torsdag, 19 juni 2014 18:49

MOSCODE 402Au Hybrid effekt forsterker.

Skrevet av

Denne gangen skal jeg ta for meg dette håndbygde amerikanske hybrid rør/mosfet sluttrinnet med 200 watt pr kanal. Forsterkeren veier ca. 25 kg og kan leveres i sølv eller sort finish, prisen ligger på ca. 65.000 kroner.

 

Sett i ettertid burde dette egentlig ha vært en blogg over tid, siden jeg har hatt effekttrinnet til låns helt siden Hortenmessen sist høst. Og med en lang og interessant testperiode hvor jeg har fått stadig bedre resultater med forskjellig tweaking og "rørrulling", og selvfølgelig masser av tid til å finne riktig matching med annet utstyr.

Som sagt dreier det seg om en hybrid effektforsterker som har rør i inngangstrinnet slik at man egentlig kan "lage" den lyden man selv vil ha ved og bytte rør, mens sluttdelen er av vanlig type med mosfet-transistorer og 200 spreke Watt i 8 ohm.

Moscode som merke har jeg hørt om siden tidlig 80-tall, og jeg husker de laget noen meget gode preamper med tilhørende RIAA-deler, men de siste 20 årene har jeg ikke vært borte i Moscode i det hele tatt. Moscode er nå som tidligere et vaskeekte amerikansk foretak som håndbygger alle sine forsterkere selv. Konstruktøren og eieren heter fremdeles George Kaye. Selve 402 forsterkeren er etterfølgeren til den velkjente 401, men skal i følge Kaye være en ny konstruksjon. Moscode-produktene er ikke direkte billig vare, men til gjengjeld brukes det kvalitetskomponenter hele veien og man er påpasselige med å bruke bla skikkelig loddetinn fra Cardas. Og terminaler og sågar kabling av dette merke også

 

Foto Rudi

Foto Rudi

 

 

Vedr rør og bruk.

Rørene man kan bruke i denne forsterkeren er av type 6H20Pi, 6Gu7, 6DJ8, 6922, 6FQ7, 5814, 7730 eller mer vanlige 12AU7 / E/ECC88 smårør, så valgene er mange.

Hele fronten flippes ned når man skal bytte rør og strømmen slås da automatisk av. Forsterkeren er utstyrt med autobias slik at det eneste man behøver å tenke på er og få plassert like rør på høyre og venstre inngang, den tolererer ikke ulike rør på h/v kanal, da ødelegges kalibreringsenheten. Når fronten har vært åpnet, eller når man slår forsterkeren på, blinker det i lysene mens forspenning og justering av rørene igangsettes. Dette varer kanskje 60 sekunder hvoretter forsterkeren er klar til og spilles med.

Akkurat dette med rør og hvilke rør som låter best, viste seg å bli en langdryg affære for meg. Jeg endte opp med å teste forsterkeren med ikke mindre enn 17 forskjellige rør sett... Til slutt endte jeg opp med noen russiske rør som låter helt fantastisk i denne forsterkeren, og etter hva jeg har forstått på importøren Exotic Audio så er det disse rørene Moscode 402Au vil bli levert med som standard fremover. Rørene valget til slutt falt på er i midtposisjonen Sovtek 6H30TT, mens siderørene er Electro Harmonix 12BH7AEH. Denne kombinasjonen tror jeg det skal bli svært vanskelig å overgå, de spiller helt fantastisk bra i denne forsterkeren. Jeg har som sagt prøvd mange rør, masser av svindyre NOS "gull"-rør, men ingen kom helt i nærheten av de endelig utvalgte. En annen ting er at jeg opplever ikke sideposisjonsrørene som særlig kritiske. Men de i midt posisjonen MÅ være riktig, hvis ikke lyder det ikke bra uansett hva du måtte sette i ytterposisjonene. Jeg forsøkte meg på bl.a. Philips Holland NOS rør, Telefunken gold pin av gammel årgang (som låter helt rått bra i hodetelefon forsterkeren min), men comboen Sovtek/Electro Harmonix er uovertruffen så langt i denne forsterkeren.

Moscode 402Au er forøvrig en forsterker av single ended type, altså kun ubalansert, det ble et lite problem for meg fordi jeg ønsket å bruke min Einstein The Tube preamp som på sin side er fullbalansert and that's it. En telefon til kompis Harald som nok engang måtte ta frem loddebolten ble løsningen, og valget falt på en Mogami balansert kabel som for tilfelle var arbeidsledig, denne ble kappet og nye rca connectors ble loddet på med Cardas loddetinn i den ene enden. Problem solved.

I ettertid har jeg prøvet ut et par veldig dyre kabler med Norrøn mytologi navn i samme konfigurasjon. Det eneste jeg har å si er at Mogamikabelen passer perfekt inn. For en gangs skyld hadde jeg altså flaks ved første forsøk, det er nå engang slik at kablingen må stå i stil med resten av anlegget, og denne gangen ble det bulls eye på første forsøk, det er dessverre ikke altfor ofte at akkurat det skjer.

