører i løpet av det siste halvåret.

Og da er det Deezer HiFi vi sikter til, som leverer hele musikksamlingen i Lossless CD-kvalitet. Dette har satt dem i samme bås som TIDAL HiFi, hvis vi ser bort fra TIDAL sin stadig økende andel av MQA, og har levert Lossless til en femtilapp mindre pr. måned enn TIDAL.

Men det er viktig å merke seg at dette bare gjelder for HiFi-abonnementet*. Velger du å spare 30 kroner i måneden, får du bare den samme oppløsningen som for Deezer sitt gratisabonnement – 320kbps MP3*. Og det er vel omtrent det dårligste som tilbys i Norge i dag. Også andre er nede i 320 kbps, men med en mer effektiv kodek enn MP3. Et eksempel er Spotify, som med Spotify Connect leverer 320 kbps Ogg Vorbis. Eller Youtube Music som leverer 256 kbps AAC.

*Oppdatert info fra Deezer: I Norge tilbys nå samme filtyper med Premium abonnement som for HiFi abonnement, altså 16/44.1 Lossless.

Hi-Res

Deezer har foreløpig ikke meldt seg på rekken av strømmetjenester som tilbyr HighRes, selv om noen i Deezer har uttalt at de kikker på det. Verken i form av Lossless FLAC, som Apple Music og Qobuz, eller Lossy MQA som TIDAL gjør. Her må du altså nøye deg med CD-kvalitet, og det går veldig bra for de fleste.

Deezer og MQA

Situasjonen for MQA-filer i Deezer er litt tilsvarende Qobuz. Deezer har ingen aktiv politikk som går ut på å inkludere MQA i sitt repertoar. Samtidig har det vært registrert blant enkelte brukere at et lite knippe utvalgte titler har MQA-enkoding. Dette gjelder for 2L-utgivelser og den nyeste remastrede utgaven av Fairytale, som også Morten Lindberg har vært involvert i rehabiliteringen av sammen med Bob Stuart og MQA. Du kan lese mer om dette her.

Jeg har ikke selv vært i stand til å bekrefte at de aktuelle filene har MQA-encoding, siden jeg er avhengig av en Mobil-App som gir først unfold, eller avspilling via Roon. Ingen av Deezer-appene ser ut til å støtte first unfold i MQA, og heller ikke USB Audio Player PRO har støtte for Deezer. Eller omvendt. Det er registrert at Bluesound streamerne skal støtte MQA-dekoding i Deezer.

Det viktigste punktet her er om MQA-filene er merket riktig. Og det er de for enkelte MQA-utgivelser, men ikke alle. Her har altså Deezer en jobb å gjøre, men siden omfanget er uhyre begrenset, er ikke dette et vesentlig punkt.

Lytteinntrykk Deezer

Mine lytteinntrykk er basert på abonnementet Deezer HiFi, og dermed samtidig Lossless CD-kvalitet. I tillegg har jeg lytte en del til 360 Reality Audio, som er Sony sitt 3D-format, og som er en spesiell satsing hos Deezer. Dette kommer jeg tilbake til i et senere avsnitt.

Lytteinntrykket er veldig samsvarende med oppløsningen. Og jeg skal heller ikke utelukkende at jeg ubevisst er litt påvirket av kunnskapen om at dette er Lossless. Men et overordnet inntrykk er at lyden er bedre enn de Lossy formatene som gjengis på strømmetjenester som Spotify, tidligere Google Music som nåe er integrert i Youtube Music, og tidligere Apple Music. Og så har forskjellen variert fra neglisjerbar på enkelte utgivelser, til en noe tydeligere forskjell enn det på andre utgivelser.

Jeg har tidligere hatt et overordnet inntrykk av at noen utgivelser med MQA på TIDAL har hatt bedre lyd enn Lossless fra Deezer. Men igjen er dette ganske subtilt og avhengig av utgivelsen. Og også uten at det har vært mulig å verifisere om de aktuelle sporene har hatt samme master.

