torsdag, 02 mai 2019 17:57

TEST: Streameren Denon DNP-800NE - gullklumpen i serien Spesial

Skrevet av

 

Så har vi kommet til rosinen i pølsa i dette totaloppsettet fra Denon. Streameren DNP-800NE er den eneste streameren i Denon sitt sortiment.

Det var en HighEnd-streamer med navn DNP-2500NE i horisonten da stereosettet PMA/CDC-2500NE ble lansert for drøyt tre år siden, men den dukket aldri helt opp. Eller rettere sagt den kom aldri til det europeiske markedet. Desto hyggeligere at det dukket opp en streamer sist høst til en brøkdel av den antatte prisen for denne HighEnd-sterameren, og med omtrent de samme spesifikasjonene. Og så forstår jeg jo at DNP-800NE neppe er like påkostet lydmessig som toppmodellen. Men DNP-800NE er en virkelig interessant streamer, og utgjør egentlig et løft i aktualitet til hele denne serien fra Denon.

Før vi ser på det mest interessante kan vi ta en liten vareopptelling. For dette er en formidabel utstyrsbombe. Av trådløse tilkoblinger har vi WiFi, Bluetooth og AirPlay 2. Dette kommer i tillegg til USB type A i fronten, som på CD-spilleren.

På baksiden finer vi en optisk utgang og en nettverkskontakt, i tillegg til to sett analoge utganger. Den ene analoge utgangen er en fixed utgang beregnet for tilkobling til forforsterker eller integrert forsterker. Den andre er en variabel utgang, og gjør at du kan kjøre signalet direkte til en effektforsterker, eller til et par aktive høyttalere. Og så kan man bli forledet til å tro at den lille volumkontrollen som sitter på forsiden regulerer signalet på den variable utgangen, men det gjør den ikke. Den styrer bare hodetelefonutgangen som generøst nok også streameren er utstyrt med. Den variable utgangen kan bare styres fra en app. Det kommer vi tilbake til.

En streamer må selvfølgelig være forberedt for et bredt utvalg av strømmetjenester, og her er det aller meste på plass. Det vil si absolutt alt du har behov for, og en god del mer. Det inkluderer Spotify Connect, Tidal, Deezer, Amazon Music, SoundCloud og TuneIn Internet Radio. Apple Music er foreløpig ikke tilgjengelig direkte, men kan streames via Bluetooth eller AirPlay 2.

 

 

HEOS

Denon DNP-800NE er kompatibel med HEOS, Denon sitt multiromsystem som også blant annet inneholder en serie med trådløse høyttalere, et par lydplanker og en trådløs sub. Eller – det er vel riktigere å si at hele strukturen i denne streameren bygger på HEOS-arkitekturen. HEOS er Denon, og etter hvert også Marantz sitt forsøk på å gå i strupen på Sonos, og på mange måter har de lyktes. Det vil si – de har et par begrensninger i forhold til Sonos, men samtidig har de noen fortrinn også. Og den åpenbare fordelen med HEOS er at du kan fullblods integrere ekte HiFi-anlegg i multiromsoppsettet.

Det første du bør gjøre for å styre DNP-800NE er å laste ned Heos-appen. Den finnes for iOS og Android, men ikke for windows. Sistnevnte er forresten en sannhet med modifikasjoner, for det er en ildsjel som har laget en windows-app som heter HEOS Remote. Den koster next to nothing, og har noen begrensninger i forhold til den offisielle. Men den er likevel et veldig verdifullt supplement. Du kan styre musikken, men av en eller annen grunn fungerer ikke volumstyringen – i hvert fall ikke via remote-kablingen i dette Denon-oppsettet. Men mute-knappen fungerer.

Inne i den offisielle Heos-appen derimot fungerer det meste. Sammenlignet med Sonos-appen har den en befriende enkel struktur, og et veldig bra grafisk grensesnitt. I motsetning til hos Sonos har de ikke laget en egen avdeling for Spotify. Her blir du geleidet over til Sonos-appen, og så velger du Heos-enheten som avspillingskilde etter at du har valgt musikken. TIDAL derimot har en egen avdeling i HEOS-appen. Den fungerer godt. Eneste irritasjonsmoment er at de i likhet med alle andre apper enn originalappen sorterer favorittalbumene dine alfabetisk. Det samsvarer ikke med mine preferanser. Artister skal sorteres alfabetisk, mens favorittalbum skal sorteres kronologisk etter når de ble lagt til. Kudos til den som først lar brukeren velge sortering. Og så ønsker jeg meg at det gis mulighet for å bruke den originale TIDAL-appen på samme måte som Sonos etter hvert har gitt mulighet for.

Ellers hadde jeg innledningsvis litt problem med å få styrt volum på forsterkeren PMA-800NE via HEOS-appen. Som tidligere nevnt er det noen minijack-kabler som forbinder de ulike komponentene for fjernstyring, og på den måten kan HEOS-appen styre volumkontrollen på forsterkeren. Dette funket ikke innledningsvis, og jeg begynte å tvile på at det var mulig. For det var en åpenbar mismatch mellom en motorisert absolutt volumkontroll på forsterkeren og en tilsvarende absolutt volumslider med nivå fra 0 til 100 i appen. Det var først da jeg gikk inn i oppsettmenyen og endret innstillingen fra variable til fixed at det skjedde noe interessant. Volumkontrollen i appen ble endre fra en 0-100 slider til å vise + og – knapper. Og helt korrekt, nå ble jeg i stand til å justere volum på forsterkeren med appen. Men dette var langt fra intuitivt, og er ikke skikkelig redegjort for i manualen. Dette punktet bør forbedres!

Erfaringen med Heos er en veldig hyggelig opplevelse. Hvis du vil gruppere to enheter er det bare til å dra den ene enheten over i den andre inne i appen. Heos har et enklere grensesnitt enn Sonos, med færre konfigureringsmuligheter. Det gjør det enda enklere å navigere rundt i Heos-appen, men gir også noen begrensninger.

For det er et vesentlig punkt jeg savner hos Heos, og det er muligheten for å stille inn alarmer. Jeg har blitt helt avhengig av å forhåndsprogrammere automatisk påslag av radio om morgenen i diverse rom, og at de slår seg av igjen automatisk når jeg har dratt på jobb. Ta en titt på dette Heos, ved neste sofwareoppdatering!

 

 

Lyden av DNP-800NE

Denne streameren har en DAC-chip ved navn PCM1795 fra Burr Brown, samme DAC som CD-spilleren DCD-800NE. Ikke overraskende er det derfor en svært gjenkjennelig lyd fra streameren. Ved avspilling av filer via USB-inngangen på begge enhetene er jeg ikke i stand til å høre forskjell på lyden fra streameren og fra CD-spilleren. Albumet Stundom av Snåsabandet Ljom blir flott gjengitt, og har en anelse mer varme enn avspilt via min referansestreamer Linn Akurate DS/0. Til gjengjeld har sistnevnte noe bedre detaljgjengivelse, men så er dette en streamer til nesten 10x prisen av DNP-800NE.

Oppsummert er streameren DNP-800NE en svært interessant streamer, og den aller største godbiten i denne trioen som 800NE-serien utgjør. Et svært omfattende utstyrsgalleri kombinert med at den er HEOS-kompatibel, og en god lydgjengivelse på toppen gjør dette til en skikkelig godbit!

 

Pris for streameren DNP-800NE er kr. 4.798,-

Les også testen av forsterkeren PMA-800NE

Les også testen av CD-spilleren DCD-800NE

Gå tilbake til hovedartikkelen om 800NE-serien

 

Lest 10805 ganger
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.