lørdag, 12 august 2023 10:30

TEST: OnePlus Nord CE 3 Lite 5G –mobilen som kjøpte billett til en klassereise Spesial

Skrevet av

OnePlus startet karrieren som såkalt flaggskip-killer, mens OnePlus Nord er selskapets billigserie. Nå har vi testet en av de rimeligste modellene i Nord-serien, og det må vel bety trøbbel?

ONEPLUS NORD

ØKOSYSTEMET

DESIGN

Farger

Red Cable Club

DISPLAY

LAGRING, MINNE, PROSESSOR OG OPERATIVSYSTEM

KAMERA

BATTERI OG LADING

EN MOBIL FOR AUDIOFILE?

200% volum

3.5mm utgang

Dirac Audio

Sennheiser IE 200

UAPP

ONEPLUS NORD BUDS 2

KONKURRENTER

KONKLUSJON

OnePlus er en kinesisk produsent som eies av Oppo, et merke vi audiofile har et spesielt forhold til, og som skribentkollega Arve testet den daværende toppmodellen av for snart ti år siden. I ettertid skapte Oppo stor forundring og tilløp til hjertesorg da de kunngjorde at de skulle slutte med å lage Blu-Ray-spillere, og fokusere på mobiltelefoner. De vet kanskje en ting eller to om markedet og markedsutvikling som vi audiofile har en tendens til å fortrenge.

Men nå er det OnePlus, og ikke Oppo vi skal snakke om. Og de startet sin karriere i 2013, og var vel en av opphavene til begrepet flaggskip-killer. Og i det begrepet ligger det at de har ambisjoner om å lage mobiler med ytelse og spesifikasjoner som matcher Flaggskipmobilene, men til en pris som er langt lavere. Og det hele foregår under mottoet «Never settle». Dette var i 2013, men etter hvert har prisene på toppmodellene også til OnePlus steget i en grad som gjør at de selv er naturlig å karakterisere som produsent av Flaggskipmobiler, og kanskje har blitt målskive for de såkalte Flaggskip-killerne.

ONEPLUS NORD

I 2020 lanserte OnePlus modellen OnePlus Nord, en modell som var den første mellomklassemobilen fra denne produsenten siden OnePlus X, og som etter hvert dannet en egen serie med mellomklassemodeller. Og i nedre ende av prisskalaen finner vi vår testmodell som har det ruvende navnet OnePlus Nord CE 3 Lite 5G, intet mindre. Og med en prislapp på 3.890 er dette er altså en modell som befinner seg på nesten en tredjedel av prisen til den nye flaggskipmodellen OnePlus 11, med sine Hasselblad-kamera og Snapdragon 8 Gen 2 flaggskip-prosessor.

Kan da OnePlus Nord CE 3 Lite 5G være noe å skrive hjem om, rent bortsett fra det lange navnet som du garantert vil slite med å huske før du eventuelt har kjøpt et eksemplar selv? Uten å foregripe begivenhetene, kan vi allerede nå avsløre at en del av spesifikasjonene til denne modellen, langt overgår det man kan forvente av en mobil til under fire tusenlapper. En del av spesifikasjonene-, men langt fra alle….

ØKOSYSTEMET

Jeg har lagt meg for vane å ta med et avsnitt om økosystemet i mine tester av mobiltelefoner og andre mobile enheter. Og selv om OnePlus kanskje ikke har et like omfattende økosystem som Apple, Samsung og Google, står de på ingen som helst måte på bar bakke. For omtrent samtidig med at den nye flaggskipmobilen OnePlus 11 ble lansert, presenterte produsenten også et nytt nettbrett med det langt mer overkommelige navnet OnePlus Pad 8. Et nettbrett i mellomklassen, som prismessig matcher nyeste generasjon iPad, og Google sitt Pixel Tablet som vi testet tidligere i sommer.

Og i tillegg har OnePlus to aktuelle sett med hodeplugger. Premiummodellene Buds Pro 2 er konkurrenter til andre Premium-modeller i prisklassen, mens det også er en budsjettvariant kalt Nord Buds 2, som er med i denne testen. De kommer vi tilbake til, men det vi kan avsløre allerede er at Nord Buds 2 har en veldig god synergieffekt med mobiltelefonen, med bortimot automatisk tilkobling.