Oppsummert har Deezer HiFi en lyd som er ganske nær As Good As It Gets, og evig tilstrekkelig for folk flest. Også for audiofile egentlig…

 

MUSIKKUTVALG

Dette er en av de viktigste øvelsene for en strømmetjeneste etter mitt syn. Og her skiller Deezer seg fra sin landsmann Qobuz ved å være litt mer på det jevne, der Qobuz leverte alt fra direkte dårlig på Kari Bremnes, til etappeseier på John Mayall. Inntrykket svekkes likevel litt av at det leveres resultater som er en blanding av album, EP og singler, noe jeg selvfølgelig har korrigert for i opptellingen.

Enda mer trekk må Deezer få for en annen øvelse som er spesielt viktig for meg. En av ukens høydepunkt er når jeg på fredag ettermiddag kan tråle gjennom fredagens nye utgivelser. Og der TIDAL presenterte 81 utgivelser i Windows-appen og 70 i Android-Appen fredag den trettende, og Qobuz viste meg 32 album i Web-appen og 36 i Android-Appen, syns Deezer at det måtte holde med 6 nye utgivelser. Og så betyr det selvfølgelig ikke at det nødvendigvis er færre nyutgivelser tilgjengelig på Deezer, men det er viktig at de blir eksponert. Det er godt mulig at dette forholdet ikke er like vesentlig for alle, men for meg er dette en deal-breaker – i hvert fall et hinder for å velge Deezer som eneste strømmetjeneste. Sorry Deezer, men her må dere skjerpe dere. Det holder ikke med all verdens spillelister for alle tenkelige og utenkelige stemninger. For oss som er genuint interessert i musikk, og ikke bare skal ha det som en bakgrunn i heisen eller når unevnelige handlinger skal foretas, er de nye utgivelsene viktig.

 

BRUKERGRENSESNITT PÅ ULIKE PLATTFORMER – WINDOWS / iOS / ANDROID /Apple TV / Sonos

Windows:

Deezer sin Windows-App er ganske gjennomsnittlig, og har en grei og oversiktlig struktur. Personlig syns jeg at det helle blir både mer tiltalende og behagelig når Dark-mode aktiveres, og den avgjørelsen tar du enkelt selv. Jeg har allerede nevnt at den manglende oppmerksomheten rundt ukens nyutgivelser er en akilleshæl, og det gjelder ikke bare mengden, men at det er plassert langt nede på siden.

En skikkelig godbit er at det som en beta-innstilling er mulig å fjern-betjene Deezer på PCen fra en iOS-enhet. Dette er faktisk potensielt en Gamechanger for mange som er interessert i å bruke PCen som streamer tilkoblet et musikkanlegg. Haken er at dette foreløpig ikke later til å være helt bugfritt, for selv om jeg får skiftet spor mm fra iPhone, stopper musikken fordi Deezer registrerer at kontoen benyttes på en annen enhet. Dette legger jeg under Dere-Kan-Ikke-Få-Både-I-Pose-Og-Sekk-kontoen, Deezer. Det fikses sikkert etter hvert.

En annen detalj jeg setter pris på er at du får en oversikt over hvilke enheter som er satt opp med din Deezer-konto, og mulighet til å ekskludere en- eller flere av dem.

Labelsøk

En litt god nyhet er at også Deezer har en mulighet for Labelsøk. De som har lest min test av Qobuz kunne ikke unngå å legge merke til min elleville begeistring fra at Qobuz har markedets beste Labelsøk i hvert fall blant de strømmetjenestene som er tilgjengelig i Norge.

Deezer har også et Labelsøk, og det er et klart pluss, selv om søket har sterke begrensninger i forhold til Qobuz sitt Labelsøk. For det første må du ty til en litt mer kryptisk metode ved at du i det vanlige søkefeltet skriver f.eks. Label: «ECM». Neste begrensning er at du får opp bare maks 300 titler, og de er ikke sortert kronologisk på utgivelsesdato. Og dessuten får du noen ganger med litt rusk i form av andre tilfeldige titler. Labelsøket er fritt etter hukommelsen litt på samme nivå som hos Spotify – det kommer vi tilbake til når testen av Spotify blir gjennomført.

