lørdag, 08 mars 2014 08:39

1 år med HRT Musicstreamer HD

Skrevet av

Noen HiFi-produkter er lett å glemme. Andre har du lyst på men ikke råd til. Og så finnes det noen få du bare «må ha». Ja, og så finnes det jo de som jeg ikke leverer fra meg som; HRT Musicstreamer HD.

Les mer:

High Resolution Tecnologies - HRT - er per i dag verdens største produsent av asynkrone DA-konvertere. Selskapet har vakt oppmerksomhet langt ut over hifi- kretser. Med produkter som «HeadStramer», «IStreamer» og «MusicStreamer» har HRT høstet lovord i internasjonal presse. Musicstreamer HD er toppen på kransekaken i sortimentet, og vakte oppsikt da den hadde sin debut på vårparten i fjor. Alan Sircom i Hifi + skrev noe man kunne tolke dit hen at han ikke hadde hørt bedre DAC. Men klart - det avhenger av hvem som leser artikkelen.Et teknisk geni utfordrer...


Kvaliteten på det hele garanteres av legendariske Kevin Halvorsen. Geniet som begynte på universitetet allerede som tolvåring og senere skrev DVD-A standard, i følge importøren. I dag er han øverste sjef for HRT, og nettopp skrudd i hop HRT «STAGE» - et minimalistisk konsept; høyttalere, DAC, sub og forsterkere som til sammen koster 11.000,- i Norge. Jeg nevner dette fordi anlegget ble demonstrert på Hortenmessen i fjor og jeg ikke så en eneste som ikke fikk hakeslepp. Var det?

Mulig at Kevin har noe av det geniale i seg ennå - stor i munnen er han i alle fall; HRT går ut med at STAGE konkurrerer med anlegg i prisklassen to hundrede «tusen». Vel...test kommer snart så får vi se.


At Halvorsen er 1/8-dels Norsk er jo artig å vite. Når han blir riktig oppglødd kommer de teknisk avanserte glosene som en foss. Du trenger nærmest din egen private «konverter» for å følge med på denne mannens «samplingsfrekvens»...«No Nonsense»


For omlag et år siden fikk jeg en uanselig og billig kartong i hendene. Oppe i denne skulle jeg da finne en enslig pyttliten DAC til kr 4.499,- Svært langt fra de forseggjorte og påkostede innpakninger kineserne presterer å lage. Men så er da heller ikke HDStreamer produsert i Kina - men i California USA.


HRT signaliserer med all tydelighet at vi her har å gjøre med et NoNonsence produkt  - av den typen man skal vurdere på helt andre variabler enn innpakning. Chassiset er enkelt, avrundet, svart og laget i aluminium - med grå endestykker i kunststoff. Altså ikke et spor av noe som er ment å vekke øyets lyst.


På DACéns utgangside finner du balanserte XLR og to alminnelige RCA utganger.  På inngangssiden er det et stykk USB samt en rekke gule lysdioder som angir samplingsfrekvens og bit-rate. Henholdsvis 44,48, 88, 96, 176 og 196Khz og 16 eller 24 bit. Ser man nøye etter finner man en knøttliten bryter for valg av USB type 1 eller 2. Og slik var det med den saken...
Mindre «lyd» - mer musikk!


At et HiFi-komponent bidrar til å produsere lyd som oppleves som «stille» virker som en ren selvmotsigelse. «Svart» er et annet utrykk man kan bruke for og beskrive et lydlig fenomen som tilkjennegir typiske HiEnd-kvaliteter.


Jeg rykker nærmest liksom til hver gang et nytt instrument tar fatt. Herlig og mystisk. Spennende og lovende...sa jeg for et år siden. Nå er det ikke lenger bare lovende - nå har lyden gått inn i blodet.


Jeg husker at jeg spilte Pat Meteny´s «One Quiet Night». Fremdeles fornemmer jeg hvordan lyden fra gitaren liksom dukker opp fra intet.

På dette kuttet har artisten har en sjelden form for en indre styrke; artisten synes levende og høyst nærværende. Meteny´s musikalske utrykk vinner lett gjenklang i meg selv - lettere enn om anlegget mitt var av lavt kaliber.


Jeg har jo selvsagt fått tid til å prøve bøttevis av annet materiale; alt fra rap til klassisk. Det slår meg at HRT er dønn nøytral. Uansett hva jeg har koblet opp av annet utstryr har jeg ennå ikke opplevd at DA-konverteren farger, eller på annen måte forringer materiale.


Med Musicstreamer HD koblet til opplever jeg stort sett at HiFi-anlegget produserer mindre «lyd» og mer «musikk». Det kommer jo selvsagt an på de øvrige komponentene. Men i tilfeller der jeg har funnet fram til gode kombinasjoner dras min oppmerksomheten bort fra «støy» og i stedet mot fortolkning av et musikalsk budskap. «Støy» - enten det skyldes digitalt jitter, 3´dje-ordens harmonisk forvrengning eller annet - er ørene våre som kjent svært ømfintlig for. Vi blir sittende og føle at noe er helt feil, og det er vanskelig å oppnå den indre ro som skal til for å lytte aktivt. Vi ønsker jo først og fremst å bli involvert og fascinert. Gjør vi ikke?

