torsdag, 02 mai 2019 18:10

TEST: CD-spilleren Denon DCD-800NE - mellomklassespilleren Spesial

Skrevet av

Nye CD-spillere er ikke det som dukker opp hyppigst på HiFI-himmelen nå til dags. Men også her er Denon blant de produsentene som holder fortet.

DCD-800NE er den tredje største modellen, etter DCD-1600NE og DCD-2500NE som ble lansert i 2016. Av fremtoning minner den ikke så rent lite om min BD-spiller BDP-2012, mens den blir en lettvekter sammenlignet med CD/SACD-spilleren DCD-2000AE, som er referansespilleren i mitt oppsett. En matchvekt på 4,5 kg er typisk mellomklassevekt, hyggelig fremtoning som er tilstrekkelig til at den føles å ha en viss fysisk pondus og stabilitet, men uten å være noen tungvekter.

DACen i CD-spilleren er en PCM 1795 fra Burr Brown, en kjenning fra en del andre produkter. Det er en DAC som er kompatibel med opp til 32 bit / 192kHz. Den er i stand til å spille DSD 2.8/5.6 MHz via USB. Men likevel har Denon valgt å skippe avspilling av SACD, i motsetning til hva de to større modellene er i stand til. På en måte et litt merkelig valg gitt DSD-kompatibiliteten, men Denon er i godt selskap. For nå er det DSD-filer- og ikke SACD som gjelder.

Jeg antydet at DCD-800NE har en USB-inngang, og den sitter i front. Denne gjør at du kan spille filer fra en USB-lagringsenhet. Den takler en rekke tenkelige og noen unevnelige filtyper, deriblant DSD. Øvrige digitale innganger er droppet på denne spilleren. Av utganger er det både optisk og coax digitalutgang, samt et sett med analoge utganger.

 

 

Tradisjonen tro har også denne spilleren Denon sin egen Advanced AL32 Processing. Jeg stiftet bekjentskap med en 24-bits variant av denne for første gang for over 16 år siden, på min test av Denon DVD3800.

En viktig egenskap hos en CD-spiller er at den ikke avleverer noe hørbar mekanisk støy under gange. På denne spilleren må du stikke hodet helt inn til spilleren for å registrere noen mekaniske lyder, og det med lyden I mute. Det er høyst godkjent. Også CD-skuffen betjenes med møblerte bevegelser og dannet lyd.

Fjernkontrollen til DCD-800NE er den samme som for forsterkeren. En helt grei fjernkontroll med ganske bra signalstyrke, eller kanskje det er følsomheten på CD-spilleren som er bra? Men noen sensuell opplevelse byr den ikke på, verken visuelt eller taktilt…                                                     

 

 

Lyden av DCD-800NE

CD-spilleren har en flott, og temmelig nøytral klangbalanse avspilt via de analoge utgangene. Den spiller kanskje mer nøytralt enn min referanse-spiller, men har likevel ikke den samme storslåtte lyden som preger det tilårskomne eks-flaggskipet DCD-2000AE. Sistnenvte oppleves som langt fra nøytral, men den har en farging som tiltaler meg på det mest av musikken jeg forer den med.

DCD-800NE på sin side har en veldig flott ro over gjengivelsen. Og dette er en ro jeg ikke helt opplever like slående ved bruk av coax-utgangen og lar PMA-800NE ta seg av DA-konverteringen. Jeg opplever også litt bedre detaljoppfattelse når CD-spilleren tar seg av DACingen. DACen i forsterkeren er et flott og nyttig bidrag, og gjør en utmerket jobb for å løfte en billig CD-spiller, for ikke å snakke om en Chromecast Audio – som aldri må få lov til å ta seg av DA-konvertering på egen hånd. Men det er samtidig åpenbart at DACen med påfølgende trinn er i en litt annen klasse i DCD-800NE. Det gjør den til en kjærkommen komponent for å gi en verdig avspilling av den CD-samlingen du forhåpentligvis ikke har kvittet deg med enda.        

 

 

Oppsummert er DCD-800NE en god CD-spiller, som leverer på det som betyr mest – lyden. Den har såpass god DAC at det ikke hadde vært unaturlig å tilby digitale innganger for å utvide bruksområde, men det ville samtidig økt prisen.

 

Pris for CD-spilleren DCD-800NE er kr. 3.998,-

 

Les også testen av forsterkeren PMA-800NE

Les også testen av streameren DNP-800NE

Gå tilbake til hovedartikkelen om 800NE-serien

 

Lest 10589 ganger
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.