Søkestruktur

Søkestrukturen er god, og du kan velge mellom kategoriene All, Tracks, Albums, Playlists, og Eposodes, Podcasts og Profiles. En virkelig fiks detalj er at menyen over kategorier er dynamisk på den måten at kategorier som er tomme i forhold til det ordet du søker på automatisk blir skjult.

Helhetsinntrykket av Søkefunksjonen blir litt redusert av at både Singler, EPer og Album blir vist i en samlet pott under kategorien «album». Med Deezer sin dynamiske visning av søkekategorier ville det ha vært en ekstra fjær i hatten dersom disse ble skilt ut i tre ulike kategorier. Kommer sikkert i neste softwareoppdatering eller deromkring

Deezer på iOS og Android

En virkelig potensiell game changer for Deezer på iPhone er at det er integrert mulighet for EQ i strømmeappen. Det gjelder forresten i Android også, men der har du uansett en global EQ. I motsetning til Android har ikke iOS en dedikert EQ som fungerer utenpå alle Apper, så man er avhengig av å ha tilgang på en EQ i den appen som benyttes. Dette er spesielt aktuelt i forbindelse med bruk av hodetelefoner, både kablede og trådløse via Bluetooth. Når det gjelder blåtannhodetelefonene er det mange av dem som har en Equalizer innlemmet i hodetelefonappen, men slett ikke alle. B&W og Huawei er eksempler på sistnevnte kategori, med unntak av at noen av Huaweimodellene har en forenklet EQ med noen få presets. For noen kan derfor Deezer sin dedikerte fembånds EQ være avgjørende tunge på vektskålen.

iPhone 11 til venstre, Smasung Galaxy S10 til høyre

Ellers er det ikke lett å registrere noen særlig vesentlige forskjeller på iOS- og Android-appen. På Samsung Galaxy S10 er det den store fordelen sammenlignet med iPhone at du kan velge «forrige vindu» bare ved å dra skjermbildet fra høyre kant og inn mot midten. Dette forutsetter at du har konfigurert den muligheten i oppsettet for mobilen, og sammenlignet med iPhone er det en kjempefordel når du browser og prøvesmaker på musikken – du slipper å bevege deg helt til toppen av skjermen for å trykke på tilbakeknappen. Jada, jeg vet at vi blir bortskjemt etter hvert. Og så er jeg litt usikker på om dette er en standardmulighet på alle Android-mobiler, eller om det er spesielt for Galaxy.

Deezer på Apple TV

Dette avsnittet blir kort. Deezer har ingen app for Apple TV, noe som selvfølgelig er en begrensning i forhold til Spotify, TIDAL og – du gjettet det – Apple Music.

Deezer på Sonos

Deezer er en av de utallige strømmetjenestene som er tilgjengelig på Sonos. Brukbarheten her er vel egentlig på nivå med de fleste andre strømmetjenestene, men mangler den Connect-aktige avspillingsmuligheten som både Spotifty og TIDAL har, ved at disse strømmetjenestene lar deg bruke originalappen på mobilen til å styre musikken, men så overlater til Sonos å hente musikken direkte uten å strømme via mobilen.

Det er en stor fordel at Deezer lar deg spille samtidig fra Sonos og fra en annen enhet, i motsetning til fra to enheter utenom Sonos.

Deezer på Bluesound

Deezer er en av de fire strømmetjenestene i denne testen som er integrert i økosystemet BluOS. Tjenesten er testet på en 1. generasjon Node (N100), med nyeste versjon software og med bruk av ekstern DAC – en Topping D50s.

I likhet med de andre strømmetjenestene er det også litt treg respons ved søk i Deezer. Dette mistenkes å skyldes HW i Node N100, og ikke BluOS som operativsystem. Et pluss er at Deezer spiller gapless via BluOS, noe som ikke gjelder for alle økosystem.

BLuOS gir ingen mulighet for å bruke originalappen til styring av musikken. Så her er man prisgitt BluOS-appen, hvis man ikke vil spille via AirPlay på en enhet som er kompatibel med det. Det er ikke N100. Denne er til gjengjeld godt utviklet, både for Windows, iOS og Android, men mangler mulighet for å velge sorteringskriterier for favorittalbum. Det gjelder i appene til alle de tre operativsystemene som er testet – Windows, iOS og Android.