Komponentene i anlegget skal bidra til at vi åpner sansene våre og opplever musikken som meningsfull. Det er den veien vi skal!


For å få et bedre, kanskje annerledes inntrykk - nå satte jeg igjen på Rachmaninovs pianokonsert Nr.2. - slik jeg gjorde første gangen DACen sto i stuen. Leif Ove Andsnes spiller med Berliner Filharmonikernes orkester under ledelse av Antonio Pappano. Er noe annerledes nå, så må det være at høyttalerne mine formidler musikken på et så pass levende vis at jeg er glad jeg har holdt HiFi-interessen vedlike et år til. I grunnen hadde jeg ikke forventet å bli tatt noe så totalt på sengen av høyttalere til rundt titusen kroner. Iveren min har vært på topp når signalet har tatt følgende vei; MAC Powerbook, Spotify og 2L høyoppløselig materiale, HRT Musicstreamer HD til ECKO 55 SE eller Lindemann 852 - og så endelig fram til høyttalerne. Høyttalerne er for øvrig Knight 5 fra Castle. Med denne kombinasjonen i stuen så opplever du HiFi som herlig, givende - meningsfull. Selvsagt kommer test av Lindemann og ECKO senere.Et vell av klangfarger!


Det som fremdeles slår meg er hvor nyanserte klangfargene kommer frem med en kilde som HRT HD. Hva er det så rommet blir fylt av? Toner er som kjent sammensatt av grunntoner og overtoner. Det innbyrdes styrkeforholdet mellom grunntonene og overtoner - tonenes spektrum - bestemmer i stor grad vår opplevelse av «klangfarge». For eksempel finner vi et kluster av overtoner i frekvensområdet rundt 2500Hz - i det vi lytter til en operasanger. Det er blant annet dette fenomenet som gjør at vi gjenkjenner en operasanger - nettopp - som en operasanger. Altså gjennom klangfargene. Og her finnes det alle farger paletten har og by på.

Det er en delikat oppgave for et HiFi-komponent - i dette tilfellet en DA-konverter - å bidra til gjengivelse av tonenes autentiske spektrum; deres særegne klangfarger.


Spesielt når svært sammensatte klangfarger skal gjengis - som i en pianokonsert - er oppgaven vanskelig å løse uten å «stokke kortene», så å si.


Musicstreamer HD har over tid vist seg å være så dønn nøytral som det lar seg gjøre. Den kan neppe sies selv å være opphavet til former for «hard» eller for «lys» lyd. I stedet gjengir den hvert enkelt instrument og sanger med en sjelden grad av autentitet.Fra minste transient til det største crescendo


Plutselige dynamiske endringer (sforzato) - eller gradvise dynamiske endringer i tonestyrken (Crescendo, motsatt: diminuendo) hører til musikkens grunnpilarer. Uten en presis gjengivelse av hurtige og lengre dynamiske forløp er for eksempel Strauss´s «Also sprach Sarathustra» ikke særlig mye verdt.


Musicstreamer HD klarer også å overbevise når det kommer til dynamikk. Ikke bare er rytmen påtagelig, men det musikalske klimaks blir beskrevet med en uvanlig stø og kraftig hånd. Musikken får tilført «nerve» og virker «fornyet». Men pass på; skal du ha maksimal uttelling for det som ligger begravd av dynamiske kvaliteter i DACén må du til med en ekstern strømforsyning. Jeg brukte ikke dette i begynnelsen, men etter en tid med ekstern strømforsyning så har du tapt. Importøren leverte denne med - en enkel sak man kobler til i overgangen mellom USB- kabelen og USB-sokkel på konverteren. Strømforsyningen fra AQVOX klarer jeg meg ikke lenger uten. Det er påtagelig hvordan lydbildet åpner seg i dybden, og de aller minste dynamiske endringer kommer til sin rett. Beklageligvis koster dette deg ca 1.200 kr...Og så; etter ett år....


Jeg har i grunnen lyst til å si dette så enkelt som mulig. Kanskje er det fordi DACen aldri har gitt meg vanskeligheter. Lyden er dønn nøytral. Det du forventer av egenskaper hos en god DA-konverter er på plass. Hverken mer eler mindre. Du får sikkert bedre DA-konverter - bevares - men til denne prisen? Får du tak på artikkelen fra Alan Sircom får du lese og tro hva du vil. Jeg kan i alle fall ikke huske å ha støtt på en HiFi-journalist av stort format som har vært mer klar i sin tale.....

Musicstreamer HD bidrar etter min mening enkelt og greit til å sette musikkens minste byggesteiner på plass der de hører hjemme. Anbefales!-----------------

Pris: 4.499,-


Importør: Audiofreaks

Lest 9851 ganger
Ole-Petter Langfeldt Steen

Seniorskribent

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.