DESIGN

Designet på OnePlus Nord CE 3 Lite 5G er ganske ordinært, men likevel ikke helt uten særtrekk. Noe av det første som gir en grad av karakter er den litt kantete sideprofilen. Den trapper av litt i et trappetrinn mot de to hoved-flatene i front og på bakside, i henholdsvis Gorilla Glass og glossy plast på baksiden. Baksiden er så glossy at den samtidig er en stor fingeravrykkmagnet, spesielt på den mørke testmodellen.

På en annen side vil du sikkert benytte det medfølgende silikon dekselet, og da er ikke dette lenger et tema.

Oppstillingen på baksiden er ellers ganske standard, med to relativt store objektiv, og en liten dybdesensor.

Layout på skjermen er moderne, med et temmelig lite hull for selfiekamera. På høyre side finner vi en av/på-knapp med integrert fingeravtrykkskanner, en løsning som fungerer veldig godt. På venstre side finner vi volum opp- og ned, og en slåt med både plass til SIM og til Micro SD-kort, med kapasitet opp til 1TB. Det er nydelig, og har selvfølgelig sammenheng med at vi på en annen side ikke har en IP-rating på denne mobilen.

På undersiden har vi høyttalere, og en herlig 3,5mm hodetelefonutgang. Denne kommer vi tilbake til i avsnittet om lyd.

 

Farger

OnePlus Nord CE 3 Lite 5G er tilgjengelig i to farger. En temmelig frisk grønn med navnet Pastell Lime, og en veldig lite frisk med navn Chromatic Grey. Jeg er såpass lite frisk i satsen selv at jeg er lykkelig over at testeksemplaret har fargen Chromatic Grey, som også kan trives med å omtales som antrasitt.

Red Cable Club

Og så kan jeg ikke unnlate å ta med at ladekabelen er rød, en USB-A til USB-C. Og selv om denne er en del av et ganske fantastisk ladesystem, er det også en del av OnePlus sin identitet. De har til og med en klubb du kan melde deg inn i med navnet Red Cable CLub, der du kan opparbeide bonuspoeng.

DISPLAY

I dette avsnittet er det både en dårlig og en god nyhet. Flere gode, faktisk. Vi starter med den dårlige, og det er at mobilens display er et LED-display. Dette innebærer samtidig at lysstyrken er moderat, med en topp på 680 Nits. Det betyr i sin tur at skjermen har noen begrensninger utendørs i sterkt sollys, og dette er noe du må ta med i betraktningen.

Den gode nyheten er at det er en skjermstørrelse på 6,72 tommer, og enda bedre er det at den har en skjermoppfriskingsfrekvens på 120Hz. Oppløsningen er på 1080x2400 punkter, som gir en ppi på 391. Dette er ikke på flaggskipnivå, men likevel veldig bra, prisen tatt i betraktning.

Skjermen er flat, noe som er standard i denne prisklassen, og selv flaggskipsegmentet er på vei tilbake til flate skjermer.

En touch sample rate på 240Hz er utmerket i klassen. Til sammenligning kan nevnes at Google sine Pixel-modeller er begrenset til 180Hz. Nå er det også veldig bra for brukere flest, og for gjennomsnittlige gamere, men for Hardcore gamere kan det butte litt med bare 180Hz, så her har CE 3 Lite tonet flagg som en mellomklassemodell med appell til gamere.

Glasset i skjermen er ellers Corning Gorilla Glass, som skal gi god beskyttelse mot skader.

LAGRING, MINNE, PROSESSOR OG OPERATIVSYSTEM

Vi har allerede vært innom at OnePlus Nord CE 3 Lite 5G har plass for Micro SD-kort med kapasitet på inntil 1TB. Dette er på vei ut i flaggskipmobiler, og mange vil sette pris på det. Ellers er det 8GB arbeidsminne og 128GB lagringsplass i testeksemplaret. Internasjonalt finnes den også i en versjon med 256GB lagring, men den markedsføres ikke i Norge.

Prosessoren er en Qualcomm Snapdragon 695. Den er ikke helt ny, og ble lansert i 2021. Men den er velprøvd, og har en god trackrecord blant annet som en stødig gaming-prosessor, så dette ser ut til å være et godt valg. Også i testperioden har den vist seg stabil, og med tilstrekkelig kapasitet. Kombinert med den tidligere omtalte touch sample rate på 240 Hz og en skjermfrekvens på 120Hz er også dette et trekk som går i retning av en solid gamingmobil.

Operativsystemet er OxygenOS13.1, som er et skall utenpå Android, og i dette tilfellet Android 13. Det ikke sike omfattende modifikasjoner som det Samsung har gjort med sitt One UI, og det er lett å finne likhetstrekk med Pixel sin rene inkarnasjon av Android.