Deezer i Bluesound sin Windows-app

Visning av sangtekster

Dette er vel en lek som ble startet av Apple Music, hvis jeg ikke tar feil. Og det gjør jeg jo av og til… Og leken går ut på at du får visuelt strømmet sangteksten etter hvert som låten skrider frem. Det er veldig lettvint å være litt arrogant og nedlatende til denne funksjonen, men det er egentlig en ganske god nyvinning i mange sammenhenger. Og så er det ekstra nyttig når du får det servert på TV-skjermen når du strømmer via Apple TV.

Men vi ble vel nettopp enige om at Deezer ikke er tilgjengelig på Apple TV. Men til gjengjeld får du tilbud om sangtekster både på iOS , Android og i Windows-app. Og også ved avspilling i nettleser.

 

DEEZER SIN TILGJENGELIGHET I ØKOSYSTEM

Dette avsnittet handler om i hvilken grad Qobuz som strømmetjeneste er tilgjengelig i ulike økosystem. Utvalget her er dessverre ikke komplett, og er begrenset til økosystem jeg selv har tilgang til via egne- eller nettopp testede produkter.

 • Sonos
  Som tidligere nevnt er Deezer i likhet med alle andre strømmetjenester også tilgjengelig i Sonos. Du kan les om noen detaljer litt lenger oppe, under avsnittet Deezer på Sonos. Les ellers om diverse tekniske detaljer her.

 • BluOS
  Deezer er en av de fire strømmetjenestene i denne gruppetesten som er direkte integrert i BluOS.

 • Heos
  Heos er Denon og Marantz sitt økosystem for deres strømmemotor. Den har ikke så veldig stort utvalg av integrerte strømmetjenester, og av de seks som er med i denne gruppetesten, er det bare tre som er tilgjengelig. Og nå var du heldig, for Deezer er en av disse tre, sammen med Spotify og TIDAL.
 • Linn
  Linn har til for få uker siden også bare hat tre strømmetjenester tilgjengelig i sitt økosystem, men for får uker siden ble dette tallet utvidet til fire, i det Deezer også ble tilgjengelig i den aller ferskeste softwareoppdateringen. Foreløpig er Deezer bare tilgjengelig i den nye Linn-appen, ikke i den mest utbredte appen Kazoo. Jeg regner med at det bare er et tidsspørsmål før Deezer er tilgjengelig også via Kazoo.
 • Triangle AIO
  Her er de fleste strømmetjenestene tilgjengelig, også Deezer. Deezer er direkte implementert i AIO-appen.
 • Primare Prisma
  Her er situasjonen den at Deezer strømmes via Chromecast, og du benytter Deezer sin originalapp.

ROON

Deezer er ikke blant de to utvalgte strømmetjenestene som er integrert i Roon. Det er det bare TIDAL og Qobuz som er.

3D-MUSIKK

Dette er en spesialitet for Deezer. Men ikke i form av Dolby Atmos, som er den mest vanlige, men med filer i formatet 360 Reality Audio. Det er utviklet av Sony, og en del av Sony sine hodetelefoner har funksjoner som er spesielt tilpasset dette 3D-formatet. Formatet skille seg ellers fra Dolby Atmos ved å være et 3D-format spesielt utviklet for å avspilles på hodetelefoner. Hvis du benytter noen av Sony sine modeller med spesiell tilpasning for dette, blir du blant annet guidet gjennom et program som tar bilde av ørene dine. Jeg har forsøkt det med et sett Sony WH-1000XM3, og det gir en fordel. Men det er ikke en forutsetning å benytte Sony hodetelefoner for å ha utbytte av 360 Reality Audio.

Deezer støtter ikke Dolby Atmos foreløpig, og jeg vet heller ikke om det foreligger noen konkrete planer om å gjøre det. Dolby Atmos er også mer tilpasset til avspilling over et høyttalersett. Litt med unntak av Apple Music sin implementering som satser litt på begge deler. Det kommer vi tilbake til i omtalen av Apple Music.