Vedrørende tilspillingstid så vil jeg påstå at den er relativt lang. Jeg har i løpet av hele vinteren og våren opplevd forbedring i lyden. Selvfølgelig også sammen med de nevnte rør byttene, men de siste 3 måneder har rørene vært de samme og jeg synes den låter vesentlig bedre nå enn for 3 måneder siden. Så regn med sikkert 500 timer spilletid før den løsner helt.

Før vi går videre til lytteinntrykk og den slags, skal jeg fortelle om en liten incident jeg hadde med forsterkeren. Jeg bruker dedikerte 16 amp-kurser til anlegget og som oftest også T+A powerbar + nettfilterkabling til selve forsterkeren. En av dagene jeg drev og testet, tenkte jeg at jeg skulle skifte power-kabel sånn bare for å ha testet det også. Vel, som sagt så gjort - jeg byttet kabel og satte meg ned for og lytte. Plutselig var hele lydbildet blast og grumsete i nedre mellomtone, og perspektivet hadde klappet fullstendig sammen. Jeg tenkte: men i all sin dag, hva har jeg gjort galt nå, jeg byttet tilbake til den power kablen jeg nettopp hadde brukt og vips; så var alt i orden igjen, jeg skjønte ingenting. En power-kabel kan da ikke ha så mye å si?? Jeg er ikke den som gir meg, så jeg fortsatte å bytte kabel tilbake til den som ikke låt bra, hvorpå denne nå låt skikkelig bra, tilbake igjen til den opprinnelige kabelen, og tro det eller ei, nå låt den dritt dårlig. Jeg trodde jeg hadde blitt fullstendig tullerusk, dette pågikk opp mot en hel uke, og til slutt fant jeg ut av det; denne forsterkeren må ha nettstikket "riktig" vei. Jeg hadde ikke tenkt på det når jeg byttet power-kabler og hadde da på måfå snudd stikket 180 grader, etter en ukes feiling og testing fant jeg tilslutt ut av det hele. Hvorfor denne forsterkeren er så kilen på dette hjemme hos meg, skal jeg la være usagt, men slik er det altså. Akkurat det med at nettstikket skal stå "riktig" i kontakten er jo egentlig velkjent, jeg har bare aldri blitt presentert for det hele så klart og tydelig før, hvorfor det var så viktig; så ikke gå i samme fella som meg, ha-ha.

 

Foto Morten Syvertsen

 

 

 

Litt om testutstyret ellers:

I testperioden har jeg brukt følgende forsterkere: Hovland Stratos Reference monoblokker, en nyoverhalt GAS son of Ampzilla forsterker. Preamper har vært EAR 912 og Einstein The Tube. Høyttalerkablingen har som vanlig vært Hovland Reference kabler, signalkabler fra Hovland Reference serien og som tidligere nevnt en kabel fra Mogami. Høytalere har vært Rockport Mira II, Chario Ursa Major, Martin Logan Summit X, Usher Mini Dancer X, Proac D80, Paradigm Signature S8.

Lytterommet mitt er ikke større enn 20 kvm og det er relativt lavt under taket med bare drøye 2 meter, så et forholdsvis lite rom. Betong i gulv med parkett og tykt gulvteppe, samt trepaneler og tre i taket uten særlig ekstra demping. Har målt opp rommet og funnet litt dipper her og der i frekvensgangen, men alt i alt er rommet merkelig bra akustisk sett, selv om alt selvfølgelig kan bli bedre.

Jeg bruker utelukkende vinyl avspilling og er du interessert i konkret hva; så finner du det under Rudi's vinylhjørne her på Audiophile.

 

Foto Morten Syvertsen

 

 

LYD:

Ja lyd har den, og masser av slagsen! Jeg vil til og med gå så langt som å si; at dette er den eneste effektforsterker under 100,000 kroner jeg har testet som presterer hva jeg forbinder med high-end lyd. Et effekttrinn har jo som hovedoppgave å forsterke signalet opp slik at det passer å drive en høyttaler og løsningene på denne oppgaven er mange. Moscode'en er som sagt utstyrt med rør i inngangstrinnet og Mosfet-transistorer i utgangstrinnet. Akkurat Mosfeter påstås å ha en noe mykere lyd enn mange vanlige transistorer, og er ofte mer ørevennlige om jeg kan få lov og bruke et så loslitt uttrykk. 402 forsterkeren låter alt annet enn skarpt og ubehagelig, så mye kan jeg si med engang. På en måte kan jeg beskrive hele lydbildet fra denne forsterkeren med et eneste ord og det er: naturlig. Ja men naturlig låter så mange andre forsterkere også kan du si. Mnja jo, kanskje det, men denne låter eksepsjonelt naturlig, den lyder så gjennomsiktig, veloppløst og lettflytende at jeg er sikker at jeg uten problemer skal klare å overbevise folk i en blindtest om at de lytter til en svinedyr 300b konstruksjon. På et område vil jeg sågar hevde at den til og med er bedre enn mine nesten 6 ganger så dyre referanseforsterkere. Og det er når det gjelder hva jeg kaller for filtereffekt, dvs evnen til å gjengi alt av signal den får inn, og det er det ikke alle forsterkere som klarer; faktisk langt i fra! Moscode 402Au klarer noe jeg bare har hørt dyre 300b-forsterkere og mindre svindyre klasse A-forsterkere klarer; og det er å gjengi helt klart og tydelig hva som foregår i bakgrunnen. Jeg kan ikke forklare det på noen annen måte enn at det er som om man tar vekk en masse bakgrunnsstøy, slik at man til slutt sitter igjen med like stor renhet (les klarhet) i bakgrunnen som det man har i forgrunnen. Dette er ting jeg ikke tidligere har fokusert så mye på, rett og slett fordi jeg aldri har hatt forsterkeri som har prestert så bra før. Kan ikke huske at selv Audio Note Conquest Silver monoblokkene mine klarte dette punktet like bra. På den annen side hadde jeg ikke like bra preamp den gangen som nå, så kanskje det er på tide med en ny test slikt av eksklusivt forsterkeri. Moscode 402Au klarer i allfall å fenge oppmerksomheten min såpass mye at jeg har pløyd gjennom masser av gammel vinyl for å se om det har vært ting jeg aldri tidligere har hørt. Og JO, det er masser av detaljer på platene jeg aldri har hørt presentert så klart og tydelig før. Jeg skal ikke plage dere med mange konkrete innspillinger, men vil likevel trekke frem en plate som jeg aldri synes har overbevist helt, og det er Bruce Springsteen's "Working on a dream". Spesielt de rolige kuttene hvor Springsteen sitter der med gitaren og spiller og synger som f.eks "Suprise-Suprise" og "Last carnival", jeg opplever en tilstedeværelse og en så levende gjengivelse hvor du hører riffene fra gitaren og små pustelyder, og alt som får det til å bli en person av kjøtt og blod; som står foran deg og synger, i stedet for et stereoanlegg. Jeg skulle ønske jeg kunne utrykke meg bedre, men det eneste jeg kan si er at dere bare må forsøke å få lyttet selv ved en anledning. Mark Knopflers album "Privateering" er også et slikt album med utrolige lydkvaliteter, bare anlegget ditt klarer å gjengi det hele. På noen av kuttene hvor det svinger som mest, så har jeg på følelsen av at pianoet står inne i rommet mitt og blir spilt på der, det er så levende og dynamisk gjengitt at jeg får den reneste "better than real life"-følelsen.

Jeg har en fast bunke plater med et vidt spekter, som jeg alltid bruker når jeg tester, men denne gangen har jeg rett og slett ikke noen unoter å meddele. Skal jeg si noe som helst som kan anses som litt negativt, må det være kontrollen nede i de dypeste oktaver, her klarer ikke 402'en og hamle opp med reference monoblokkene mine, men det skulle da også bare mangle, med en prisforskjell på nesten 300.000 kroner. Kreftene er til stede og jeg opplever ikke at den går tom for strøm nesten uansett hvor høyt jeg spiller. Spiller jeg altfor høyt, så flytter den effekten litt oppover i toneområdet og bassen blir litt mer udefinert før jeg hører noen form for forvrengning, men da snakker vi om tordnende høye nivåer og med store effekthungrige høytalere som f.eks Proac D80 med 5 elementer pr side. En perfekt match sammen med Moscode 402 er Rockport Mira II, de spiller så englene synger sammen. 3 elementer med en 10" i bunnen er nær perfekt match for Moscodens 200 watt.

 

Foto Rudi 

 

 

En slags konklusjon:

Vel. 65.000 kroner koster den og jeg vil påstå at den er verd hver eneste krone. Hvorfor? Jo, fordi man kan enkelt tweake til seg den lyden man selv liker, ved å bytte rør, og på toppen av det hele er det så enkelt, og alt er lagt til rette for at det skal være enkelt å utføre/gjøre dette selv uten masse justeringer og tilpassinger med volt/ampere-metere og matchinger. Jeg vil egentlig påstå at dette kan være den siste forsterker du kjøper, det burde egentlig ikke være noe behov for å bytte ut denne på maaaange år, takket være den nevnte fleksibiliteten med bytte av rør. Kjeder du deg, og er drit lei av lyden? Bytt 2 rør så er du oppe og går igjen, i stedet for å kanskje skulle ut med nye 50-100,000 til en ny forsterker så holder det med noen hundrelapper, og man har "ny" lyd i stua.

Effektmessig er den kraftig nok til de aller fleste normale høyttalere, selv om man spiller temmelig høyt, så heller ikke der føler jeg det er noen forbehold og ta. Men selvfølgelig skal en forsterker av dette kaliber ha en skikkelig preamp, og det aller meste fra en sådan vil bli presentert på et sølvfat.

 

Som jeg nevnte tidligere, har jeg ikke vært borte i noen forsterker til under 100,000 kroner med den samme finessen og naturligheten i lyden, kombinert med 200 Watt effekt. Dette er en forsterker jeg fint kunne levd med selv, og det er egentlig det største komplimentet jeg kan gi den. 

 

Tak til Exotic Audio for lån av forsterker.

Importør i Norge: Audioaktøren.

 

 

Foto Morten Syvertsen

Lest 5134 ganger
Rudi

Vinylguru

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.