KAMERA

De største flaggskipmodellene fra OnePlus kan smykke seg med et samarbeid med Hasselblad, eller Victor Hasselblad AB, som er det den svenske klassiske fotobedriften sitt fulle navn.  Dette er et interessant trekk for en mobilgigant, som vi har sett en parallell til tidligere, da Huawei inngikk samarbeid med Leica på optikk, og tilsvarende med Devialet på lyd.

Men mellomklassemobilene i Nord-serien har fått nyte godt av et annet samarbeid, og det er med Samsung. OnePlus har hentet en bildebrikke på hele 108 MP på hovedkameraet, som har en brennvidde på F1,8.  Det er ingen optisk zoom på dette kameraet, men produsenten hevder at det er en «lossless» zoom på 3x, takket være den generøse bildebrikken. Zoom går ellers opp til 6x.

Det andre kameraet er en 2MP f/2.4 makro. Dette kameraet hadde jeg gjerne sett erstattet av en ultravidvinkel, siden en makro med en såpass beskjeden bildebrikke ikke har all verdens nytteverdi.

Dybdesensoren bidrar bla. a. ved portretter.

Bildekvaliteten på hovedkameraet til OnePlus Nord CE 3 Lite 5G er god, med god skarphet og med en fin fargebalanse. Den strekker likevel ikke helt opp til kvaliteten på premiummobilene jeg har testet fra Pixel, Samsung og Apple. Også det som kan anses som en konkurrent til en litt høyere pris i Pixel 6a har en litt høyere kvalitet på bildene, men forskjellen er ikke stor.

Bilder i dårlig lys blir ivaretatt ganske bra, selv om det er noe mer støy enn på Pixel-kameraene jeg har testet, og ikke minst enn på Samsung S23 Ultra.

Frontkamera er på 16MP, og dekker behovet greit.

Noen kan tenkes å savne mulighet for filming i 4k, men det er ikke nødvendigvis en selvfølge for et kamera som befinner seg i nedre mellomklasse, og har en skjerm med oppløsning på FHD – 1080x2400

BATTERI OG LADING

Apple startet en trend for få år siden, der laderen ikke følger med, litt under begrunnelsen at «alle» har bøttevis med 5W ladere liggende og slenge. OnePlus har gått motsatt vei, og legger ved en superlader på 67 watt SUPERVOOC-lading. Denne benytter Oppo sin spesiell VOOC ladeteknologi, som er en forkortelse for Voltage Open Loop Multi-step Constant-Current Charging. Og hvis du ikke får bokstavene helt til å rime, er du i godt selskap. Men det du trenger å vite er at dette er en ladeteknologi som kan benyttes for OPPO, Realme og OnePlus, og gir hurtiglading. Og for å komme tilbake til den røde kabelen som var omtalt lenger oppe, er dette en viktig del av ladesystemet, for den er kompatibel med SuperVOOC hurtiglading.

Batteriet har en kapasitet på 5000 mAh, og er i seg selv veldig bra, på høyde med de aller beste flaggskipmobilene. Og i kombinasjon med en prosessor- og ikke minst en skjerm som har moderat strømforbruk i kraft av sin begrensede lysstyrke, gir dette som bonus en ganske unik batteritid. Jeg har ikke målt den systematisk, men har gjennom ganske mange netter sovet med musikk på øret, fra en Sennheiser IE 200. Denne er en spesielt god match med OnePlus Nord CE 3 Lite 5G, men det er en annen historie som jeg kommer tilbake til i kapittelet om lyd. Poenget her er at den første natten forventet jeg å kanskje gå tom for strøm utpå morgenkvisten, men ble veldig overrasket da jeg oppdaget at det var rundt 80% restbatteri på mobilen

Alt i alt er dette med batteri og strøm en øvelse der OnePlus Nord CE 3 Lite 5G virkelig skinner, og fremstår som bortimot uovertruffen. Og da er det lett å tilgi at den ikke har trådløs CI-lading, noe som uansett er sjelden vare i denne prisklassen.

EN MOBIL FOR AUDIOFILE?