ROYALTY TIL MUSIKERE

Basert på noen info fra to nettsteder har jeg beregnet gjennomsnittet av Royalty til musikerne pr stream. Disse to nettstedene er:
Streaming Payouts Per Platform (+Royalties Calculator) (producerhive.com)

Streaming Royalties Calculator | DailyRapFacts

En helt suveren «seierherre» i utbetaling pr. stream er TIDAL, men med forbehold om at jeg ikke har funnet tall for Qobuz. Og et annet forbehold er at begge de to royalty-kalkulatorene baserer seg på et stream, og de ulike strømmetjenestene kan ha forskjellige utbetalingsmodeller som er ulineære, dvs at utbetaling pr. stream blir lavere jo høyere antallet er. Av den grunn må man være forsiktig med å trekke sterke konklusjoner, men bare se på disse tallene som en tendens med forbehold.

For de andre strømmetjenestene enn TIDAL har jeg beregnet gjennomsnittlig prosentvis utbetaling pr. stream i forhold til TIDAL, basert på tallene fra de to nettstedene. Og Deezer ligger her i et felt rett bak Apple Music, men på omtrent det doble av Spotify. Og dramatisk over Youtube Music, som ligger på en fatal jumboplass med en så lav utbetaling oppgitt på begge de to kalkulatorene at det er nærliggende å trekke frem det gamle ordtaket: «Hvis noe virker for ille til å være sant, er det som regel ikke sant…»

OPPSUMMERING DEEZER

Selv om Deezer har en litt anonym tilværelse skal du ikke la deg lure. Deezer har mange gode egenskaper, i tillegg til at Deezer HiFi har Lossless CD-kvalitet. Og noen av disse egenskapene er de alene om.

Priser abonnement

 • Deezer Free
  • Gratis
  • Annonser
  • Fullt musikkutvalg
  • Begrensede «features
 • Deezer Premium
  • 119 pr. mnd
  • Annonsefri
  • Offline lytting
  • Ekstratjenester
  • Tilgang til Appen 360, med 3D-lyd basert på Sony 360 Reality Audio
 • Deezer HiFi
  • 149 pr. mnd
  • Tilgang til Appen 360, med 3D-lyd basert på Sony 360 Reality Audio

 • Deezer Family
  • 189 pr. mnd
  • Samme som Premium
  • 6 kontoer

 

Dette er bra med Deezer:

 • Lossless 16/44,1 på Deezer HiFi og Deezer premium, med derav god lydgjengivelse
 • Tekster på mobilappen
 • Gjennomsnittlig bra musikkutvalg
 • Dark-mode tiltalende
 • Fjernstyring av Deezer på PCen fra en iOS-enhet (Beta)
 • Oversikt over assosierte enheter med Deezerkontoen
 • Bra at de har labelsøk, men med betydelge begrensninger
 • EQ i appen på iOS
 • Samtidig avspilling på Sonos og på en annen enhet fra samme konto
 • Visning av sangtekster på album som har dette lagt inn.
 • Tilgjengelig på både Heos og Linn økosystemer, som en av få strømmetjenester.
 • Egen app for 3D-musikk med 360 Reality Audio
 • Blant de to nest beste i klassen når det gjelder Royalty til musikere, men likevel snaut halvparten av TIDAL

Dette kan bli bedre med Deezer:

 • Deezer Premium med 320kbps MP3 – utdatert format. 
  Oppdatert 30.8: Premium er nå endret i Norge til 16/44,1 Lossless.
 • Ikke HighRes, men noen gløtter på det for fremtiden
 • Ikke konsekvent merking av de få MQA-albumene
 • Svært tynt utvalg av de ferskeste utgivelsene presentert
 • Albumsøk inneholder også Singler og EP
 • Forbedring av Labelsøk
 • Mangler app på Apple TV
 • Savner Connect-lignende avspilling på Sonos, som Spotify og TIDAL har.
 • Ikke integrert i Roon

 

Les mer om Deezer

Les også:

 

Lest 4530 ganger
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.