200% volum

Vi starter med det aller heftigste. For lyden fra de innebygde høyttalerne er over middels bra, i hvert fall sammenlignet med andre mobiler i dette segmentet. Men der den skiller seg ut er i hvor høyt den kan spille. For markedsføringsavdelingen har fått gjennpmslag for å kalle max volum for 200%, og det er selvfølgelig en verbal overdrivelse. Eller kanskje ikke, i hvert fall hvis man sammenligner med typisk maks utnivå fra andre mobiler. En volumskala skal selvføglelig fortrinnsvis ha en intern referanse, men heftig er det uansett.

3.5mm utgang

Denne hodetelefonutgangen er på vei ut av hodetelefonene, etter at Apple slo an tonen for ganske mange år siden på sine iPhone. På premium-mobiler er det vanskelig å finne noen gjenlevende eksemplar, mens det fremdeles er tilgjengelig på en del mellomklassemodeller, selv om de glimrer med sitt fravær også på Samsung og Google sine aktuelle konkurrenter Galaxy A54 og Pixel 6A og 7A. Men på vår testmodell er det en 3.5mm hodetelefonutgang, og den har blitt flittig benyttet i testperioden. Ikke minst takket være at jeg fant en kablet makker som var en match made in heaven. Dette kommer jeg tilbake til.

Hodetelefonutgangen er ikke helt på høyde med gode Dongle-DACer, og det er heller ikke forventet. En god Dongle-DAC kan ha en prislapp som ikke ligger så langt unna CE 3 Lite, og blir en litt urettferdig konkurrent. Men noen ganger er det veldig greit å ha en litt enklere variant tilgjengelig, som det en integrert 3.5mm utgang gir. Og dessuten er det slett ikke alle som er på jakt etter den siste millimeteren med godlyd heller, selv om man benytter kablede hodetelefoner.

Dirac Audio

Dirac Audio er en veldig interessant aktør, spesielt innen romkorreksjon på både AV-forsterkere og stereoforsterkere. Spesielt med systemet Dirac Live. Men dette svenske selskapet har også en enklere funksjon som de bl.a. tilbyr på OnePlus sine mobiltelefoner, og det heter Dirac Audio Tuner.

Sennheiser IE 200

Disse kablede In Ear Monitorene har jeg hatt inne på test samtidig med mobiltelefonen CE 3 Lite. Og de utgjør både en dårlig- og en god nyhet. To gode nyheter forresten, for i tillegg til at den har en utrolig god og detaljert lyd som på mange måter overgår blåtannmodeller til dobbel pris. Faktisk alle jeg har hørt, kanskje med unntak av B&W PI7(/S2). Og den andre gode nyheten er dermed selvfølgelig at den er bare halve prisen av storebror IE 300 som jeg testet for ti år siden, og nesten en femtedel av prisen til IE 600 som jeg testet i fjor sommer.

Men så var det dette med den dårlige nyheten, og det er her OnePlus Nord CE 3 Lite 5G kommer inn i bildet. For Sennheiser IE 200 har en klangblanse som er krevende, i hvert fall for meg. Bassen er alt for tilbaketrukket, mens diskanten er for pågående i all sin analytiske glans. Hadde det ikke vært for at diskanten samtidig er utrolig raffinert og subjektivt opplevd fullstendig fri for forvrengning, hadde IE 200 vært en No-Go for meg.

Men her kommer altså Dirac stormende til unn setning med sin utmerkede EQ, som gir mulighet for å tilpasse klangbalansen.’

UAPP

USB Audio Player PRO er min trofaste følgesvenn på alle Androidbaserte enheter, og sørger for muligheten for bit perfect gjengivelse via USB-utgangen. Den fungerer utmerket også på CE3 Lite, men med et unntak. For du må inn i settingsmenyen for å gi tillatelse til at den aktiveres hver gang etter at den har vært inaktiv i minst 10 minutt, og det er et lite irritasjonsmoment.

ONEPLUS NORD BUDS 2

Disse ørepluggene med en 12,4mm driver er den naturlige makkeren til OnePlus Nord CE 3 Lite 5G, og har en veil pris på 790,-. Dette er selvfølgelig en veldig lav pris for et sett trådløse øreplugger med ANC, og gjør at forventingene selvfølgelig må skrus et hakk ned i forhold til dyrere konkurrenter. Blant annet har OnePlus også et par Premium-modeller kalt OnePlus Nord Pro 2 med veil. pris på 1.990,-, og disse har blant annet trådløs QI-lading, og elegant design på både plugger og etui.

Buds 2 er mer basic i sin fremtoning, men har likevel overraskende grei støykansellering, selv om de ikke hevder seg blant de aller beste i denne øvelsen. Dirac Audio Tuner er på plass også her, og har fire forhåndsdefinerte EQ-settinger - Balanced, Serenade, Bass og Bold.

Batteritiden på Buds 2 er 7 timer, og øker til 36 timer med oppfrisking fra etuiet.

Lyden er dessverre ikke på høyde med de beste ørepluggene i Premium-klassen, noe som heller ikke var forventet. De har en litt pågående diskant, og mangler noe raffinement i gjengivelsen. Prisen tatt i betraktning er dette likevel over forventningene, sett i kombinasjon med andre egenskaper.

KONKURRENTER

I prisklassen like under fore tusenlapper er det ikke mangel på konkurrenter. Men likevel befinner de fleste av disse seg enten noe over, eller også lavere i pris enn OnePlus Nord CE 3 Lite 5G. Eller med andre ord – det er fristende å karakterisere CE 3 Lite som i grenselandet mellom mellomklassemodellene og de rimeligere budsjettmodellene.

Hvis vi gløtter opp mot mellomklassen, der jeg trekkes mot å si at CE 3 Lite hører hjemme, finner vi med stor selvfølge Samsung sin Galaxy A54 med en veil. pris på 5.490,-. Dette er en god mobil som har fått mye hedrende omtale, men det er tross alt mer enn 40% opp i pris. Da er det mer nærliggende å gløtte mot Google sin Pixel 6A som vi testet i november i fjor, og som hadde en introduksjonspris på fem tusenlapper. Den har nå blitt etterfulgt av Pixel 7A, som selvfølgelig er enda et hakk bedre, men som har fått samme prislapp som Galaxy A54. I samme prisleie som de to modellene fra Samsung og Google finner vi den ukonvensjonelle Nothing Phone 1, som er et lite unntak med at den tilbyr trådløs lading.

Litt nærmere OnePlus Nord CE 3 Lite 5G har vi også noen kandidater med f.eks. Nokia X30 5G. Xiaomi 12 Lite dukker opp til til 4.990,-, og enda rimeligere er Redmi Note 12 Pro Plus, som i tillegg til å ligge nærmere OnePlus Nord CD 3 Lite 5G i pris med sine 4.490,-, også er en verdig konkurrent i øvelsen å ha navnet med flest ord. Dessuten har den en 6,7-tommer AMOLED-skjerm med 120Hz oppfriskingsfrekvens, og en 200MP kamerasensor – ganske heftige spesifikasjoner. Og så har også OnePlus en kandidat i Nord 2T til 4.490,-.

Litt under CE 3 Lite finner vi Motorola Edge 30 Neo med en veil. pris på 3.590,-. Den har i likhet med CE 3 Lite en Snapdragon 695, og en elegant, matt bakside. Og så er det ganske mange konkurrenter som er enda rimeligere, men kanskje ikke nødvendigvis like interessante kandidater.

KONKLUSJON

OnePlus Nord CE 3 Lite 5G har til dels veldig imponerende spesifikasjoner, tatt i betraktning at prisen er såpass lav. Det er det også noen av konkurrentene som har, men disse har stort sett en vesentlig høyere pris, selv om enkelte konkurrenter også kan matche CE 3 Lite prismessig.

Men som så ofte ellers i livet handler det om personlige prioriteringer og preferanser, og hvilke egenskaper du legger vekt på. Hvis du verdsetter en ekstra stor skjerm som matcher størrelsen til de største flaggskipmodellene, som i tillegg har en oppfriskingsfrekvens på 120Hz, men uten at du får de samme flaggskipene sin AMOLED-kvalitet er du godt på vei. Hvis du i tillegg vil ha en mobil med en prosessor som har en god track-record i gaming, kombinert med en touch samplerate på 240Hz, og i tillegg verdsetter en 3,5mm analog hodetelefonutgang med anstendig lyd er det full klaff på enda flere punkt.

Og skulle du på toppen av dette sette pris på at OnePlus Nord CE 3 Lite 5G leveres med en råtass av en lader på hele 67 watt med SuperVOOC hurtiglading, har et batteri på hele 5000mAh, og i tillegg har en praktisk batteritid som er nesten oppsiktsvekkende, begynner det å bli vanskelig å styre forbi OnePlus Nord CE 3 Lite 5G som mobilkandidat i nedre mellomklasse!

 

Veil pris for OnePlus Nord CE 3 Lite 5G er NOK 3.890,-

Les mer om Nord CD 3 Lite 5G hos OnePlus

 

 

 

 

Lest 3682 ganger
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.